Home » Archief » Waarom de Noord-Koreanen om Kim Jong Il huilen


[21.12.2011]

Waarom de Noord-Koreanen om Kim Jong Il huilen

Remco Breuker

De door velen geridiculiseerde leider van Noord-Korea, Kim Jong Il, is dood. Volgens de Noord-Koreaanse media stierf hij aan een acuut hartinfarct die werd veroorzaakt door oververmoeidheid. Vanaf 1994 was hij het boegbeeld van de Noord-Koreaanse staat. Onder zijn leiding werd Noord-Korea deel van de As van het Kwaad en maakte het de verschrikkelijke hongersnood van de jaren negentig door. Hij stond bekend als een gekke filmverzamelaar, onooglijke liefhebber van mooie vrouwen en nietsontziende dictator onder wiens bewind vele honderdduizenden Noord-Koreanen in strafkampen terechtkwamen.

Hij was echter ook de eerste Noord-Koreaanse leider die de Zuid-Koreaanse president in P’yŏngyang mocht verwelkomen; die Noord-Korea een wereld zonder Sovjet-Unie of Oostblok inleidde; en onder wiens leiding Noord-Korea de laatste jaren is veranderd in een de facto kapitalistische staat waar de – zwarte – markt de toon zet. Zij het vooralsnog niet heel succesvol.

Er valt veel te zeggen over Kim Jong Il. Wat buiten kijf staat is dat hij een spijkerharde en gewetenloze dictator was, die op zeer bedreven en rationele wijze de Noord-Koreaanse staat heeft geleid in zeer moeilijke omstandigheden. Dat de Noord-Koreaanse staat de hongersnoden, de economische malaise, de buitenlandse isolatie en alle natuurrampen heeft overleefd, is een wonder dat door bijna alle experts vooraf onmogelijk werd geacht. Het overlijdensbericht voor de Noord-Koreaanse staat werd al vele malen geschreven. Nu is Kim Jong Il dood, maar de staat bestaat nog onder de – voorlopige? – leiding van zoon Kim Jong Eun.

Alle aandacht gaat uit naar Kim Jong Il en zijn zoon. Dat is in feite altijd zo geweest. De familie Kim is larger than life. Het is echter minstens zo interessant om aandacht te schenken aan het Noord-Koreaanse volk. Een ieder die zich met Noord-Korea bezighoudt, heeft zich wel eens afgevraagd hoe het kon dat het volk een genadeloze leider als Kim Jong Il accepteerde. Daar zijn verschillende antwoorden op, de meest voor de hand liggende waarschijnlijk de ongeëvenaard effectieve repressie van overheidswege. Een andere factor, die vaak over het hoofd wordt gezien in analyses, is angst.

Niet de angst voor Kim Jong Il en zijn staatsapparaat, al zal die ook een rol hebben gespeeld. Maar de angst voor de buitenwereld, gesublimeerd in de Verenigde Staten, Noord-Korea’s grote vijand. Er zijn gedurende de Koreaanse Oorlog meerdere bloedbaden onder Koreaanse burgers aangericht door Amerikaanse soldaten (maar net zo goed door Noord- en Zuid-Koreaanse eenheden).

De collectieve herinneringen aan deze tragedies op kleine schaal zijn op zeer kundige wijze door de Noord-Koreaanse propagandamachine uitgebuit en uitgebouwd tot het fundament van een ideologisch anti-Amerikanisme. Elk Noord-Koreaans schoolkind wordt hier van jongsaf aan mee bekend gemaakt. Het beeld van de Noord-Koreaanse moeder en baby die door een grijnzende Amerikaanse soldaat aan de bajonet worden geregen, is een bekend iconografisch element van Noord-Koreaanse propaganda. En wat nog veel effectiever is: veel kinderen hebben gehoord van hun ouders, grootouders of andere familieleden en vrienden wat voor gruweldaden er zijn bedreven door Amerikaanse troepen.

Clinton en Bush hebben niet geholpen. Beide presidenten hebben serieus preventieve aanvallen op Noord-Korea overwogen om het kernwapenprogramma stil te zetten. De immens vijandige retoriek van Bush heeft in Noord-Korea averechts gewerkt. Bush bewees met zijn verbale en andere intimidaties dat Noord-Korea daadwerkelijk wat had te duchten van de VS.

Daarmee hield hij indirect Kim Jong Il in het zadel. Diens voornaamste legitimatie was immers zijn vermogen om Noord-Korea veilig door de woelige internationale wateren heen te loodsen en te vrijwaren van Amerikaanse invasies. En daarin is hij succesvol geweest. Noord-Korea bestaat nog en is nooit binnengevallen door de Verenigde Staten.

Ik denk dat er niet geaarzeld zou moeten worden om Kim Jong Il te plaatsen in de rij van dictators die hun volk oneindig meer leed hebben gebracht dan goeds. Hij is verantwoordelijk geweest voor de dood van honderdduizenden Noord-Koreanen, soms direct en soms indirect. De strafkampen in Noord-Korea zitten vol. De bevolking is ondervoed. De oppositie bestaat niet.

Tegelijkertijd voldoet het niet om hem als een duivel of een halfgare af te schilderen. Dat is te gemakzuchtig. Kim Jong Il was namelijk ook een bedreven staatsman die Noord-Korea meerdere malen van de rand van de afgrond heeft weten terug te brengen. Noord-Korea ontwikkelt kernwapens en niemand heeft dat vooralsnog weten tegen te houden.

En dat aspect is nu juist zo belangrijk om Noord-Korea en zeker de Noord-Koreaanse bevolking te begrijpen. Men kent de genadeloosheid van Kim Jong Il maar al te goed in Noord-Korea, maar men weet ook dat hij Noord-Korea heeft beschermd en de wapens heeft gegeven om te overleven in de boze buitenwereld. Dat is de perceptie onder de Noord-Koreaanse bevolking. Dit is onontbeerlijke kennis om Noord-Korea te duiden.

Dit stuk is eerder deze week gepubliceerd in het Vlaamse dagblad De Morgen. Remco Breuker is historicus en hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Voor Frontaal Naakt gaat hij regelmatig iets over de Koreaanse actualiteit schrijven. Volg hem op Twitter.

Remco Breuker, 21.12.2011 @ 08:50

[Home]
 

52 Reacties

op 21 12 2011 at 09:59 schreef Fridjof:

Bedankt voor deze lezing

op 21 12 2011 at 10:58 schreef Rob:

Zo was geen inwoner van Casal di Principe te vinden die blij was met de arrestatie van comorrabaas Michele Zagaria. Niet alleen zorgde hij voor rust in het dorp, hij had ook het halve dorp op de loonlijst staan.
Maar vooral: je wilt niet opvallen in zo’n dorp. Je mag rustig op TV vertellen dat je blij bent dat die crimineel gepakt is, maar dan gaan ze je dus wel in de gaten houden en dat wil je niet. Zelfs de priester van het dorp drukte zich heel erg voorzichtig uit in en interview (de meeste mensen willen al helemaal niet praten).
Hetzelfde geldt in Noord-Korea. Als je niet huilt om de Grote Leider of wat zijn titel ook mag wezen, dan val je op. En dat is slecht nieuws.

Dat het verbale geweld van het westen ‘niet helpt’, is zo’n beetje de officiele lijn van Pyongyang, zoals deze video aantoont (vansaf ong. 1 minuut)
http://www.youtube.com/watch?v=9zxsOnwsB5A
Dat wil niet zeggen dat het onwaar is, zeg ik erbij.

op 21 12 2011 at 11:46 schreef Haes:

Jouw deskundige analyse is een baken in de zee van onzin over Noord Korea die dezer dagen over ons wordt uitgestort.

op 21 12 2011 at 12:00 schreef Sasha Berkman:

Het lijkt een beetje op de verering die chagrijnen en/of xenophoben hier ten lande voelen voor de fascist Wilders. Ze schatten hem oneindig hoog in en ze zijn blind voor het feit dat hij hen gewoon misbruikt ter eigen eer en glorie.

op 21 12 2011 at 12:01 schreef J.J. van der Gulik:

Breuker kijkt bij de beoordeling van de situatie in Noordkorea sterk door een westerse bril met westerse opvattingen en houdt geen rekening met de Aziatische cultuur, identiteit en politiek en de positie en achtergronden van Noordkorea daarbinnen.

En qua kracht en wijdverbreidheid van propaganda zullen Nederland en Noordkorea elkaar niet veel ontlopen. Daarbij komt dat een Noordkoreaans regime, weliswaar op een gemankeerde manier maar toch, opkomt voor de eigen samenleving, terwijl je hier een weg met ons beleid hebt, wat bezig is de samenleving tot de grond toe af te breken en wat tot overheersing kan leiden.

Ergo, waarschijnlijk is het beleid van het Noordkoreaanse regime in ieder geval beter dan het politieke beleid in Nederland.

op 21 12 2011 at 12:28 schreef Pyt van der Galiën:

Wat bedoel je nou, Gulik? Al die lui in Noord-Korea zitten in strafkampen omdat het regime opkomt voor de eigen samenleving? Over Nederland kun je veel zeggen – zeker over het gajes dat momenteel de dienst uitmaakt -, maar de strafkampen en executies van politieke tegenstanders heb ik toch nog niet gezien.

op 21 12 2011 at 12:37 schreef MNb:

http://www.cracked.com/article_19329_the-5-craziest-childrens-cartoons-from-north-korea.html

op 21 12 2011 at 13:28 schreef Sasha Berkman:

“terwijl je hier een weg met ons beleid hebt, wat bezig is de samenleving tot de grond toe af te breken en wat tot overheersing kan leiden.”

wat een ongeloofelijk gewauwel. We zijn een onderdeel van de imperialistische as van het kwaad samen met Israel en de VS en nog wat slaafse US volgers.

op 21 12 2011 at 13:43 schreef babs:

Een ban bij de Volkskrant is echt wel erger dan een executie.

op 21 12 2011 at 14:10 schreef Thomas E:

“zeker over het gajes dat momenteel de dienst uitmaakt”

Vind je dat zelf niet wat makkelijk bashen, Pyt?

op 21 12 2011 at 14:37 schreef p.wielaard:

Ah Sasha, ik miste je al. En ja hoor: vol op het paranoide orgel ! Mijn vorige karakteranalyse blijkt nog accurater.

op 21 12 2011 at 14:43 schreef Sasha Berkman:

Wielaard vertelt u mij maar waarom u denkt dat wij in een “weg met ons” samenleving leven. Als er iemand knettergek en paranoia is bent u dat. Kompleet inhoudsloos ook nog.

op 21 12 2011 at 15:57 schreef Sandro:

De 4de posting en ja hoor Wilders is alweer er bij gehaald!
Wat de schrijvert nu qua inhoud vind van het geschreven stuk wordt niet duidelijk maar Wilders is tenminste weer erbij gehaald, dus missie geslaagt in de ogen van extreem-links.
Wat zegt het dat deze dictator ook goede dingen heeft gedaan? Ene A.H. heeft ook goede dingen gedaan maar dat staat niet in verhouding tot alle ellende die hij teweeg heeft gebracht.

op 21 12 2011 at 16:20 schreef Sasha Berkman:

Sandro: ik denk dat er weinig tot geen verschil is in de geestesgesteldheid van Kim Il Sung en Wilders. Heldere zaak toch?

op 21 12 2011 at 16:35 schreef Sandro:

…zucht…

op 21 12 2011 at 16:44 schreef Sasha Berkman:

Heb je het zwaar Sandro: Jouw gedrag lijkt anders precies op het gedrag van de huilende Kim Il Sung aanhangers. Jij accepteert ook gewoon het feit dat Wilders smerige leugens vertelt omdat “andere politicie dat ook doen”. Puur groupie gedrag, critiekloos volgen van de meester, dictator. Heel erg eng.

op 21 12 2011 at 16:44 schreef Waarom de Noord-Koreanen om Kim Jong Il huilen | Sargasso:

[…] Waarom de Noord-Koreanen om Kim Jong Il huilen 0 if (typeof(et_ord)=='undefined') et_ord=Math.floor(Math.random()*10000000000000000); if (typeof(et_tile)=='undefined') et_tile=1; document.write(''); […]

op 21 12 2011 at 16:46 schreef Pyt van der Galiën:

Precies, babs, netjes samengevat.

Nou, Sandro, jij grijpt zo ongeveer elke gelegenheid aan om het even over moslims te hebben. Wat dat betreft kunnen jij en Sasha elkaar recht in de ogen kijken. Ik zelf zie trouwens ook nogal wat overeenkomsten tussen het gedachtegoed van Kim Jung Il en het gedachtegoed van de PVV.

@Rob

Wellicht gaat het nog verder en zijn de reacties van de Koreaanse bevolking op de dood van Kim Jung Il eerder te vergelijken met 1984 dan met de angst voor een mafiabaas.

op 21 12 2011 at 16:50 schreef Bertje:

“We zijn een onderdeel van de imperialistische as van het kwaad samen met Israel en de VS en nog wat slaafse US volgers.”

@ Herrn Berkman

Zo zo de as van het kwaad.
Nou nou en imperialistisch ook nog eens.
Snel je alu hoedje opzetten en de ramen dicht zou ik zo zeggen.

O en bij deze ben jij een officieel werkwoord.
Ik Berkman, jij Berkmant wij hebben geberkmand.
Je weet vast zelf wel waar het voor staat.
Dus we hebben een Godwinn een jijbak en een Berkman.

op 21 12 2011 at 18:08 schreef Sasha Berkman:

Ja Bertje, die as van het kwaad heeft de wereld een aantal illegale oorlogen in gerotzooid en de wereld een stuk onveiliger gemaakt.

op 21 12 2011 at 19:54 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Illegale oorlogen??
Huh bestaan er dan ook legale oorlogen?
En als er dus een as van het kwaad is dan moet er ook een as van het goede zijn of niet, of zit de wereld toch wel een beetje ingewikkelder in elkaar.
Nee hoor ik geloof niet zo in goed en kwaad of andere bombastische stellingen.

op 21 12 2011 at 20:46 schreef Wazzup:

Niet de angst voor Kim Jong Il en zijn staatsapparaat, al zal die ook een rol hebben gespeeld.
Denkt de auteur werkelijk dat de angst voor de boze buitenwereld groter is dan die voor het staatsapparaat? Hoeveel voorbeelden wil je hebben van gevallen pseudo-realiteiten die razendsnel veranderden in het schrikbeeld van de dictator?

…is een bekend iconografisch element van Noord-Koreaanse propaganda…
Is anti-Amerikaanse propaganda niet standaard voor elke dictator? Khamenei, Saddam Hoessein, Idi Amin, Kadhaffi, Assad, Pol Pot, Sasha Berkman (als ie de kans zou krijgen) etc etc etc. Anti-Amerikaanse is het credo voor een ieder die bang is om zijn eigen werkelijkheid en waarheid te verliezen.

op 21 12 2011 at 21:57 schreef Sasha Berkman:

“Illegale oorlogen??
Huh bestaan er dan ook legale oorlogen?”

Bertje, iemand die niet op de hoogte is van dergelijke basale feiten kan alleen maar natte scheten uitbraken. Dat bevestig je hier heel mooi.

Wazzup:

“Het beeld van de Noord-Koreaanse moeder en baby die door een grijnzende Amerikaanse soldaat aan de bajonet worden geregen, is een bekend iconografisch element van Noord-Koreaanse propaganda. En wat nog veel effectiever is: veel kinderen hebben gehoord van hun ouders, grootouders of andere familieleden en vrienden wat voor gruweldaden er zijn bedreven door Amerikaanse troepen. ”

Wat begrijp je niet?

overigens de CIA en Pol Pot waren 2 handen op 1 buik na het verliezen van de oorlogsmisdadige amerikaanse babymoordenaars van de oorlog in Vietnam.

Er zijn miljoenen dollars aan CIA geld naar Pol Pot gegaan destijds.

http://www.thirdworldtraveler.com/US_ThirdWorld/US_PolPot.html

Mischien moet je nu je wereldbeeld even aanpassen?

op 21 12 2011 at 22:11 schreef Pyt van der Gali�n:

Lol! Dat is er weer eentje om in te lijsten: “Anti-Amerikanisme is het credo voor een ieder die bang is om zijn werkelijkheid en waarheid te verliezen”. Betekent weliswaar helemaal niks, maar het klinkt gewichtig en daar gaat het om, of niet, Wazzup? Hoe gevallen pseudo-realiteiten veranderen in schrikbeelden van een dictator moet je me ook nog eens een keer uitleggen, Wazzup. Of nee, laat ook maar: kan ik weer naar de drogist hollen voor een gezinspak paracetamol.

Je zou je trouwens eens moeten verdiepen in geschiedenis, Wazzup. Kun je nog wat leren over al die dictators die allerhartelijkste betrekkingen onderhielden met de good old USA. Somoza, de sjah, Pinochet, Mubarak, Saddam Hussein totdat hij op de verkeerde tenen ging staan, Duvalier, Soeharto, de lekkere jongens die in Saoedi-Arabië de dienst uitmaken….de lijst is eindeloos.

op 21 12 2011 at 22:24 schreef Beukman:

Leerzaam stuk over een land waar ik weinig van snap en weet, nu eens met nuance geschreven ipv eendimensionaal, zoals we gewend zijn over NK.

Ik breek me al vele jaren het hoofd over de functie van de propaganda die Noord-Korea uitstort over het westen. In de jaren 70, dus nog ruim tijdens Kim Il-Sung, stonden er regelmatig paginagrote advertenties in de Nederlandse dagbladen, geheel volgeschreven met op het oog propagandistische kletsverhalen over de verrichtingen van Kim en zijn dappere volk. Sinds een jaar of 15 wend ik me voor het nieuws over NK tot de site van kcna (mis niet de knop past news), vol met half of geheel verzonnen nieuws, een enkele keer ook over Nederlandse zaken die onze eigen kranten niet gehaald hebben.

Kan de schrijver iets zinnigs zeggen over doel en richting van het nieuws van dit in Tokyo gevestigde nieuwsagentschap? Voor wie is het bedoeld? Wat hoopt men te bereiken?

op 21 12 2011 at 22:33 schreef Sasha Berkman:

“Somoza may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch.”

http://www.brainyquote.com/quotes/quotes/f/franklind135683.html

op 21 12 2011 at 22:43 schreef Wazzup:

Hmmm, de visjes happen bijzonder snel vandaag.

Nou Pyt, het zal je verbazen hoeveel dictators met hoeveel landen goede betrekkingen onderhouden. Dat noem je machtspolitiek. Iedereen doet het, iedereen weet het. Wil je nu al deze landen, inclusief ons eigen kikkerlandje, toevoegen aan de ‘As van het kwaad’?

op 21 12 2011 at 23:16 schreef MNb:

Wazzup, als je doelpalen wilt verschuiven moet je bij een tienderangs voetbalclub gaan spelen. Je schreef:

“Is anti-Amerikaanse propaganda niet standaard voor elke dictator?”
Nou nee dus, zoals PvdG met een ruim afdoende hoeveelheid voorbeelden liet zien. Je kletst dus gewoon weer eens uit je nek. Je geblaat over machtspolitiek doet daar niets aan af.

op 21 12 2011 at 23:24 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

In mijn ogen is iedere vorm van oorlog per definitie illegaal.
(heeft dus niks te maken met “basale feiten”)
Iemand met een gezond verstand ziet iedere oorlog als verwerpelijk en onzinnig.
Maar vooruit geef dan toch eens een voorbeeld van wat jij ziet als een “legale” oorlog.

op 21 12 2011 at 23:34 schreef MNb:

PvdG, die analyse op Joop van Agema is niet misselijk. Brrr, die PVVers zijn toch altijd weer enger dan ik me kan indenken. Goed, een paar interessante feiten inzake de behandeling van criminelen (waar Fleur zo dol op zegt te zijn):

http://www.cracked.com/article_19489_5-terrible-ideas-that-solved-huge-global-problems.html

Ik ben een tikje te misantroop om sommige van die maatregelen van harte te kunnen ondersteunen, maar het geeft toch te denken. Niet Fleur, natuurlijk.

op 21 12 2011 at 23:53 schreef Pyt van der Galiën:

Man, die site waar jij naar linkt is inderdaad niet te geloven, Beukman. Dat is echt rechtstreeks weggelopen uit Orwell:

“I can’t keep back bitter grief over the biggest loss to the nation as I could watch on television the august image of Kim Jong Il providing field guidance only shortly ago.

“He was a peerlessly great man who dedicated himself to the people’s happiness, making endless journeys for field guidance without having a holiday or rest and considering it as his pleasure to do something to make them happy”.

Dit nieuwsagentschap is op het buitenland gericht. Ik neem aan dat degenen die dit schrijven geen domme jongens zijn. Wat hopen ze hiermee te bereiken? Ze geloven toch niet echt dat de rest van de wereld dit soort primitieve propaganda voor zoete koek slikt??

op 22 12 2011 at 01:30 schreef Wazzup:

Mnb, heb je echt niet door hoe ongelofelijk hol je argumentatie is?

Zolang de belangen dezelfde zijn zullen ze vriendjes zijn en zal de dictator een andere vijand aanwijzen: een etnische groep, religie, een ander land of wat dan ook. Als er namelijk een ding is wat dictators gemeen hebben is het wel het aanwijzen van een gemeenschappelijke vijand om het maar niet over interne aangelegenheden te hebben. Dictators die een land als de boze satan aanwijzen helpen zelf bij het destabiliseren van andere landen op regionaal niveau. Wat de een op mondiaal niveau presteert doet de ander op regionaal niveau. Alle dictators die Pyt noemden onderhielden ook hartelijke betrekkingen met China, Rusland en vele anderen als dat beter uitkwam – wisselende allianties. Dus nogmaals: zijn die dan ook onderdeel van de as van het kwaad?

Als je er een op plaatst moet je ze er allemaal op plaatsen. Maar toch is er een belangrijk verschil: de onderdanen van dictators, van waar dan ook, vluchten niet naar het door jou zo geliefde Cuba. Waarheen wel? Vraag dat maar aan die miljoenen Cubanen in Florida die vluchtten en het overleefde: niks zo hol als socialistische argumentatie.

op 22 12 2011 at 07:25 schreef Sandro:

Nou Pyt wat een flut-stuk op de Joop weer.

Heeft de “kunstenaar” echt zoveel tijd over dat hij tijd heeft om een anti-PVV hetze te starten naar aanleiding van een scriptie uit 2004 en daarbij Agema’s handicap misbruikt om een punt te maken.
De “kunstenaar” zal ook nog wel subsidie hebben gekregen. Nee Pyt, het stuk op de Joop heeft mij echt overtuigd dat het gedachtegoed van de PVV vergelijkbaar is met die van Kim…NOT!

op 22 12 2011 at 09:48 schreef tatianadelavedova:

over de reacties. wat is dit voor gedoe. word misselijk van al die ego’s, rechts links as van kwaad wat een onzin. hou eens op. ophouden en gewoon luisteren en stil zijn en beetje rustig overwegen. niet nodig een grote bek op te zetten. kan dat? Merci :)

op 22 12 2011 at 11:26 schreef Sasha Berkman:

haha, die as van het kwaad hakte er wel in klaarblijkelijk :). Die term is trouwens door de oorlogsmisdadiger Busch bedacht.

op 22 12 2011 at 12:09 schreef MNb:

@Wazzup: fijn dat je bevestigt niet te kunnen lezen en niet het verschil tussen citeren en argumenteren te weten.

“heb je echt niet door hoe ongelofelijk hol je argumentatie is?”
Ik argumenteer niet. Ik geef een citaat van jou en constateer dat het onzin bevat. Je uitgebreide uitleg van 1:30 verandert nul komma niets aan die onzin. Anti-Amerikaanse propaganda is niet standaard voor dictators. Wat jij wel schreef. Onzin dus.

Tatiana: als jij nou eens het goede voorbeeld geeft? Dan wijs ik er op dat Sandro met zijn slapste excuus (een scriptie uit 2004! Als het nou uit 2010 of het jaar 0 was en dan nog liever een proefschrift) aller tijden komt om niet op de ideeën van mede PVVer Fleur Agema in te hoeven gaan.

op 22 12 2011 at 12:46 schreef Sandro:

Ach MNb, als je wat beter op de hoogte zou zijn wist je dat het al heel lang bijgesteld is.
Overigens als je wil dat ik op het ideetje van Fleur inga van 2004….ik ben voor! Lijkt me een geweldig plan.
Is het genoeg voor je?

op 22 12 2011 at 13:20 schreef Rene K:

Nou ergens geef ik tatianadelavedova wel gelijk hoor. Dit stukje van Remco gaat over Noord-Korea en de verschijnselen rond de dood van Kim Jong Il. De laatste reacties van sasha, wazzup, sandro en anderen zijn zo off-topic dat het om te huilen is.

op 22 12 2011 at 13:47 schreef Wazzup:

@Mnb: in mijn redenatie is anti-Amerikanisme een metafoor. Een metafoor voor falende politieke systemen, voor elke omgeving waar de moderniteit botst met de traditie, gedragspatronen, religieuze taboes, sociale relaties en hiërarchische gezagspatronen. Daarom stelde ik de vraag aan de auteur of hij werkelijk denkt dat de angst voor of het verzet tegen de geprojecteerde vijand groter is dan die voor (staats)repressie.

Uiteraard heeft Amerika, als alle anderen, vuile handen gemaakt. Maar veel belangrijker dan de natie (of het land) zijn haar idealen die op individueel niveau worden opgenomen en deze eeuw alle andere zullen doen versterven of doen verbleken. Maar ook dan, als de wereld democratisch is, zal er nog steeds vuige machtspolitiek zijn om banen, handel en grondstoffen.

Perfectie bestaat niet, maar alleen de Amerikaanse droom, met aangepaste spelregels voor andere omgevingen, heeft de toekomst. De rest is ten dode opgeschreven.

op 22 12 2011 at 15:18 schreef Sasha Berkman:

http://mootz.com/2011/12/groot-gevaar-op-de-loer-bedreigt-wilders-de-rechtsstaat/ < over de koreaanse aspiraties van Geert Wilders.

op 22 12 2011 at 15:51 schreef MNb:

@Wazzup: in mijn redeneringen is Wazzup ook een metafoor – een metafoor voor onzin uitkraaiende draaikont – hoe irrelevanter hoe beter.

@Sandro: ja, dat is uitstekend. Je laat weer eens keurig zien dat jouw begrip van vrijheid en mensenrechten Orwelliaanse newspeak is. Arbeit macht frei en zo. Het verschil is gradueel.

op 22 12 2011 at 17:28 schreef Wazzup:

Ach ja, ik wilde eigenlijk aan de auteur een vraag stellen over de rol van angst in staatsterreur en de verhouding tot propaganda maar liet me weer meezuigen door de trollen die achter elke struik Wilders, zionisten, Amerika en fascisten zien.

op 22 12 2011 at 21:35 schreef Rene K:

Sasha, ik ben je zo zat.

op 23 12 2011 at 00:01 schreef Sasha Berkman:

Rene, vind je het erg dat ik daar niets mee doe?

op 23 12 2011 at 11:44 schreef Sandro:

Ach MNb, de manier waarop er nu wordt omgegaan met gevangenen en TBS-ers werpt dan ook zijn vruchten af-toch?
Vreschrikkelijk rottende en stinkende vruchten, dat dan weer wel.

op 23 12 2011 at 16:18 schreef MNb:

@Wazzup: tuurlijk joh, als jij zo dom bent om over een anti-Amerikaanse houding te beginnen is het automatisch de schuld van linksche goedmenschen.

Dit artikel al gelezen, Sandro?

http://www.cracked.com/article_19489_5-terrible-ideas-that-solved-huge-global-problems.html

Numero 3. Oh wacht, natuurlijk, jij vindt het een rotte en stinkende vrucht als criminelen zich goed gaan gedragen. Dan kun je nergens meer heen met je botte wraaklust. Dáárvoor ben je PVVer. De ander zal lijden.

op 23 12 2011 at 22:59 schreef Sasha Berkman:

“Maar veel belangrijker dan de natie (of het land) zijn haar idealen die op individueel niveau worden opgenomen en deze eeuw alle andere zullen doen versterven of doen verbleken”

Heb je het nu over het dritten reich?

op 26 12 2011 at 06:25 schreef Sandro:

MNb, dat stukje had ik niet gelezen (nu wel) maar daar heb ik wel al een reportage op TV over gezien.
Verder vraag ik me af wat je wil duiden. Ik zeg dat het huidige systeem van TBS en gevangenissen rottende, stinkende vruchten afwerpt en dan kom jij met het Noorse systeem op de proppen en raaskalt wat over botte wraaklust.
Het Noorse systeem gaat mij inderdaad veel te ver, net zoals het gedoogbeleid inzake drugs in Nederland mij veel te ver gaat. Ik heb niet de indruk dat je Agema’s ideetje goed gelezen hebt, maar dat terzijde.
Als PVVer wil ik “de” ander zien lijden?

op 26 12 2011 at 21:09 schreef lexer:

Mooi stuk, Beuker, ik weet nu meer.

op 29 12 2011 at 17:58 schreef Sasha Berkman:

Sandro: in elk geval gun je mensen hun vrijheid niet.

op 30 12 2011 at 10:15 schreef Fridjof:

Weer het laatste woord willen hebben, Sasha?
Is het geen goed voornemen voor 2012 om je eerst af te vragen of je wat toe te voegen hebt voordat je op het toetsenbord begint te rammelen? Dank alvast!

op 02 01 2012 at 14:19 schreef Sandro:

Ik gun criminelen in eerste instantie hun vrijheid niet – dat is correct.
Laat ze eerst maar eens bewijzen dat ze op een eerlijke en wetmatige manier terug willen keren naar de samenleving. Doen of willen ze dat niet, dan gun ik ze zeker hun vrijheid niet.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS