Home » Archief » Waarom de overheid het tekort aan sociale woningen niet oplost


[04.02.2019]

Waarom de overheid het tekort aan sociale woningen niet oplost

Jasper Mekkes

Het oplossen van het tekort aan sociale huurwoningen zou een piece of cake moeten zijn. Ik ben me nu al een tijdje aan het verdiepen in deze uitdaging. Geld is er genoeg; bij pensioenfondsen, banken en de overheid, dus dat kan het probleem niet zijn.

Wat er niet is, zijn woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars nieuwe stijl. En er is iets geks aan de hand: die vernieuwers ontstaan ook niet. Ook niet nu er honderdduizenden nieuwe duurzame sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. 

Hoe dat kan? Door een woud aan foute regels. Na het debacle met de Maserati van Rochdales Hubert Möllenkamp en het cruiseschip SS Rotterdam van Vestia is de overheid in de oude val van de kudde-reflex gelopen. Dankzij Vestia en de megalomane investeringen van haar bestuurders stortte het hele corporatiestelsel namelijk bijna in.

Rotte appels

Sindsdien is de overheid gaan doen wat ze nu juist niet had moeten doen: meer en strengere regels voor iedereen bedenken. In plaats van minder en betere regels voor de rotte appels. En de banken kijken al sinds de kredietcrisis argwanend naar iedere nieuwkomer; die vormt immers per definitie een groot risico – voor de status quo – en helemaal als die nieuwkomer een vernieuwer is.

En dat vernieuwers een risico voor de gevestigde orde vormen, volgt niet alleen uit de credit rating-systemen van banken: nieuwkomers in de sociale woningbouw, die erin zouden slagen echt zonder winstoogmerk te opereren, zouden direct het onvermogen van zowel overheid, banken, pensioenfondsen als bestaande woningcorporaties aantonen. 

Als ze tenminste een klein deel van al dat beschikbare kapitaal voor een redelijke rente en zonder achterhaalde regels van de overheid zouden kunnen bemachtigen. 

Een onvermogen om te vernieuwen  – en er simpelweg voor te zorgen dat er duurzame huurwoningen in een groene omgeving gebouwd worden voor mensen die dat nodig hebben. Natuurlijk heeft dat onvermogen vooral te maken met het onvermogen van inferieure politici om goede kwaliteitseisen te stellen aan bestuurders. Die politici zijn immers zelf ook, onafhankelijk van hun talent voor het besturen van een land, vooral omhooggevallen in een politieke partij door te buigen voor de macht van het bestaande.

Inferieure bestuurders zullen dus nog wel even suboptimale, achteruitwerkende regels blijven opstellen voor iedereen die vooruit wil. De verbetering van onze democratie door de talentlozen die bestaan bij de gratie van het in stand houden van die verbeterpunten gaan wij echt niet meer meemaken. 

Naakte waarheden

Ieder individu zal daarom zo langzamerhand los van bestaande instituties zelf het heft in handen moeten gaan nemen  –  en zijn spaargeld bijvoorbeeld niet meer af moeten staan aan oerconservatieve banken, pensioenfondsen en verzekeraars van te hoog ingeschatte risico’s, maar via nieuwe vormen van crowdfunding moeten investeren in zijn eigen sociale en duurzame doelen. En heeft u uw krantenabonnement eigenlijk al opgezegd, en het bijbehorende abonnementsgeld overgemaakt aan Frontaal Naakt?

Eén van de naakte waarheden die je daar kunt lezen is namelijk dat corporaties op dit moment vaak gillend weglopen bij de overheid. Als toegelaten corporatie kun je weliswaar, wanneer je in de financiële problemen bent geraakt, een beroep doen op saneringssteun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), maar daarvoor moet je aan zo’n enorme shitload dure, achteruitwerkende regels voldoen dat je dat niet moet willen. En dat zeggen zelfs de ambtenaren van de Autoriteit Woningcorporaties die ik sprak, dus dat is zo. 

Momenteel zouden een hoop woningbouwcorporaties maar wat graag de Autoriteit Woningcorporaties willen verlaten om een woningbouwcorporatie nieuwe stijl te worden. Misschien zelfs wel een vernieuwende organisatie, die met nieuwe mensen in kleine spin offstart-ups dankzij vernieuwende individuen en ideeën gewoon gaat doen wat er moet gebeuren; duurzame sociale huurwoningen in een groene omgeving bouwen. Gewoon, omdat het objectief aantoonbaar kan. Huizen waar mensen comfortabel en gezond in kunnen wonen – zonder dat ze uitsluitend worden gezien als melkkoeien voor aandeelhouders die geen belasting betalen.

Vastgeroeste situatie

Inmiddels doet ook Europa een duit in het zakje om de vastgeroeste situatie in de Nederlandse sociale woningbouw-sector los te wrikken. De Europese Commissie heeft in december vorig jaar laten weten dat ze van mening is dat (tot het WSW toegelaten) woningbouwcorporaties gewoon aanbestedende diensten van de Nederlandse Staat zijn – en daarom ook moeten voldoen aan Europese aanbestedingsregels. 

Nederland kreeg vervolgens twee maanden de tijd om hier inhoudelijk op te reageren. De ambtenaren van het ministerie van I&M zullen het inmiddels dus wel een beetje warm beginnen te krijgen.

De Autoriteit Woningcorporaties procedeert ondertussen in opdracht van de minister tot aan het Europese Hof door tegen corporaties die het wagen het corporatiestelsel te verlaten –  alles om te voorkomen dat er duurzame sociale huurwoningen gebouwd gaan worden natuurlijk. 

Bedrijven drukken in Nederland via de in Europa welbekende ‘Sandwich-Hollandais’, aangemoedigd door de Nederlandse staat, miljarden euro’s belastinggeld per jaar achterover, maar een sociale instelling die duurzame huurwoningen wil bouwen voor mensen met wat minder geld?

Die wordt vanwege een paar grijpstuivers aan ooit verleende subsidie door de overheid achtervolgd tot in de hel – om de achterhaalde regels, die duurzame sociale woningbouw verhinderen, overeind te houden!
Bij woningcorporaties die soms meer dan honderd jaar oud zijn (eind negentiende, begin twintigste eeuw was een goeie tijd voor sociale initiatieven) is het ondertussen natuurlijk helemaal niet verrassend dat er ooit belastinggeld naartoe is gegaan: er waren niet altijd meedogenloos en doelbewust visieloze VVD-regeringen aan de macht. ‘Van alle waarheen bevrijd’ – starend in de koplampen van het polderfascisme dat inmiddels bij ieder onderwerp opduikt in de onsmakelijke gedaante van xenofobe ezels en blonde gorilla’s met hun onwelriekende bruine boodschap.

Status quo behouden

Zo zijn er volgens de VVD inmiddels geen sociale woningen meer beschikbaar vanwege… asielzoekers! Ha!
Met name kleine woningbouwcorporaties (de kleinste zit in Limburg en bezit zo’n twintig woningen) kunnen de kosten, die met de achteruitwerkende regels gepaard gaan, al lang niet meer opbrengen; die hebben geen juristen, economen en duurzaamheidsadviseurs in dienst; die moeten ze – en tegen flinke uurtarieven –  inhuren. Al die kosten voor regeldruk gaan dus ten koste van investeringen in duurzame projectontwikkeling of – minder effectief maar goedkoper, en dus voor de bank efficiënter want minder risicovol  – van renovatie van bestaande sociale woningen.

VVD-ers zetten momenteel alles op alles om overal hun macht in de gevestigde orde en dus de status quo te behouden; ook in de sociale woningmarkt. 

Totdat toekomstige huurders en investeerders gaan spijbelen voor een beter investeringsklimaat. Een klimaat dat niet ten koste gaat van degenen die het minste hebben. Want als je echt gaat wrikken aan de macht van een neoliberale politicus, loopt de bruine boodschap hem opeens dun door de broek – macht is immers alles wat hij heeft. En die macht is niet wat er echt nodig is in deze roerige tijden: invloed, door de kracht van vernieuwing.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 04.02.2019 @ 08:01

[Home]
 

1 Reactie

op 04 02 2019 at 08:02 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com. Vermeld het als u niet wilt dat uw reactie wordt gepubliceerd.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS