Home » Archief » Waarom zoveel Nederlanders Kaag niet kunnen uitstaan


[25.05.2023]

Waarom zoveel Nederlanders Kaag niet kunnen uitstaan

Fons Kockelmans

Weinig politici worden zo gehaat als D66-leider (en minister van Financiën) Sigrid Kaag. Zeker, rechtse types hebben de pest aan Jesse Klaver en Attje Kuiken. Bij links genieten bijvoorbeeld Geert Wilders en Thierry Baudet geen enkele sympathie. Premier Mark Rutte doet er bij zowel extreemrechts als bij links het beste aan zo snel mogelijk op te donderen.

Maar dat is allemaal nog niks vergeleken bij de negatieve emoties die Kaag weet op te wekken. De term ‘heks’ is zo langzaamaan nog een vrij gematigde manier om daar uiting aan te geven. Veel Nederlanders krijgen een rood waas voor ogen als ze haar op tv zien. Een enkeling schroomt zelfs niet haar thuis te bedreigen, gewapend met een fakkel.

Volgens sommigen maakt Kaag, hoewel maar een van de drie vicepremiers, binnen het kabinet absoluut de dienst uit. Rutte IV voert volgens deze categorie een onversneden D66-beleid. Zou de premier niet instemmen met de dictaten van Sigrid en co, dan is het afgelopen met de regering en dus met de loopbaan van Mark.

Ik waag te betwijfelen of dit wel klopt, en niet alleen op beleidsinhoudelijke gronden. Waarom zou de VVD-leider zijn oren meer dan nodig laten hangen naar een partij die volgens de polls gehalveerd is? Zijn conservatieve liberalen staan er weliswaar ook verre van florissant voor, maar ze beschikken toch nog steeds over aanzienlijk meer virtuele zetels dan hun concurrenten. Trouwens: mocht Sigrid het kabinet om zeep helpen, dan is haar partijleiderschap toch ook mislukt?

Vrouw in een mannenwereld

Niettemin valt de Kaag-haat (en de D66-haat) bij een groot deel van het electoraat niet te ontkennen. Alleen binnen D66 zelf lijkt men nog achter haar te staan. Waar komen die sterk afwijzende gevoelens eigenlijk vandaan? Dat iemand een politieke tegenstander van het ergste verdenkt is op zich niet abnormaal, maar ‘Sinterkaag’ (om een tamelijk vriendelijk scheldwoord te citeren) spant zonder meer de kroon.

Wie de voorkeur geeft aan simpele verklaringen, zegt: het komt doordat ze een vrouw is. Politiek is (net als het zakenleven en noem maar op) nog steeds een mannenwereld. Vrouwen dienen zich gedeisd te houden en zeker niet hun hoofd boven het maaiveld uit te steken.

Daar mag wat inzitten, maar als redengeving voor het anti-Kaag-sentiment is het toch niet helemaal afdoende. Kuiken is ook een vrouw, net als het halve kabinet trouwens. Rita Verdonk is eveneens van het vrouwelijk geslacht, maar zij had van dat feit weinig last toen ze nog minister was. Ze was toen zelfs razend populair en niet alleen bij haar eigen electoraat.

Hete aardappels

Maar wat is het dan bij Kaag? Misschien komt de weerzin tegen haar wel doordat ze zo bekakt praat en zo every inch een succesnummer is. Want het valt niet te ontkennen: met uitzondering van voormalig koningin Beatrix heeft niemand meer hete aardappels in de keel dan Sigrid. Hoewel afkomstig uit een relatief bescheiden milieu, studeerde ze bovendien in onder meer Caïro en Oxford en spreekt ze zes talen vloeiend (waaronder Arabisch). Zoiets is verdacht. De massa ziet niet graag dat anderen het veel beter doen dan het gemiddelde.

Maar ook deze redenering overtuigt niet echt. Alle spraakmakende politici doen het veel beter dan Jan Modaal. Ze hebben ook bijna allemaal een hogere studie gevolgd, soms aan meerdere universiteiten, al dan niet in het buitenland. Frans Timmermans (om maar eens iemand te noemen) spreekt eveneens zes talen vloeiend. Veel mensen hebben inderdaad ook een hekel aan hem, maar vergeleken met Kaag valt dat wel mee. Femke Halsema praat trouwens ook met diverse hete aardappels in de keel.

Politiek correct

Wat kan er nog meer zijn? Een argument dat volgens mij enig hout snijdt, is dat Kaag wel erg politiek correct is, tenminste in naam. Ze deugt enorm. Haar verkiezingsleus (althans die van haar partij, maar daarmee wordt ze vereenzelvigd) luidde dat ze iedereen vrijlaat, maar niemand vallen. Afgezien van het dubieuze Nederlands heeft dit natuurlijk iets hypocriets. Zoals inmiddels gebleken is, laat D66 (dus Kaag) wel degelijk iemand vallen als dat zo uitkomt (zie de in een Me Too-affaire verstrikte partijprominent Frans van Drimmelen). Rutte liet ze overigens niet vallen, hoewel ze zich ten tijde van de ‘Omtzigt, functie elders’-rel uitgebreid op de borst klopte als ‘ander mens’.

Dat Kaag getrouwd is met een Palestijn en iedereen vroom een ‘gezegend Suikerfeest’ toewenste zal haar populariteit ook niet hebben vergroot. Hollanders blijven Hollanders tenslotte. Ze zijn tegen discriminatie, maar het moet niet te dol worden.

Ik geef het toe: er zijn heel veel anderen die eveneens politiek correcte boodschappen verkondigen en zich net zo schijnheilig gedragen. Ook zij deugen als de pest. Maar bij Kaag is het én én én. Je kunt spreken van een optelsom. In de regering zitten, bekakt praten, elitair gedrag vertonen, heel veel talen spreken, de politieke correctheid hoog in het vaandel hebben staan, vrouw zijn en dan ook nog met een Arabier getrouwd… Nee, dat kan echt niet.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 25.05.2023 @ 07:33

[Home]
 

1 Reactie

op 25 05 2023 at 07:33 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS