Home » Archief » Weggepest


[17.11.2009]

Weggepest

Jur


Foto: Calethia DeConto

Het is een oprukkend soort onkruid waar geen gif tegen opgewassen is. Het is een tumor die zo hard voortwoekert dat elke serieuze sporter wel een voorbeeld in zijn omgeving kent: De ‘sportschool van ’tot twintig’. De ‘Wellness Centers’.

Fitnesscentra waar, als er vrije gewichten staan, die niet zwaarder wegen dan twintig kilo. Twintig kilo. Niet meer. Wie dat ooit heeft bedacht, moet (naast standrechtelijk geëxecuteerd worden) een absurde inschatting hebben gemaakt van de sportende medemens. Hoe kan elk mens in zijn ontwikkeling gelijk zijn en niet meer dan twintig kilootjes nodig hebben? Het gaat er ook niet meer om wat men traint in een sportschool, maar wie er traint.

Steeds vaker stappen sportscholen over op deze ‘-twintigmanier van ondernemen’ die inhoudt dat u, beste geoefende atleet, gewoon keihard geweerd wordt uit inmiddels heel wat fitnesscentra. Gewoon, omdat u niet meer nodig bent. En let dan even goed op dat laatste stukje: ‘niet meer nodig bent.’

Want veel mensen schijnen te vergeten dat fitnesscentra hun oorsprong hebben in de hardcore gyms, waar zweet, roest en ijzer de basis vormden voor je dagelijkse training. Waar mensen bijeen kwamen met één gemeenschappelijk doel: Bouwen aan je lichaam.

En dus niet met behulp van smartcards die achteloos in computers worden gedrukt en waar dan ook nog een stapeltje gewichtjes aan hangt, nee, gewoon puur ijzer op de machines laden en na afloop een shake delen aan de bar. Dat was sporten. Dat was toen.

Tegenwoordig denkt de moderne ondernemer maar aan één ding, en dat is zijn bar-omzet.

De training en vooruitgang van klanten is op de tweede plaats gekomen. Slimme ondernemers kwamen erachter dat er veel meer te verdienen valt aan grijze kantoorlui, kwekkende moeders en bejaarden die apparatuur bezet houden, dan aan de serieuze sporter, want deze klantjes spenderen een fortuin aan sapjes en kopjes rooibosthee aan de bar. En dat zonder te mekkeren over kapotte apparatuur of versleten kabels.

Laat het nou ook net dit type bartijgers zijn dat in paniek raakt van gespierde heren en slanke dames. Bah, wat zijn dat voor gestroomlijnde mensen? Wat doen die hier? Die zijn abnormaal! Om de nieuwe, sapjesslurpende klant tegemoet te komen, werden er nieuwe regels opgesteld voor de gevorderde sporters, die dan langzaamaan uit pure frustratie de tent vanzelf wel zouden verlaten.

Zo ken ik een eigenaar van een sportschool die, na vele jaren een goede naam te hebben opgebouwd, met zijn gym ging verkassen naar een splinternieuw pand en meteen alle vrije gewichten in een donkere hoek gooide, de zwaardere gewichten in de ban deed en regels opstelde voor hen die het nog aandurfden om met dumbbells te gaan trainen. ‘Verboden om kreten uit te stoten bij een krachtsinspanning’, (dat hoeft ook niet meer als de gewichten te licht zijn) en ‘verboden om shirtjes zonder mouwen te dragen’.

Maar het kon nog idioter: Nieuwe klanten die zich aanmeldden en waarvan een tatoeage zichtbaar was, werden vriendelijk verzocht een andere sportschool uit te kiezen. Want tatoeages, die horen bij aso’s en die willen we niet als lid verwelkomen. In de lokale krant zei de hypocriete eigenaar nog in een interview: ‘Onze sportschool is er voor iedereen.’ (..)

Het tijdperk van de totale vertrutting was met de invoering van de ‘tot twintig wellness gyms’ definitief aangebroken. Gevorderde lichaamsontwikkeling door middel van training wordt op dit soort sportscholen niet meer getolereerd.

Met andere woorden: Word je groot en sterk dankzij de apparatuur die daarvoor staat opgesteld, dan dien je op termijn te vertrekken. Want dat is dan weer niet de bedoeling. Je mag best trainen, maar je moet niet gaan groeien. En als je toch van plan was te groeien, dan worden je plannen gedwarsboomd met dumbbells tot twintig kilo. De bodybuilder, bron van informatie voor andere sporters, is verworden tot een verafschuwd stuk pompvlees, een proteïnemonster dat ‘normale mensen’ weg zou jagen, zo luidt de redenering. Brede mannen zijn vies. En gespierde vrouwen zijn ook vies.

Maar het kan nog een stapje erger.

Ondertussen zijn er ook sportscholen die zelfs hun spiegels hebben weggehaald, zodat de sporters in ieder geval niet geconfronteerd worden met hun figuur. Dat schijnt namelijk belangrijker te zijn dan dat ze hun oefeningen goed uitvoeren. Daarnaast zien we steeds vaker dat de slanke bodypump-lerares wordt ingeruild voor een gezellige dikke aerobic-juf, omdat een slanke lerares demotiverend zou werken voor de deelneemsters. De kolder in de fitnesspolder. Maar de ondernemer denkt gewoon verder. Bedrogen klanten zijn in dit geval tevreden klanten. En tevreden klanten zorgen immers voor een hogere bar-omzet.

Lang leve het buurthuis.

Jur (voorheen DBC01) is een bodybuilder die ‘het wereldje’ liefst niet te serieus neemt. Ervaringen worden met sarcasme en een lichte hang naar sensatie gedeeld met zijn lezers.

Jur, 17.11.2009 @ 10:59

[Home]
 

25 Reacties

op 17 11 2009 at 11:50 schreef Job:

Als je voldoende lotgenoten hebt is er een gat in de markt voor een centrum “vanaf twintig”, waar je eventueel zelf in kunt springen.

op 17 11 2009 at 12:42 schreef Hannibal:

20 kilo.

Laat me raden.

ARBO?

op 17 11 2009 at 13:22 schreef Arne:

Lekker stukkie, kom zelf niet in de sportschool – te duur – maar het sluit wel aan bij mijn gedachten over de sportschool in het algemeen.

op 17 11 2009 at 14:03 schreef vetklep:

Ik had een sportschool gevonden waar ik het naar mijn zin had. Er was duidelijk moeite gedaan om het er aangenaam te maken, qua design. De muziek was er prettig. Het personeel was vriendelijk en behulpzaam. Ze hadden op ieder apparaat een computertje, zodat je niet hoefde te onthouden waar je gebleven was qua gewicht en zo.
En er kwamen geen kleerkasten om met een rood aangelopen hoofd, grommend en ruftend, de meest absurde gewichten te heffen. Tussen types die naast spieren ook aambeien kweken en die een enorme testosteronsfeer verspreiden voel ik me niet fijn.
Er kwamen alleen maar redelijk beschaafde en beleefde mensen.

Maar sinds er in de sportschool niet meer gerookt kan worden kom ik er niet meer. Ik moet namelijk wel na iedere twee of drie apparaten even een wodka-jus met een sigaretje, anders kan ik de verveling niet aan.

op 17 11 2009 at 14:17 schreef Spuit Elf:

Ga je naar The Barbarians in Amsterdam Oost. Daar kan je nog lekker pompen.

op 17 11 2009 at 14:26 schreef smeets:

Ik doe al zo,n 10 jaar Step in de sportschool.
Het enige dat ik trek zonder van verveling in slaap te vallen. Helaas zijn de Steplesjes voor gevorderden erg schaars geworden omdat iedereen nu op een indoor-fiets met hartslagmeter rondjes zit te draaien. En als iets onaantrekkelijk is zijn het volwassen mensen in fietskledij in een ruimte vol spiegels. En nu hebben ze mijn lesje ook nog een andere naam gegeven: Funky Fatburner Level 3

op 17 11 2009 at 14:37 schreef Paco:

Mag ik er hier even op wijzen dat er niet meer als 25 kg getilt mag worden. Lopen ze te zeiken dat er maar 20kg gewichten zijn en op hun werk de baas erop wijzen dat ze niet meer als 25 kg mogen tillen volgens Arbo. Jaja.

op 17 11 2009 at 14:48 schreef vetklep:

Waarom sommige mensen in een sportschool op een “fiets” gaan zitten is mij niet duidelijk. Als je zo dringend behoefte hebt aan fietsen, kan je dat volgens mij beter buiten doen, dan word je tenminste nog beloond met een bewegend plaatje om je heen. Voor mij beweegt dat plaatje veel te langzaam, daarom neem ik zelf liever de auto. Dan ga je ook niet transpireren, je wordt niet nat als het regent en je haar waait niet uit model.

op 17 11 2009 at 15:27 schreef hassnae:

Bij mij werkt het net andersom, Jur: als ik een dikkere sportinstructrice zie, demotiveert me dat juist. Als het háár al niet lukt af te vallen, hoe wil ze het dan ooit bij mij voor elkaar krijgen.

Ik hou het bij de slanke, strakke instructeurs en instuctrices: motiveert en geeft hoop.

op 18 11 2009 at 00:05 schreef Animale:

LOL! Wellnesscentra…nooit van gehoord!
20 kilo…dat tillen de meeste vrouwen al sinds mensenheugenis moeiteloos tijdens de dagelijkse boodschappen, alleen al in de vorm van 2 pakken Pampers, and then some :)

‘Wellnesscentra’…wauw….het klinkt zo….’pro-actief’..

‘Wellnesscentra’…voor diezelfde mensen die de reclames op TV geloven dat je zittend voor de tv met een paar draadjes op je buik geplakt en zonder inspanning kan afslanken, maar wél graag de volgende dag op werk willen vertellen dat ze naar de ‘sportschool’ zijn geweest om te ’trainen’ :)
Amazing Mike! 20 kilo’s and u look like a young God in only 3 weeks!

op 18 11 2009 at 00:31 schreef rena:

Ik ken maar een leuke instructrice en dat is anoeska;-)
helemaal into zumba, mooi figuurtje, die met humor haar lessen draait

op 18 11 2009 at 00:36 schreef Knollebollie:

Ik, vet, kwabbig, kalend en tegen de veertig, kijk anders toch liever tegen een strakke fitness-juf aan dan een kwabbige dame van mijn leeftijd. Overigens is 20 kilo vrij, afgezien van dumbbels waar ik Jur niet erg specifiek over hoor, tamelijk niks. Dat lukt mij zelfs op sommige apparaten. Na een fles wijn, dat is. Anders is het saai.

op 18 11 2009 at 01:11 schreef Jur:

Inmiddels heeft Jur alweer enkele maanden een passende gym gevonden ;)

op 18 11 2009 at 16:44 schreef yurp:

Bodybuilding heeft toch weinig met sport en uithoudingsvermogen en meer met het vormgeven van je lichaam te maken. Volgens mij is het niet de gezondste manier van met je lichaam bezig zijn. Dat fitness centra meer bezig gaan met fitness dan met bodybuilding lijkt me geen slechte ontwikkeling, zeker voor alle mensen die niet zo groot mogelijk hoeven te worden maar gewoon fitter willen zijn.

op 18 11 2009 at 17:53 schreef herman van der helm:

Paco zegt: “Mag ik er hier even op wijzen dat er niet meer als 25 kg getilt mag worden. Lopen ze te zeiken dat er maar 20kg gewichten zijn en op hun werk de baas erop wijzen dat ze niet meer als 25 kg mogen tillen volgens Arbo. Jaja.”

Voor mensen die ook in de sportschool meer willen tillen dan 20 kilo heb ik een apparaatje ontwikkeld: http://www.tiller.eu

op 18 11 2009 at 18:17 schreef herman van der helm:

Paco zegt: “Mag ik er hier even op wijzen dat er niet meer als 25 kg getilt mag worden. Lopen ze te zeiken dat er maar 20kg gewichten zijn en op hun werk de baas erop wijzen dat ze niet meer als 25 kg mogen tillen volgens Arbo. Jaja.”

Om ook in de sportschool meer dan 20 kilo te kunnen tillen heb ik een apparaatje ontwikkeld:
http://www.tiller.eu

op 18 11 2009 at 18:24 schreef herman van der helm:

Paco zegt: “Mag ik er hier even op wijzen dat er niet meer als 25 kg getilt mag worden. Lopen ze te zeiken dat er maar 20kg gewichten zijn en op hun werk de baas erop wijzen dat ze niet meer als 25 kg mogen tillen volgens Arbo. Jaja.”

Voor de mensen die ook in de sportschool meer dan 20 kg willen tillen heb ik een apparaatje ontwikkeld:
http://www.tiller.eu

op 18 11 2009 at 18:55 schreef Geertjan:

Ik doe aan boksen, old scool Floyd Patterson, niet kick of free. Alvorens wij gaan sparren doen wij anderhalf uur conditie: gewichten (10 kg. per hand) tillen in allerlei standen, touwtje springen, rondrennen etc. Goed moe trekken we dan handschoenen aan en doen nog ff ons best.
Bij ons trainen ook bodybuilders en die gasten zijn sterk, die gaan door tot het echt pijn doet.
De zweetlucht is niet te harden. Wel.

op 18 11 2009 at 19:02 schreef Geertjan:

Correctie: 5 kilogram per hand :)

op 19 11 2009 at 16:25 schreef Paco:

op 18 11 2009 at 18:24 schreef herman van der helm:
Voor de mensen die ook in de sportschool meer dan 20 kg willen tillen heb ik een apparaatje ontwikkeld:
http://www.tiller.eu

Dat was zeker de aanbieding voor de maand december. Wat een oplichter ben jij. Dat bedrijf van jouw heet zeker TILMIJ BV.

op 19 11 2009 at 17:03 schreef Peter:

Jur, de VPRO wil je spreken! Ik heb ze jouw mailadres gegeven.

op 19 11 2009 at 20:40 schreef Jur:

Komt er dan zowaar een einde aan mijn bestaan als schandknaap achter het CS en erkent een omroep mijn liederlijke teksten? :)

op 19 11 2009 at 21:00 schreef Peter:

’t Is voor een radioprogramma.

op 20 11 2009 at 09:21 schreef herman van der helm:

Paco schrijft:
“Dat was zeker de aanbieding voor de maand december. Wat een oplichter ben jij. Dat bedrijf van jouw heet zeker TILMIJ BV.”

Bijna goed paco: tiller bv

op 23 11 2009 at 16:06 schreef Jur:

Oh jee, ik ben bang dat ik mijn levensstijl moet gaan verdedigen of wordt het een sportieve versie van Spuiten en Slikken?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS