Home » Archief » Wie voor gelijke rechten is, moet ook migrantengemeenschappen durven aan te spreken


[10.02.2021]

Wie voor gelijke rechten is, moet ook migrantengemeenschappen durven aan te spreken

Bart Toorenaar


Scène uit Akira

Ik verbaasde mij afgelopen week over een tweetje van het links-activistische account Broodbuis. Dat trok fel van leer tegen de vermeende ‘pinkwashing’, van Wopke Hoekstra en het CDA. Dat de partij homo- en transrechten nu omarmt zou onoprecht zijn, gezien het recente stemgedrag van de partij. Nu kun je zeker cynisch doen over CDA’s track-record op het gebied van homorechten. Toch, al het cynisme daargelaten, een openlijke omarming van homorechten door een christelijke partij lijkt me een positieve ontwikkeling. Echter, dat Broodbuis wel fel van leert trekt bij een christelijke partij en niet bij andere groeperingen is wonderlijk.

De selectiviteit van kritiek in bepaalde kringen die zich als links en progressief afficheert stoort mij. Christelijk rechts is van oudsher een makkelijk slachtoffer voor progressief Nederland, er bevindt zich geen potentieel electoraat. Het is daarnaast veilig: een venijnige rant over de Bible Belt is even blasé als voorspelbaar. Geen geradicaliseerde Staphorster die bedreigingen uit aan de durfal die de bekrompenheid van christelijk Nederland aan de kaak stelt.

Er is daarnaast ruimte voor nuance. Hoezeer is onversneden homohaat nog leading in kerkelijke gemeenschappen in Nederland? Het CDA leverde als eerste een homoseksuele minister, er was binnen christelijke kringen veel kritiek op de Nashvilleverklaring, en in de Remonstrantse kerk, waar Hoekstra kerkganger is, kon je al eerder trouwen dan dit voor de wet kon. Een gewaardeerd Twitteraar als Rik de Jong laat een beeld zien waarin juist in de kerk zijn geaardheid geen punt is. Het is mijn partij allerminst, maar er zijn in deze gemeenschap de laatste decennia stappen gemaakt.

Migrantengemeenschappen

Hoe anders wordt er vanuit bepaalde linkse kringen gereageerd in het debat over homo-acceptatie in migrantengemeenschappen? Wie alleen maar de vraag stelt of de strijd voor gelijke rechten niet in moslimgemeenschappen gevoerd moet worden, riskeert het predikaat racist. Linkse communities als Broodbuis en Dwars, die een goede neus hebben voor maatschappelijke ongelijkheid, besteden zelden aandacht aan de homohaat binnen deze groepen. Scroll door hun Twitter-feed, lees hun publicaties, een kritische beschouwing over dit onderwerp vind je er niet. Dat is opvallend, juist als je zegt te staan voor ‘het bereiken van radicale gelijkwaardigheid door onderdrukking te verwerpen’ zou je denken dat geweld van moslimjongeren tegen homo’s hoog op de agenda staat.

Men lijkt in deze kring zo bang te zijn om betrapt te worden op ook maar een verdenking van racisme, dat men in deze discussie op de tong bijt. Wie is daarbij gebaat? Als een open discussie over homo- en transemancipatie in moslimkringen taboe blijft, worden de perspectieven van mensen die worstelen met hun geaardheid er niet beter op. Voor iemand met dezelfde gevoelens in de protestante kerk of in het voetbalstadion is de coming out ook niet leuk, maar er lijkt daar meer ruimte om aan de kleingeestigheid te ontsnappen.

Ik begrijp waar de weigering van linkse groeperingen vandaan komt om ‘de migrant’ in deze discussie te betrekken. Na de Fortuynrevolte in Nederland was er een dwangmatige neiging om iedere discussie naar buitenlanders te leiden. In de roerige jaren na de moorden op Fortuyn en Van Gogh was het bon ton om migranten (en moslims in het bijzonder) rücksichtslos in de vuurlinie te betrekken. Eenieder die vraagtekens plaatste bij de moslim als zondebok durfde niet te zeggen ‘waar het op stond’. Er heerste een verstikkende politieke correctheid waarin wie niet meevoer op de golf van migrantenhaat werd beticht van oogkleppen. Eerdmans, Wilders en Baudet zijn producten van die golf, maar ook het politieke midden is ermee verweven, zoals ik al in 2016 schreef.

Zuiver links geluid

Maar van móéten praten over migranten bij homogerelatereerd geweld, naar niet mógen praten is geen verbetering. De hierboven beschreven selectiviteit laat zien dat het taboe op deze discussie bij links nooit weg is geweest. Ik waardeer groeperingen als Broodbuis en Dwars omdat ze een zuiver links geluid laten horen. Daardoor weten ze het Overton-venster, het spectrum van gedachtegoed dat het publiek accepteert, iets naar links te kantelen in een klimaat waar Eerdmans en Baudet wekelijks aanschuiven bij een talkshow. Maar in hun standpunten over homo- en transemancipatie hanteren ze een andere definitie van tolerantie dan ik.

De moslimjongere die met ontluikende ‘verboden verlangens’ te dealen heeft, is die geholpen met de selectieve ophef die het CDA aanpakt maar zijn gemeenschap met de mantel der liefde bedekt? Wordt het pad zo niet geëfend voor de homo op Urk, maar wordt de jongen op Rotterdam-Zuid vergeten? De LHBTI’er in moslimgemeenschappen die nog struggelt met zijn of haar identiteit verdient beter.

Als je gemeenschappen waar homohaat nog welig tiert met een fluwelen handschoen behandelt, hanteer je een vals frame van ‘bigotry of low expectations’: groepen die het al zwaar hebben, ontzie je van kritiek die je wel bewaart voor andere groepen. Impliciet zit daar een heel laatdunkend oordeel achter, een passief agressieve verachting die niet veel onderdoet voor expliciet racisme. Het verlagen van de lat voor een groep, een grotere vorm van minachting is er niet. Dat past niet in mijn frame van tolerantie en gelijkheid.

Bart Toorenaar (1989) woont sinds september 2020 in Londen, maar houdt er nog steeds van om zich druk te maken om z’n vaderland. In Nederland woonde hij in Rotterdam, waar hij in 2017 de stadsblog Rotterdamse Dromers mede oprichtte, en Amsterdam. In z’n vrije tijd houdt hij er sporadisch van om in de pennen te klimmen en te schrijven over allerhande zaken.

Gastschrijver, 10.02.2021 @ 10:19

[Home]
 

1 Reactie

op 10 02 2021 at 10:20 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS