Home » Archief » Wil Wilders Wel?


[01.12.2023]

Wil Wilders Wel?

Fons Kockelmans


Scène uit The Dick Van Dyke Show.

Getalsmatig valt er weinig in te brengen tegen een leidende regeringsrol voor de PVV. De partij heeft er met 37 zetels bij de verkiezingen – veel meer dan de rest – het democratische recht op dat haar leider Geert Wilders premier wordt. De vraag is langzamerhand wel of Wilders dit wil.

Premier van Nederland zijn betekent moeizame – en ‘waterige’ – compromissen sluiten in ellenlange doodsaaie vergaderingen. Het betekent ook voortdurend naar Brussel afreizen om daar in nog langere en saaiere vergaderingen een deal overeen te komen met andere regeringsleiders over van alles en nog wat. Tot die groep van regeringsleiders behoren weliswaar gelijkgestemden van Wilders als de Hongaar Viktor Orbán of de Italiaanse Giorgia Meloni, maar zij vormen een betrekkelijk kleine minderheid in het EU-gezelschap.

Gratis bier

Het lijken mij niet de favoriete bezigheden van de PVV-leider. Veel liever verblijft hij in de oppositiebankjes in de Tweede Kamer, waar hij lekker kan schelden op alles en iedereen die het niet met zijn racistische standpunten eens is. Zo’n optreden is aanzienlijk attractiever, want het levert grote woede bij de ‘kartelpartijen’ en een hoop van angst en beven doortrokken publiciteit op.

Als premier krijg je daarentegen voornamelijk kritiek. Zeker als je moet komen uitleggen dat je gratis-bier-beloftes (afschaffen van het eigen risico, tandartsenzorg gratis, AOW-leeftijd terug naar 65, enzovoort) niet haalbaar zijn. Of als je moet toegeven dat een Nexit-referendum er niet inzit omdat je coalitiegenoten te labbekakkerig zijn er een uit te schrijven.

Waarom zou Wilders voor het premierschap kiezen terwijl het spelen van oppositieleider zijn lust en zijn leven is? Waarom zou hij zijn achterban teleurstellen als hij net zo goed aantrekkelijk klinkende, maar in de realiteit onhaalbare toezeggingen aan zijn kiezers kan doen? Zijn electoraat zal teleurgesteld zijn dat hij de hoofdprijs weer misloopt, maar blindelings geloven dat dit de schuld is van ‘de anderen’.

Onnozel

Uiteraard kan de baas (tevens enig lid) van de PVV dit niet openlijk toegeven. Waarschijnlijk zelfs niet in zijn fractievergaderingen, waar pottenkijkers en persmensen niets te zoeken hebben. Wilders moet dus listig te werk gaan. Luidkeels verkondigen dat hij ‘milder’ is geworden en dolgraag de premier wil zijn van ‘alle Nederlanders’. En daarna voor de zekerheid de verkeerde verkenners voordragen.
Dat hij echt niet wist dat zijn kandidaat Gom van Strien van fraude beschuldigd werd, valt al moeilijk te geloven. Zo groot is het clubje van interne gegadigden ook weer niet. Maar dat hij daarna met Ronald Plasterk kwam aandragen doet wel erg onnozel aan. Veel onnozeler dan je van Wilders mag verwachten dat hij is.

Hoe kun je nu serieus denken dat een halvegare politieke draaitol als Plasterk namens de PVV een (gedoog)akkoord sluit met VVD en NSC, die allebei bepaald toch al niet staan te springen? Plasterk is een PvdA’er – niet iemand uit ‘eigen kring’ dus – die na twee ministerschappen en een mislukte gooi naar het partijleiderschap een wekelijkse column in De Telegraaf mag schrijven. Waarin hij als een beest te keer gaat tegen linkse hobby’s als de opwarming van de aarde en de stikstofcrisis. Waarin hij twee handen op één buik vormt met de PVV. En dat is niet de buik van Frans Timmermans.

Nieuwe verkiezingen

Zo’n schertsfiguur benoem je alleen als je hoopt dat hij als verkenner mislukt. Als je verwacht dat er nooit een kabinet-Wilders zal komen. Als je voor de buitenwereld – of in elk geval voor je achterban – eervol wil verdwijnen naar de plek waar je al sinds 2004 vertoeft.

Op naar nieuwe verkiezingen, met andere woorden. In de hoop dat je dan niet wéér eerste, maar ditmaal netjes tweede wordt. Zodat je de Algemene Beschouwingen en andere topbijeenkomsten van het parlement kunt blijven overheersen met je gebral.

Er komt, om het anders te zeggen, denkelijk geen kabinet-Wilders. Maar dat is geen reden om gerustgesteld achterover te leunen. Want als de PVV geen concurrentie vormt, zullen andere hitsers zich melden. Zij zullen niet alleen Wilders tot voorbeeld kiezen, maar ook Pim Fortuyn, Thierry Baudet of Caroline van der Plas. Die allemaal gouden bergen beloofden en migrantenhaat predikten. Nederland is nog lang niet van het rechts-extremisme af.

Fons Kockelmans (1952) werkte lange tijd bij het ANP, vooral als politiek verslaggever. Later publiceerde hij onder meer op Joop, Historiek en The Post Online.

Fons Kockelmans, 01.12.2023 @ 09:58

[Home]
 

1 Reactie

op 01 12 2023 at 09:58 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS