Home » Archief » Witte vluchtelingen


[15.11.2022]

Witte vluchtelingen

Peter Breedveld

Het sociale platform Mastodon, waar veel twitteraars naartoe zijn gevlucht sinds de overname van Twitter door Elon Musk, heeft een paar fascistoïde trekjes. Vorige week viel het me op dat veel gebruikers hamerden op content warnings, waarschuwingen dat een foto of tekst schokkend kan zijn voor mensen, hen kan triggeren, zoals dat in wokie-taal heet. Gebruikers worden geacht hun berichten en foto’s zelf van zo’n content warning te voorzien, die gaan dan achter een virtuele sluier, en de geharde bikkels die ze echt willen zien, moeten clicken voor de onthulling van al dat gevaarlijks.

Ik dacht dat dit ging over expliciete seks of geweld. Beelden van executies of verminkte lichamen zie ik liever ook niet. Maar de meest gebruikte content warnings zijn voor politieke berichten, zo legde iemand op Mastodon uit, en verder voor scheldwoorden (een bericht waarin Sywert van Lienden een lul werd genoemd werd door een moderator verwijderd) en zelfs voor foto’s met oogcontact. Ook bij foto’s van eten moet een content warning. “De ene mens zijn lekkere foto is de andere z’n trigger”, aldus een andere gebruiker.

Mastodon als gewatteerde kamer voor hypergevoelige zieltjes. Je kunt overdrijven in je angst een ander voor het hoofd te stoten, maar goed, Mastodon bestaat al een tijdje, er is daar een bepaald cultuurtje ontstaan, het is niet netjes om als nieuwkomer meteen de boel te gaan verbouwen, het meubilair te vervangen en de ambient muziek te overstemmen met FUCK YOU I WON’T DO WHAT YOU TELL ME. Ik moet ook niet op alle slakken zout willen leggen.

Verkrampte wereldvreemdheid

Maar om mensen van kleur op Mastodon toe te blaffen dat ze content warnings bij hun berichten over racisme moeten zetten, dat getuigt echt van een verkrampte wereldvreemdheid die zijn weerga niet kent. Je maakt je vreselijk zorgen om mensen die overstuur raken van een foto met oogcontact of een vegetarische rendang, maar je gaat mensen van kleur vertellen hun berichten over racisme te verbergen omdat witte mensen daar overstuur van kunnen raken?

Dan spoor je echt niet.

Toch is dat de regel op Mastodon. Je mag mensen niet overstuur maken met je aanklachten tegen racisme. En uit wat deze vrouw vertelt, blijkt dat ook trans mensen en LHBTI-plussers geacht worden het gezellig te houden en de boel niet ontregelen met verhalen over hun eigen nare ervaringen in een wereld waar mensen van kleur, trans mensen, LHBTI-plussers en eigenlijk alle minderheden worden onderdrukt. Een wereld waar ook Mastodon deel van uitmaakt.

De bittere ironie is dat deze mensen worden gemuilkorfd met gebruikmaking van de argumenten en de taal van inclusiviteit die voortkomt uit hun eigen bewegingen. Het is vrij onthutsend dat slachtoffers van racisme, transhaat en LHBTI-plushaat wordt verteld dat ze moeten dimmen zodat Mastodon een safe space kan zijn waar niemand zich buitengesloten voelt of kan worden getriggerd. Niemand, behalve mensen die iets te vertellen hebben over hun eigen uitsluiting en onderdrukking.

Witte vlucht

Het was me al opgevallen dat de populatie op Mastodon op een paar uitzonderingen na spierwit is. De exodus van Twitter van de afgelopen weken wordt door Sunny Singh in dit stuk dan ook een “white flight” genoemd en vergeleken met de vlucht van witte mensen uit wijken waar steeds meer mensen van kleur komen wonen.

De witte Twitter-vluchtelingen beseften pas met de overname van Elon Musk wat een onveilige plek Twitter is, een plek waar de zwarte gemeenschap ondanks die onveiligheid goed gedijt. Zij beseffen niet hoe geprivilegieerd het is ervan uit te gaan dat een plek bestaat en moet bestaan waar ze veilig zijn.

Singh wijst erop dat het voor mensen van kleur nérgens veilig is, dat ze vóór de komst van Elon Musk al constant blootstonden aan ongekende agressie waar nooit iets tegen werd gedaan. “Net als witte vluchten in de echte wereld”, aldus Singh, is deze witte vlucht van Twitter niet ingegeven door enige reële bedreiging in hun bestaan, maar door de angst hun comfortabele positie van structureel privilege te verliezen.”

Godsdienstoorlogen

Fanatieke Mastodonten protesteren dat Mastodon geen centraal geregeerd rijk is, dat Mastodon een federatie is van verschillende servers, instances, met verschillende culturen en dat je naar een andere instance kunt verhuizen waar een minder verrkrampt content warning-beleid wordt gevoerd. Dat is volstrekt bezijden het punt, en bovendien zijn het niet alleen de oprichters van die instances en de moderators die deze beperkingen opleggen, maar de gebruikers zelf (ik kwam op Mastodon ook ergens een tirade tegen het woord ‘gebruikers’ tegen omdat het om mensen gaat), en die zijn verspreid over de hele federatie. Het zijn zelfs de nieuwkomers die ik het fanatiekst op die content warnings zie hameren.

Het doet me denken aan de puriteinen die, op de vlucht voor de godsdienstoorlogen en onverdraagzaamheid op het Europese continent, naar Amerika gingen om anderen daar te onderwerpen aan hun eigen onverdraagzaamheid.

Multiculturele plek

Over wat ik in het begin schreef, dat je als nieuwkomer niet meteen de boel begint te verbouwen, nog dit: er zijn Mastodonten die foeteren dat die nieuwkomers zich moeten aanpassen aan wat de autochtone bevolking op Mastodon heeft gevestigd. Daar laat je je, als progressieve bleekneus op de vlucht voor het racistische, domrechtse tuig op Twitter wel even kennen.

Zou Mastodon niet een multiculturele plek moeten zijn waar mensen, binnen de kaders van wat ik maar even het gezonde verstand wil noemen, veilig zichzelf kunnen zijn? Dat je als trans vrouw van kleur naar Mastodon komt omdat de doodsbedreigingen en vernederingen op Twitter je teveel worden en daar bedreigd wordt met verbanning als je daar iets over kwijt wilt? Dat kan toch de bedoeling niet zijn.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 15.11.2022 @ 07:51

[Home]
 

1 Reactie

op 15 11 2022 at 07:52 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS