Home » Archief » Zaha Hadid en het Arabische minderwaardigheidscomplex


[13.04.2016]

Zaha Hadid en het Arabische minderwaardigheidscomplex

Hassnae Bouazza

aad11
Illustratie: Aadorah

Over de veel te vroeg overleden architecte Zaha Hadid is al veel gezegd en geschreven. Daar heb ik weinig aan toe te voegen. Bij de postume aandacht voor de van oorsprong Irakese Hadid, viel ditinterview op met de zender Al Aan, waarin ze uithaalt naar de arrogantie van de Golfstaten.

Het interview is in het Engels, dus je kunt het helemaal bekijken, maar het gaat voornamelijk om het fragment vanaf 20:31, als ze vertelt over haar ervaringen in de Arabische wereld. Let ook op het gezicht van de interviewster dat verstijft. ‘Arabieren houden van buitenlanders’, zegt Hadid. ‘Ze vinden het niet leuk als ik dat zeg, maar het is wel zo.’

Vervelende en remmende mix

Het is een bekend gegeven. Ik vermoed dat iedere Arabische professional er wel eens mee te maken heeft gehad: de miskenning door Arabieren zelf. Het probleem van veel (oké, sommige, laat ik me inhouden en nu niet generaliseren) rijke Golfstaat-Arabieren is een vervelende en remmende mix van arrogantie en een minderwaardigheidscomplex die soms grenst aan de zelfhaat. Dat uit zich vooral in het niet serieus nemen van andere Arabieren en het slaafs bewonderen van alles wat en iedereen die uit het buitenland komt.

De Arabische wereld is rijk. Niet alleen financieel, maar ook cultureel en historisch. De Arabische wereld zou zoveel verder zijn als in ieder geval het vermogende deel wat meer zelfrespect had, meer waardering voor de eigen cultuur en mensen.

Ik heb het niet over de politiek leiders, die zijn vooralsnog hopeloos gebleken, maar over de mensen die buiten de politiek om de middelen en mogelijkheden hebben om hun samenlevingen vooruit te brengen. Om misstanden te bevechten en de eigen talenten te ontwikkelen en stimuleren.

Hartverwarmende symboliek

Te vaak nog wapperen de rijke Golf-Arabieren loops met hun biljetten naar iedere Westerling en kijken ze minachtend weg als talentvolle Arabieren aankloppen. Die internationale blik, dat openstaan voor andere culturen en bijdragen, is fantastisch, maar als het overslaat in miskenning van de eigen identiteit en cultuur, wordt het een probleem.

Een heel klein voorbeeld: bij de gruwelijke aanslagen in Parijs en Brussel, eerden onder andere de Emiraten de slachtoffers door hun iconische gebouwen op te laten lichten in de kleuren van Frankrijk, België en de Europese Unie. Hartverwarmende symboliek waarvan je hoopt dat die op een dag eindelijk eens beantwoord wordt door Westerse landen wanneer er niet-Westerse slachtoffers vallen.

Zelfliefde

Maar nog nooit zijn de gebouwen in de Emiraten, of welk ander Arabisch land dan ook, opgelicht in de kleuren van Jemen, Libië, Syrië of Libanon, om maar een paar landen te noemen, om de eigen slachtoffers te eren. Als je jezelf niet serieus neemt, hoe kunnen anderen dat wel doen?

Onder prominente Arabieren en sterren is er een onstilbare honger naar internationale erkenning. Geheel terecht, want het talent en de potentie zijn er en het is hoog tijd dat de rest van de wereld voorbij de clichés kijkt en ziet hoe belangwekkend de Arabische cultuur is en kan zijn. Maar het is ook tijd dat de liefde eens beantwoord wordt. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de Arabische wereld eerst de zelf-liefde ontdekken. Niet zo hunkeren naar erkenning door mensen die op haar neerkijken, maar het eigen kapitaal, de eigen mensen, ook die in de diaspora, eindelijk eens op waarde schatten en eren.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza (lees dit verse interview met haar in de Vlaamse krant De Standaard) is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Vorig jaar heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 13.04.2016 @ 07:18

[Home]
 

12 Reacties

op 13 04 2016 at 08:05 schreef Murat:

Goed geschreven Hassnae,

Ook op individueel niveau is wat je schrijft heel toepasselijk.
Dat inherente minderwaardigheidsgevoel (e.g., Dewanand) omdat je continu gekleineerd wordt door een groep mensen die op je neerkijken.

Mijn advies is niet om te zoeken naar waardering van deze mensen, maar de waarde in jezelf te vinden en daardoor automatisch waardering opwekken bij anderen.

op 13 04 2016 at 10:17 schreef MNb:

Murat, ik kan je verzekeren dat het bij Dewanand – een hindoestaan uit Suriname – nog heel wat ingewikkelder ligt. Die groep kijkt iig beslist niet neer op eigen talent.

op 13 04 2016 at 12:59 schreef Murat:

MNB,

Ik heb het niet over “die groep”.
Ik heb het over Dewanand. En je overtuigt mij niet dat ie geen minderwaardigheidscomplex heeft. Echt niet.

En laten we er maar weer over ophouden. Ik had beloofd het er niet meer over te hebben.

op 13 04 2016 at 13:11 schreef Sasha Berkman:

bijna iedere cultuur is beter dan de imperialistische, genocidiale westerse coca cola, hamburger cultuur imo.

op 13 04 2016 at 17:45 schreef Waldo van Dungen:

Hartverwarmende symboliek waarvan je hoopt dat die op een dag eindelijk eens beantwoord wordt door Westerse landen wanneer er niet-Westerse slachtoffers vallen.

Er zaten ongetwijfeld niet westerse slachtoffers bij de aanslagen in Brussel, London, Madrid, Parijs. Er worden niet zo veel aanslagen gepleegd door Christelijke Jihadi,s in het midden oosten.

op 13 04 2016 at 19:08 schreef jos:

Wat bedoeld wordt, Waldo, is dat niet-Westerse slachtoffers van terrorisme in het niet-Westen (Irak, Syrië, Turkije, Nigeria, Pakistan, enz. enz.) niet herdacht worden in het Westen, maar Westerse slachtoffers van terrorisme wel in het niet-Westen.

En nee, er worden geen aanslagen gepleegd door christelijke jihadi’s in het Midden-Oosten. Daarentegen worden Europese regeringen niet omvergeworpen door moslimlegers, worden Europese dictators niet bewapend en gefêteerd door moslims en hebben militaire interventies en economische sancties door moslims tegen Europa geen miljoenen doden achtergelaten sinds 1990.

op 13 04 2016 at 21:05 schreef Zomaar:

@Sasha Berkman
Ach, ook in die cultuur zie je af en toe nog wel eens een bepaald minderwaardigheidscomplex

op 13 04 2016 at 22:01 schreef babs:

In Spanje grotendeels hetzelfde. Denken dat alles in/uit Noord Europa beter is.

op 14 04 2016 at 00:30 schreef Murat:

Wat Jos zegt Waldo. Haal die balk eens uit je oog.

op 14 04 2016 at 13:40 schreef dewanand:

MIaauw, miaauw, namastiaauw Hassnae Bouazza,

Interessant zeg, kan kloppen want alle gekoloniseerde en overheerste rassen en volkeren lijden aan een trauma en voelen zich minderwaardig en inferieur, denk aan de problemen van kleingeschapen koeliemannen die toch 1400 jaar lang zijn gekoloniseerd door moghuls en superieure blanke britten.

De natuur is meedogenloos Hassnae, er zijn superieure en inferieure organismen (incl insecten, bomen, vissen, enz enz) en de strijd is genadeloos. Big eat small.

Maar hoe definieer jij Arabieren in wetenschappelijke zin??? En ook raciaal, genetisch?? Er is toch een typisch Arabisch gen?? Net zoals er een indiase koelie apen gen bestaat?? Het blanke gen is duidelijk: vier genen coderen voor pigmentatie en die zijn bij blanken offline geklikt door de Duivel zelf in Eden vanwege verboden seksstandjes uit de Bijbel.

Ik voel mij toch verbonden met Arabieren, soms ontmoet ik hen en maak praatjes, ook die meiden zijn vaak blitse getinte teefjes, al of niet besneden of met bevlekte, sexy schaamlapjes op hun kop.

Kan men niet meer blote arabieren (M/V) op de buis laten zien ivm jou boek ‘Arabieren kijken’.

bye

dewa aapje en Wieroe

op 14 04 2016 at 19:10 schreef dewanand:

ref cit
op 13 04 2016 at 17:45 schreef Waldo van Dungen:

‘Er zaten ongetwijfeld niet westerse slachtoffers bij de aanslagen in Brussel, London, Madrid, Parijs. Er worden niet zo veel aanslagen gepleegd door Christelijke Jihadi,s in het midden oosten.’

——
Namastiaauw Waldo van Dungen,

Interessant gezegd ‘Christelijke jihadi’s’, goh, maar misschien heb je niet de juiste historische benaming gebruikt, Wieroe heeft even gegoogeld en vond dit:

***
Templar, also called Knight Templar,
Templars: mounted Templar charging into battle [Credit: © Gianni Dagli Orti/Corbis]
member of the Poor Knights of Christ and of the Temple of Solomon, a religious military order of knighthood established at the time of the Crusades that became a model and inspiration for other military orders.

http://www.britannica.com/topic/Templars

Ja he van Dungen, en in theorie was de laatste Templar Knight dus die ene vent Andersen Behring Breivik uit Noorwegen. zie dit bewijs dat hij christen is:

***
He prepares his own food, and he entered the Christmas gingerbread-house baking contest at his prison.

http://www.nytimes.com/2016/03/16/world/europe/anders-breivik-nazi-prison-lawsuit.html?_r=0

op 14 04 2016 at 19:53 schreef Abdel:

Heel herkenbaar! Overigens hebben meer volkeren daar last van: Chinezen, hindoestanen. Om maar 2 voorbeelden te noemen. Ze kussen de grond waar een blanke op loopt. Maar ze zijn wel trots op hun eigen cultuur, in elk geval meer dan de Arabieren.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS