Home » Archief » Zeiken aan de zijlijn


[06.09.2023]

Zeiken aan de zijlijn

Peter Breedveld

Activisten van Extinction Rebellion blokkeren snelwegen en laten zich arresteren om aan te dringen op meer en betere klimaat-maatregelen. Volgens Maryam Hassouni is dit “volledig misplaatste, naïeve stompzinnigheid”, schrijft ze in een ongemeen hard stuk in OneWorld. Ze vindt de acties “iets truttigs” hebben: Een dagje uit op de A12, een selfie maken voor je Insta, “En als je ‘s avonds geen etentje of feestje hebt, kun je langer blijven en je gratis nat laten spuiten.”

Maar vooral gaat het Hassouni erom dat de activisten er geen rekening mee houden dat politie en justitie niet zo coulant met mensen van kleur omgaan als met deze geprivilegieerde witte mensen, en dat mensen van kleur er daarom niet aan mee kunnen doen.

Hassouni vindt Exctinction Rebellion sowieso “Eurocentrisch”. Ze baseert zich op een brief van ER aan het kabinet waarin het over “onze toekomst” gaat, haalt haar voormalige collega Carice van Houten aan, die zich zorgen maakt om de toekomst van haar kind en concludeert daaruit dat ER geen rekening houdt met de rampzalige gevolgen die de verbranding van fossiele brandstoffen nu al heeft voor mensen in Afrika en Azië.

Ze verwijt het ER-activist Sieger Sloot, ook een voormalige collega, dat hij in een elektrische auto rijdt, omdat een essentiële grondstof in de batterijen van zulke auto’s kobalt is, dat door kinderen in Congo onder mensonterende en levensgevaarlijke omstandigheden voor een habbekrats wordt gedolven.

Unfair

Ik vind al die kritiek erg unfair. De milieubeweging is onmiskenbaar een witte aangelegenheid en moet inclusiever, daarover geen misverstand. Hier en daar zijn activisten zelfs expliciet racistisch, ik heb daar zelf ook al eens op gewezen in een stuk over het witte suprematisme binnen de veganistische beweging.

Maar of je om die reden juist Extinction Rebellion op die manier in de hoek moet zetten, betwijfel ik. Het is niet waar dat ER eurocentrisch is. Overstromingen, droogte en andere rampen als gevolg van klimaatopwarming in Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen maken al vanaf het begin deel uit van het vertoog van de beweging. Vorig jaar voerde ER actie bij de Africa Adaptation Summit van de Global Centre for Adaptation, tegen de “hypocrisie van westerse landen en het neo-koloniale instituut IMF”. OneWorlder krijg je het volgens mij niet. ER heeft het altijd over het lot van keuterboeren in landens als Pakistan en de vluchtelingenstromen als gevolg van de globale milieucrisis, en over de onleefbaarheid van hele Aziatische en Afrikaanse regio’s die erdoor dreigt. ER is nadrukkelijk voor systeemverandering. In een reactie op Hassouni’s stuk laat ER nota bene weten dat in de training voor de blokkade-acties speciale aandacht is voor wit privilege en activisten van kleur.

Dagje uit

De snelwegblokkeerders, en ook de activisten die op Schiphol actievoeren en het privévliegtuigen verhinderen te vliegen, vinden vaak troost en zelfs een mate van plezier, van gezelligheid in de saamhorigheid die ontstaat bij de acties. Maar om ze daarom af te doen als “dagjes uit” en ijdelheidsprojectjes voor op Instagram is erg vals. Ik heb het naar mijn zin op mijn werk, met mijn fijne collega’s en de mensen die ik elke dag spreek over hun werk en hun ontdekkingen, maar ik zou een dag op de redactie niet snel een “dagje uit” noemen. Ik zou iets anders gaan doen als ik geen hypotheek te betalen had.

En denk je echt dat gearresteerd worden voor witte mensen een pretje is? Dat het tof is om je voor de rechter te moeten verantwoorden voor het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid? Dat het een feestje is om aan de vooravond van een grootscheepse actie thuis te worden geïntimideerd door de politie? Dat het stoer is dat de marechaussée je vals beschuldigt van dingen die je niet hebt gedaan? Dat het prettig is om door beveiligers en politiemannen te worden mishandeld?

Wit privilege

Ja, mensen van kleur worden nóg harder aangepakt door de politie, ze worden etnisch geprofileerd en vaak zwaarder gestraft. Maar ik wil de rechter zien die een groep witte activisten naar huis stuurt en tegen de activisten van kleur zegt dat ze nog even moeten blijven. Een internationaal schandaal zou dat worden, en het milieuactivisme zou voorgoed aan de antiracistische beweging zijn vastgeklonken.

Hassouni linkt naar een onderzoek als bewijs dat milieuactivisten van kleur niet op dezelfde manier worden behandeld als witte activisten. Uit dat onderzoek blijkt nog een andere groep te zijn ondergeprivilegieerd: mensen uit de onderklasse.

En het is waar, witte rijke mensen maken gebruik van hun privileges om iets voor elkaar te krijgen. Dat is eigenlijk altijd zo, zelfs in de strijd tegen racisme. De inzet van geprivilegieerde mensen is daarbij belangrijk, juist omdát ze privilege hebben. Het feminisme begon met burgerlijke ongehoorzaamheid door de elite en ook de Franse Revolutie werd aangevoerd door een elite. Waar een eenvoudige arbeider al naar een gevangeniseiland werd verscheept als hij zijn wenkbrauw maar optrok, konden advocaten en journalisten lange tijd hun gang gaan om genoeg massa te krijgen voor verandering. Schandalig, wat u zegt, maar daardoor is het leven voor de handenarbeidende klasse in het Westen nu wel een stuk aangenamer dan 250 jaar geleden.

Zeiken aan de zijlijn

Ze hebben er, in wat ik gemakzuchtig de OneWorld-kliek noem, een handje van om altijd een verongelijkte grote mond op te zetten als witte mensen de straat opgaan. Zelfs als witte mensen tegen racisme protesteren, is het nooit goed omdat ze daarmee de aandacht naar zichzelf zouden trekken, het maar een hobby voor ze is, of een fetisj, of whatever. Ik vind dat gezeik vanaf de zijlijn niet supersympathiek. Je kunt een witte ook gewoon eens de credit geven die haar of hem of hen toekomt en proberen om mee te surfen op de golven van hun witte privilege, ervan te profiteren, mee te doen, jouw perspectief van kleur toe te voegen en zo de milieubeweging inclusiever te helpen maken.

En wat dat kobalt betreft: dat zit ook in de batterij van je mobiele telefoon, en iets zegt me dat Hassouni die van haar niet uit het raam gegooid heeft.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland.

 

 

Become a Patron!

Peter Breedveld, 06.09.2023 @ 07:57

[Home]
 

1 Reactie

op 06 09 2023 at 07:58 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS