Home » Archief » Zelfdoding in de lente


[16.04.2016]

Zelfdoding in de lente

Justine le Clercq

nom15
Foto: Sakiko Nomura

We waren nog nauwelijks bekomen van het overlijden van Joost Zwagerman toen op 4 april het bericht kwam van Wim Brands’ suïcide. Ook nu weer werden er mooie artikelen geschreven vol vragen of conclusies over zelfdoding. Maar er is één onderwerp wat weinig aandacht krijgt: de lente als aanzet tot zelfdoding.

Een hevige depressie kan leiden tot de wens zich van het leven te beroven. Voordat iemand er echt toe besluit, is vaak een lijdensweg afgelegd. In dergelijke situaties kun je spreken van zelfmoord: moord betekent namelijk dat er sprake is van voorbedachten rade. Zelfmoord is een, weliswaar wanhopige, maar doordachte beslissing.

Er is ook een andere dood: een plotselinge, volslagen onverwachte dood. Hierbij is strikt genomen geen sprake van zelfmoord, maar van zelfdoding. Zelfdoding komt voor de omgeving als donderslag bij heldere hemel en doet absurd aan. ‘Er is iets geknapt in zijn hoofd’, probeert men te verklaren. Wat bezielt iemand om, schijnbaar van de ene op de andere minuut, dood te willen?

Bodem van de hel

Twee keer heb ik zelf op dat punt gestaan. Sinds 2001 lijd ik aan een depressie. Binnen die doorlopende depressie ben ik in staat om na te denken over mijn leven en de mogelijkheden die er nog liggen. Ook ik heb regelmatig nagedacht over zelfmoord, maar het is op geen enkel moment een serieuze optie geweest. Zelfdoding helaas wel.

De eerste keer dat het mij overkwam liep ik op straat. Van het ene op het andere moment werd ik zonder enige aankondiging weggeblazen, platgewalst en overmeesterd. Een nietsontziend, vreselijk gevoel nam bezit van me. Mijn bewustzijn was volledig vernauwd. Wat ik voelde was zo ondraaglijk dat ik bereid was tot alles om het te laten ophouden. Het is moeilijk voor te stellen, maar ik had geen verleden meer, geen toekomst, ik dacht niet aan ouders of vrienden of wie dan ook. Er was dus niets meer, alleen maar de onbeschrijflijke diepe wens dat het moest ophouden. Mijzelf doden was de enige optie. Niet omdat ik dood wilde. Dit had niets met een doodswens te maken, maar het leek de enige uitweg.

Blijkbaar heb ik toen niet eens de bodem van deze hel geraakt, want ik ben naar het ziekenhuis gerend. Verpleging en artsen zijn bij mij blijven zitten tot het zakte. Zes uur later stond ik thuis weer te koken. Helaas heb ik ditzelfde nog een keer meegemaakt. Beide keren bij aanvang van de lente.

Gevoel van vervreemding

Uit deze ervaring heb ik twee conclusies getrokken:

· Zelfdoding heeft niets met een doodswens te maken en al helemaal niets met het leven dat iemand leidt, simpelweg omdat het leven helemaal niet meer bestaat op dat moment. ‘Het’ moet ophouden, en de zelfdoding is de snelste manier.

· In de media en in vakliteratuur ben ik over dit facet van suïcide weinig tegengekomen. Toch denk ik dat ik niet de enige ben met deze verschijnselen.

Een mogelijke factor bij zelfdoding is de komst van de lente. Een, naar mijn idee, onderbelicht probleem bij depressie. Ik zal uitleggen hoe ik tot die gedachte kom.

Voor mensen die aan winterdepressie lijden is lichttherapie vaak een goede remedie. Er is echter een klein percentage mensen dat de lichttherapie niet verdraagt en de volgende bijwerkingen krijgt: paniek, het gevoel van vervreemding, psychose. Ik bleek tot die kleine groep te horen. Ik raakte in paniek en vervreemd. Dit zakte na een aantal uur. Maar nu het gekke:

De twee keer dat ik op het punt van zelfdoding stond, speelden zich af tijdens de eerste dagen van de lente. En ieder jaar valt het me weer op hoe slecht het met mij gaat tijdens de eerste dagen dat de zon schijnt en alles om je heen knispert van levensgeluk.

Lichte psychose

Het is bekend dat zelfdoding significant vaker voorkomt in de lente dan in andere jaargetijden. Zou het kunnen dat het begin van de lente hetzelfde teweeg brengt als lichttherapie bij de kleine groep mensen die daar bijwerkingen van krijgt?

De komst van de lente kan iemand geheel uit balans duwen. Door de onrust, de lichte psychose die kan optreden of de vervreemding, ontstaat er een vrije val. Dit zou de reden kunnen zijn waarom er meer zelfdodingen plaats hebben in de lente.

Als dit onderzocht wordt en er meer over bekend raakt, kan er betere begeleiding komen voor mensen die gevoelig zijn voor deze seizoensverandering. Naar mijn idee liggen daar mogelijkheden om zelfdoding te voorkomen.

Krankzinnige noodsituatie

Tot slot een klein bericht voor de nabestaanden: U had er niets aan kunnen doen. En weet dat hij of zij dit niet deed uit pijn over het leven, of gericht tegen zichzelf of het leven. Het is een krankzinnige noodsituatie die maar één uitgang kent. Hoe raar ook om te zeggen, de dood was op dat moment een ware verlossing. Ik hoop zo dat we in de toekomst nog andere manieren van verlossing vinden.

Justine le Clercq (1967) is schrijver en tentoonstellingsmaker en werkt als HBO-docent en projectleider in de zorgsector. Van haar verschenen twee boeken. Ze heeft een website en een Facebook-pagina.

Justine le Clercq, 16.04.2016 @ 10:55

[Home]
 

7 Reacties

op 16 04 2016 at 18:00 schreef De wreedste maand | Krapuul:

[…] is de wreedste maand, zij brengt Seringen voort uit het dode land, mengt Mijmering en verlangen, woelt Óp verdofte […]

op 17 04 2016 at 10:31 schreef Emma:

Jeetje…daar roer je wel iets aan! Heb hier zelf geen last van maar dit geeft wel een totaal nieuwe kijk op zelfdoding cq zelfmoord en het verschil daartussen, waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan. Klinkt wel als iets waar vrij gemakkelijk maatregelen tegen te nemen zijn als je het eenmaal weet van jezelf: gedoseerd naar buiten gaan tijdens die eerste zonnige dagen, misschien zelfs ziek melden, een zwarte zonnebril en/of hoed op…kortom, stapje voor stapje wennen aan het nieuwe seizoen. Of emigreren naar een van de vele landen die geen seizoenen kennen natuurlijk.

op 17 04 2016 at 12:09 schreef babs:

Zelfdoding in april past in het verhaal over zomertijd van Jona. Dat is geen bewijs, wel redelijk voor onderzoek.

op 17 04 2016 at 15:41 schreef Thomas E:

@ Babs
Er zijn net iets meer zelfdodingen in de zomer dan in het voorjaar, waardoor de tijdsaanpassing als oorzaak minder waarschijnlijk wordt.

Mensen die niet tegen schel licht kunnen zijn meestal hoog sensitief, en daarmee ook overgevoelig voor sterke geuren en harde geluiden. In extreme gevallen kunnen zij hierdoor decompenseren en dus ook de hand aan zichzelf slaan. De lente en zomer geven meer prikkels dan de herfst en winter qua licht, lawaai, geuren en hittegolven. Wellicht licht daar de oorzaak.

op 19 04 2016 at 15:04 schreef Justine le Clercq:

@Emma, dat is inderdaad precies wat ik doe, zonnebril en alle andere bedekkende zaken ;-)

Thomas E: Via CBS statistiek kan je zien dat de piek per kwartaal in de lente ligt. De piek per maand ligt in januari. Overigens zijn het oude cijfers, tot 2002. De nieuwe cijfers zijn niet uitgesplitst. Inderdaad is het heel aannemelijk dat hoge sensitief een rol speelt.

op 20 04 2016 at 05:44 schreef Thomas E:

Justine, ik had me gebaseerd op recenter (2009) Amerikaans onderzoek waarvan ik de bron overigens niet meer zo gauw kan terugvinden.
Wél een verwijzing ernaar:
http://www.quest.nl/artikel/tijdens-de-winter-plegen-meer-mensen-zelfmoord-fabeltjeskrant

op 20 04 2016 at 14:43 schreef Justine le Clercq:

Thomas, dank je. In dat artikel staat de onderzoeksorganisatie die allerlei cijfers genereert. Ik heb er even rondgeneusd. Pfff, heel veel cijfers. Helaas nog niks over verschil in seizoenen gevonden. En net las ik twee tegengestelde statistieken over suïcide, dus ik stop er weer even mee ;-)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS