Home » Archief » De Grijze Terreur


[02.04.2005]

De Grijze Terreur

Hanco Kolk

Manhelm (192k image)

Mijn kinderen houden niet van geschiedenis. Voor hen telt alleen hun persoonlijke geschiedenis, dat wil zeggen dat de wereld geschapen werd gelijktijdig met hun geboorte. Op zich is dat een verfrissend gezichtspunt.

Voorstanders van geschiedenislessen op scholen verklaren dat het historisch besef de natie aaneen smeedt en dat een volk er een identiteit aan kan ontlenen. De mensen kunnen zich vergapen aan grote daden en dramatische gebeurtenissen uit het verleden, en van daaruit een positiever zelfbeeld smeden omdat de mensen die er voor verantwoordelijk waren op hetzelfde stuk grond geboren zijn als zij.

Volgens diezelfde voorstanders zorgt de geschiedenis er voor dat grote fouten niet ten tweede male gemaakt kunnen worden, omdat er van geschiedenis geleerd kan worden.

En, last but not least, is geschiedenis een vat van spannende en prachtige verhalen die tot in de eeuwigheid doorverteld kunnen worden.

Geen van deze argumenten snijdt hout. In werkelijkheid zijn het grove leugens; verdraaiingen van het werkelijke doel van geschiedenis. Laten we de historici voor de verandering eens zelf in historisch perspectief plaatsen.

Geschiedenis heeft zo lang als het bestaat de functie van alibi-verschaffer gehad. De Israeli’s hebben hun land gekregen dankzij een twintig eeuwen oude claim. De oorlog in Joegoslavie vond zijn oorsprong in gebeurtenissen die geen van de strijdenden had meegemaakt. In deze gevallen heeft de geschiedenis volkeren weliswaar een identiteit verleend, maar ten koste van andere volkeren.

Met de historie in de hand hebben volkeren hun onvervreembaar recht op andere landen geclaimd, soms wel eeuwen teruggrijpend. Ze hebben wraak gelegitimeerd aan de hand van oude feiten. Ze hebben zichzelf boven andere volkeren gesteld door te verwijzen naar gebeurtenissen die al lang vergeten hadden moeten zijn. Teruggrijpen op het verleden is fataal.

Zelfs ogenschijnlijk onschuldige toepassingen, zoals de prestaties van sporters afmeten aan legendarische verrichtingen in het verleden die wereldrecords worden genoemd, stimuleren mensen om zichzelf te mismaken teneinde deze verrichtingen nog te overtreffen. Lijstjes zijn in sport van enorm belang; de hoeveelheid doelpunten, de heroiek, de snelheid, al deze dingen worden nauwkeurig bijgehouden, als drijfveer voor hedendaagse sporters om zichzelf en het verleden te ontstijgen ten koste van alles.

Die historische gebeurtenissen zijn van generatie op generatie doorverteld, in gekleurde en vaak sterk vervormde versies waarin de verteller altijd het recht aan zijn zijde had en elk verhaal een nauwelijks verholen oproep tot wraak en genoegdoening inhield. Zo regeerden de ouderen over hun graf heen, dicteerden de loop der dingen vaak eeuwen nadat ze het graf in zakten.

Afgelopen week heeft Ed van Thijn een hoofdrol gespeeld in het aftreden van Thom de Graaf door te stemmen tegen diens plannen voor een gekozen burgemeester. Was deze daad ingegeven door een scherp politiek inzicht? Door een zuivere afweging tussen de voors en de tegens? Of was het de laatste oprisping van een oude senator die nog één keer de spotlights op zich gericht wist en besefte dat hij een kans kreeg om in de geschiedenisboekjes te komen?

Historisch besef heeft machtshongerige mensen onverklaarbare dingen laten doen, met als enig oogmerk een plek in de historie te veroveren. Machtshebbers die hun daden laten leiden door hun verlangen om in de geschiedenis te komen, zijn de facto rampzalig voor grote groepen van de wereldbevolking. Toch zijn het juist deze mensen die voor een groot deel de loop der dingen hebben bepaald. Ze zijn geinspireerd door hun historische evenknieen en trachten deze te evenaren of te overtreffen. In wezen betreft het hier mensen met een banale doodsangst, mensen die over hun graf heen willen regeren, mensen met een opgeblazen ego die niet accepteren dat ook zij gewone stervelingen zijn.

Want dat is de ambitie van deze mensen: juist het ontstijgen van de beknelling van de geschiedenis, zich vrij te vechten van het verleden door zich er boven te stellen.

En tenslotte: kunnen we leren van geschiedenis? Ik neem even de wapens van de historici ter hand om ze daarmee te bestrijden: de Nederlanders zijn van oudsher een opportunistisch volk van handelaars die inspeelt op de actuele behoefte. We hebben van oudsher geen historisch besef. Het enige dat wij Nederlanders van geschiedenis zouden kunnen leren is om New York niet meer voor een gulden te verkopen.

Daarom pleit ik voor het afschaffen van geschiedenislessen op scholen. Laat het verleden rusten. Gebeurd is gebeurd. En wat die voorouders van ons betreft: zand er over.

Samen met Peter de Wit is Hanco Kolk verantwoordelijk voor de historische stripreeks Gilles de Geus. Onlangs verscheen Club Paradise, een verslag van zijn avonturen in een New Yorkse paaldansclub.

Algemeen, 02.04.2005 @ 09:32

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS