Home » Archief » ‘Respect is een song van Aretha Franklin’


[07.05.2005]

‘Respect is een song van Aretha Franklin’

Peter Breedveld

Naaktdrie (142k image)

Karel Gabler, webmaster van Theo van Goghs De Gezonde Roker, is back in town. Samen met ex-gezonde rokers Ebru Umar, Annelies van der Veer en D.C. Lama en met cameraman Paul Jan van de Wint is hij een weblog begonnen: VetVEtVET.

Wat is VetVEtVET?

We zijn bezig een website te bouwen en in aanloop daar naartoe heb ik even tijdelijk een weblogje gemaakt. Om dingetjes uit te proberen en stukjes te schrijven en er plezier in te krijgen. Dat was ook de bedoeling van De Gezonde Roker. Theo wilde gewoon een plek waarop hij zijn stukjes kwijt kon. De site balanceerde een beetje op de grens tussen journalistiek en kunst. Het land redden en hogere idealen en zo, dat hebben we niet. VetVEtVET betekent ook niks. Ik denk daar verder niet veel over na. Het is leuk er weer te zijn. We sluipen op kousenvoeten binnen, zonder veel ruchtbaarheid.

Hebt u het team van Vetvetvet bij elkaar gebracht?

Ebru kende ik van De Gezonde Roker. Meteen na Theo’s dood hebben we besloten dat we met elkaar verder gaan. Ebru is een leuke meid. Niet ingewikkeld, ze zet je niet onder druk. D.C. Lama is een hele gezellige jongen. Paul Jan van de Wint, de vaste cameraman van Robbie Muntz, loop ik veel tegen het lijf. Annelies van der Veer draaide net drie weken mee op De Gezonde Roker toen het gebeurde. Ik vind haar een groot talent. Ze weet politieke kwesties heel goed terug te brengen tot de dagelijkse praktijk. Verder gaat Nadav Goldstoff meedoen. Hij schrijft verhalen in de traditie van oude joodse fantastische vertellingen. En dan is er nog Eberhard Speer jr., een jongen die in Athene woont. Hij werkt veel samen met mensen in Caïro en Tel Aviv. daar gaat-ie stukjes over schrijven. Ebru gaat deze zomer naar Istanbul, daar zal ze ook een paar stukjes over schrijven. Ik zou graag correspondenten over de hele wereld willen hebben. Ik ga eens informeren bij mensen in het buitenland die zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Jullie medewerkers Bernadette de Wit en Gregorius Nekschot zijn meteen na de dood van Van Gogh begonnen met een opvolger van zijn site. Waarom hebben jullie eigenlijk niet meegedaan?

Ik had direct na de dood van Theo wel even wat anders aan mijn hoofd dan een nieuwe site. De Gezonde Roker was een deal tussen mij en Theo. Maar ja, één van de twee mensen ging er dus niet meer mee door. Er waren een aantal mensen die plotseling heel fanatiek werden en vonden dat zijn werk moest worden voortgezet. Iedereen was opeens Theo’s vriend. Maar we zijn met z’n allen maar één keer bij elkaar gekomen. Theo en ik hadden dat liever niet. Zo gek waren we niet op onze medewerkers. Eigenlijk was het de bedoeling dat er maar twee mensen zouden bijdragen aan De Gezonde Roker: Theo en D.C. Lama, de slechtste tekenaar van Nederland met het grootste gevoel voor humor.

Vetvetvet mag geen in memoriam voor Van Gogh worden, heb ik begrepen.

Iedereen zegt altijd dat Theo zo’n barbaar was, maar als er iemand manieren had, dan was het Theo. Hij provoceerde graag. Maar Jan-Paul van de Wint schrijft dat heel mooi in zijn anti-fascistisch manifest: beledigen schept wel de grootste duidelijkheid. Mensen kunnen zich niet meer verschuilen achter respect. Respect vertroebelt de boel. Respect is een hele mooie song van Aretha Franklin en voor de rest lul je d’r niet over.

U verlegt het gespreksonderwerp steeds weer naar Van Gogh

Natuurlijk. Elke ochtend die ik opsta is de eerste gedachte: ‘Jezus, ze hebben Theo afgeslacht’. En als ik er niet aan denk herinneren de radio en de krant me er wel aan. Ik ben drieëntwintig jaar met hem omgegaan. De laatste vijftien jaar heb ik nauw met hem samengewerkt. Dan belde hij je twintig keer per dag. Als je met Theo bezig was, maakte dat deel uit van je leven. Ik heb nog steeds het gevoel dat er een deel uit mijn lichaam is gesneden.

Maar goed, de bedoeling van deze nieuwe site is dat we veel lol hebben, al zullen we voorlopig doordrongen blijven van wat een halfjaar geleden is gebeurd. Dat is iets wat je niet zo makkelijk van je afschudt. Maar we zijn geen slachtoffers, we willen geen medelijden. We willen af en toe duidelijk maken wat er in ons leeft. Het is moeilijk om van de figuur van Van Gogh af te komen. Daar zullen we de mensen toch maar lastig mee moeten blijven vallen. Ik hoop ook dat mensen zoals jij met jouw site ook elke keer weer alle verantwoordelijken lastig blijven vallen. Want als je dat niet doet, komen ze er straks wéér mee weg.

Algemeen, 07.05.2005 @ 06:36

[Home]
 

15 Reacties

op 07 05 2005 at 14:24 schreef Rinus Duikersloot:

"Er waren een aantal mensen die plotseling heel fanatiek werden en vonden dat zijn werk moest worden voortgezet. Iedereen was opeens Theo’s vriend."

Ik hoop maar dat Karel Gabler hiermee niet Bernadette de Wit bedoelt. Zij heeft zich nooit als vriend van Theo van Gogh geafficheerd en werd niet opeens heel fanatiek maar was en is altijd heel gedreven. Zij neemt haar journalistieke taken heel serieus en schrijft scherpe en prikkelende columns.
http://www.hetvrijevolk.com heeft een mooie lay-out (beter dan die van de gestopteroker) en heeft veel diverse en informatieve bijdragen die je in de reguliere kranten niet tegenkomt. De rubriek mediaMAKKEmedia bijvoorbeeld is echt een pracht vondst.

Over lay-out gesproken, een mooie website komt kennelijk niet uit de lucht vallen en kost wellicht heel wat centjes. Ik vind de vormgeving van Peter’s site heel mooi en vraag me af of het ook gewoon een standaard lay-out is die gratis is te krijgen zoals die van vetvetvet? Als dat zo is dan zou vetvetvet beter deze lay-out kunnen gebruiken.

op 07 05 2005 at 14:47 schreef Peter Breedveld:

Iemand anders heeft deze site voor mij gereedsklaar gemaakt. Ze heeft een programma of software of weet ik hoe het heet (ik ben digibeet) van Greymatter gebruikt. Een linkje naar Greymatter staat in de grijze column aan de rechterkant van deze site.

Een bevriende illustrator heeft de site ontworpen en me precies gegeven wat ik wenste: een sobere vormgeving met een krantenachtige sfeer. Makkelijk te bedienen door een stoethaspel als ik. Plaatje en tekst laden en klaar is kees.

op 07 05 2005 at 20:58 schreef MagerMagerMager:

Ik heb even rondgekeken op VetVetVet … het viel mij nogal tegen.

De web-logs waren vooral onleesbaar: langdradig en zonder ‘point’.

Ik heb trouwens altijd de indruk gehad dat Ebru Umar vooral op ‘good looks’ en Turkse etniciteit kwam bovendrijven. Inhoud en intellect heb ik nooit zo kunnen ontdekken.

op 08 05 2005 at 02:13 schreef Tom Thomas Maine:

Kort voordat ik het hier vernam stuitte ik al op dit weblog… wist echter niet dat het van Karel Gabler is… Heb het even doorgeneusd en was onder de indruk van de column van van de Wint… mooie treffende column. De columns van Ebru sloeg ik op de gezonde roker al over. Vooral veel prietpraat en weinig interessant. Annelies van de Veer… tja, die stuurde nog wel eens een column in voor mijn oude blog nadat Theo vermoord was. Ze wisselt prima columns af met (merendeel) een hoop huis, tuin en keuken gezwets. De boog kan ook bij Annelies niet altijd gespannen staan, ze zou alleen wat kritischer moeten zijn met wat ze naar buiten schopt. Persoonlijk zit ik niet zo te wachten op het kaliber van “ik had last van bruine afscheiding en moest op eens aan het integratievraagstuk denken”… Maar ach, smaken verschillen. Verder hoop ik dat het wat word… we kunnen niet voldoende politiek kritische weblogs hebben…

op 08 05 2005 at 14:27 schreef Samira:

Wat??? Ebru Umar en good looks????

op 08 05 2005 at 17:17 schreef Helmu Lotti:

"….ze zou alleen wat kritischer moeten zijn met wat ze naar buiten schopt…. ???
En daar houd jij je dan wel aan "meneer Maine"??? Lamenielachen

op 08 05 2005 at 17:21 schreef jansen:

…ze zou alleen wat kritischer moeten zijn met wat ze naar buiten schopt….
Geldt dat dan ook vorr jezelf Meneer Maine??

op 08 05 2005 at 21:07 schreef MagerMagerMager:

@-Samira:

Ach, zonder hoofddoek worden vrouwen altijd mooier.

op 09 05 2005 at 12:02 schreef Tom Thomas Maine:

Hahahaha Nee dat gaat niet voor mezelf op… Ik ben nu eenmaal een provocateur en daar gelden andere regels voor, en ik lijk aardig in mijn opzet te slagen getuigen uw beider reactie… Maar ach, over smaak valt niet te twisten… ook niet in het geval van Annelies.

op 09 05 2005 at 12:05 schreef jansen:

Wat wordt er bedoeld met ‘onverlaat’ meneer Maine?
Of slaat dat niet op mijn kritische opmerking ?

op 09 05 2005 at 12:50 schreef Tom Thomas Maine:

Peter… twee onverlaten hebben jouw “Verbot zum reagieren” genegeerd en hebben zomaar wat aan me geschreven. Ik neem aan dat je ze wel even terecht gaat wijzen… want dit kan immers niet zomaar. Je vaardigt een “fatwa” uit en men luistert niet naar je… Wat denken die gasten wel… dat hier vrijheid van meningsuiting zou bestaan !? Nu ik je toch spreek… heb je het gele intenetlogo al opgestuurd dat ik geacht word op mijn jasje te naaien ?

op 10 05 2005 at 01:33 schreef Rinus Duikersloot:

Wat nog de lay-out van deze site betreft zou het leuk zijn als je in het archief de artikelen ook als editie kunt nabladeren.

op 10 05 2005 at 01:35 schreef Peter Breedveld:

Da’s waar, maar ik denk niet dat dat kan. Ik zal eens vragen.

op 13 05 2005 at 10:31 schreef Peter Breedveld:

Pamela Hemelrijk is er ook weer bij, zag ik in de nieuwe editie van Het Vrije Volk:

http://www.hetvrijevolk.com/

op 13 05 2005 at 10:46 schreef AVe:

Ja, dat is de tekst uit de Metro van deze week.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS