Home » Archief » Zwijgen is verraad


[03.12.2005]

Zwijgen is verraad

Peter Breedveld

NahedSelim (16k image)

Vier jaar geleden presenteerde uitgeverij Van Gennep een nieuwe vertaling van Voltaires Filosofisch Woordenboek (1764). Onder de aanwezigen bevond zich de toen nog onbekende Hirsi Ali. “Gun óns een Voltaire”, smeekte ze. Dagblad Trouw vroeg haar daarop een essay te schrijven. Laat ons niet in de steek. Gun ons een Voltaire was de titel van dat stuk. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis.

“Je vroeg om een Voltaire, hier zit ze”, zei Chris ten Kate, directeur van uitgeverij Van Gennep afgelopen donderdagmorgen tegen Hirsi Ali terwijl hij naar Nahed Selim wees. Hirsi Ali was in het Haagse perscentrum Nieuwspoort om het eerste exemplaar van Selims nieuwe boek Zwijgen is verraad. Openhartige verhalen over vrouwen en de islam in ontvangst te nemen. Daarin worden volgens Ten Kate “in fluwelen bewoordingen harde kritische noten gekraakt”.

En inderdaad. Selim is een kleine, ietwat schuchtere vrouw die zacht en bedachtzaam spreekt. Gros mots zijn haar vreemd, haar stijl is vriendelijk, lief zelfs. Toch maakt ze in haar column Ik heb een nieuwe vriend, die ze aan haar publiek voorlas, genadeloos gehakt van minister van justitie Donner en zijn verbod op smadelijke godslastering.

Het islamdebat moet voortgezet blijven worden, zei Selim. Daarbij zou zij zich “Zonder voorbehoud aan de kant van de vrije meningsuiting” scharen. Ze heeft wel een tweetal bezwaren tegen de manier waarop het debat nu wordt gevoerd. Ten eerste wordt er volgens Selim te veel verzwegen, uit angst, voorzichtigheid of tact. “Maar zwijgen is verraad, kom op voor je mening”, riep ze op.

Haar tweede bezwaar betreft het sentimentele gehalte dat vooral moslims en apologeten aan het debat geven. “Als je zegt dat je je beledigd voelt, heb je daarmee mijn argumenten niet weerlegd”, aldus Selim.

“Het verschil tussen Nahed en mijzelf”, zei Hirsi Ali, “is dat ik atheïst ben geworden en daarom buiten de gemeenschap ben gezet. Nahed is altijd gelovige gebleven. Rationeel en op een waardige manier schrijft ze over dat geloof, terwijl ze tegelijkertijd de onzin blootlegt.”

Een zeurpiet in het publiek maakte bezwaar tegen de vergelijking met Voltaire, want die zou seksistische opvattingen hebben gehad. “Ik hoop dat mevrouw Selim meer te bieden heeft.” Daar ging het niet om, wees Hirsi Ali hem terecht. “Dankzij mensen als Voltaire is zelfkritiek onderdeel van de westerse cultuur geworden.” Dat de islam nog lang zover niet is, had ze zich gerealiseerd toen ze Afshin Ellian voor het eerst had horen spreken, waarna hij door de moslims onder zijn toehoorders “vreselijk was aangevallen”.

“Nahed en ik vertegenwoordigen dat wat verzwegen wordt binnen de islamgemeenschap”, zei Hirsi Ali. “Kritisch zijn wil toch niet per se zeggen negatief of vernietigend zijn.” “Inderdaad”, viel Selim haar bij. “Het is juist wanneer iets je na aan het hart ligt dat je redenen hebt om daar bijzonder kritisch over te zijn.”

Klik hier voor een interview met Nahed Selim.

Algemeen, 03.12.2005 @ 03:21

[Home]
 

5 Reacties

op 03 12 2005 at 11:45 schreef AVe:

Ik weet nog goed dat Nahed Selim tegen mij zei, het was tijdens het debat in de Rode Hoed, begin maart van dit jaar, dat ging over ‘Hoe nu Verder’: "Zeg het, laat je stem horen en zeg dat die hoofddoek niet in Nederland hoort en dat het dom is om tolerant te zijn voor dit vrouwonvriendelijke symbool. Het gevaar bestaat dat ongehoofddoekte vrouwen als hoeren worden beschouwd". Nahed Selim pleitte er toen voor om dat seksefascistische symbool te verbieden daar waar mogelijk.

Lees ook wat ze in haar eerste boek ‘De vrouwen van de profeet’ hierover schreef: bijv. hier:
http://hoeiboei.web-log.nl/log/4099223

Nahed Selim is een vrouw naar mijn hart. En nog een echte moslima ook. Helaas zien de meeste cultuurrelativisten, zoasl Meulenbelt en haar volgelingen, dat geheel anders. Onbegrijpelijk.

Nahed Selims stem wordt nauwelijks gehoord, als je hetzelfde zegt als zij en je huid is blank dan ben je meteen een racist of een xenofoob.

Tsja…

op 10 12 2005 at 03:09 schreef Rinus Duikersloot:

Hier vindt een heel interessante discussie plaats: "Moslims zijn belangrijk, Islam niet". http://martijn.religionresearch.org/?p=1132

op 11 12 2005 at 14:52 schreef Peter Breedveld:

Nahed Selim was laatst in het radioprogramma Plein Publiek, hier te beluisteren (uitzending van dinsdag):

http://info.omroep.nl/ncrv/home?nav=cwhcHsHtGDTWGytClsC

op 13 12 2005 at 11:04 schreef Naima Barelvi:

Nahed Selim is een kanjer, die bovendien met heel veel humor kan schrijven. Ik denk dat zij nog erg groot gaat worden in het verziekte wereldje van de nederlandse politiek correcte columnisten. Men kan het niet genoeg blijven herhalen: Anil Ramdas, J.A.A. van Doorn, Sjoerd de Jong, Geert Mak – het is één grote kongsi die doorbroken zou moeten worden. Helaas zijn bijna alle redacties van de grote dagbladen politiek correct. Gelukkig is er nog internet dat hiermee een echte underground status krijgt,
Naima

op 13 12 2005 at 12:17 schreef Peter Breedveld:

Hallo Naima, ik had het er laatst nog met Gregorius over: Internet is de hedendaagse boekdrukkunst. Dankzij de boekdrukkunst konden in de zestiende eeuw allerlei nieuwe, revolutionaire, democratische ideeën razendsnel worden verspreid. Daar hadden de Roomse machthebbers geen enkele invloed op.

PCM en Hilversum zijn de Roomse machthebbers van vandaag, maar wie luisteren er nu nog naar Anil Ramdas en Bas Heijne? Afshin Ellian vond het zelfs de moeite niet waard om Ramdas’ laag-bij-de-grondse-aanval op hem te verwaardigen met een reactie. Het zijn tandeloze knuffeltijgertjes die elkaars gelijk bevestigen maar verder geen enkele invloed hebben.

Op het gevaar af van arrogantie en zelfoverschatting te worden beschuldigd: wij zijn de nieuwe Reformanten, Internet is, behalve onze boekdrukkunst, ook ons Nieuw Jeruzalem. Wij hebben oneindig veel meer invloed dan Frits Abrahams, die door zowat iedereen wordt uitgelachen of zielig gevonden, of door Bas Heijne, die het bij een paar intellectuele snobs, die de trein naar de Vernieuwing hebben gemist, nog wel aardig doet.

Gisteren heb ik geluisterd naar een verhaal van NRC-hoofdredacteur Folkert Jensma, die wel in de gaten heeft dat het Internet uiteindelijk de papieren krant gaat vervangen, maar die lijkt te denken dat je met hapsnap nieuws en emoticons nog wel wat hoogopgeleide twintigers naar je krant kan lokken.

Ik denk dat de papieren krant nog wel een poosje bestaansrecht zal houden, maar dan zal je uit die ivoren toren van politieke correctheid en je Heilige Morele Gelijk moeten komen. Dagblad Trouw is, geloof ik, als enige betaalde dagblad wél succesvol. Maar die krant is in mijn visie dan ook de meest objectieve krant van Nederland, die ook werkelijk oog en oor heeft voor wat er onder de mensen (onder ons dus) leeft.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS