Home » Archief » Pure chance


[02.06.2007]

Pure chance

Gin Hageman

Schonheit13 (91k image)

Voor mijn onderzoek naar ex-kindsoldaten verbleef ik vier maanden in Sierra Leone en ik raakte in die tijd goed bevriend met een grote groep ex-kindsoldaten. Zoals velen had ik, voordat ik vertrok, een beeld van zwaar getraumatiseerde ‘kinderen’ in mijn hoofd. Eenmaal in Sierra Leone bleek daar echter weinig van te kloppen. Daar, in Sierra Leone, zijn de meeste ex-kindsoldaten weer gereïntegreerd in de samenleving. Op hun verleden na zijn er tussen hen en hun leeftijdsgenoten weinig verschillen. En hun verleden is aan de buitenkant niet te zien. De jongens waar ik mee gewerkt heb, zijn niet zwaar getraumatiseerd en ze zijn geen extreem gewelddadige robots geworden. Het zijn ‘normale’ jongens, met een ongewoon verleden. Eind goed, al goed? Niet helemaal.

Het heeft veel van ze gekost, hun deelname aan de oorlog. De meesten zijn één of beide ouders kwijtgeraakt en staan er al heel erg lang helemaal alleen voor. Doordat ze als kindsoldaat zijn ingezet in de oorlog hebben ze in de jaren van hun deelname niet de kans gehad zich te ontwikkelen. En dat willen ze inhalen.

Vele ex-kindsoldaten hebben hun weg naar de schoolbanken gevonden. Meestal op eigen kracht, want er is vaak niemand die voor ze zorgt. Voor de meesten van hen geldt dat ze direct na de oorlog op straat terecht gekomen zijn en van de kleine criminaliteit hebben moeten zien te overleven. De stap van de oorlog en de straat terug naar school is bewonderenswaardig te noemen. Zeker omdat naar school gaan grote opoffering betekent. Neem bijvoorbeeld Jay; hij is 20 en leeft in een situatie die bijna op slavernij lijkt. Hij woont bij een tante in, maar moet daar zwaar huishoudelijk werk doen in ruil voor onderdak en een maaltijd per dag. Hij is dagelijks twee uur kwijt aan water halen, daarnaast houdt hij het huis schoon en helpt hij bij de verzorging van de kleinere kinderen in het huishouden.

Het is eigenlijk al veel te veel. De maaltijd die hij per dag krijgt is niet eens toereikend om al dat zware werk te kunnen doen, laat staan dat hij nog energie overhoudt om naar school te gaan en zijn huiswerk te maken. Toch doet hij het. Zes dagen per week. En hij is gemotiveerd. Jay vocht tien jaar lang, bij twee verschillende gewapende groeperingen en toen hij uit de oorlog kwam had hij vrijwel geen scholing gehad. Hij zit nu op de middelbare school en mag over twee jaar eindexamen doen. Als hij het financieel redt. En dat is nog maar de vraag.

Dat laatste, de onzekerheid over de toekomst, is het grootste trauma voor jongens als Jay. Ze weten nooit wat er morgen gaat gebeuren. Jay houdt stug vol en blijft naar school gaan, vaak op een lege maag en met een schooluniform waar je soep van kan koken. Jay is een positief voorbeeld van hoe het moet. Maar de uitzichtloosheid is voor sommige jongens genoeg om het bijltje erbij neer te gooien en weer de straat op te gaan. Want wat doe je als je geen dak boven je hoofd hebt, geen voedsel en niemand die je kan helpen je leven op de rit te houden?

En dat is waar het gevaar schuilt. Ik herhaal het maar, de jongens zijn geen geweldsmachines, maar ze hebben geleerd geweld te gebruiken en op straat kunnen ze daarom behoorlijk wat problemen veroorzaken. Voor 180 euro per jaar kunnen we ex-kindsoldaten in Sierra Leone naar de middelbare school sturen. Een positieve manier om de jongens zélf hun leven weer te laten opbouwen. Een kans die ze met beide handen aan willen grijpen. En die kans, die probeer ik ze te bieden met het project Pure Chance. Wij betalen hun scholing, zij doen de rest. Wil je bijdragen aan het project en lijkt het je leuk persoonlijk betrokken te raken bij het leven van ex-kindsoldaten in Sierra Leone? Kijk dan op de website hoe het precies werkt.

Gin Hageman heet helemaal geen Gin Hageman, maar Gin Mooy! Dat zag ik in het artikel dat vorige week over haar in dagblad Metro stond. Lees ook haar weblog.

Algemeen, 02.06.2007 @ 08:24

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS