Home » Archief » Theater


[13.10.2007]

Theater

Max Schulte

PrettyDamnPink (79k image)
Illustratie: Michel Kok

Het was mij tot voor kort onbekend dat Twente over een gratis theater beschikt. Het staat in Almelo en heet rechtbank. Ik werd onlangs uitgenodigd voor een voorstelling waarin de insluipers in mijn huis ter verantwoording zouden worden geroepen. Eerst dacht ik nog dat het een serieuze bedoening was, maar al snel bleek ik te zijn aangeland in een opname voor Koefnoen.

Het stuk betrof een twee-akter, waarin in het eerste deel ene Harm S.* terecht stond. Een jonge Rotterdammer van een jaar of 22 die al een uitgebreide historie met justitie achter zich had. De rechter wees meneer nadrukkelijk op zijn zwijgrecht en deze slimme vent knoopte dat goed in zijn oren en hield zijn snuit. Het praten liet hij over aan zijn advocaat.

De officier beukte er flink in, maar kreeg geen vat en wat ie in te brengen had, werd door de advocaat eenvoudig weersproken. De rechter zag geen andere mogelijkheid dan verdachte vrij te spreken, erbij zeggende dat hij persoonlijk ervan overtuigd was dat verdachte de diefstal mede had gepleegd.

Kennelijk een verassende ontwikkeling, want de advocaat van de tweede verdachte, ene Dhoenmoe N., vroeg gelegenheid met zijn cliënt te overleggen. Hetgeen werd toegestaan en het laat zich raden dat deze zijn cliënt op het hart gedrukt zal hebben om vooral niets te zeggen. Dat bleek niettemin aan dovemansoren gezegd, want deze ongeveer evenoude Amsterdammer liet zich verscheidene malen uit zijn tent lokken door de aantijgingen van de officier. Het maakte niets uit. De rechter wilde weer geen wettig en overtuigend bewijs zien en ook deze meneer mocht zijn spullen gaan halen in de inrichting van voorarrest en afnokken.

Mijn mobieltje werd omstreeks middernacht uit mijn huis ontvreemd en er werd om half twee des nachts al mee gebeld met een andere sim-kaart. Op de vraag hoe hij aan de telefoon kwam, antwoordde de verdachte dat die hem tweedehands had gekocht. De advocaat had uitgezocht dat dit soort telefoons inderdaad op marktplaats.nl te koop waren en daarmee was het bezit afdoende verklaard. Ook vroeg de officier hoeveel verdachte ervoor betaald had. De discussie ging ongeveer als volgt:

V: “Honderdvijftig Euro.”
O: “Dat is dan net zoveel als de nieuwprijs.”
V: “Hoe bedoelt u?”
O: “Op internet kosten nieuwe apparaten van dat type zoveel.”
V: “Hoeveel?”
O: “Hondervijftig Euro”.
V: “Ik zei vijftig Euro”.
O: “Dat zei u niet.”
V: “Dat zei ik wel”.

Kennelijk was er in de zaal sprake van een collectieve oorafwijking.

Bij een bezoek aan de Kokkelmanlanden was een substantieel bedrag ontvreemd. Daaronder een briefje van vijfhonderd Euro. Verdachte had zulk een briefje op zak. Had ie gewisseld voor zijn werkgeld. Nee, bij wie wist ie niet meer.

Het is onbegrijpelijk dat de wetgevende sukkels in dit land nog steeds niet de regels zodanig hebben aangepast dat een rechter kan beslissen dat ingeval van volstrekt ongeloofwaardige verhalen de bewijslast omdraait. Toon maar aan dat het je werkgeld was dat je voor zo’n onpraktisch briefje van vijfhonderd hebt gewisseld.

Met het mobieltje hadden de heren een cameraopname gemaakt van het verdelen van de buit. De buit lag uitgespreid op een bed. Te horen was dat beide heren lyrisch spraken over de hoogte van de buit en dat ze die met hard werken hadden verdiend. Verdachte N. kwam zelfs in beeld.

O: “Kijk dat bent u”
V: “Dat ben ik niet”.

Kennelijk mogen donkere mensen straffeloos beweren dat blanke mensen de ene donkere niet van de andere kunnen onderscheiden.

De rechter sprak wederom uit dat hij ervan overtuigd was dat ook deze verdachte schuldig was aan de diefstal, maar had geen wettig en overtuigend bewijs gehoord en voelde zich derhalve genoodzaakt ook deze verdachte vrij te spreken. Daarbij herhaalde hij het cliché: beter tien schuldigen op straat dan één onschuldige in de cel.

Een prachtig maar in de huidige maatschappelijke verhoudingen sleets argument. Hoeveel vervolgschade gaan die tien schuldigen weer aanrichten en wie is daarvoor dan aansprakelijk? De voormalige verdachten verlieten besmuikt lachend de rechtszaal en hebben ongetwijfeld een les geleerd. Een volgende keer zullen ze zich van dit soort stommiteiten onthouden. Het zou me evenzeer niet verbazen als ze op zeker moment tot geweld overgaan, waarbij slachtoffers vallen. Misschien wel dodelijke. Horen we de rechter dan nog steeds zijn cliché herhalen over schuldigen op straat en onschuldigen in de bak?

De rechter – overigens geweldig gespeeld door Paul Groot – is op z’n best een clown. De officier – in wie de geoefende Koefnoen-kijker Owen Schumacher herkent – heeft zijn zaakjes niet goed voorbereid en de ware ratten in deze parodie werden vertolkt door de advocaten, die lieden weten vrij te pleiten, waarvan zij wel moeten aannemen dat die niet onschuldig zijn. Daarmee zijn ze medeverantwoordelijk voor alles wat deze heren nog op hun stok gaan kerven.

Gelukkig was het allemaal maar een toneelspel, want als je dit serieus zou moeten nemen dan was het met de rechtspraak in dit land treurig gesteld. In een televisieprogramma als Opsporing Verzocht wordt vaak juichend kond gedaan van arrestaties na tips van het publiek. Helaas wordt niet vermeld of die arrestaties ook leiden tot veroordelingen en of eventuele veroordelingen ook leiden tot gedragsverbeteringen.

In voorbereiding op de zaak werd ik uitgenodigd om tijdens de zitting mijn schade te verhalen. Die was in materiële zin vrij gering, maar ik had een optelsommetje gemaakt van alle tijd die ik heb moeten besteden aan het vervangen van apparaten en het afwikkelen van rompslomp, met daarin opgenomen een toeslag voor geleden angsten, ergernis en frustratie. Dit duidelijke résumé werd tijdens de zitting door de officier onvoldoende onderbouwd van tafel geveegd als zijnde onvoldoende onderbouwd. Bureau Slachtofferpesten is kennelijk ook een werkverschaffingsproject.

Kortom: als u eens uitgebreid wilt gaan lachen, ga dan naar Almelo en neem vooraf iets in tegen lachkrampen. Gelukkig mocht ik vanochtend in de krant vernemen dat dit gratis theater onverminderd voor de regio behouden blijft.

*Uiteraard zijn om privacy-redenen de namen van verdachten verhapseld.

Max Schulte krijgt soms een krakende kunstkop van de gekte in deze wereld. De psychiater heeft hem aangeraden één en ander ‘van zich af te schrijven’. Zie ’s mans website.

Algemeen, 13.10.2007 @ 08:50

[Home]
 

5 Reacties

op 13 10 2007 at 17:32 schreef Compli:

Leuk.
Er is overigens in Twente sprake van nóg een gratis theater. Daar kwam ik achter toen ik onlangs werd uitgenodigd om een sponsorvergadering o.l.v. Tom Egbers en een bezielde voorzitter van Heracles bij te wonen. Ik weet nog dat aan het einde van het stuk Tom naast mij aan de bar stond en ik hem smeekte er een einde aan te maken. Ach, ik zal wel geen echt voetballershart bezitten.

op 14 10 2007 at 14:54 schreef Paardestaart:

Arme Max..
Wat een bloedstollende, gekmakende ellende!
Daartegen helpt alleen instant-revenge. Intussen krijgen wij door de walgelijke wereldverbeteraars die ervoor gezorgd hebben dat niemand meer over een gewoon-menselijk gezond verstand beschikt of een redelijk gevoel voor verhoudingen een masochistische politiestaat.
Een omgekeerde dierentuin, waar de roofdieren vrij rondlopen, de vreedzame dieren achter de tralies zitten, en waar daders slachtoffers zijn.

War is Peace.
En Recht is eigenlijk Onrecht – zolang het koninkrijk der hemelen van de Rechtvaardige Maatschappij nog niet is verwezenlijkt moeten de haves deze wereld maar afzien, tot de verhoudingen rechtgetrokken zijn, eigenlijk, en de vertrapten dezer aarde ook eindelijk voor zichzelf kunnen zorgen.
Want de armen zijn arm en vertrapt door de schuld van de gezetenen, dus die moeten straf en boete.

op 14 10 2007 at 15:07 schreef Ernst:

Is het OM in hoger beroep gegaan?

op 14 10 2007 at 15:11 schreef Ernst:

Overigens, advocaten zijn geen rechters, en hun rol is het niet om hun cliënten veroordeeld te krijgen, maar om de verdachte (en die wordt geacht onschuldig te zijn) te beschermen tegen de overheid, en te controleren of de overheid zijn machtsmiddelen (en die heeft er nogal wat) in dit geval correct gebruikt.

Dat je de rechtstaat probeert aan de eigen regels te houden, en dat de verdachte (hoe vervelend ook) daarvoor het instrument is, is lastig genoeg, maar maakt de in wezen nobele taak van de advocaat niet minder nobel.

Met dit alles wil ik overigens niet gezegd hebben dat ik begrijp dat de rechter in dit geval niet tot bewezenverklaring is gekomen.

op 15 10 2007 at 16:52 schreef babs:

Wat een bizar verhaal.

Zie ook:
http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/500/breaking-news-tweede-geval-van-rechterswissel.html

Een onschuldige zakenman wordt door wraakbeluste overheidjuristen gemangeld en zit inmiddels waarschijnlijk onschuldig in een Poolse cel (ook leuk voor EU sympatisanten).

En lees verder:
http://www.standejong.nl/documents/NRRechter.pdf
Over de van Geenstijl bekende Rammende rechter. Die nu ook de gevangenis in moet omdat hij zijn taakstraf niet heeft uitgevoerd. Toeval of niet.

Het is ontzettend mis met de rechtelijke macht. Willekeur, belangenverstrengeling, onkunde, machtsmisbruik, je kunt het zo gek niet bedenken en het gebeurt. "Liever een onschuldige Deventer moordenaar in de bak dan een slechte beurt voor de rechtelijke macht in de krant" lijkt het motto. Max moet oppassen dat hij binnenkort niet uitgeleved wordt aan Bulgarije, omdat daar een auto, die ooit van hem is geweest een slachtoffer heeft gemaakt.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS