Home » Archief » Middelvinger


[05.01.2008]

Middelvinger

Hassnae Bouazza

YoujiMuku12 (300k image)
Illustratie: Youji Muku

Gifgroene glitterpakken, protserige juwelen, dik opgelegde nichterigheid en zoete kitscherigheid waar de vullingen van uit je kiezen springen, niks is Arabische artiesten te gek. Hier mijn persoonlijke top drie van de meest in het oog springende mannelijke artiesten van Arabië.

De derde plaats gaat naar de Egyptische zanger en danser Sa’d el Saghir. Als mensen me vragen of ik kan buikdansen, antwoord ik steevast dat ik niet voor niks van die enorme billen en heupen heb; ze moeten immers ergens goed voor zijn. Wie El Saghir ziet dansen, weet ogenblikkelijk dat dat een slap excuus is. Deze ‘man’ wiegt zijn heupen alsof zijn leven ervan af hangt en doet niet onder voor de beste vrouwelijke danseressen. De teksten van El Saghir zijn ook zeer de moeite: ‘ik ben dol op fruit, en hou vooral van bananen en mango’.

El Saghir is net als zoveel van zijn collega’s zeer populair, maar ook omstreden: van zijn verdiende geld heeft hij een moskee gebouwd, fundamentalisten hebben echter opgeroepen niet naar de moskee te gaan, omdat het geld waarmee deze gebouwd is op zondige wijze zou zijn verkregen. Inmiddels heeft Sa’d zich toegelegd op religieuze liedjes, en ook die kennen zijn onmiskenbare diepgang.

De tweede plaats is voor Sha’ban Abdelrahim, ook wel liefkozend Sha’boulah genoemd. Deze Egyptische zanger brak door met zijn lied “ik hou niet van Israel” . De kans is groot dat het pro-Israëlische MEMRI dat de Arabische tv afspeurt naar anti-joodse en -Israëlische sentimenten, een dossier over hem heeft en de tekst van dit nummer uitgeschreven heeft. Meer nog dan met zijn liedjes, die niet van elkaar zijn te onderscheiden, valt deze vierkant gebouwde man op door zijn bizarre uiterlijk en zijn veelkleurige, glinsterende pakjes en vele sieraden. Sha’boulah doet niet aan ingetogenheid; hij draagt minstens een horloge aan elke pols. Fel, feller, felst is zijn kledingmotto en hoe meer kleuren hoe beter. Haute couture zoals u die niet eerder gezien heeft.

Op dit moment hoor je als éénkoppige jury mee te delen hoe moeilijk de verkiezing was, en hoe eigenlijk alle gegadigden de eerste prijs verdienden, maar dat is in dit geval niet zo. De overtuigende nummer één, de meest excentrieke en opvallende van Arabische zangers is toch wel Abdallah Belkhair. Deze khaliji uit de Emiraten is de populairste zanger van het land, boven de vijftig en pas sinds een aantal jaar getrouwd, omdat zijn moeder dat zo graag wilde.
Belkhair heeft de eerste plaats voor een groot deel te danken aan zijn optreden in het muziekprogramma Taratata waarin hij maar liefst vijf keer van kleding wisselde (“omdat het programma zo anders is en zo gevarieerd en zo verscheiden en zo vernieuwend.”) en de boel op z’n kop zette.

Deze man met kohl-omrande ogen doet met zijn geslis en het geknipper van z’n ogen lichtjes denken aan Benny Hill en praat in de overtreffende trap en superlatieven: “Kunst is een geschenk van God. Het maakt het leven mooier, zoeter en fijner. (…) De boodschap van kunst is die van liefde, verliefdheid en toewijding.” Over zijn collega, de nummer twee van deze lijst: wat ben ik blij, wat ben ik vrolijk, wat ben ik verrukt je te zien, Sha’boulah.” Sha’boulah heeft eigenlijk geen uitdrukkingsvermogen op z‘n gezicht, desalniettemin was de verdwazing op z’n gezicht af te lezen. Zo traag als Sha’boulah is, zo springerig is Belkhair.

Na elke zin begint Belkhair te schaterlachen, als een losgeslagen dorpsgek of beter nog: als de vrouw op zolder in Jane Eyre. Als hij zingt, blaat hij een eind in de verte, overstemt zijn collega’s en danst als een kangaroo in het rond. Belkhair is overdreven, vermoeiend, maar tegelijk ook zo grappig, maar het allerbelangrijkste: eigenlijk geeft hij de behouden, Arabische golfstaten met zijn optreden en manier van zijn een grote, dikke middelvinger. Hij ziet er onschadelijk uit, hij is een clown, maar ondertussen doet hij gewoon waar hij zin in heeft en heeft hij maling aan alle conventionele regels die er gelden. Hij mag zijn titel een heel jaar lang met trots dragen.

2008 wordt hèt jaar voor schrijfster/journaliste (Vrij Nederland, VPRO, NIO) en Tolk Arabisch/Engels Hassnae Bouazza. Deze column is eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.

Algemeen, 05.01.2008 @ 17:28

[Home]
 

103 Reacties

op 05 01 2008 at 21:17 schreef Akkersloot:

Jammer, die ziekelijke kinderporno.

op 05 01 2008 at 22:53 schreef Micha:

Mee eens. Niet zo trots op dit plaatje. Net alsof ze misbruikt word. Vind het plaatje niet fijn. Nee. Plaatjes van harige mannen in zwart leer zijn aan de andere kant; wel oke.

op 06 01 2008 at 03:40 schreef Paardestaart:

MEMRI is niet een ‘pro-israelische zender die naar anti-joodse en anti-Israelische teksten zoekt’; het is een israelische zender die arabische programma’s vertaalt voor geinteresseerden in de buitenwereld die geen arabisch spreken
Je kunt daar discussies volgen die arabische zenders vertonen; je ziet bijvoorbeeld Wafa Sultan in een ongelooflijke discussie met een nijdige imam, Nonie Darwish over haar vader en over haar heibel met haar vroegere landgenoten, een arabische dichter die de islamistische wereld oproept zich te ontwikkelen ipv te klagen over wat de buitenwereld allemaal misdreven heeft en arabische vrouwen in discussie over huiselijk geweld, of sprekend over hun wens om een auto te besturen.
Het anti-semitisme en de anti-Israel geluiden die krijg je d’r gratis en voor niks bij; dàt weten we nu zo langzamerhand wel, en daar zullen we ons ook niet meer in vergissen.

Geweldig initiatief – want wat arabieren zeggen als ze onder mekaar zijn, dat vraag je je natuurlijk weleens af, als onnozele kaffer

op 06 01 2008 at 15:44 schreef Loor:

Hassnae, mooie tekst. En leuk aansluitend op de ‘lijstjes’ van Peter. Je beeldende manier van schrijven weet ik zeer te waarderen.

op 06 01 2008 at 23:57 schreef Tjerk:

@Paardestaart; is het je nu nooit opgevallen dat MEMRI altijd die stukjes selecteert die ofwel aantonen hoe antisemitisch arabieren wel zijn; ofwel hoe barbaars arabieren wel wel zijn; ofwel aantonen dat er een clash is tussen het Westen/Westers denken en de islam?

Neem nu die fillipica van Wafa Sultan tegen de achterlijkheid van de Midden-Oosterse staten. MEMRI laat haar aan het woord en de docent aan Al Azhar mag alleen zeggen dat ze een ‘ketter’ is (en die vertaling wordt in twijfel getrokken, bijv. hier, waar het vertaald wordt als ‘atheist’. De argumentatie van de sjeik komt niet aan bod.

En dat is niet de enige vertaling van MEMRI die onder vuur is komen te liggen.

MEMRI is niet opgericht door a-politieke journalisten die een brug wilden slaan in de taalbarriere tussen het Westen en het Midden Oosten, maar door Yigal Carmon, voormalig colonel in de Israelische geheime dienst, en Meyrav Wurmser, een neoconservatieve geleerde aan het Hudson Institute, die haar dissertatie schreef over nationalistische stromingen binnen het Zionisme. Ze is getrouwd met David Wurmser, de adviseur op het Midden-Oosten voor Dick Cheney.

Ze schreef mee aan het document ‘A Clean Break’, een neoconservatieve analyse van een studiegroep onder leiding van Richard Perle, die werd aangeboden aan de toenmalige premier van Israel Benjamin Netanyahu. In het document werd het loslaten van Oslo, harde acties in de Palestijnse gebieden, een invasie in Libanon en een herstructurering van de machtsbalans in Irak voorgesteld.

Maar Paardestaart vertelt ons doodleuk dat MEMRI geen pro-Israelische zender is die een politiek doel dient, maar gewoon "een israelische zender die arabische programma’s vertaalt voor geinteresseerden in de buitenwereld die geen arabisch spreken."

op 07 01 2008 at 02:54 schreef Paardestaart:

Nee – dat is me niet opgevallen, en het is ook niet zo.
Als een arabische zender Wafa Sultan aan het woord laat, of Nonie Darwish, dan toont dat bijvoorbeeld aan dat in de arabische wereld óok een discussie gaande is over de modernisering die daar zal moeten gebeuren op straf van eeuwige stilstand – en dat is dan nog afgezien van wat de beide dames zeggen – ongeveer wat Hirsi Ali al zei, en wat ook al niet genuanceerd genoeg was
En als saoedi vrouwen ervoor pleiten geweld tegen vrouwen aan te pakken, en zich beklagen over het feit dat er voor een vrouw die er genoeg van heeft als boksbal voor haar wettige echtgenoot te dienen bij lange na niet de steun bestaat die hun lotgenoten in de westerse wereld hebben afgedwongen dan zou ik bijna gaan geloven dat het misschien, héel misschien nog ooit weleens goed komt in het barre oosten, al ben ik er erg voor dat men de vooruitgang in z’n eigen land bepleit, en niet ons komt dwingen alles nog eens dunnetjes over te doen.
Als een jonge imam zijn geloofsgenoten voorhoudt dat het vreselijk is dat de dood in de islamitische wereld de plaats is gaan innemen van de vreugde over het aardse bestaan, en het dan heeft het over de schoonheid van muziek, van de natuur en van de liefde, die mensen niet zomaar weg mogen smijten omdat niet alleen de dood, maar ook het leven van god komt dan zie ik iets van het leven van mensen in een wereld die ik nooit echt zal kennen omdat ik geen arabisch spreek

Jij bent een arme waanwijze stumper – een ideologisch versteende cynicus die van elk woord al van te voren weet welke dubbele bedoeling erachter schuilt, die geen mens vertrouwt en nergens aan gelooft, omdat het toch allemaal éen pot nat is, dat er geen goed of kwaad, geen gelijk of ongelijk en geen rechtvaardigheid bestaat – en dat daarom ‘in elk conflict de partijen altijd allebei een beetje gelijk hebben, dus laten we de zaken niet op het spits drijven’

Nog een geluk dat jij en jouwgelijken het uiteindelijk – net op het nippertje – tòch niet voor het zeggen hadden toen de hele westerse wereld een leap of faith moest maken; want dan hadden we ons nu nòg zitten afvragen of de nazisten niet óok een beetje gelijk hadden..en als je nu de oorlog verklaart dan heb je de poppen aan het dansen, en als je mensen bóos maakt, dan worden ze nòg agressiever, dus kun je maar beter een blijk van goede wil geven..De zachte krachten zullen zéker winnen:-)

Neh..Om mijn steentje bij te dragen aan de hopeloze taak om de beschuldigingen van lui als jij te weerspreken: het is verdomd jammer dat Netanyahu en zijn opvolgers de raad van mensen die het midden-oosten – en vooral onze vijanden – van binnen en van buiten kennen niet durven opvolgen.
Het is erg betreurenswaardig, maar de islam zal een doodklap moeten krijgen waar ‘ie in eeuwen niet meer van overeindkrabbelt voordat er vrede uitbreekt in het midden-oosten.
Praten met palestijnen die je bestaansrecht niet willen erkennen, of die zich daar desnoods alleen maar bij willen neerleggen is net zo zinloos als een verstandig gesprek proberen te voeren met een baviaan op angeldust

op 07 01 2008 at 09:22 schreef John:

Dat MEMRI onpartijdig zou zijn wordt al jaren betwijfeld, het wordt eerder beschouwd als een onderdeel van de hasbara machine. En niet ten onrechte.

op 07 01 2008 at 12:15 schreef Peter:

Jij bent een arme waanwijze stumper – een ideologisch versteende cynicus die van elk woord al van te voren weet welke dubbele bedoeling erachter schuilt, die geen mens vertrouwt en nergens aan gelooft, omdat het toch allemaal éen pot nat is

Ik heb de schurft aan jij-bakken, maar Jezus, Paardestaart, het is alsof je het over jezelf hebt. Misschien is het ook wel dáárom dat jij en Tjerk zo sterk tot elkaar zijn aangetrokken – ontken het maar niet – jullie lijken zo verdomde veel opelkaar. In a way.

Tjerk heeft volgens mij gelijk als hij stelt dat het MEMRI er vooral om te doen is aan te tonen dat de Arabische wereld onverenigbaar is met het Vrije Westerse gedachtegoed. Dat Wafa Sultan een dissident is, niet de hoop op een betere toekomst.

Maar wat Hassnae ons laat zien is een Arabië waarvan ik in elk geval niet wist dat het bestond: een samenleving die verdomd veel op die van ons lijkt, waar mensen zich liever bezighouden met de laatste ontwikkelingen in één of andere populaire soap, of met het laatste niks-aan-de-hand-liedje van een Arabische rip-off van Kylie Minogue, dan met het Lijden van het Palestijnse Volk, of wat één of andere baardaap meent dat er wordt bedoeld met Soera zus-of-zo.

Dat is toch wat anders dan de boze baardmannen die je altijd op het journaal ziet schreeuwen omdat een bewaker op Guantanamo Bay de koran als vliegenmepper heeft gebruikt, of omdat er in Gaza een Palestijn van zijn fiets is gevallen. Dat schrijft Joris Luyendijk ook al in zijn laatste boek, dat het de redacties in Nederland geen ruk interesseert dat de meeste Arabieren zich staan te vergapen aan Gucci-tassen, of maar niet kunnen besluiten of ze hun Bigmac wegspoelen met een supersized Coke of een Fanta. Die redacties willen de Amerikaanse vlag zien branden, ze willen de amandelen van die Pakistaanse Rage Boy nog een keer zien.

Maar die kennen we nu wel. Ik ben inmiddels verslaafd geraakt aan Arabische televisie, al versta ik er geen ruk van. Er gaat iets enorm geruststellends uit van die bombastische mafkezerij, en jongens, die Arabische presentatrices zijn hot. Dat gaat een normaal denkend mens, ook als-ie Arabier is, toch niet inruilen voor een Taliban-achtige islam, of een theocratie naar Iraans model?

op 07 01 2008 at 13:32 schreef Jimmy:

@Tjerk

Die Richard Perle, dat is me er eentje hoor. Volgens mij was hij al aan’t hosselen onder Reagan! Zonder mensen als hij zou het maar saai zijn in deze wereld.

PS Er zijn inmiddels ook Islamic Rage Boy t-shirts!

op 07 01 2008 at 13:44 schreef Lagonda:

Maar wat Hassnae ons laat zien is een Arabië waarvan ik in elk geval niet wist dat het bestond: een samenleving die verdomd veel op die van ons lijkt, waar mensen zich liever bezighouden met de laatste ontwikkelingen in één of andere populaire soap, of met het laatste niks-aan-de-hand-liedje van een Arabische rip-off van Kylie Minogue, dan met het Lijden van het Palestijnse Volk, of wat één of andere baardaap meent dat er wordt bedoeld met Soera zus-of-zo.

Erm, in het stuk van Hassnae staat toch duidelijk een link naar het clipje van Sha’boulah, waarin weer allerlei fijne karikaturen van Joden en Israel te bewonderen zijn. Kan-ie met zijn grote hoeveelheid polshorloges en kitchy looks wellicht hoog scoren op de camp-index, inhoudelijk vind ik het nogal stinken — geen niks-aan-de-hand-liedje in elk geval.

op 07 01 2008 at 14:00 schreef Paardestaart:

Van de arabische TV gaat iets enorm geruststellends uit
De ene werkelijkheid vlakt de andere niet uit Peter..Zolang er nog mensen om zeep gebracht worden alleen vanwege een een mopje moet je je door hippe arabs of door hotte presentatrices niet helemáal in slaap laten sussen.
En al helemaal niet door een zelfingenomen onnozele opendeurintrapper als Joris Luier natuurlijk: dat ze in Arabië een dagelijks leven hebben; dat ze zelfs verdomd veel op ons lijken!! was me al eerder opgevallen, en verder is dat net zo’n nietszeggende bemerking als de verzekering dat DE Nederlandse identidinges niet bestaat

Want dat had ook niemand beweerd, per slot van rekening – ik bedoel natúurlijk ben jij een leuke, relativerende nuchtere feestneus met oog voor het mooie in je donkerogige medemens, en ik een humorloze ajatolla die niets anders te doen heeft dan de rielekste islam bezwadderen – maar met al onze varianten hebben we of we nu willen of niet toch een aantal dingen gemeen die ons kweenie..néderlands maakt – zelfs my twin Tjerk heeft dat je ne sais quoi dat de bewoners van dit kleine drukke strookje onderscheidt van die van een paar kilometers naar het oosten bijvoorbeeld..Van zo niet DE dan toch zeker van EEN zekere trits kenmerken kun je toch wel spreken – dachten wij Nederlanders, al is het natuurlijk een gotspe..Een identiteit…!

Dat de arabieren cola drinken en van Gucci houden is voor jou misschien een geruststelling, maar voor mij is het eerder verontrustend dat ze soms opeens toch zo afgrondelijk veel van ons verschillen. Mij interesseert het dus meer hoe het dan komt dat ze van de éne op de ander seconde hun mooie nieuwe schoenen vergeten en met het grondsop in de ogen de straat op rennen…
What makes them tick tick tick, zal ik maar zeggen. Wàt ligt er onder die overeenkomst en al die gewoonheid dat ze toch zo ànders maakt..?

Want het is echt niet mijn humorloze droogstoppeligheid hoor, die je af en toe hoort exploderen..En vanmij mag er heus wel een fles op tafel, en als het moet geef ik zó Hassnae een hand!

Maar wanneer precies draait die aardige marokkaanse buurman zich gewoon om when push comes to shove, alsof ‘ie me nóoit eerder gezien heeft, en: vindt ‘ie het in zijn hart misschien toch prettiger als de schattige vriendinnetjes van mijn zoon iets op hun hóofd doen?
Waar komen in jezusnaam die percentages vandaan, van mensen die eigenlijk tòch liever de sharia hier ingevoerd zouden willen zien?
Hoe dik is die Gucci-Colalaag eigenlijk, wou ik maar weten, en is ‘ie bestand tegen die rotsharde bodem van eeuwen superioriteit en heerszucht?

Wanneer kiest een tamme polder-arabier tòch opeens weer voor zijn eigen profeet?

op 07 01 2008 at 14:01 schreef Peter:

Een dommig liedje met kritiek op Amerika en Israël en met Hanna-Barbara-achtige karikaturen van – inderdaad, ik zie wat keppeltjes, joden – Ik zou er niet teveel slaap door verliezen, als ik jou was. Ik geloof niet dat Sha’ban Abdelrahim het geheime wapen van de Arabische Liga tegen het Zionistisch Complot is en als-ie het wel is, dan zit Israël goed.

‘Ik hou niet van Israël’, dat is toch om je een kriek te lachen? Ik had er toch iets van gemaakt in de trant van: "Fuck you, Kleine Satan, jouw vrouwen zijn lelijker dan schurftige honden en ze stinken en ik neuk nog liever een incontinente geit waar vijf minuten eerder Hosni Mubarak helemaal op is losgegaan."

op 07 01 2008 at 14:14 schreef Peter:

Dat de arabieren cola drinken en van Gucci houden is voor jou misschien een geruststelling, maar voor mij is het eerder verontrustend dat ze soms opeens toch zo afgrondelijk veel van ons verschillen.

Nee, wat mij geruststelt, is dat de meeste Arabieren wel iets beters te doen hebben dan vlaggen te verbranden en op te roepen tot de onthoofding van deez’ of gene, namelijk consumeren. Wie eenmaal de smaak van het consumeren te pakken heeft, wil geen sharia. Consumenten aller landen verenigt u.

Ik ken massa’s niet-Arabieren die, ondanks allerlei overeenkomsaten die ik met ze heb, toch afgrondelijk veel van mij verschillen. Neem een Doekle Terpstra, neem een Geert Wilders, neem een Peter Jan of Jan Peter (na al die jaren weet ik het nóg niet) Balkenende. Die drie beschouw ik als een groter gevaar voor mijn manier van leven dan de de meeste moslims die ik tegenkom of zie op televisie. Ze vertegenwoordigen een aanzienlijk grotere bevolkingsgroep.

Ik geloof niet in die doodsklap voor de islam, die volgens jou nodig is. Ik denk dat de radicale of intolerante islam zichzelf aan het uithollen is, net als de Soviet-Unie indertijd. Over een jaar of tien zit je op Internetfora te klagen over het rücksichtloze kapitalisme van die Arabieren, die onze musea leegkopen en onze ongeschoolden tot de bedelstaf veroordelen. Mark my words.

op 07 01 2008 at 14:23 schreef Lagonda:

Ik zou er niet teveel slaap door verliezen, als ik jou was.

Dat doe ik ook niet. Maar evenmin trek ik de conclusie dat er niks-aan-de-hand is, en dat de zanger vanwege zijn mollige nichterigheid voor ons als een soort Paul de Leeuw herkenbaar is. Het zoeken van dat soort overeenkomsten vind ik eigenlijk totaal niet boeiend, want die kun je overal en altijd wel vinden, want potverdomme mensen, zijn we niet eigenlijk allemaal hetzelfde?

Er is een verschil tussen het gelijke en het gelijkvormige. Ja, als je een oogje dichtknijpt, dan kan de zanger inderdaad doorgaan voor een Arabische Paul de Leeuw. Als je beide ogen opent, dan zie je dat de vergelijking niet opgaat: de liedtekst en de clip zijn immers directe uitvloeisels van het diepe zwarte gat in de Arabische wereld, en het schijnt een grote hit geweest te zijn in Egypte. Paul de Leeuw zingt liedjes over een regenboog; meneer Sha’boulah zingt over wat voor een klootzakken die Joden toch weer zijn. Het is niet hetzelfde.

op 07 01 2008 at 14:29 schreef Peter:

Aan Paul de Leeuw moet ik niet denken als ik Sha’ban Abdelrahim zie en aan een diep zwart gat evenmin. Je kunt natuurlijk altijd en overal, in het onnozelste detail, het bewijs zien dat de Arabieren op niets anders uit zijn dan de vernietiging van Israël en de overheersing van de wereld.

Je kunt zo’n clipje ook gewoon beschouwen voor wat het is, namelijk een onnozel en amateuristisch in elkaar geflanst filmpje als begeleiding van een al even onbeduidend ‘maatschappelijk geëngageerd’ liedje, waarin al sowieso niet gesproken wordt van ‘klootzakken’.

op 07 01 2008 at 14:33 schreef Lagonda:

Nee, inderdaad. Bush en een Jood proberen samen de wereldbol op te blazen met dynamiet, Sharon is een incarnatie van de Duivel, en de Twin Towers worden opgeblazen door een Jood die een rood knopje indrukt. Maar het woord ‘klootzakken’ is niet gevallen, nee.

op 07 01 2008 at 14:38 schreef Peter:

Het is Bush en een Israeliër, het is een Israeliër die die Twin Towers opblaast en ik heb inmiddels al zoveel politici afgebeeld gezien als de duivel dat ook dát me niet echt schokt.

op 07 01 2008 at 14:52 schreef Lagonda:

Oh, ik begrijp dat behalve Joden ook Israeliers keppeltjes dragen?

op 07 01 2008 at 15:26 schreef Peter:

Zo werkt dat met slechte karikaturen, je maakt ze herkenbaar door er met grote letters ‘Israël’ of ‘Amerika’ op te schrijven, of je geeft ze een keppeltje of een cowboyhoed.

Als ik me dáár druk om zou maken, zou ik ook de cartoons van Gregorius moeten weigeren.

op 07 01 2008 at 15:42 schreef Loor:

Nogmaals: een zeer goed en beeldend geschreven stuk van Hassnae. Maar die clip is gestoord en geheel niet onschuldig. Ik deel de bezorgdheid van Lagonda. Je kunt in dit geval niet rechtpraten wat krom is.

op 07 01 2008 at 15:48 schreef Peter:

Ik praat niks recht, maar ik denk dat die clip te serieus wordt genomen. Het is allemaal vrij onnozel en nietszeggend. Ik zie in Le Monde cartoons met betrekking tot Israël die veel schadelijker zijn. Deugen nou alle Fransen niet?

Oké, verkeerd voorbeeld.

Bovendien gaat het stuk van Hassnae over veel meer dan die Abdelrahim. Kijk naar dat clipje van Abdallah Belkhair, waarnaar ze heeft gelinkt. Dat is toch grandioos?

op 07 01 2008 at 16:02 schreef hassnae:

Loor, dank je wel.

Even over de clip en de zanger. Zoals er hier op harde/smakeloze/grappige/ manier wordt gepraat over moslims, zo gaat het heen en weer ook tussen Israeliers en Arabieren. Zo’n lied is onschadelijk. Schaar het onder de noemer vrijheid van meningsuiting (die daar overigens niet bestaat als het gaat om de eigen politieke leiders).

Het lied was erg populair, maar ook omstreden omdat heel veel mensen en ook prominenten het afkeurden dat hij zo over Israel zong. Daarbij: de zanger is nu niet bepaald iemand die serieus wordt genomen, dus laten wij dat nu ook niet doen. Soms is het ook goed om de humor van dingen in te zien en niet alles als een gevaar te beschouwen. De gevaarlijke elementen zitten elders en die zullen niemand sparen, ook niet een zanger als Abdelrahim.

op 07 01 2008 at 16:39 schreef Micha:

Het woord voor iemand die ”geïndoctrineerd” is om gewelddadig te woorden wanneer iemand commentaar geeft op de Joodse of aanverwante manier van leven is zionist of Joodse nationalist.

In Nederland is het voor schut zetten van andere culturen en volkeren heel gewoon: zie, neder folk en pop die over Belgen, moslims en hoeren gaat. Rap muziek die over blanken gaat. Hardcore die over negers, moslims en homo’s gaat en dan niet te spreken van klassieke, moderne of jazz muziek die altijd al een sterk nationalistisch tintje heeft gehad: zie, de black power beweging achter jazz muziek en frequente Nederlandse componisten die volgens sommige muziekliefhebbers een plek moeten krijgen in de concertzaal of op radio 4. Ook is het normaal voor een individu die klassiek geschoold is om onderscheid te maken tussen nationale scholen (Frans, Duits en Russisch) en ik kom vaak genoeg tegen dat iemand beweert dat de Aziatische muzikanten het klassieke en moderne repertoire niet goed meester zijn op een geestelijk/spiritueel gebied omdat de innerlijke gevoelswereld van de componisten; en de vergelijkbare innerlijke wereld van de muzikant ontbreekt bij iemand die in een geheel andere cultuur is opgegroeid. Vaak is er een voorliefde voor een bepaalde cultuurgroep in de belevingswereld van de cultuurliefhebber. Deze voorliefde is subtieler en netter in haar volkerenafkeur dan de eerder genoemde voorbeelden maar zij bestaat zeker.

Ik zeg niet dat dit slecht is; ik steun racisme; want als ik onderscheid maak tussen mensen kan ik van mensen leren en hierbij kan ik ook mensen beoordelen op hun eigenschappen en daarop veroordelen; want ik geloof dat dit mijn recht is als een individu op dan tenminste nog iets goed te doen; iets te begrijpen.

@hassnae

”Even over de clip en de zanger. Zoals er hier op harde/smakeloze/grappige/ manier wordt gepraat over moslims, zo gaat het heen en weer ook tussen Israeliers en Arabieren. Zo’n lied is onschadelijk. Schaar het onder de noemer vrijheid van meningsuiting (die daar overigens niet bestaat als het gaat om de eigen politieke leiders). ”

Wij hebben hier in Nederland ook niet de vrijheid om onze mening te uiten: Probeer maar eens in gesprek te gaan over het jodendom en de holocaust. Opgepast wat je zegt, want je kan best eens een paar jaar brommen in de gevangenis, als iemand het bestaan van beide ontkent. Je hoort me goed. Ik geloof niet dat er zoiets bestaat als het jodendom of het joodse ras.

op 07 01 2008 at 17:06 schreef Loor:

Hassnae, zou het mogelijk zijn een dergelijk populaire (én beschuldigende én indoctrinerende) muziekclip over moslims in Nederland (of waar dan ook in het westen) uit te brengen? Think not! De moslimwereld staat in dat geval op zijn kop, levens zullen worden bedreigd. De joodse gemeenschap hult zich wederom in waardig stilzwijgen, maar slaapt niet in. Big huge difference. En nog een lange weg te gaan.

op 07 01 2008 at 17:16 schreef Lagonda:

Mjah, is ga denk ik pas de humor van een dergelijke clip inzien zodra de antisemitisiche geluiden uit de Arabische wereld drastisch zijn afgenomen. Kijk, ik kan de humor inzien van halvegare Christenen die al panisch worden zodra er een auto op luchtbanden voorbijkomt, of die zich tot de tanden bewapenen en in een blokhut het Einde Der Tijden zitten af te wachten. Daar kan ik om lachen, omdat het maar een handjevol idioten betreft.

Antisemitisme binnen de Arabische wereld is een stuk structureler, en wordt door sommige Arabische geestelijke en wereldlijke leiders zelfs onomwonden uitgedragen — ik zie deze clip in deze traditie, en kan er weinig onschuldigs aan ontdekken, omdat ik niet weet hoe de balans staat.

Het lied was wel populair, maar kreeg ook kritiek van veel mensen (hoeveel?), maar tegelijkertijd blijkt het wel de gangbare manier te zijn waarop Arabieren en Israelieten heen en weer over elkaar spreken, maar ook moeten we de zanger vooral niet serieus nemen. Wat is het nou?

op 07 01 2008 at 19:37 schreef Peter:

Ik hoor wel wat je zegt, Lagonda, maar ik denk toch dat je dit niet zo serieus moet nemen. Ik vind die clip vrij dom, maar ik zie dat antisemitisme niet. Israel is niet populair in Arabië, dus kan je dit verwachten. En dan vind ik het allemaal nog vrij mild. Het lijkt een beetje op de wijze waarop progressieve Nederlanders Amerikanen afschilderen.

op 07 01 2008 at 19:48 schreef Loor:

"Ik vind die clip vrij dom, maar ik zie dat antisemitisme niet."

Peter, come on!!

op 07 01 2008 at 19:52 schreef Peter:

Nee sorry, dit is anti-Israëlisme, geen antisemitisme.

op 07 01 2008 at 20:00 schreef Micha:

Beste mensen. Volgens de Joden; die volgens mijn bijgeloof niet echt bestaan; is antisemitisme en anti-israelisme hetzelfde.

op 07 01 2008 at 20:03 schreef Loor:

Niet alleen volgens de Joden, Micha.

op 07 01 2008 at 20:07 schreef Peter:

Nou ja, volgens mij in elk geval niet.

op 07 01 2008 at 20:13 schreef Loor:

Dat is duidelijk, Peter. Ik lig altijd weer in een deuk om de schuimbekkende en met hun ogen rollende Israël-bashers in mijn omgeving. Schuimbekkerij die bij geen enkele andere wantoestand in deze wereld wordt opgewekt. Opvallend. Iedere keer weer. Een goed verstaander heeft een half woord nodig.

op 07 01 2008 at 22:09 schreef Tjerk:

@Paardestaart;

Die paar voorbeelden van zelfkritische stemmen in de moslimwereld dat MEMRI uitzendt doen aan het algehele beeld niet af, namelijk dat MEMRI die citaten selecteert die de islamitische wereld zo onflatteus en zo antisemitisch mogelijk neerzetten, en vooral de kloof tussen West en Oost benadrukken.

Het gebruik van die zelfcritici heeft zelfs iets dubbelzinnigs in de context van MEMRI’s voorkeuren, want het onderstreept de antisemitische en achterlijke aard van Arabische maatschappijen: ze zeggen het nota bene zelf! – is de onderliggende boodschap.

Ik denk dat ik boven overtuigend heb aangetoond dat MEMRI fungeert als een propagandakanaal. Het inzetten van een spreekbuis is overigens niet moreel verwerpelijk in zichzelf, zolang men er wel eerlijk over is wat men ermee beoogt en dat men die stukken selecteert die overeenkomen met haar eigen boodschap. En dat is nu juist waarin MEMRI de argeloze kijker misleidt.

Als jij daar blind voor wilt zijn, ga je gang.

Wat de deskundigheid van die neoconservatieve denktanks t.a.v. het Midden-Oosten betreft, daar gaf het Wiki-artikel over het document ‘A Clean Break’ een fraai staaltje van. In dat studierapport (geschreven door een studiegroep o.l.v. Richard Perle) werd bijvoorbeeld een strategie voorgesteld om de Libanese sji’ieten los te weken van Hezbollah.

"In the section on Iraq, and the necessity of removing Saddam Hussein, there was telltale ‘intelligence’ from Chalabi and his old Jordanian Hashemite patron, Prince Hassan: ‘The predominantly Shi’a population of southern Lebanon has been tied for centuries to the Shi’a leadership in Najaf, Iraq, rather than Iran. Were the Hashemites to control Iraq, they could use their influence over Najaf to help Israel wean the south Lebanese Shi’a away from Hizbollah, Iran, and Syria. Shi’a retain strong ties to the Hashemites.’ Of course the Shia with ‘strong ties to the Hashemites’ was the family of Ahmed Chalabi. Perle, Feith and other contributors to the ‘Clean Break’ seemed not to recall the 15-year fatwa the clerics of Najaf proclaimed against the Iraqi Hashemites. Or the still more glaring fact, pointed out by Rashid Khalidi in his new book Resurrecting Empire, that Shiites are loyal only to descendants of the prophet Muhammad’s son-in-law, Ali, and reject all other lineages, including the Hashemites. As Khalidi caustically notes, ‘Perle and his colleagues were here proposing the complete restructuring of a region whose history and religion their suggestions reveal they know hardly anything about.’ In short, the Iraqi component of the neocons ‘new strategy’ was based on an ignorant fantasy of prospective Shia support for ties with Israel."
http://dir.salon.com/story/news/feature/2004/05/04/chalabi/

Hoeveel ‘inzicht’ deze neoconservatieve denktanks in het Midden-Oosten hebben, blijkt ook wel uit het feit dat ze de strategische visie voor de herstructurering van het Midden-Oosten van de regering Bush hebben bepaald: als we Saddam Hussein verwijderen als dictator, zo hielden ze ons voor, dan zal Irak een democratie worden en dit zal een domino-effect hebben in de hele regio, zo voorspelden ze. Je moet wel totaal ideologisch verblind zijn om te zien dat dit een kolossale misvatting is geweest. Ik kan het niet beter zeggen dan Bill Maher het hier doet

op 08 01 2008 at 01:11 schreef barry:

Maar wat Hassnae ons laat zien is een Arabië waarvan ik in elk geval niet wist dat het bestond: een samenleving die verdomd veel op die van ons lijkt, waar mensen zich liever bezighouden met de laatste ontwikkelingen in één of andere populaire soap, of met het laatste niks-aan-de-hand-liedje van een Arabische rip-off van Kylie Minogue,

pfffffff op welke planeet woon je eigenlijk? Moet je echt aan je handje meegenomen worden om er achter te komen dat Arabieren ook van soapies houden. Twee jaar geleden of wat, toonde je al zo verbaasd over het feit dat ze daar de laatste dvd’s haddenof de laatste dvdspeler. -Laat ik daar even van af zijn-. Heel Dubai loopt inmiddels met een I Phone op zak. Zij zijn de trendsetters van dit moment. Heb je niet ook al zo een modieus baardje laten staan? Maar wat dan nog?

op 08 01 2008 at 10:16 schreef Peter:

Barry en Paardestaart hebben er geen boodschap aan dat Arabieren gewone mensen zijn die sparen voor een nieuwe sapcentrifuge, want ze willen graag dat vijandsbeeld blijven koesteren.

Haat is de raison d’être voor Paard en Barry. Arabieren moeten ontmenselijkt worden, dat beeld van die schreeuwende demonen moet in stand blijven, want kwetsbare mensen bombardeer je als fatsoenlijke westerling natuurlijk niet plat. Of liever gezegd: laat je als fatsoenlijke westerling natuurlijk niet door anderen platbombarderen. Want ik denk niet dat Barry voorop zal lopen als het Vrije Westen echt verdedigd moet gaan worden.

Maar Paard en Barry zijn wat mij betreft gewoon deel van het probleem. Het is lullig voor ze dat ze niet op de loonlijst van Al Qaida staan, want verdomme, ze doen verdraaid nuttig werk voor oom Osama.

op 08 01 2008 at 12:00 schreef Tjerk:

Pardon: Bill Maher, hier dus:
http://www.youtube.com/watch?v=wcrtjkb5Jf4

op 08 01 2008 at 12:03 schreef Klaplong:

Nou nou, het is wel snel gegaan met de dhimmytude hier op FN.

"ik zie wat keppeltjes, joden – Ik zou er niet teveel slaap door verliezen, als ik jou was."

Nee Peter, we slapen lekker verder, zet je cynische ik-zal-je-wel-even-afzeiken pet maar weer op want de kruiperige uitspraken die je nu doet daarvoor zou je tegen de spreekwoordelijke muur gezet moeten worden.

Maar wat me veel meer interesseert is hoe het zover met je heeft kunnen komen ? Is het je pvda ega die teveel op je ingepraat heeft ("lieverd, jouw weblog doet imagoschade aan mijn functie en partij, kun je je toon wat matigen ?") Of was het de veeg uit de pan van Vodafone waardoor je na 1 keer happen in het stof het stof naar meer vond smaken ?

Dat je hier een podium biedt aan islamisten die er een overduidelijke dubbele agenda (niet bijdehand naar vragen) op na houden dat maakt dat je al je geloofwaardigheid volledig verloren bent. Ook de doorzichtige reflectie waar je je van bedient om mensen af te zeiken begint te klinken als een hol vat. Bah Peter, enkeltje heropvoeding voor jou !!!

op 08 01 2008 at 12:23 schreef Peter:

Kom, kom, Klaplong, wat doe je nou terughoudend. Je bent lekker bezig, dus bevrijd je van die laatste remmingen. ‘Spreekwoordelijke muur’? Welnee, je vindt gewoon dat ik tegen de muur moet worden gezet. Tegen een echte muur van steen, voor een echt vuurpeloton die me echte kogels door mijn donder zal jagen.

Geen ‘dubbele agenda’ voor Klaplong. Hij voelt zich inmiddels veilig genoeg om open te zijn over zijn gedroomde toekomst. Moslims d’r uit en politieke tegenstanders in een anoniem graf.

op 08 01 2008 at 12:56 schreef Paardestaart:

Ik geloof niet dat er zoiets bestaat als het jodendom of het joodse ras

Zeiden de joden in Duitsland en Oostenrijk ook niet zoiets? Ze meenden in elk geval dat Hitler het vast niet tegen hèn had – het waren de onaangepaste joden, die zo smakeloos waren om huiden te looien, pfoeh – daardoor kwamen verdulleme àlle joden in een kwade reuk te staan; en de sjlemielen spraken geen Duits, maar jiddisch – raar brabbeltaaltje; dat moet maar eens afgelopen zijn, dus iedereen moest Duits leren – maar daarop kregen de joden weer in de schoenen geschoven dat ze ‘de duitse geest’ vergiftigden met hun poezie en denkwerk – door de sublieme verwoording zou je haast vergeten dat daar géen duitsers aan het woord waren, zodat het ‘semitische’ element ongemerkt de duitse ziel besmette..Het zuivere griekse element versjteerden
Toen kregen de joden dus maar een hekel aan wat ze niet konden uitbannen – zichzelf – maar omdat het zo moeilijk is om je zelf te haten en tegelijk adem te halen haatten ze dan maar degenen die de kritiek méer verdienden; hun buren, of een àndere schrijver..

Herzl schreef:"“Overal in Europa hebben wij eerlijk geprobeerd in de ons omringende volksgemeenschap op te gaan en slechts het geloof van onze voorvaderen te behouden. Men staat het niet toe Híj kon nog menen dat een eigen staat, en staatsverantwoordelijkheid en -waardigheid de jodenhaat zou oplossen; wij weten nu dat ook dat niet geholpen heeft..

Ik neem dus ook de grollen van dikke arabische lolbroeken met hardglanzende groene pakken gewoon serieus; ik constateer dat arabieren praten over joden als ze vrolijk zijn, als ze droevig zijn en vooral als ze kwaad zijn..Ik ga er vooralsnog vanuit dat ze joden haten en ik weet echt niet waar jij je onthechtheid vandaan haalt Peter.
Ik begrijp dat het bevrijdend is als je opeens meent een sophisticated sardonisch, of zelfs satirisch trekje te ontwaren in de arabische denkwereld, maar ik zou niet mijn adem inhouden terwijl je zit te wachten, als ik jou was Peter – sorry to rain on your parade

op 08 01 2008 at 14:28 schreef anna:

Dat je hier een podium biedt aan islamisten die er een overduidelijke dubbele agenda (niet bijdehand naar vragen) op na houden dat maakt dat je al je geloofwaardigheid volledig verloren bent.

Wie mogen die islamisten zijn?

op 08 01 2008 at 14:45 schreef sarah:

Het heeft iets buitengewoon smerigs dingen te insinueren over het priveleven van Peter terwijl jij je heel laf achter een allerminst smakelijke nickname verschuilt, Klaplong.

En dan jouw islamisten met de dubbele agenda. Types als jij zijn net zo erg als de engste islamitische radicalen. Voel je vooral niet beter dan zij, want jullie zijn even zo walgelijk.

op 08 01 2008 at 15:05 schreef Ludo:

Ik moet het hier toch met Peter eens zijn. Een Israel-bashing liedje is iets heel anders dan haat zaaien.
Er zal best wel een groep arabieren zijn, die er een bevestiging van hun haat inzien.
Maar die hadden het liedje hiervoor niet echt nodig.

Toen de emancipatie opkwam, was er een kleine groep vrouwen die kiesrecht en dergelijke wou. De meeste vrouwen spraken hier schande van, maar diep in hun hart wouden ze deze emancipatie ook.
Ik ben van mening dat het in de arabische landen ook zo werkt. De meeste mensen willen in hun hart wel vrede met Israel, maar roepen er in het openbaar schande van, als iemand zoiets zegt.

Zodra in het midden-oosten het consumeren van luxe goederen gemeengoed wordt, en de mensen veel te verliezen hebben. Zal de roep om vrede ook wel groter worden.

op 08 01 2008 at 15:12 schreef Conan:

Zodra in het midden-oosten het consumeren van luxe goederen gemeengoed wordt

Dat zal alleen niet zo snel gebeuren. Vooralsnog neemt de welvaart en het ontwikkelingspeil daar (nogal) hard af. Niet in de laatste plaats door Islamisten.
Met je uitgangspunt ben ik het eens: consumeren is de weg naar een betere toekomst.
Lang leve liberaal kapitalisme!

op 08 01 2008 at 15:23 schreef barry:

Wat een gelul Peter!
Jij bent verbaasd dat sullie gewone mensen blijken, ik niet. Jij wist niet dat dat in Arabië bestond.
Toch blijkbaar het gevolg van een ernstig "gedehumaniseerd" mensbeeld dat jij van den Arabier had. Hassnae heeft duidelijk nog veel antropologisch werk te verrichten omdat een beetje bij te stellen. Ondanks je ijver kan je na al die jaren er nog steeds niet over uit dat ze daar ook van soapies houden. Wat een neerbuigendheid.
Helemaal triest dat je dat "gewoon net als ons"- gevoel, alleen maar kan afmeten aan het bezit van media- en keukengadgets.

op 08 01 2008 at 15:28 schreef Peter:

Stel dat het werkelijk zo zou zijn dat ik ‘er niet over uit kan’ dat ze in Arabië van soaps houden Barry, waarmee je aantoont dat je geen snars begrijpt van wat ik zeg, maar stel dat dát het zou zijn.

Waar maak je je dan eigenlijk zo geweldig druk om? Waarom spat de woede van je reacties af? Ik zie, als het ware, het schuim op je lippen staan. Waarom zo boos, Barry? Waarom kun je mij me niet gewoon laten verbazen over het feit dat ze in Arabië ook van soaps houden? Wat is daar zo erg aan?

op 08 01 2008 at 15:45 schreef Hosseyn:

Ik dacht eerlijk gezegd ook dat alleen hollanders zo stom waren.

op 08 01 2008 at 16:12 schreef Ludo:

Waarom kun je mij me niet gewoon laten verbazen over het feit dat ze in Arabië ook van soaps houden?

Volgens mij stond er ook zoiets in het boekje van Jos Luyendijk. Dat een demonstratie maar tot een bepaalde tijd duurde, omdat de finale van Idols op tv kwam

op 08 01 2008 at 16:13 schreef Elsevier:

De volgende column van Liesbeth Wytzes is helemaal van toepassing op Peter Breedveld: "Goh! Er zijn ook niet-criminele Marokkanen?!"

Nu, bijzonder was de brief inderdaad. Al was het alleen al omdat eruit bleek hoe vooringenomen en discriminerend sommige mensen kunnen zijn. Normaal gedrag van buitenlanders valt die mensen namelijk op.

In haar brief getiteld Allochtone engelen vertelt de schrijfster – uit aardigheid laten we haar naam maar even weg – dat ze laatst autopech had. Door onoplettendheid was ze in een soort bussluis terechtgekomen en kon heen noch weer. En rara wat gebeurde er? Er kwam hulp! Een paar Nederlanders van Marokkaanse afkomst – agenten, zo bleek later – stopten en hielpen haar uit haar benarde situatie. De mevrouw is er helemaal ondersteboven van.

Had ze haar tasje juist wat steviger tegen zich aangeprangd – je weet maar nooit – of daar bleek dat ze met gewone normale mensen van doen had, al waren ze dan van Marokkaanse afkomst. Nou, wie had dat gedacht, ze snijden m’n keel niet door maar bieden hulp. Dat moest opgeschreven worden. Hee mensen, ze zijn niet allemaal crimineel!

Die mevrouw heeft totaal niet door dat haar reactie en haar brief druipen van de etnische vooroordelen.

http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/186447/weblogid/63/index.html

Over precies dezelfde neerbuigendheid en etnische vooroordelen beschikt Peter Breedveld.

op 08 01 2008 at 16:19 schreef Hosseyn:

Zo waren veel mensen destijds razend omdat As the world turns werd onderbroken vanwege de moord op Kennedy. Waaruit maar weer blijkt hoe gewetenloos die sinistere terroristen zijn.

op 08 01 2008 at 16:24 schreef Hosseyn:

Ach nee, niks sinister. Die kogel kwam immers niet van linx!

op 08 01 2008 at 17:19 schreef Ludo:

Een kogel die niet van links komt, dat lijkt me juist zeer ernstig sinister

op 08 01 2008 at 17:41 schreef Peter:

Over precies dezelfde neerbuigendheid en etnische vooroordelen beschikt Peter Breedveld.

Hoe hypocriet en gewetenloos moet je zijn om dag-in-dag-uit veilig anoniem te kankeren over de islam en over moslims, te zeiken dat gematigde moslims niet bestaan, want uiteindelijk willen ze ons allemaal de strot afsnijden, om dag-in-dag-uit te betogen dat de burgeroorlog nu wel spoedig zal uitbreken want zo kan het niet langer, om iedereen, die wel eens een broodje falafel heeft gegeten, uit te maken voor landverrader en dan, als iemand er op wijst dat die Arabieren er helemaal niet allemaal op uit zijn het Westen te onderwerpen, dat ze gewoon soaps kijken en de hitparade volgen en zich vergapen aan Gucci-spullen in de etalage, om dan die persoon ervan te beschuldigen vol vooroordelen te zijn want pfoei, dat wisten we heus wel, dat Arabieren gewone mensen zijn.

Het is dan toch wel opvallend dat diezelfde mensen, die heus al wel wisten dat Arabieren wel wat beters te doen hebben dan om de vernietiging van Israël schreeuwen, dat je die nooit commentaar ziet leveren op Hoeiboei en Het Vrije Volk, waarvan de medewerkers er een dagtaak van maken ons ervan te overtuigen dat ze niet deugen, dat ze nooit zullen deugen, die Arabieren? Nee, ze komen pas in stelling als je zegt dat sommige Arabieren heus deugen, dan ben je een vieze vuile racist.

Dat is toch een beetje raar, vinden jullie zelf ook niet, Barry en ‘Elsevier’? Daar trapt toch echt helemaal niemand in? Behalve Jodocus, misschien.

op 08 01 2008 at 18:01 schreef Elsevier:

Tjerk schreef: "Die paar voorbeelden van zelfkritische stemmen in de moslimwereld dat MEMRI uitzendt doen aan het algehele beeld niet af, namelijk dat MEMRI die citaten selecteert die de islamitische wereld zo onflatteus en zo antisemitisch mogelijk neerzetten, en vooral de kloof tussen West en Oost benadrukken.

Het gebruik van die zelfcritici heeft zelfs iets dubbelzinnigs in de context van MEMRI’s voorkeuren, want het onderstreept de antisemitische en achterlijke aard van Arabische maatschappijen: ze zeggen het nota bene zelf! – is de onderliggende boodschap."

Tjerk zou zich in de jaren 30 ook hebben beklaagd over degenen die het antisemitisme in Nazi-Duitsland aan de kaak stelden. Tjerk verwees in een link hierboven naar Brian Whitaker(die hij letterlijk napraat). Hier wat meer informatie over hem:

http://www.camera.org/index.asp?x_context=2&x_outlet=69&x_article=1066

Hassnae Bouazza schreef: "Zoals er hier op harde/smakeloze/grappige/ manier wordt gepraat over moslims, zo gaat het heen en weer ook tussen Israeliers en Arabieren. Zo’n lied is onschadelijk."

Ongelooflijk hoe zij hier het antisemitisme in de Arabische wereld en media bagatelliseert. Heeft zij enig bewijs voor haar stelling dat er in Israel of Nederland soortgelijke liedjes over moslims op tv worden uitgezonden?

Peter Breedveld schreef: "Nee sorry, dit is anti-Israëlisme, geen antisemitisme."

Het demoniseren en delegitimeren van Israel is antisemitisme.

op 08 01 2008 at 18:07 schreef Peter:

Het demoniseren en delegitimeren van Israel is antisemitisme.

Kritiek op Israël afdoen als antisemitisme is een doorzichtige truuk om te proberen tegenstanders het zwijgen op te leggen. Probeer eens te discussiëren op basis van echte argumenten, Elsevier.

op 08 01 2008 at 18:11 schreef Elsevier:

Peter Breedveld schreef:te zeiken dat gematigde moslims niet bestaan, want uiteindelijk willen ze ons allemaal de strot afsnijden

Niemand ziet het zo zwart wit. Maar dat betekent niet dat je je ogen hoeft te sluiten voor de velen die dat wel willen.

op 08 01 2008 at 18:14 schreef Elsevier:

Kritiek op Israel is geen antisemitisme(lees bv eens een Israelische krant voor kritiek op Israel) maar het demoniseren dmv de grootste leugens wel. Evenals het delegitimeren van de staat Israel.

op 08 01 2008 at 18:18 schreef Tjerk:

Klaplong: Dat je hier een podium biedt aan islamisten die er een overduidelijke dubbele agenda (niet bijdehand naar vragen) op na houden dat maakt dat je al je geloofwaardigheid volledig verloren bent.

Wow! De onthulling van 2008:. Hassnae Bouazza is eigenlijk een islamist. Duidelijk: ze doet net alsof ze het heeft over nichterige showarabieren, maar eigenlijk is ze bezig ons wol over de ogen te trekken t.a.v. het arabisch antisemitisme.

Inmiddels heeft ze als een volleerde Delilah Peter Breedveld zo in haar netten verstrikt, dat hij niet eens meer door heeft dat zijn website – eens een bastion van weerbaarheid tegen religieuze dwingelandij en politiekcorrecte censuur – inmiddels een speelweide is geworden voor Wahhabieten en Makkianen.

Keesjemaduraatje: kom er maar in…

op 08 01 2008 at 18:23 schreef Peter:

Niemand ziet het zo zwart wit.

You could have fooled me.

op 08 01 2008 at 18:27 schreef Elsevier:

You could have fooled me

Bewijzen graag.

op 08 01 2008 at 18:44 schreef Peter:

Rot toch op, Elsevier. Als je niet weet waar ik het over heb heb je de afgelopen drie jaar onafgebroken met je kop in je endeldarm gezeten. Maar ik vermoed dat je wel weet waar ik het over heb.

op 08 01 2008 at 18:52 schreef Elsevier:

Haha, weer schelden als je er niet argumenten uit kunt komen. Wie zegt dat ALLE moslims terroristen zijn? Wie? Je beweert dat alleen maar omdat je zelf heel veel zaken niet onder ogen wilt zien.

op 08 01 2008 at 18:58 schreef Peter:

Welke zaken wil ik volgens jou zoal niet onder ogen zien, Elsevier?

op 08 01 2008 at 19:06 schreef Elsevier:

Zaken waar oa Barry en Paardestaart op wijzen. Nogmaals de vraag: wie zegt dat ALLE moslims terroristen zijn? Wie?

op 08 01 2008 at 19:21 schreef Luckybee:

Dat zegt de Islam!!! ‘Doodt op het pad van de enige God’, staat er in de koran. Als het zich bewijst dan zullen ALLE moslims ons moorderen!!!!
En die muslims die niet doen dat dat zijn geen muslims en zullen ook gemoord worden!!!!
Hadith zegt [Sahih MUslim 1:2:25]: The Prophet said: ‘Muslims started as strangers and strangers they will remain: so praise be to my strangers.’

Dat alle niet terroristen muslims zijn wil noch niet zeggen dat niet alle moslims terroristen moeten zijn!!!! Terrorist vermag men ook te zijn door te huichelen (munafiqun, zegt de koran, ’they in whose heart is a sickness’)en Peter is in valstrik gevallen!!!!!

Maar als zgn gematigde muslims met zwaard in hals moeten kiezen zij kiezen de islam!!!! Zij zeggen daarvoor alles op: ook GUcci en Cola en hun vriendje!!!!

Wanneer wordt jij wakker Peter???!!!!

op 08 01 2008 at 19:29 schreef Niek:

"Elsevier" en "Luckybee" zijn van die typische Boze Bloggers die al keer op keer gefileerd zijn door de zeer scherpe waarnemer Peter Breedveld. Zelfs hebben ze het helaas niet door.

Dit blog is een verademing vergeleken bij andere blog’s, maar ook hier wordt de discussie soms vervuild door het eentonige geblaat van de Boze Bloggers.

Toch zal ik dit blog met plezier blijven volgen. Meestal lurkend, soms iets zeggend.

op 08 01 2008 at 19:34 schreef Luckybee:

Niek,

Gefileerd ik???

Ik leef noch, maar Theo van Ghog niet!!!! Wie is gefileert???!!!!

Lurkt verder!!! Niek!!!

op 08 01 2008 at 19:34 schreef Tjerk:

Lukcybee; de Koran is geopenbaard in een specifieke tijd, toen moslims verwikkeld waren in stammenoorlogen.

Als je iets zinnigs over een vers als "Dood op het pad van de enige God" (waar kunnen we die vinden, trouwens) wil zeggen; dan zul je moeten onderzoeken hoe dit vers (en andere verzen) functioneren binnen het theologisch denken van islamitische rechtsscholen over de defensieve en de aanvallende Jihad.

op 08 01 2008 at 19:41 schreef Luckybee:

Tjerk,

Jij van iedereen??!!! Hoe bedoel je "geopenbaard"???? Denk jij echt dat Muhammad öpenbaring" verkreeg???!!!
Voor muslims is koran eeuwig woord van God – Allah!!!! Geen specifieke tijd!!!!

op 08 01 2008 at 19:50 schreef Luckybee:

Sura 2:2-3:’This the book about which there is no doubt; a guidance to the God-fearing , who believe in the hidden and perform their prayers and spend of what We have given them.’

Geen twijfel!!!Als man zich niet houdt aan het boek dan is men geen muslim!!!! Dan twijfelt mens en twijfel is ongeloof in Allah!!!

op 08 01 2008 at 20:14 schreef Hosseyn:

Broeder Lucky! Kom in mijn armen!!!! Vervloekt deze zonen van kahbá’s!!! Vervloekt dit kaazige pleps! Alahoe Akbar eb Muhammad (swt) is zijn profeet!!!!

op 08 01 2008 at 20:34 schreef Luckybee:

Hosseyn,

Ik geloof dat jij aan taqqiyah doet!!! Jij probeert mensen voor de gek te houden!!!

In jouw armen kom ich niet!!!

op 08 01 2008 at 20:42 schreef Hosseyn:

Tja dan behelp ik me wel met broeder geit. Mâ’âza!

op 08 01 2008 at 20:59 schreef Tjerk:

"Voor muslims is koran eeuwig woord van God – Allah!!!! Geen specifieke tijd!!!!"

Dat jij nu schrijft, redeneert en teksten toepast op het niveau van een peuter wil niet automatisch zeggen dat de islamitische clerus dat ook doet, of zou moeten doen.

Ik heb begrepen dat het binnen het islamitische theologische denken zeer gangbaar is om de Soera’s te verbinden met de concrete situaties waaraan ze oorspronkelijk verbonden zijn, en de praktische lessen dus toe te passen op vergelijkbare situaties; en verder voor het algemeen gebruik de zaak te vergeestelijken.

Zolang men dus niet in staat van geloofsoorlog is, zijn zulke teksten dus niet van toepassing. Klaar.

Dat dit zo is kun je zelf nagaan, want Marokkaanse geestelijken sporen hun landgenoten niet aan de zee over te zwemmen en Spanje en Sicilie terug te veroveren, net zo min als Turkse geestelijken hun landgenoten aansporen de Balkan terug te winnen.

Alleen als een islamitische natie aangevallen wordt, is het ideaal dat alle moslims in een soort onderlinge loyaliteit die natie steunen, en in de tijd van de veroveringen zagen geestelijken daarin een mooie gelegenheid, de islam te verspreiden – zoals christelijke priesters en predikanten in de kolonisatie een mooie gelegenheid zagen de christelijke beschaving te verspreiden.

There’s no chance in hell dat we nog in oorlog raken met Turkije, of dat er een militaire opmars naar Europa komt vanuit het Midden-Oosten. In een bepaald rampenscenario zou je hier etnisch massageweld en enclavevorming krijgen, maar dat zie ik ook nog zo snel niet voor me. Het niveau van de tegenstellingen stijgt namelijk niet uit boven wederzijdse irritaties.

Sociaaleconomisch krijgen allochtonen hier namelijk wel degelijk kansen, en eveneens de mogelijkheid zich te uiten in de publieke ruimte (denk aan Ab en Sal, Wijblijvenhier.nl, of de hoax met de Islamitisch Democratische Partij – er wordt gecommuniceerd, en waar gecommuniceerd wordt, wordt niet geschoten)

De interpretatie en het gebruik van teksten richt zich naar de sociale en economische omstandigheden. M.a.w. zolang men geen aanleiding ziet om geweld als legitieme optie te beschouwen, laten gelovigen teksten die geweld legitimeren in de kast liggen.

Peter heeft dus gewoon gelijk – en je hoeft maar in een wijk met moslims met een baan en schoolgaande kinderen te wonen om dat te begrijpen – : moslims willen hier in de eerste plaats gewoon hun bestaan opbouwen, en hun kinderen succesvol zien, in de tweede plaats hun identiteit behouden en hun geloof ongemoeid kunnen belijden, en pas ergens achteraan het lijstje komt de stille wens dat dit ooit nog eens een islamitische staat wordt; en als dat niet gebeurd dan is er ook nog geen man overboord.

op 08 01 2008 at 21:42 schreef Conan:

@Tjerk

Sterk verhaal.

Probleem zie ik echter in het relatief hoge aantal jongemannen zonder reële kans op een zinvolle toekomst onder de Islamitische bevolking alhier. Zonder honger te leiden of een geregelde daginvulling te hebben, zoekt die overtollige energie een uitweg. Vanuit de gedachte van het natuurlijk selectieproces ligt de uitdaging in strijd. Een dergelijk demografisch gegeven is in het verleden ook altijd een vrij zekere weg naar bloedvergieten gebleken.
De combinatie met religieuze en etnische verschillen is helemaal dodelijk.

Hoewel linkse luchtfietsers graag anders willen (doen) geloven, kunnen autochtone Nederlanders echt niet veel meer doen om verandering in die relatieve kansloosheid te brengen. Houston we have a …

op 08 01 2008 at 22:17 schreef Tjerk:

Conan; daar heb je gelijk in, maar dat is een praktisch probleem en geen theologisch probleem.

We kunnen wel degelijk iets doen aan de kansloosheid van jongemannen, en wel door een opdeling van het VMBO in (a) een theoretische leergang als opmaat voor het MBO, (b) een sterk aan de praktijk gekoppelde ambachtsopleiding en (c) een apart traject voor leerlingen met leer- en opvoedingsproblematiek; in combinatie met een uitzonderingsbepaling op de leerplicht.

Ik vind namelijk dat het mogelijk moet zijn om jongens en meisjes die echt niet willen leren bij te brengen dat je het allemaal niet cadeau krijgt en dat van rondlummelen geen sprake kan zijn. Er is een schrijnend tekort aan tomatenplukkers: laat Jeffrey, Achmed en Debbie maar een paar maanden in de kassen werken of vakken vullen. Dan doet hun zere rug hen wel beseffen dat ze beter hun hersenen kunnen inspannen en wat van hun leven kunnen maken, dan te ploeteren.

Je zult dus twee dingen moeten doen: (a) toegankelijke routes moeten scheppen waar kinderen in kunnen stappen om een vak te leren en (b) de mogelijkheid scheppen voor scholen en ouders om kinderen die ‘niets’ willen te confronteren met de consequenties van hun besluiteloosheid: dan maar aan het werk. Dan kom je er van zelf wel achter dat je beter in kunt stappen in een traject naar een bevredigende beroepsvervulling. Bovendien hebben jongens die acht uur tomaten hebben geplukt of bij de Aldi vakken hebben staan vullen geen tijd en energie meer om ronde te handen en uit verveling rottigheid uit te halen.

Ik ben dan ook tegenstander van het steeds verder oprekken van de leerplicht naar een steeds hogere leeftijd. Pure betutteling, met alle bureaucratische rompslomp van dien. Kinderen hebben het recht op kansen om iets van hun leven te maken door een opleiding te volgen. Ze hebben ook het recht op bescherming tegen uitbuiting. Maar er is geen recht op jarenlang lanterfanten.

Geen zin in school? Ga maar aan het werk. Als docenten en ouders daarmee kunnen dreigen, dan vormt dat een zeer overtuigende stok achter de deur.

op 08 01 2008 at 22:53 schreef Hosseyn:

Zelf droom ik altijd van een hondenpoepopruimdienst. Geef iedere werkloze een kruiwagen en laat ze 50 kg per dag inleveren en anders geen geld. Moet je eens kijken hoe schoon onze smerige steden worden.

op 09 01 2008 at 02:31 schreef Tjerk:

Slim, dan gaat de hele familie Tokkie in de kruiwagen zitten poepen…

op 09 01 2008 at 02:33 schreef Tjerk:

… onder het zingen van Appa’s "ik heb schijt .. aan de overheid."

op 09 01 2008 at 09:12 schreef Conan:

@Tjerk

Je optimisme is bewonderenswaardig. Maar voordat persoonlijke verantwoordelijkheid in Nederland jongeren dwingt tot werk…

De vrucht van ongeschoolde arbeid (want dat is het hoogst haalbare voor een groot deel van de thans opgroeiende bedoelde jongemannen) is gemakkelijker verkrijgbaar door buiten de regels te opereren. Zeker als radicale Islam een alternatief pretendeert. Daarnaast zijn de kosten voor het in een keurslijf dwingen van onwilligen niet veel langer meer af te wentelen op c.q. op te brengen door het wel participerende deel van de Nederlandse bevolking die ook nog eens nooit om de betreffende problematiek verozcht heeft of daar een keuzemogelijkheid in heeft gehad.

Maar het herinvoeren van beroeps/ambachtelijk vakgericht onderwijs is het minste dat de (r)overheid zou moeten doen. Al lijkt het me heel sterk als dat voldoende zou blijken. Want tot op vandaag wordt de kern van het probleem ontkent en maakt men zich liever druk op een luidruchtige boodschapper (omdat die al dan niet serieus de Koran wilde verbieden; een boek dat trouwens zeker nog een grotere rol gaat spelen).

Helemaal cynisch is overigens het verongelijkte vertrek uit Nederland van de enkele wel geslaagde leden van bedoelde groep.

op 09 01 2008 at 16:33 schreef Tjerk:

@Conan; Dat beleef jij als cynisch, maar de mensen waar het om gaat voelen zich hier gewoon niet gewenst.

Verder is criminaliteit er altijd geweest. Het was altijd al een gemakkelijke optie voor leden van de onderklasse. Lees Dickens er maar op na.

En immigranten zijn meestal een onderklasse. Ik haast me toe te voegen dat cultuur ook een rol speelt (maar vergeet de Chinese, Russische en Italiaanse mafia niet).

op 09 01 2008 at 17:07 schreef Conan:

@Tjerk

Door het knuffelen en begrip opbrengen op volstrekt onzinnig niveau is thans een ondergroep ontstaan die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent.

Een kansloze groep die geen andere bestaansvoorziening heeft dan parasitair, ofwel door middel van eigen misdaad, ofwel door middel van door de (r)overheid afgepakte herverdeelde middelen. Door het geknuffel en (nergens op gebaseerde dus waardeloze en afgedwongen) respect is de zelfredzaamheid van deze personen teniet gedaan c.q. heeft deze nimmer van de grond kunnen komen hier. Deze specifieke groep immigranten heeft nooit de uiterste bestaansverantwoordelijk gekend in hun situatie.

Het zogenaamde sociaal beleid is daarmee in concreto één van de a-sociaalste, meest mens-onterende beleidsvormen denkbaar. Het resultaat is dan ook een instabiel onnatuurlijk evenwicht waar niemand eigenlijk meer mee kan, dan degene die hierop wijst afbranden.
En er het beste van hopen.

op 09 01 2008 at 17:20 schreef Paardestaart:

Zolang men dus niet in staat van geloofsoorlog is, zijn zulke teksten dus niet van toepassing. Klaar

Dat is ’t ‘m nu juist.
Volgens moslims voert het westen oorlog tegen islam.

Daaruit moet het westen echter vooral niet de gevolgtrekking maken dat je dus voorzichtig moet zijn met moslims om aan die gedachte geen voeding te geven, want zij menen dat al sinds in de twintigjes van de vorige eeuw het Khalifaat instortte, en het idee – onder vuur te liggen van het westen – dateert dus van ver voordat Fortuyn, Hirsi Ali en andere verwilderden de boel hier verpestten en door hun ongenuanceerde uitspraken het startsein gaven tot "verharding van de toon" en al die andere narigheden waar onze majes ons voor om de oren heeft gegeven met kerst

Maar in de strijd de gelovigen ertoe te bewegen zich te onderwerpen aan de letter uit de zevende eeuw is oorlogshitserij over kruisvaarders as good as any, alles om de moslims er maar toe te bewegen terug te vallen op hun clangevoelens en zich af te sluiten voor argumenten van ‘het westen’ en zijn verleidelijke maar verwerpelijke, goddeloze cultuur

De moslim-voorlieden die in de ineenstorting van het turkse rijk een bewijs zagen dat de umma in ongenade was gevallen bij Allah, en er als Moslimbroederschap voor begon te ijveren dat de moslims zouden terugkeren tot de fundamenten – of tot al Qaeda, de basis van het geloof – eisen rücksichtslos anderman’s vroomheid teneinde hun eigen machtshonger te bevredigen en hun gekrenktheid over de vergane glorie van islam te wreken op de rest van de wereld.

op 09 01 2008 at 17:46 schreef Paardestaart:

Door het knuffelen en begrip opbrengen op volstrekt onzinnig niveau is thans een ondergroep ontstaan die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent

Amen en halleluja..en niet alleen bij immigranten helaas
Want die houden onze eigen Tokkies dat nog wel een beetje in de publicitaire luwte, maar wat we dáar in godsnaam mee moeten..

Als je bedenkt dat iedereen gewoon kinderen mag krijgen ook al kan ‘ie geen idée hebben hoe je die in godsnaam opvoedt, dan moeten we ons in het geval dat de islamisering-om-erger-te-voorkomen toch nog wordt opgelost over een generatie gaan verschansen in de om-muurde forten waar links-geschoolde mandarijnen al decennia voor waarschuwen, omdat de Tokkies en de georganiseerde misdaad in een normale rechtsstaat niet meer in de hand gehouden kunnen worden..

Geinig idee wel – want de huidige elite heeft in haar verwatenheid er zelf voor gezorgd dat de zaken zo uit de klauw zijn gelopen, dus wat zo’n waarschuwing dan eigenlijk wil zeggen, dat vraag je je weleens af
De boven-ons-gestelden en hun bevreesde aanhangers hebben maar éen antwoord op de problemen die ons belagen, en dat is ‘méer, nòg meer van hetzelfde!!’

1984 – de Proles leven er ‘buiten’ min of meer vrij op los, de werkslaven zitten binnen ijverig te schrijven aan de natuurlijk constant te corrigeren boekstaving van de geschiedenis – stilstand is immers achteruitgang – permanent bewaakt door ontelbare welwillende en bezorgde camera’s en vragen zich zo nu en dan weleens af wie die Big Brother toch eigenlijk is:-)

op 09 01 2008 at 21:29 schreef Tjerk:

Door het knuffelen en begrip opbrengen op volstrekt onzinnig niveau is thans een ondergroep ontstaan die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent

Niet ontstaan. Die groepen bestonden al, in de landen van herkomst. Ze is alleen naar onze binnensteden verhuisd.

Een kansloze groep die geen andere bestaansvoorziening heeft dan parasitair, ofwel door middel van eigen misdaad, ofwel door middel van door de (r)overheid afgepakte herverdeelde middelen.

Ik denk dat jij de immigranten onderschat. Ik werk met nogal wat Marokkaanse en Turkse jongens en meisjes. MBO en HBO-opleidingen. Leuke mensen. Potentie. Beetje conservatief.

Dat laat jij in je generalisering helemaal buiten beschouwing. Evenals het feit dat het aantal importbruiden en -bruidegommen behoorlijk is afgenomen,

op 10 01 2008 at 02:38 schreef Paardestaart:

Niet ontstaan. Die groepen bestonden al, in de landen van herkomst. Ze is alleen naar onze binnensteden verhuisd

O – en dan geeft het niet?
Wel ontstaan trouwens – want wij hebben onderklasse in alle keluren van de regenboog..De ellende met immigranten die volkomen op hol geslagen zijn door geknuffel houdt onze eigen Tokkies nog wel een beetje in de publicitaire luwte, maar wat we dáar in godsnaam mee moeten..etc.

En wat de immigranten betreft – d’r zijn vast ‘een heleboel aardige jongens en meisjes’ die het wel redden, maar dat neemt de ellende met de derde-wereld onderklasse die we hier hebben ontketend niet weg, terwijl de aardige jongens en meisjes weer andere problemen met zich meebrengen – zoals ik al zei

op 10 01 2008 at 10:32 schreef Hosseyn:

Mag ik er even op wijzen dat één van de dochters van de familie Tokkie niet in beeld wilde komen – zij studeert economie aan de universiteit van Amsterdam.

op 10 01 2008 at 12:22 schreef Conan:

Die groepen bestonden al, in de landen van herkomst.

Daar ben ik het niet mee eens. In het eigen land kon die ondergroep voorzien in het eigen bestaan. Hier niet; zonder overheidsteun is het afgelopen. Daarbij doel ik niet op het geringe percentage dat de omslag wel kan maken. Talent en vaardigehden zijn niet gelijkelijk verdeeld. Er is verschil tussen mensen, by nature. De aantallen zijn echter zo groot dat er vanzelfsprekend in absolute aantallen een aanzienlijke hoeveelheid immigranten over meer dan gemiddelde kwaliteiten beschikt en wel slaagt.
Dat is echter niet de probleemgroep, die naar zijn aard veel groter is.

op 10 01 2008 at 18:05 schreef Tjerk:

@Paardestaart: of ze nu in de bijstand, de criminaliteit of het hoger onderwijs terecht komen: moslims die geen afstand nemen van hun eigen culturele en religieuze identiteit, kunnen het in jouw ogen nooit goed doen, of wel?

Niet ontstaan: in eigen land vormden ze ook al de onderklasse. Dat vormt precies een van de voornaamste problemen. Noem mij een groep die in eigen land de middenklasse was en hier tot de onderklasse is geworden.

Anderzijds is het vrij gemakkelijk te zien dat grote delen van de arbeidersklasse door volksverheffing en arbeidsrecht tot de middenklasse is gaan behoren.

op 11 01 2008 at 13:15 schreef babs:

Anderzijds is het vrij gemakkelijk te zien dat grote delen van de arbeidersklasse door volksverheffing en arbeidsrecht tot de middenklasse is gaan behoren.
Tjerk, je hebt wel humor, dat moet ik je nageven. Door hard werken en technologische vooruitgang zijn veel arbeiders tot de middenklasse gaan behoren. Daar hebben Vara, PvdA en FNV bijzonder weinig aan bijgedragen.

op 11 01 2008 at 13:21 schreef Conan:

Daar hebben Vara, PvdA en FNV bijzonder weinig aan bijgedragen.

Zelf denken de vertegenwoordigers van deze puur parasitaire clubjes daar natuurlijk heel anders over.

op 11 01 2008 at 17:32 schreef Tjerk:

Door hard werken en technologische vooruitgang zijn veel arbeiders tot de middenklasse gaan behoren. Daar hebben Vara, PvdA en FNV bijzonder weinig aan bijgedragen.

Is dat zo, Babs? Die stelling mag jij dan even – aan de hand van feiten en cijfers – hard gaan maken.

op 11 01 2008 at 18:05 schreef babs:

Doe jij dat eerst maar met jouw stelling.

Kijk ik gewoon naar mijn eigen voorouders en die van mijn vrienden en kennissen dan worden er stappen gemaakt op de sociale ladder als een ongeletterde zijn eigen winkeltje begint en daar rijk van wordt. Dat geeft de volgende generaties alle kansen op onderwijs en banen. Kansen die niet te verneuken zijn. Andere typische voorbeelden zijn arbeiders die tegen de stroom in hun kinderen naar (een goede) school sturen en in een enkel geval kinderen die tegen de wil van hun ouders gaan studeren naast hun werk. Hard werken dus en opvoeding binnen het gezin.

Een ander verhaal is de technologische vooruitgang. Er is in Nederland een onstilbare honger naar kantoorpersoneel (middenklasse). Mensen die vroeger nog geen winkelbediende mochten zijn krijgen nu leasebakbanen en redelijk salaris voor eenvoudig administratief werk. Als maar even blijkt dat ergens ook maar iemand iets meer blijkt te kunnen, wordt daar onmiddellijk op ingesprongen. Iemand met 1 jaar succes als schoenenverkoper mag softwareimplementatieprojecten gaan verkopen. Dat komt door de technologische vooruitgang en die technologische vooruitgang komt niet van de overheid, maar van IBM, Microsoft, Nokia en Philips.

De Vakbond heeft wel iets betekend natuurlijk en ik denk dat een vakbond belangrijk is bij de stap van sweatshops naar 60 urige werkweek. Daarna houdt een vakbond met name de werkloosheid in stand. Hoe volksverheffing (lees Vara) aan het ontstaan van een middenklasse heeft bijgedragen, ontgaat me. De PvdA heeft meer kapot gemaakt, dan opgebouwd. Met name door onderwijs slechter te maken sinds de jaren 60. In plaats van ervoor te zorgen dat exceptionele arbeiderskinderen toegang kregen tot het beste en meest elitaire onderwijs heeft de PvdA er voor gezorgd dat (bijna) al het onderwijs is aangepast aan het gemiddelde arbeiderskind. De PvdA heeft dus het ontstaan van de middenklasse afgeremd.

op 11 01 2008 at 18:19 schreef babs:

Dat van schoenverkoper tot Sales Director is trouwens typisch een allochtonentraject. Die hebben nooit een Varaprogramma gezien, kunnen nauwelijks schrijven, maar wel verkopen.

Hun kinderen en de kinderen van hun kinderen zullen naar school gaan en banen krijgen op universitair niveau, en dat allemaal zonder hulp van Sonja Barend of Paul de Leeuw.

op 13 01 2008 at 08:09 schreef Paardestaart:

Kijk aan: in afwachting van de film van Wilders kun je de volledige film zien van Spencer, Shoebat, Bat Ye’or en andere kenners: What you need to know about Islam, ondertiteld in het Nederlands
op Brussels Journal

(Geen idee waarom ik die malle sterretjes niet weg kan krijgen…)

op 13 01 2008 at 13:23 schreef Peter:

Heeft te maken met een filter dat ik heb moeten instellen om te voorkomen dat de initialen van een zekere leugenachtige kut op deze site verschijnen.

Kijken of het nu lukt: Ye’or.

op 13 01 2008 at 13:24 schreef Peter:

Ye’or

op 13 01 2008 at 13:25 schreef Peter:

Ik begrijp het niet. Die lettercombi is helemaal niet verboden.

op 14 01 2008 at 19:36 schreef Paardestaart:

Maar kijk nou wel even naar die film op Brussels Journal iedereen die graag wil weten waarom islam wl degelijk een probleem is..

op 14 01 2008 at 23:34 schreef daniel:

Zou het kunnen dat niet zozeer de Islam een probleem is, maar de westerse beleidsmakers die naar de opvattingen van radicale Islamisten luisteren en vervolgens denken: Oooooh, wat zou de wereld toch prachtig zijn als iedereen daar begrip voor heeft.

op 15 01 2008 at 07:51 schreef Hosseyn:

Beide zijn een zichzelf versterkend probleem. Ziehier nog even de reacties van onze landgenoten op maroc.nl op de gesneuvelden van Uruzgan; de Allahoe Akbars waren er niet van de lucht. De islam is dan ook bij uitstek de godsdienst waar de dood de rechtvaardigen doet schuimbekken van extase.

http://i80.photobucket.com/albums/j178/Blasfemist/maroknluruzgan.jpg

op 15 01 2008 at 10:52 schreef babs:

Tjerk,
komt er nog wat van die verdediging van de volksverheffing? Of ben je er inmiddels van overtuigd dat je er naast zat?

op 16 01 2008 at 16:34 schreef daniel:

Hosseyn

Die reacties zijn vreselijk. Maar als je de allahoe akbars weghaalt en alle andere islamitische termen wegdenkt, verschilt het niet zo gek veel van

Denk even aan wat de Taliban dat land heeft aangedaan, hoe het de kunst en de cultuur van Afghanistan heeft verwoest en de mensen zelfs het lachen heeft verboden. Dat zou allemaal weer terug moeten komen en dat durven ze bij de SP steun te noemen? Wat zegt dat over Nederlandse soldaten die hun leven riskeren?

Zulke slogans zijn niet minder extreem dan gejuich van moslimsjongeren wanneer Nederlandse soldaten omkomen.

Ook die Bouchra Ismaili doet in feite niets anders dan op haar eigen manier herhalen wat onder cultuurrelativisten gangbaar is.

op 18 01 2008 at 18:49 schreef Hosseyn:

Daniel, je hebt helemaal gelijk, al is het linkje niet te lezen. Die lafheid van links is weerzinwekkend. En dan gaan ze prat op internationalisme. Het probleem van links is dat veel van hun meningen elkaar volkomen uitsluiten. Een computer crashet, maar een linksaard lult vrolijk voort.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS