Home » Archief » Lief dagboek,


[10.06.2008]

Lief dagboek,

Peter Breedveld

Harukawa10 (84k image)
Namio Harukawa

Van een beetje cartoonist, vooral als-ie zo geëngageerd is als bijvoorbeeld Jean-Marc van Tol, zou je toch verwachten dat-ie de noodklok luidt over het feit dat de Nederlandse overheid cartoonisten oppakt, net als de overheid in Marokko, Saoedi-Arabië, Jordanië en die soort landen. Dat er hier een fucking Interdepartementale Werkgroep voor Cartoonproblematiek bestaat. Maar op de Haarlemse Stripdagen is er geen woord vuilgemaakt aan de arrestatie en intimidatie van Gregorius Nekschot. Het was vooral een niks-aan-de-hand-feestje voor de bebaarde vrijgezel en zijn onafscheidelijke linnen schoudertas, op zoek naar dat ene Dick Bos-boekje dat nog ontbreekt in zijn verzameling en een tekeningetje van Franka in zijn schetsalbum, want Franka is, naast zijn moeder, de enige vrouw die hij ooit van dichtbij zag.

Ben ik verbaasd over het gebrek aan engagement op de Haarlemse stripdagen? Uiteraard niet. Ik ken de Nederlandse stripwereld langer dan vandaag. Ik wist al dat Nederlandse cartoonisten hun collega’s liever aangeven dan dat ze het opnemen voor hun eigen vrijheid. Behalve Martin Lodewijk heeft helemaal niemand in de stripwereld zich druk gemaakt om de zaak Nekschot. In plaats daarvan werd de grootste NSB’er uit eigen kring gelauwerd vanwege een volstrekt fantasieloze, gemakzuchtige, leutige bewerking van La Divina Commedia.

Toch heb ik een genoeglijke zaterdag in Haarlem beleefd. Ik heb er Rutu Modan geïnterviewd, door wier boek Vermist ik zeer aangenaam ben getroffen. Aloys Oosterwijk heeft mijn exemplaar van zijn nieuwe boek Op de huid, waarvoor ik de inleidende tekst heb geschreven, voorzien van een mooie tekening, een portret van Hassnae. Ik heb kennisgemaakt met Fred de Heij, wiens ’n net Meisje één van de meest hilarische stripboeken is die ik ooit las. Hier en daar kreeg ik van uitgevers gratis albums toegestopt (bedankt, Hansje en Ger!) en ik heb de dag afgesloten in een bijzonder goed restaurant, Fris, samen met onder andere Hassnae, Wampie, Loor, en Gregorius Nekschot.

Daarna ben ik met Hassnae naar Oostende afgereisd, waar zij uit eigen werk voorlas in het kader van het project Radioboeken van het Vlaams-Nederlandse huis deBuren. Hassnae schreef speciaal voor de gelegenheid een verhaal over de stalkende zielepoot Bifi, in wiens bijzondere belangstelling zij zich als bakvis jarenlang heeft mogen verheugen.

Hassnae stond samen met de Vlaamse schrijfster Diane de Keyzer op het programma en hoewel ik nooit moe word iedereen te vertellen hoe goed Has is, werd zelfs ik overdonderd door het daverende applaus dat ze na afloop van haar voordracht ontving. Ze werd meteen bestormd door mensen die haar even van dichtbij wilden zien, kwamen zeggen hoe mooi ze het vonden en dat ze zelf ook wel eens wat schreven. De luitjes van deBuren waren evenzeer aangenaam verrast, hoewel ze Hassnae zelf hadden gevraagd. Ik denk dat ze zich pas nu goed realiseerden dat Hassnae ontzettend veel meer is dan het goedgebekte zusje van Hafid, dat zulke leuke stukjes kan schrijven (soms denk ik dat ze dat zelf pas sinds kort aan het ontdekken is). “Wij kunnen straks, als ze beroemd is, zeggen dat we haar hier in Oostende hebben zien voordragen”, riep directeur Dorian van der Brempt van deBuren luid enthousiast.

Oostende, dat door Belgen wordt bejubeld als de ‘koningin aller badplaatsen’ is een afzichtelijke, verloederde bende waar de Oostblok-architectuur overheerst. Wat een deprimerende hel is dat. Je kunt er wel lekker eten. Dorian is een warme levensgenieter die anderen graag laat meedelen in zijn genot, en wie ben ik om hem dat genoegen te misgunnen? Ik heb me een heerlijke bouillabaisse laten smaken en heel veel witte wijn.

Het publiek op de voorleesavond (ik schat zo’n vijftig man) werd trouwens ook gul vergast op lekker eten en drinken. Dat kom je in Nederland toch zelden tegen. Daar krijg je bij presentaties soms één gratis drankje en stroomt de zaal subiet leeg zodra duidelijk wordt dat de rest voor eigen rekening is. Hier was alles de hele avond gratis en toch gingen de mensen uit eigen beweging weer naar huis. Belgen zijn zoveel eleganter dan Nederlanders. Waarom is dat toch?

De volgende dag zijn we, op weg naar Nederland, in Brugge gestopt. Daar ga ik altijd even de Basiliek van het Heilige Bloed in, dat bestaat uit een gotisch en een romaans gedeelte. De eerste keer dat ik er kwam was in het kader van een schoolexcursie en vond ik het één van de mooiste dingen die ik ooit had gezien. Inmiddels heb ik zoveel romaanse kerken bezocht dat die basiliek er een beetje gewoontjes bij afsteekt, maar mooi blijft het. In het romaanse kerkje is een reliëf te zien van Jezus die gedoopt wordt in de Jordaan, terwijl de Heilige Geest op hem neerdaalt. Het geheel is zo onhandig en naïef weergegeven dat het vertedering wekt. Het contrast met de morbide afbeeldingen van Jezus’ kruisdood, die vanaf de gotiek de christenheid zijn gaan bepalen, is enorm groot. Ik heb nooit goed begrepen wat er eigenlijk is gebeurd in de Middeleeuwen, waardoor het accent is verlegd van de doop naar de gruwelijke dood van Jezus.

Tijdens de tocht in een rondvaartboot heb ik me enorm misdragen en zagen we een paar aantrekkelijke terrassen waarvan we er één zijn gaan uitproberen, dat van het hotel Relais Ravestein. Godnakendekut, wat hebben we daar lekker geluncht! Scampies, babykreeft en als hoofdgerecht king krab in de blakende zon, perfecte bediening, heerlijke huiswijn. Hassnae koos als desert dame blanche, maar dat bleek een ongelukkige keuze. Je hoopt toch dat ze in een dergelijk restaurant wat bijzonders van zo’n banaal nagerecht maken, en niet gewoon saai vanille-ijs met chocoladesaus opdienen. Ik trof het beter, met een sortering Belgische kazen, heerlijk zacht van smaak, met een lekkere port erbij.

Voordat we naar huis vertrokken, heeft Hassnae nog voor duizend euro aan Neuhaus-chocola ingekocht. Tijdens de reis heeft ze vooral over eten gepraat. Niemand kan zo aanstekelijk genieten van eten als zij. Met niemand kan ik zo lachen als met haar.

Peter Breedveld hoopt vurig dat Nederland in de volgende EK-match wordt verpulverd, want de sfeer van nationalistische borstklopperij is hem nu al te gortig.

Algemeen, 10.06.2008 @ 14:51

[Home]
 

62 Reacties

op 10 06 2008 at 15:18 schreef Jacques:

Iedere keer als ik de term "Interdepartementale Werkgroep voor Cartoonproblematiek" lees, val ik van mijn stoel van verbazing. Het kan toch gewoon echt niet waar zijn dat de overheid een clubje heeft opgericht dat Interdepartementale Werkgroep voor Cartoonproblematiek genoemd is?

op 10 06 2008 at 15:27 schreef DvR:

Stelletje gore levensgenieters.

á propos België: Zullen wij Ilah’s lekkere creatuurtje Cordelia hier nog eens terugzien? ’t Is alweer een tijdje geleden dat ze met een nieuwe aflevering mijn hart sneller deed overslaan.

’n Net Meisje ga ik op mijn verlanglijst zetten.

op 10 06 2008 at 15:38 schreef filantroop:

Als chocoladefetisjist ken ik het pijnlijke lot van een dame blanche met chocoladesaus uit een flesje, en de aanschaf ter waarde van 1000 euro aan chocolade.
Het probleem met dame blanche is dat sommige uitbaters het niet aankunnen echte gesmolten, pure chocolade bij het ijs te voegen. Er moet namelijk nog wat bij om de chocolade niet tot een klont steen over het ijs te laten qraqueleren, en dat vraagt enige aandacht. Voor je het weet zit je met een beitel aan het dessert
De chocolade au bain-marie beschikbaar maken voor de dame blanche is al te veel gevraagd. Maar toch, au-bain-marie en dame blanche zijn tezamen een verrukkelijke verpozing van hooglesbisch niveau. Zij het dan op de smaakpapillen.

Een mooie vintage met van die obsceen geurende kaasjes, heeft ook wel iets dat in een boudoir zou passen. Zoiets als snuffelen in de kleerkast van nacht.

Ach ja, het leven is hard.

op 10 06 2008 at 16:01 schreef DvR:

Ik had van een Zwitserse relatie ooit wat geld tegoed, maar het zou een hoop gedoe zijn geweest om het preciese bedrag uit te vogelen. Ik zei toen half grappend ‘stuur maar wat van die Zwitserse chocola waar je altijd over opschept’. Een week later kreeg ik een grote doos met 50 repen bezorgd :) Dat was de dag dat ik kennismaakte met het verschijnsel zwembandjes.

Kent Hassnea deze tent? Zoniet dan moet ze zich daar zeker eens vervoegen als haar huidige voorraad weggewerkt is.

op 10 06 2008 at 16:24 schreef hassnae:

Dank je, DvR, ik ken Puccini! Heerlijk, grote bonbons.

Ik ben meer van het zoete, dus ik ben met name dol op die met caramel- en frambozenvulling.

op 10 06 2008 at 17:18 schreef Max J. Molovich:

*Blijft op nationale borst kloppen*

WE WORDEN KAMPIOEN!$#!1

op 10 06 2008 at 18:45 schreef visarendje:

Een perfecte ‘dame blanche’ wordt geserveerd met een ‘au-bain-marie’ gesmolten ‘bittere chocolade’, geen pure chocolade.

De Zwitserse chocolade die je terecht roemt DvR, duidt je aan met tablettes, niet met repen.

op 10 06 2008 at 20:20 schreef filantroop:

Feitelijk ook geen bittere chocolade, visarendje, want dan moet er gebeiteld worden. Maar inderdaad, had er “bitter” in plaats van het vaak ten onrechte genoemde “pure” moeten staan.
Maar een zelfkastijding met een arabica met een pouche armagnac volgt op deze onvergeeflijke misstap. En o, wat zal ik daar onder lijden.

op 10 06 2008 at 21:43 schreef visarendje:

Gaarne had ik de straf die je jezelf hebt opgelegd met je gedeeld.

Want gedeeld lijden is half lijden, maar we hadden dubbel kunnen genieten.

op 11 06 2008 at 01:35 schreef Ernst:

Zo puur/bitter mogelijke chocolade (couverture is het best) gebruiken. Die smelten (doe ik tegenwoordig in de magetron, wel zo makkelijk) en aanlengen met slagroom en een drank naar keuze. port maakt mij meestal behoorlijk blij.

Wil je liever mousse, dan 4 eieren splitsen en het wit stijf slaan. De eigelen door de hiervoven beschreven chocolademassa spatelen. Die af laten koelen, en dan het stijve wit er ook weer door spatelen. Wil je een echte killer, dan -voor het eiwit- er stijfgeslagen slagroom doorheen spatelen. Dit alles enige uren oplaten stijven, opeten, en naar bed. Glas slokdarmverbrandende drank erbij (een mare van het eoa), geeft de juiste swing, de juiste tegenstelling, aan dit toetje.

Kortom, hoewel het geluk in Belgie voor het oprapen ligt, is het ook in Nederland te vinden.

Voor een meer agressieve approach kunnen natuurlijk ook zwijgende cartoonisten door de mousse gespateld worden. Of dat net zo lekker is, weet ik niet.

op 11 06 2008 at 09:13 schreef Loor:

Peter, mooi verslag. Het spijt me te lezen dat Oostende tegenviel. Knokke is echt een aanrader.

Mocht je daar ooit heen gaan, neem Hassnae dan zeker mee (of zij jou) naar Pierre Marcolini (ook in A’werpen en op de Grand Sablon (destijds mijn favoriete hangout) in Brussel.

http://www.marcolini.be/NL/boutiques.html

op 11 06 2008 at 11:13 schreef Jeroen Mirck:

Je hebt zeker een punt, Peter. Toch ben ik het niet met je eens dat de Nekschot-affaire in het geheel niet ter sprake kwam op de Stripdagen Haarlem. Er was een expositie over cartooncensuur in een café aan de Grote Markt (kleinschalig en niet al te best, maar het is in ieder geval iets) en tijdens mijn live-interviews in Philharmonie heb ik over de kwestie gesproken met cartoonist Len Munnik. Ook Hanco Kolk stipte het aan, in een betoog over het gebrek aan lef en zelfbewustzijn bij de hedendaagse generatie stripmakers. Maar wat mij betreft had er afgelopen weekend in Haarlem best een publiek debat over deze kwestie gevoerd kunnen worden.

Leuk trouwens om jou en Hassnae even gesproken te hebben in Philharmonie. Eerder die dag deelde Nekschots uitgever Ger van Wulften jouw visie dat de stripwereld slap is en zich hierover niet durft uit te spreken. Ook veel cartoonisten vond hij te obligaat en te weinig oprecht in hun reactie op de arrestatie van Gregorius Nekschot.

op 11 06 2008 at 11:38 schreef Uitgeverij XTRA:

Ha Jeroen, ik ben erg benieuwd naar de genoemde expositie over cartooncensuur. Daar hing zeker geen Nekschot. De organisatie heeft daarover geen contact met ons opgenomen. Op welke manier werd er wél aandacht aan hem besteed?

Tijdens de algemene boekenmarkt in april ter gelegenheid van Amsterdam Wereldboekenstad was er veel belangstelling voor het werk van Nekschot. Er ontstonden interessante discussies en de bundels werden grif afgenomen. In Haarlem werden ze nog niet ingekeken. Af en toe kwam er een tekenaar langs, een Menno Kooistra bijvoorbeeld, die alleen even kwam roepen dat hij Nekschot volkomen kut vindt. Voor wie hem niet kent: de heftigste cartoon van Menno Kooistra is een prent met de kerstman die Sint en Piet eruit trapt.

op 11 06 2008 at 11:39 schreef Uitgeverij XTRA:

Excusé, Jeroen, ik vergat te ondertekenen. Groet, Esther

op 11 06 2008 at 13:31 schreef Hosseyn:

Hassnae heeft een bewonderaar minder, lees ik net. Holy shit!

op 11 06 2008 at 13:37 schreef Hosseyn:

Over de buren en voetbal gesproken: een paar weken geleden las ik zelf voor bij dat programma De Buren en toen was de zaal nagenoeg leeg vanwege voetbal. Je zou toch zeggen dat die crowds elkaar niet overlappen.

op 11 06 2008 at 13:43 schreef Lagonda:

Je zal maar Floor de Goede zijn, en je bij elke acte de presence als Floor de Goede moeten verkleden.

op 11 06 2008 at 14:40 schreef Ad:

Ook veel cartoonisten vond hij (Ger van Wulften) te obligaat en te weinig oprecht in hun reactie op de arrestatie van Gregorius Nekschot.

Het lukte een aantal vakbroeders uitstekend om hun afkeer van Nekschot in hun cartoonreactie te laten blijken. Noem dat maar niet oprecht.

op 11 06 2008 at 14:48 schreef Joris:

Jean marc heeft met Fokke en Sukke goud in handen. Studentencorps humor voor de krant van gelijkgestemden. Dat is ie en meer niet. En dat is al heel veel. Niet iedere tekenaar weet raad met het Islamisme. En ik vermoed dat hij de stad ontvlucht is naar een bedeesde buitenwijk waar zijn corps achterban hem als buren waardeert. Die goed fout discussies leiden nergens toe. Is ie eigenlijk familie van Hans van Tol? Zal wel, he.

op 11 06 2008 at 14:51 schreef Peter:

Namen, Ad, en liefst ook links naar het belastende bewijs.

Adriaan Jaeggi is inderdaad overleden. Daar kun je je kwaad om maken, want onrechtvaardig is het, maar het helpt toch niks. Nu zullen we nooit weten welk gedicht hij voor Hassnae schreef, of aan het schrijven was.

op 11 06 2008 at 15:12 schreef Uitgeverij XTRA:

Het was interessant te zien hoe sommige tekenaars – ik noem een Jean Marc van Tol – hun best deden om de ‘besmette’ uitgevers achter de XTRA-stand te negeren terwijl ze er een exemplaar lieten signeren van een bevriend auteur. Ik geloof niet dat ik Hanco Kolk heb horen zeggen: ‘Shit, zeg, wat een ellende, die arrestatie van Nekschot.’ Het onderwerp werd gemeden als de pest. Terwijl er toch echt cartoonisten zijn geweest die de affaire Nekschot tot onderwerp hebben gemaakt — toen ze merkten dat Groen Links en de SP het voor hem opnamen.

Esther

op 11 06 2008 at 15:25 schreef Ansje:

Zoals je dat omschrijft, Ad – zie ik het bijna voor me. Nog leuker zou zijn om er een cartoon van te maken…
euh.. denk ik..

op 11 06 2008 at 15:25 schreef Ad:

Namen, Ad, en liefst ook links naar het belastende bewijs.

Dat klinkt weer zo onvriendelijk, maar ik dacht aan deze:

http://home.hetnet.nl/%7Ehansijmulder/plaatjesmap/Diversen/Nekschotverklaring/Trik.jpg
http://home.hetnet.nl/%7Ehansijmulder/plaatjesmap/Diversen/Nekschotverklaring/Basnekschot-kl.jpg

Gebrek aan oprechtheid kan je ze niet verwijten. Hooguit dat ze het punt missen.
Is ook lastig natuurlijk. Je hebt een pleurishekel aan Nekschot en dan moet je ineens iets maken wat kan worden opgevat als een steunbetuiging. Dan ligt men in een spagaat te hinkelen op diverse benen.

op 11 06 2008 at 15:28 schreef Peter:

Bas van der Schot heeft de speciale goedkeuring van de Interdepartementale Werkgroep voor Cartoonproblematiek.

op 11 06 2008 at 15:40 schreef Uitgeverij XTRA:

Stinkende shit en gebrek aan humor. Deze collega’s staan in ieder geval aan de goede kant.

op 11 06 2008 at 17:25 schreef Publius:

Een kleine correctie; Het bas reliëf in het timpaan binnenin de Basiliuskapel stelt de doop van Basilius voor in de Jordaan, niet die van Christus. Ooit het Jeruzalemkerkje bezocht ? Ooit eens doen als je nogmaals in Brugge bent. Iets heel apart, binnen- en buitenkant

op 11 06 2008 at 17:29 schreef filantroop:

Zo te zien is de staat kritischer over de cartoonisten van nu, dan die welke tijdens de bezetting zich schuldig gemaakt hebben aan de meest schunnige uitingen. Ik bedoel maar, Karel Thole ging na de bevrijding meteen weer aan de slag bij “Het Spectrum” met sfeervolle boekomslagen, nadat hij Der Stürmer tijdens de bezetting naar de kroon stak. Het kan verkeren.

op 11 06 2008 at 18:40 schreef Theo Ichtus:

Zijn er nog tiramisu liefhebbers in de zaal?
http://www.heavenlytiramisu.com/

(OK – Dame Blanche lust ik ook wel, eventueel nemen we genoegen met cerise flambé, maar toch…)

op 11 06 2008 at 18:47 schreef Theo Ichtus:

Ow ja – (@ Ernst)
Wanneer we d’r drank door gooien om de chocolade voor de Dame Blanche een beetje vloeibaar te houden teneinde chocolade beitelen te voorkomen, moet dat dan per sé port wezen of mag Grand Marnier ook?

op 11 06 2008 at 19:54 schreef Aloys Oosterwijk:

Niet helemaal waar wat je zegt Peter over gebrek aan loyaliteit stripmakers/ cartoonisten met deze kwestie , zowel Hein de Kort (Parool 3 weken geleden) als ikzelf (Panorama 2 weken geleden) hebben aandacht aan Nekschot besteed.

op 11 06 2008 at 20:01 schreef Peter:

Dat wist ik niet, Aloys. Dan zal ik de tekst straks aanpassen en stellen dat vrijwel niemand zich druk maakt. Met excuses.

op 11 06 2008 at 20:34 schreef filantroop:

Grand Marnier? Om de waarheid te zeggen, week ik alles wat er maar te weken valt in de Grand Marnier. Soms gewoon een cakeje, en dan naast wat ijs met slagroom. IJs met likeur zit wel snor, aan welke laatste versiering ik me gelukkig niet schuldig maak, want dat staat zo onsmakelijk bij het desserten.
Trouwens, ijs met iets warms combineren, is ook de moeite van het experimenten waard. Bijvoorbeeld peer of banaan, waarnaast het ijs opgezweept raakt en smeekt om zo snel mogelijk gegeten te worden.
En dan niet te vergeten, de likeureuze, knapperige kersjes uit de Italiaanse ijssalon.

op 11 06 2008 at 21:55 schreef Uitgeverij XTRA:

Hier de betreffende bijdrage van Aloys

(Scrollen naar de tweede pagina Willems Wereld)

op 11 06 2008 at 22:42 schreef Theo Ichtus:

Ik mag ook zo graag blauwe vlammen zien spelen om de kersen, terwijl ze met een forse lepel over het vanille-room ijs verspreid worden…

Zou dat een soort romantisch verlangen naar onverenigbare tegenstellingen uitdrukken?

op 11 06 2008 at 23:35 schreef Jeroen Mirck:

En hier de betreffende (ijzersterke) bijdrage van Hein de Kort.

op 11 06 2008 at 23:53 schreef Ernst:

Theo, alles mag, maar port en pure chocolade, dat vind ik het lekkerst. Grand Marnier mag natuurlijk van mij en laat me bij gelegenheid eens weten of het beviel.

op 12 06 2008 at 01:14 schreef Asmodeus:

Dat Jack van Gelder (een naam die niet vaak valt op deze site, wie weet heb ik de primeur?) via Van Bastens endeldarm probeert de bondscoach een schouderklopje probeert te geven is een atletische prestatie van formaat. Zeker gezien de bevredigde blik van Marco.
Sinds het uit is met Johan weet hij weer te presteren.
Beste Peter, wil je liever de internationale aanheffen? Oranje is een ongezonde kutkleur, maar misgun, ondanks de oranje-indianen, mij niet een zege op Frankrijk. Foei!

op 12 06 2008 at 07:06 schreef Theo Ichtus:

LOL @ Hein de Kort, & toch ook wel weer enigszins een weerlegging van de strekking van dit hoofdredactionele artikel. Bovendien kan men zich afvragen of de stripdagen wel het juiste podium zijn voor gloedvol protest en harde actie.
Het is toch een verwante tak van sport, met aanzienlijk minder nadruk op eventuele politiek/maatschappelijke relevantie.

Dat Jean Marc van Tol in de zaak Nekschot de bal lijkt te hebben laten vallen staat buiten kijf, maar dat was dan al – wanneer ik het allemaal goed begrijp – van ver voor de arrestatie.

Dat wij malkander vliegende tering, bloedkanker of andere hele enge ziektes wensen in het publieke debat, het zij zo. Deporteren naar de cartoonisten goelag om aldaar – met een ketting aan het been – eenzelfde akelig lot te ondergaan is wat mij betreft ook toegestaan als wensdenken – we hoeven niet allemaal goede vrienden te worden.

De overheid die de wens van één van die partijen lijkt te gaan honoreren met arrestatie en verhoor – daar word ik dus ernstig Islamofoob van, of dat nou wettelijk toegestaan is of niet. In een grote mensenland zou dat tot het aftreden van de minister van justitie moeten leiden, opdat zijn opvolgers zich ten eeuwige dage voortaan drie keer achter de oren zullen krabben.

op 12 06 2008 at 10:07 schreef Peter:

De Haarlemse stripdagen waren de gelegenheid bij uitstek om aandacht te besteden aan de arrestatie van een cartoonist, Theo. En dat een paar cartoonisten middels een cartoon hebben geprotesteerd, doet niets af aan de nadrukkelijke onverschilligheid die er in de strip- en cartoonwereld heerst.

Soms is het beter je mening gewoon voor je te houden, vooral als je geen bal verstand van het onderwerp hebt.

op 12 06 2008 at 10:29 schreef Wampie:

De Haarlemse stripdagen waren de gelegenheid bij uitstek om aandacht te besteden aan de arrestatie van een cartoonist, Theo.

Helemaal gezien de pretenties van diezelfde stripwereld — waarbij de minste tekenaars (‘auteurs’ is in dit geval te hoog gegrepen) bovendien de meeste kapsones hebben. Maar dat is een algemeen verschijnsel.

op 12 06 2008 at 11:03 schreef Theo Ichtus:

@ Peter

Zodra er beweerd wordt dat er in een bepaalde wereld een bepaalde stemming heerst, of de mening van de gemiddelde Nederlander wordt gepolst, of de man in de straat krijgt de microfoon onder de neus geduwd om ook eens wat te blaten dan haak ik af.

Ik bedoel: het enige wat al die tekenaars daar gemeen hebben is natuurlijk het tekenen, en in het onderhavige geval van strips – da’s niet een-op-een hetzelfde als een cartoon of een spotprent. Ik ben er tamelijk zeker van dat Kamagurka (om maar eens iemand te noemen) om hele andere dingen moet lachen dan bijvoorbeeld Jan Kruis (om maar eens iemand anders te noemen)

Hergé zal allicht andere opvattingen gehad hebben dan Robert Crumb.

Heeft Willemen ooit een strip getekend? Toch is het een cartoonist. Ook van Opland kan ik me niet echt albums herinneren die ik even achteloos op de salontafel zou laten slingeren als de nieuwste van Joost Swarte – even afgezien van een verschil in politieke opvattingen waardoor er voor Opland’s verzameld werk sowieso geen plek is op mijn salontafel.

Organiseer morgen de Alkmaarse cartoondagen en nodig Kurt Westgaard uit om een vlammende rede te houden ter verdediging van Gregorius en wanneer daar dan de politiek correcten van dat gilde wegblijven heb je een punt.

Nu niet…

op 12 06 2008 at 11:09 schreef Peter:

Zoals ik al zei, Theo, als je er geen verstand van hebt, doe je er beter het zwijgen toe. Jouw meninkje over Opland of wie dan ook is op zichzelf niet interessant. Wanneer jij afhaakt, dat interesseert toch niemand een bal?

op 12 06 2008 at 12:07 schreef Theo Ichtus:

O grote en wijze hoofdredacteur met allemaal belangwekkende meningen en een grote tolerantie voor afwijkende geluiden …

….

Heb je nog argumenten dan waaruit blijkt dat jouw MENING per definitie waardevoller is dan mijn "meninkje"?

Jij ontsteekt in grote verontwaardiging dat striptekenend Nederland niet op de barricaden gaat voor Gregorius Nekschot. Er komen op je eigen website overtuigende bewijzen dat dat op z’n minst niet helemaal waar is en je begint denigrerende geluiden ten gehore te brengen in plaats van ruiterlijk je gedeeltelijke ongelijk in dezen te bekennen.

Voor wat het waard is (€0,02):Je hebt sterkere momenten gehad in je kruistocht voor de vrije uitwisseling van meningen, Breedveld…

op 12 06 2008 at 12:16 schreef Peter:

Een zwaluw maakt nog geen zomer, Theo, en twee of drie cartoonisten doen niets af aan het feit dat de onverschilligheid heerst onder Nekschots collega’s, en dat er op de Stripdagen in Haarlem hoogstens ad hoc is verwezen naar de grove manier waarop de overheid onze grondrechten aan haar laars lapt.

IK was daar, jij niet. IK ken de stripwereld heel aardig, jij weet nauwelijks het verschil tussen Hergé en Opland.

Jij moet dus zwijgen, want je weet niks, je bent stronteigenwijs en je hebt een ongelofelijk irritante geldingsdrang, die vaker voor irritatie zorgt en niet alleen bij mij.

op 12 06 2008 at 12:24 schreef hoi polloi:

Grand Marnier ? Isn’t that some kind of fancy lick her ?

op 12 06 2008 at 12:47 schreef Michiel P:

"Ik heb nooit goed begrepen wat er eigenlijk is gebeurd in de Middeleeuwen, waardoor het accent is verlegd van de doop naar de gruwelijke dood van Jezus."

De pest brak uit, waardoor de lijdende christenen zich gingen identificeren met de lijdende Christus aan het kruis. Daarvóór waren afbeeldingen van Christus-als-overwinnaar populair. (Heb ik me toevallig net gisteren laten vertellen.)

op 12 06 2008 at 12:54 schreef DvR:

Genotstengels voor 6 personen

Ook te doen voor niet-keukensnobs: Bak zes dunne luchtige flensjes in roomboter en leg ze op voorverwarmde bordjes. Neem een literpak vanilleroomijs en snijd de inhoud tot zes lange vierkante staven. Rol in iedere flens, nog heet, snel zo’n staaf. Overgiet van elk één helft met een warme saus van gesmolten chocolade met ongeslagen room, en de andere helft met een warm sausje van verse sinaasappelsap, grand marnier en gesmolten boter. Besprenkel met geconfijte sinaasappelschilletjes. Knoop DvR een servet voor. Snel opdienen. Eet en ween.

op 12 06 2008 at 12:55 schreef DvR:

Oeps, ontvettingscode vergeten.

op 12 06 2008 at 12:57 schreef DvR:

Peter, Help! Mijn < / B > werkte niet mee. Driewerf excuus.

op 12 06 2008 at 13:22 schreef Wampie:

Bij mijn boterham sloeg ik net de nieuwste Zone5300 (Strips, Cultuur & Curiosa) open. ‘Van de redactie’ is gewijd aan de Libris-nominatie van de graphic novel Verder, de weigering van een stripprijs door Peter de Wit en Hanco Kolk, en eindigt met: "En oh ja, er werd ook nog een cartoonist opgepakt door het Openbaar Ministerie. Maar dat is weer een heel ander verhaal…"

op 12 06 2008 at 13:31 schreef Loesje:

Mijn broodje met Hollandse garnaaltjes smaakt me op dit ogenblik ook prima! ;-)

op 12 06 2008 at 13:39 schreef filantroop:

Hopeloos weinig verstand hebbend van stripverhalen, maar toch verzuchtend over de tamheid waarmee alom geregeerd werd op de razzia op Gregorius Nekschot, kan ik me ook de tamheid van Gregorius Nekschots collega’s wel voorstellen. Het is symptomatisch voor het doorsnee-gedrag van de kunstenaar en soortgenoten op beklemmende momenten.
Solidariteit wordt in hoge mate bepaald door het eigen belang, want ook kunstenaars houden van een rokende schoorsteen. Gelukkig zijn er altijd wel een paar die liever de kou riskeren dan op de knieën te gaan voor het establishment, maar de grote lijn is duidelijk.

Ik herinner me nog hoe linkse kunstenaars in de jaren tachtig in de rij stonden om aan de “Haagse Salon” in het chique Pulchri Studio mee te mogen doen, ook al was ITT (van de Pinochet-junta) sponsor.
Bij het NIOD is een intrigerende foto van hetzelfde Pulchri, met Arthur Seyss-Inquart en de NSB-mecenas dr. Tobi Goedewaagen, die een tentoonstelling openen van Nederlandse kunst.
Ook toen waren er Gregorius Nekschotten en kunstenaars die voor de rokende schoorsteen kozen. Dat laatste niet helemaal zonder dubbelzinnigheid, want Pulchri besloot nog voor de bezetter het verzocht, de Joodse leden uit de vereniging te zetten.

Het idee dat een panel op dit moment met de loep tekeningetjes aan een moreel oordeel onderwerpen om te bezien of er redenen voor een razzia zijn, zou de kunstenaarswereld op z’n kop moeten zetten. Maar ja, het is zo lekker warm bij de kachel.

op 12 06 2008 at 13:48 schreef filantroop:

Is het thuispellen niet verboden?

op 12 06 2008 at 14:03 schreef Peter:

Kijk, iemand als Filantroop biedt een welkome afwisseling met al die stukjes over de historie van Den Haag, waarin middelbare mannen zich overgeven aan liefdevolle nostalgie.

Dat over Pulchri lees ik nou nooit eens in de Haagse weekbladen en kranten.

op 12 06 2008 at 14:40 schreef filantroop:

Vroegah waren die er nog. Nu is de Haagsche Courant het AD. Er waren toen De Nieuwe Haagse Courant, De Haagsche Courant, Het Binnenhof en het Vaderland. Er werd trouwhartig op de zondagscholen knijpseltjes in papier-maché van gemaakt om de protestantse interieurs mee op te vrolijken. Soms werden er ook natte pijlen van gemaakt die door een blaaspijp in het oog van de schooljuffrouw geblazen werd, zodat die met haar Gazelle de gracht in kieperde.
Er waren toen ook veel meer vliegen in huis. En als die niet boven de soeppan aan de kleefstrip toekeken bij het eten, ging men ze met de krant te lijf. Kijk, dat was nog een recyclen.

op 12 06 2008 at 15:18 schreef DvR:

Boven mijn bord soep hing ooit, zich nog met één pootje vastklampend aan een overhangende plant, een wandelende tak, die maanden eerder uit zijn terrarium ontsnapt was. Toen mijn moeder hem terugstopte, begonnen zijn achtergebleven vriendjes ritmisch te swingen. In datzelfde jaar liet ik vanuit mijn kinderbadje op het balkon een grote golf water in de nek van onze onderbuurman belanden, die net over zijn balustrade leunde om van het uitzicht te genieten.

op 12 06 2008 at 15:18 schreef filantroop:

Trouwens, over Den Haag gesproken, herinner ik me opeens een voorval met de bekende letterkundige Annelien Sperbafleck, die tijdens een bijeenkomt in een literaire kring met haar toupet te dicht bij het flakkerende kaarslicht kwam, zodat die vlam vatte. In allerijl heeft ze toen de brandende haardot van haar hoofd gerukt en uit het venster geworpen.
De volgende dag stond er in Het Vaderland te lezen dat de Leidse sterrenwacht alweer een meteoriet had waargenomen.

Maar nu moet ik mijn valiezen pakken voor een aanstaande wildschouw.

op 12 06 2008 at 16:36 schreef Theo Ichtus:

twee of drie….

http://home.hetnet.nl/~hansijmulder/nekschot.html

(en sorry voor de irritatie Breedveld – maar of het de gevoeligheid van prinsesjes is, of de keiharde scherpte van erwten – het zal altijd wel een twistpunt blijven, denk ik…)

op 12 06 2008 at 16:57 schreef Bas:

af en toe bid ik wel eens .
Dat moment is nu.
Theo ,schrijf een stukje ,gezien vanuit de hemel .
Doe het via Theo of Peter,anders ,de Donald Duck ,of kuifje ,kan ook !

op 12 06 2008 at 16:58 schreef Peter:

God, god, wat een domme, eigenwijze droplul ben jij, Theo. In de strip- en cartoonwereld heerst onverschilligheid over de Nekschotaffaire, neem dat maar gewoon van mij aan, want ik ken die wereld, en jij kent die niet. Ik was op de Stripdagen, jij niet. Dus al haal je twintig cartoons naar boven die over de affaire gaan, dan zegt dat nog niks. Lees je de stripbladen, de stripvakbladen, de stripfanbladen, bezoek je de stripbeurzen, de festivals en weet ik wat al niet meer, de internetfora, spreek je wel eens een cartoonist of striptekenaar, dan valt op dat de Nekschotaffaire niet leeft.

En dat is zeer te betreuren.

Dat kun jij, als leek met een weinig relevante mening over zowat alles, alleen maar ontkrachten met ouderwets, wetenschappelijk turfwerk. Kom maar met cijfers.

Stel dat ik beweer dat de TOP-40 wordt gedomineerd door Engelstalige popmuziek. Wordt die bewering dan onwaar als jij met drie of vijf Nederlandstalige nummers uit de meest Top-40-lijst komt aanzetten?

Neen. Zó dom ben jij nou, Theo. En je volhardt altijd zo in je domheid. Je meent het beter te weten dan iedereen, maar je slaat bijna altijd de plank mis.

op 12 06 2008 at 18:04 schreef Theo Ichtus:

Ik moet zeggen dat je argumentatie werkelijk aan kracht wint door me uit te schelden Breedveld…
;-*

In de link die ik je gegeven heb en daarbuiten (in links die anderen hier aangedragen hebben) komen we toch echt een hele reeks tekeningen tegen van cartoonisten / tekenaars van politieke spotprenten die Hirsch Ballin redelijk onderuit de zak geven.
Een Jos Collignon, een Joep Bertrams – al vind niet iedereen alle tekeningen altijd even leuk, het zijn wel degelijk de vakbroeders van Nekschot en ze hebben wel degelijk laten weten wat ze er van vonden, vaak ook nog middels het medium dat ze hanteren.

Ik ben het natuurlijk met je eens dat in dit geval de geachte minister besmeurd met pek en veren op een plank Den Haag uitgedragen had moeten worden maar om nu te doen of de arrestatie van Nekschot bij al z’n vakbroeders compleet onopgemerkt bleef, nou neuh…

Ook de volksvertegenwoordiging (voor wat het waard is) debateerde – waar ze toch in andere gevallen waar het OM aanleiding zag tot vervolging en met veel machtsvertoon bij iemand binnenviel best wel eens geroepen hebben dat de zaak onder de rechter is en zij zich dientengevolge géén mening kunnen veroorloven wegens de scheiding der machten enzo.
(bijvoorbeeld de inval destijds bij Maurice de Hond toen er iemand de email bleek te lezen van de advocaat der klusjesman – ook Maurice kreeg 10 man over de vloer en zag z’n computers naar buiten gedragen worden…)

Het enige wat ik je gezegd heb is dat cartoons / politieke tekeningen weliswaar raakvlakken hebben met strips – maar toch een aparte tak van sport zijn en dat ik het daarom niet zo erg verwonderlijk vind dat in de wereld van de strips de zaak wat minder lijkt te leven. Niet meer en niet minder. Je reageert alsof ik hoogstpersoonlijk je voor vuige leugenaar uitmaak terwijl ik HELEMAAL NIETS beweerd heb over de mate van steun die er op de Haarlemse stripdagen was voor Nekschot (& wederom, de cartoonist Nekschot, géén striptekenaar voorzover ik weet – terwijl ik Hein de Kort toch echt eerder als een striptekenaar zou karakteriseren)
Nergens zeg ik dat op de Haarlemse stripdagen de aanwezigen wel met spandoeken en steunbeteugingen voor Nekschot en Frontaal Naakt in de weer waren – dat dat niet het geval was neem ik voetstoots van je aan. Evenzo dat jij dat enigszins teleurstellend vond.

op 12 06 2008 at 18:09 schreef Theo Ichtus:

steunbetuigingen (beetje lysdecties…)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS