Home » Archief » Bizarre grappen


[15.08.2008]

Bizarre grappen

Bert Brussen

ubnudismo14 (81k image)
Foto: UrbaNudismo

Van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes kun je zeggen wat je wilt, het is wel een man met humor. Althans, daar mag je vanuit gaan als je zijn nieuwe plan voor 2010 leest: “De Volkskrant gaat naar het kleine Berliner-formaat”. Dat is een formaat want zo ongeveer tussen het huidige Volkskrant-formaat en de standaard tabloid inzit. Waarom is dat grappig? Bijvoorbeeld omdat Broertjes denkt nog te bestaan in 2010. Een wonderbaarlijke gedachte voor een krant waarvan de oplage even hard achteruit holt als het aantal aandeelhouders van Fortis. Terwijl ons prachtige internet groeit en bloeit, en de Elsevier zo’n beetje het enige papieren blaadje is waarvan de oplage stijgt of tenminste stabiel is, moet de Volkskrant elk kwartaal weer verliezen afboeken.

Maar je kunt het Broertjes niet kwalijk nemen dat hij zijn verlies niet onder ogen wil zien. In zijn wereld is Pieter Broertjes nog altijd koning Wibaut en de Volkskrant nog altijd oppermachtig, kwalitatief hoogstaand en news-leading. Wie ooit de zaterdagse bijlage Hart & Ziel heeft ingekeken, weet dat de Volkskrant is verworden tot zemelend bejaardenblad, een te dure verpakking om het zuur van de haring te absorberen, een noodlijdend achterhoedegevechtverzetskrantje dat nog immer schiet met roestende linkse munitie uit de jaren zeventig, ook al draagt de rechtse vijand al lang kogelvrije vesten waar geen kogel van het kaliber “stemt PSP” meer doorkomt. De Volkskrant is een blad voor boze babyboomers die het debacle van liegende crimineel Wijnand Duyvendak graag “kritisch willen nuanceren” en nog altijd menen dat het natgooien van gevangen met water “martelen” is.

Nog grappiger is de lafhartige aanval die Broertjes heeft ingezet op de (relatief) succesvollere concurrenten Trouw, het Parool en (minder succesvol) het AD. Deze bladen begrepen lang geleden al dat de tijd van absolute papieren macht voorbij was en luisterden naar hun publiek dat massaal om het handigere tabloidformaat vroeg. Toenmalig Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter onderkende wel de internetrevolutie en zag de verschraling van zijn uitstervende beroep onder ogen, terwijl het vernieuwde Parool sinds kort geleid wordt door Barbara van Beukering, inderdaad, de ex-baas van Volkskrant Magazine. Wie het huidige Volkskrant Magazine leest (of probeert te lezen, tussen de 80% “stylistisch wit” door), begrijpt meteen waar dat venijn van Broertjes vandaan komt. Volkskrant Magazine was ooit een populair en leesbaar blad, maar is nu een stijf, kil, koud en modernistisch blad voor dezelfde jankende babyboomvrouwtjes die ook de katernen van Hart & Ziel (”jezelf ontdekken in vier stappen”, “zo kom je de overgang door”, “relaties, wij vrouwen kunnen het niet meer”, “wandelen in de duinen met Wim de Jong”, “deel uw opvliegers op het Volkskrant-weblog (registratie en censuur aanwezig)”) uitpluizen. Dat het Parool dankzij Barbara van Beukering nu hetzelfde succes ten deel dreigt te vallen als destijds het Volkskrant Magazine, zal Broertjes niet lekker zitten.

Maar Broertjes is Koning Wibaut, en alles wat Broertjes zegt is gewoon zo. Zijn concurrenten hebben het bij het verkeerde eind, want tabloids “zijn niet journalistiek genoeg. Je kunt je voorpagina niet die urgentie meegeven die ik wil.” Inderdaad, stel je voor dat je niet je hele voorpagina kunt vullen met scoops over “martelen” of een advertentie van Harry de Winter (als ik, wat ik over de Volkskrant schrijf, had geschreven over het Parool in ‘40-’45 was ik allang afgeserveerd). Stel je voor dat een knallende scoop als “Hyves heeft 5 miljoen leden” op de voorpagina van zo’n te klein tabloid verschijnt. Daar moet je, journalistiek als je bent, niet aan denken.

Over urgentie kunnen we trouwens maar het beste zwijgen. Als op zaterdagavond het Internet volloopt met verhalen, achtergronden, feiten, foto’s, films en ooggetuigenverslagen van de oorlog in Georgië kun je dat, heel urgent, op z’n vroegst op maandagochtend in de Volkskrant lezen. Inclusief één hele foto gelardeerd met het ANP-nieuws van eergisteren. Leuke hobby: op de plee dagen oude content van Spitsnieuws.nl en EnDanDit.nl op print lezen, terwijl je die lekkere maandagochtenddrol er uit zit te stampen. Wel netjes daarna je handen wassen want dat geeft gemeen vies af, zo’n Volkskrantje.

Het moet dus een grap zijn van Broertjes, deze laffe, megalomane en conservatieve aanval op kranten die zich wél proberen aan te passen aan een tijd die in sneltreinvaart het medialandschap omploegt. Want als het geen grap is, is Broertjes een hele kleine man, nog zuurder dan een Zomergasten-recensie van Gijs Zandbergen en laat hij precies zien waarom hij, net als Folkert Jensma destijds, op had moeten stappen toen de tijd daarvoor rijp was. Wat dat betreft kan het in plaats van een grap ook het gereutel van een in doodsnood verkerende dinosauriër zijn. Een geriatrische mastodont die nog elke dag met tranen in zijn ogen vanuit zijn werkkamer in het Init-gebouw (clubhuis van PCM-graaimajoren en winstverdampers) naar de nu leegstaande grijze kolossen aan de Wibaut-straat staart. Een blik op de skeletten van zijn verleden. Een lopend lijk, hard op weg te fossiliseren, niet in staat de waarheid onder ogen te zien.

Nog even rochelen en reutelen Broertjes, over tien jaar trekt de laatste geborneerde Volkskrant lezende, kakfiets.nl fietsende grachtengordelbabyboomer de stekker er wel uit. En doet dan meteen het licht uit op de Volkskrant-redactie.

Bert Brussen is schrijver, journalist en columnist en de uitvinder van de Eerste Wet van Lucas. Kort gezegd houdt die wet in dat tachtig procent van de reaguurders op websites mongool is.

Algemeen, 15.08.2008 @ 07:51

[Home]
 

28 Reacties

op 15 08 2008 at 10:00 schreef dirk:

Wat een azijn verhaal zeg! Heb jezelf soms te lang bij de Volkskrant gewerkt!!
"Vroeger" was het: het staat in de krant dus is het waar, Nu is het zoiets als: het staat op internet dus is het waar……De groeten!!!!!

op 15 08 2008 at 10:59 schreef G. Samsa:

Gaat het weer een beetje, meneer Brussen?
Gooi het er maar lekker uit, hoor.

op 15 08 2008 at 13:59 schreef Sabian:

Ik had je dacht ik al een veer in je reet gegeven voor deze column.

Leuk! … maar puberaal.

op 15 08 2008 at 14:43 schreef Smeets:

Ik denk dat positie van de volkskrant gelijk is aan die van de sociaaldemocratie. Ook een krant draait uiteindelijk alleen om vertrouwen.

op 15 08 2008 at 17:26 schreef Liz:

Hm. Het lijkt alsof schrijver persoonlijk wil afrekenen met Pieter Broertjes en baalt van vrouwen in de overgang. Het lijkt de volkskrant zelf wel, zo zuur.

op 15 08 2008 at 17:36 schreef ronald:

Laat de woorden zuur en menopauzaal nu net de woorden zijn waar ik aan dacht toen ik je vorige postings las, Liz.
Goed stuk, Bert.

op 15 08 2008 at 18:10 schreef Bert Brussen:

"en baalt van vrouwen in de overgang"

Ik ken eigenlijk niemand die daar niet van baalt.

op 15 08 2008 at 21:31 schreef Liz:

Nou Bert, wen er maar aan, want behalve zij die voortijdig tegen de emmer trappen, raakt iedere vrouw op een gegeven moment in de overgang.
Maar misschien ben je homo, dus valt de schade voor jou nog mee.

Overigens ben ik daar zelf nog lang niet aan toe, dus maak je borst maar nat Ronald, voor wanneer het over een jaar of vijftien zover is. Als je je zo kapot ergerde, waarom reageerde je je dan niet op mijn postings? Misschien kun je iets van je eigen ongetwijfeld eindeloze wijsheid delen met me, zodat ik in het vervolg een zoet en mak schaapje ben!

op 15 08 2008 at 22:46 schreef Doc:

Vanuit het Oostenburgereiland naar de panden aan de Wibautstraat staren? De schrijver is misschien enige tijd niet meer in Amsterdam geweest?

En welke leegstaande grijze kolossen bedoelt de schrijver? De Parooltoren is nog in gebruik als kantoorpand, niet volbezet maar her en der in gebruik zijnde plukjes. De drukkerij en redactie erboven (Trouw) is leeg, maar dat is geen zichtbare kolos.

Het oude Volkskrantgebouw is proppievol met zelfstandigen, buurtclubs en welzijns- en cultuur/sport-organisaties. En niet te vergeten Canvas, het café bovenin dat eindelijk z’n vergunning heeft gekregen.

http://www.urbanresort.nl/volkskrant.html

http://www.canvasopde7e.nl/index.php?p=contact

op 16 08 2008 at 01:00 schreef Bert Brussen:

@Doc: toegegeven, het is wat lastig staren vanaf het Oosterburgereiland maar theoretisch is het mogelijk.

Dat van dat Volkskrantgebouw wist ik niet, ik dacht dat er alleen maar anti-kraak en kunstateliers in zat. Canvas had ik al wel van gehoord.

op 16 08 2008 at 02:13 schreef Sabian:

…"anti-kraak" en "volkskrantgebouw" in 1 zin, heerlijk.

op 16 08 2008 at 21:07 schreef Justitie:

Bert, mag ik vragen waar je van leeft? Echt, hoe houd je die zeeën van tijd over?

op 17 08 2008 at 03:46 schreef Liz:

Ik doe een gok: sinds hij ontslagen werd bij de Volkskrant? Nee Bert, ik zit je maar wat te plagen…

op 17 08 2008 at 10:04 schreef Bert Brussen:

@Justitie: gaat je geen reet aan. Bovendien doet dat niet ter zake.

op 17 08 2008 at 10:48 schreef Pieter:

Bert verdient geld met sexcammen? Heeft het gewoon te vaak over masturberen. Verklaart meteen die korte reacties!

op 17 08 2008 at 11:27 schreef hassnae:

Zo kennen we de mensen weer: lekker persoonlijke sneren inzetten, bij gebrek aan enige argumentatie.

Toch opvallend: een kritisch stuk over de Volkskrant zou normaliter zijn verwelkomd, maar nu het komt van de "linkse" Bert Brussen, blijken reaguurders hun weerzin niet te kunnen ontstijgen om het stuk te lezen voor wat het is.

op 17 08 2008 at 12:37 schreef Pieter:

:)

op 17 08 2008 at 14:29 schreef 100procentmongool:

@Hassnae,

Dat roept @BB (niet te verwarren met Brigit Bardot van de zeehondjes) ook op met zo’n stuk het was ook mijn eerste reactie.
En nu even inhoudelijk (overigens los van het feit dat ook ik mij erger aan oppervlakkigheid van de artikelen van vele kranten.

@BB schrijft…
"Het moet dus een grap zijn van Broertjes, deze laffe, megalomane en conservatieve aanval op kranten."

Waar en wanneer vond dat plaats dan? waaar kan ik dat lezen of zien?

vervolgens… gaat BB verder…
"die zich wél proberen aan te passen aan een tijd die in sneltreinvaart het medialandschap omploegt. "
Wie passen zich dan wel aan volgens jou BB?

"Want als het geen grap is, is Broertjes een hele kleine man, nog zuurder dan een Zomergasten-recensie van Gijs Zandbergen en laat hij precies zien waarom hij, net als Folkert Jensma destijds, op had moeten stappen toen de tijd daarvoor rijp was."

Nou BB ik heb het niet gezien ik kan me niet voorstellen dat het nog zuurder kan als jouw schrijven.. hier onder onderstreep je dat nog maar eens even..

"Wat dat betreft kan het in plaats van een grap ook het gereutel van een in doodsnood verkerende dinosauriër zijn. Een geriatrische mastodont die nog elke dag met tranen in zijn ogen vanuit zijn werkkamer in het Init-gebouw (clubhuis van PCM-graaimajoren en winstverdampers) naar de nu leegstaande grijze kolossen aan de Wibaut-straat staart. Een blik op de skeletten van zijn verleden. Een lopend lijk, hard op weg te fossiliseren, niet in staat de waarheid onder ogen te zien."

Tsja dat er wat moet veranderen is duidelijk, maar imho lijkt het BB relaas meer op een persoonlijke vete tegen Broertjes alsof hij ooit afgewezen is.

100procentmongool

op 17 08 2008 at 15:43 schreef Conan:

Bertje heb ik nog nooit op iets anders dan persoonlijke sneren kunnen betrappen; alhoewel, af en toe lardeert hij zijn teksten inderdaad met een drogrede of een uitgemolken grolletje. Zo ook bovenstaande column: veel woorden en vooral ad hominem afgezet tegen verdomd weinig inhoud (en daarin niet eens geheel feitelijk correct). Deze zelfingenomen, guitige, maar niet bijster getalenteerde of intelligente, linkse snaak bevestigt het verkleinwoordje in zijn naam keer op keer.

op 18 08 2008 at 11:30 schreef Paco:

Als ik de reacties lees zijn er veel Volkskrant lezers bij. Bert persoonlijk aanvallen is die k*tkrant verdedigen, maar helaas gaat de wollensokkenkrant eraan en daar ben ik heel blij mee. Hoe eerder hoe beter.

Bert wees maar blij dat je daar weg bent. Goegedaan jochie.

op 18 08 2008 at 21:00 schreef dirk:

Zo, dus als je een opinie, zoals in de Volkskrant hebt die langer dan 1 dag meegaat dan heet het (Geiten!!!)wollensokkenkrant?!
He, Paco veel plezier met je pretparkkranten.
De groeten.

op 19 08 2008 at 02:28 schreef joke:

@ Hassnae.
Geen gevoel voor humor?

op 19 08 2008 at 13:15 schreef Johan:

@ Joke
Bestaat het woord "humor" eigenlijk wel in het Arabisch?

op 19 08 2008 at 15:06 schreef Paco:

Equalemente dirk, veel plezier met je gratis prutskrantjes.

op 19 08 2008 at 15:33 schreef Lydia:

Wat een naargeestige, onsympathieke figuren komen hier toch vaak.

op 19 08 2008 at 16:02 schreef Pendante mafketel (voorheen Justitie):

Zal me gedragen Lydia, ik wilde alleen een aantal time-management-tips van Bert Brussen krijgen, maar mijn vraag werd niet als zodanig herkend.

op 19 08 2008 at 19:08 schreef Pieter:

Bert’s Time Management? Da’s geen S.M.A.R.T. maar smartlapperij: het grote verdriet van Broersen staat centraal…..

op 19 08 2008 at 23:05 schreef toet-toet:

hehe lijkt erop dat de halve redactie van de azijnbode heeft toegehapt.. LOL

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS