Home » Archief » Meening


[05.09.2008]

Meening

Multatuli

ubnudismo7 (79k image)
Foto: UrbaNudismo

We hebben zelden ’n meening. Meestal voelen wy maar indrukken, en daaraan geven wy aprés coup rang van opinie, door er wat sluitredenen voortezetten, die we van-pas maken zooals ’n eindversrymelaar de regels voor ’t vers-eind.

Wat we in zoo’n geval sluitredenen noemen, zyn doorgaans redenen die niet sluiten, en onze gesyllogismeerde indruk staat tot ’n opinie als zoo’n eindvers tot ’n vers.

Multatuli (1820) is de grootste schrijver aller tijden. Het is een schande dat zijn verzamelde Ideën niet continu worden herdrukt, maar gelukkig is daar de Digitale Bieb.

Algemeen, 05.09.2008 @ 07:52

[Home]
 

7 Reacties

op 05 09 2008 at 19:39 schreef wablief?:

Ah, als ik het bovenstaande goed lees, was de tokkie cultus ( keb tog rég op uh eige menung? allemaal afknalle déh tuig! )ook al in de negentiende eeuw aanwezig.

Multatuli omschrijft hier in ieder geval op prachtige en wijze en met een venijnig scherpe zwierigheid een hedendaagse situatie: onder de veelvuldig uitgeblaatte term "vrijheid van meningsuiting" wordt tegenwoordig verstaan dat iedere krankjofel z’n frustratie op uiterst botte en denigrerende wijze mag uiten met behulp van het eerste het beste onderwerp dat ‘m voor de voeten komt. In navolging hiervan zijn de eerste oproepen tot het in ere herstellen van de schandpaal het volksgericht weer hoorbaar in onze maatschappij. ( het wordt kennelijk geacepteerd als iemand de meest gruwelijke daden verricht, want ja, hij flipte gewoon, dat kan iedereen gebeuren, maar intussen willen wel wel weten of onze buur ooit met z’n handjes aan de kleine kindertjes heeft gezeten, want dan kunnen we ‘m met z’n allen stenigen. Verdachten worden vaker herkenbaar en met volledige naam in de media gebracht, en zowel advocatuur als OM bedienen zich steeds meer van de media om publieke opinie over een zaak of persoon te creëren. )

op 06 09 2008 at 11:53 schreef Laila:

De kracht van de media neemt allengs grotere vormen aan,deze wordt bewust aangewend om de publieke oppinie te beinvloeden.
Als je koopgedrag kan beinvloeden is het een-tweetje om deze(psychologische) kennis te toe passen op andere terreinen.

Het gaat al heel lang niet meer over de inhoud maar het is de vorm die bepalend is.
Als de norm voorschrijft dat het vanzelfsprekend is om ongefundeerd en ongenuanceerd je vuilighied te spuwen dan wordt daar natuurljk gretig gebruik van gemaakt. Achteraf kan je er nog altijd een prachtige draai aangeven hoe je tot dit inzicht of daad kwam.

op 06 09 2008 at 12:39 schreef wablief?:

Klopt, Laila.

Op zich zou het geen hele grote ramp zijn als het alleen bij het galspuwen zou blijven, maar in het kielzog hiervan wordt er steeds vaker het recht in eigen hand genomen door burger en politiek.

Afeglopen week kwam in het nieuws dat de politiek te veel druk uitoefent op de rechterlijke macht om uitspraken meer aan de onderbuik gevoelens ( waar politici zich door onder druk gezet voelen ) te laten voldoen. De druk die politici ervaren is echter het directe gevolg van het populisme waar ze zich van bedienen.
De VVD roept nu dat omwonenden geïnformeerd dienen te worden als er een pedofiel bij hen in de buurt komt wonen. Hoezeer ik ook de angst en bezorgdheid van mensen kan begrijpen, is dit alleen maar een teloorgang van ons rechtssysteem. De rechter legt een straf op, na die straf zit het er op. Door een dader daarna als dusdanig bekend te maken in de wijk straf je hem nogmaals, de bewoners willen hem niet in de wijk hebben waardoor hij nergens meer kan wonen, dus wordt ‘ie nog eens gestraft. En als hij dan eindelijk ergens komt te wonen, menen de omwonenden toch weer het recht in eigen hand te nemen, waardor de dader wéér wordt gestraft. De rechter bepaalt de strafmaat, die moet adequaat zijn, absoluut. Het slachtoffer moet in bescherming worden genomen, ook dat is waar. Maar als de straf heeft plaatsgevonden, is het aan geen enkele burger of ambtenaar om deze straf nog maar eens over te doen. Ongeacht het misdrijf.

Ook de verbzingwekkende discussie tussen Verdonk en Enait bij Knevel en van den Brink is een direct gevolg van deze "vrijheid van meningsuiting". Allebei deze personen houden er griezelige denkbeelden op na. aten we hopen dat géén an beiden ooit werkelijke macht mag uitoefenen.

op 06 09 2008 at 14:25 schreef Laila:

Iets wat mij vroeger al opviel en mateloos irriteerde bij veel magazines, was dat de inhoud plotsklaps ondergeschikt was aan vormgeving maar ik had nooit durven bevroeden dat deze tendens zich zou voortzetten bij minder luchtige zaken zoals bij rechtszaken.

Zo ook gisteravond in de ‘Leugen dicteert’ over de wijze waarop nieuws naar buiten kwam over Rusland en over Georgie.
Het ging over het toegegeven gebruik van clusterbommen door beide partijen.
Bij de ene partij werd weinig of geen aandacht aan dit onderwerp besteed en bij de ander werd er iets grootser uitgepakt.

De keerzijde van de publieke opinie beïnvloeden d.m.v media is;dat iedere burger omdat hij deelgenoot wordt gemaakt van volstrekt onzinnige details,hij zich heer en meester voelt over alles wat zich afspeelt in de maatschappij en staat te trappelen om zijn macht te laten gelden.

Ik denk dat het aan de schandpaal willen nagelen van reeds gestrafte pedofielen het falen van de rechterlijke macht onderstreept.
Zoals jij zegt als de straf adequaat geweest zou zijn……..zou zijn inderdaad! Helaas blijkt maar al te vaak uit de praktijk dat de straffen geen resultaat sorteren.
De burger is nu een multi-inzetbare kracht voor politie,overheid. Het is Big Brother maar onder het mom van betrokkenheid met de maatschappij.
Betrokkenheid voelt anders ,warmer en oprechter maar dat is dit niet.
Het zijn steeds hele kleine stapjes die worden genomen alvorens er een rigoureuze wet wordt aangepast of aangenomen.

op 06 09 2008 at 16:28 schreef Tofuburger:

Waar burgerschap is dat je je inderdaad een mening vormt over de gebeurtenissen in de wereld en wat er met je belastinggeld gedaan wordt. Nu dat dankzij internet meer en meer gebeurt, schrikken politici en andere elitaire figuren. Dan heet het opeens ‘onderbuikgevoelens’.

Bang is men om werkelijk een stem aan de burger te geven. Misschien terecht, maar geef dat nou eens toe.

op 06 09 2008 at 18:36 schreef kaka:

@laila
als je ooit een boek schrijft, schaf ik die wel aan.

@wablief
geen steek tussen te krijgen, helemaal mee eens.

op 06 09 2008 at 18:36 schreef kaka:

@laila
als je ooit een boek schrijft, schaf ik die wel aan.

@wablief
geen steek tussen te krijgen, helemaal mee eens.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS