Home » Archief » Bloggen voor vrijheid


[07.10.2008]

Bloggen voor vrijheid

Hassnae Bouazza

Dinet12 (163k image)
Illustratie: Alphonse Etienne Dinet

Enige tijd geleden verspreidden Egyptische bloggers filmopnamen, gemaakt met een mobiele telefoon, waarop was te zien hoe een politieagent een taxichauffeur verkrachtte. Het werd een groot schandaal dat leidde tot het ontslag van de agent. Ook werd in één klap duidelijk: anonieme bloggers worden in Egypte niet gehinderd door staatstoezicht en censuur, waardoor ze ongeremd verslag kunnen doen en misstanden aan de kaak stellen.

Persvrijheid en de islamitische wereld, die twee zijn water en vuur. Om die reden was er vorige maand op uitnodiging van de organisatie Free Voice een grote delegatie journalisten uit de islamitische wereld te gast in ons land om met elkaar en met Nederlandse collega’s te praten over Persvrijheid. Niet dat Arabische journalisten totaal zijn beknot: over buitenlandse aangelegenheden en politici mogen ze schrijven en zeggen wat ze willen, alleen over de eigen leiders is het mondje dicht.

De Marokkaanse journalist Hassan Rachidi, tevens directeur van het Al Jazeera kantoor in Marokko, vindt desalniettemin dat het met de persvrijheid in zijn eigen Marokko goed gaat, al worden er om de zoveel tijd maatregelen genomen door de regering waardoor journalisten worden belemmerd. Eén zo’n belemmering is de rechtszaak die de Marokkaanse overheid tegen Al Jazeera heeft aangespannen omdat het, onder leiding van Rachidi, onjuiste informatie zou hebben verstrekt over rellen in juni (mensenrechtenorganisatie CMDH meldde aan Al Jazeera dat er doden waren gevallen, dit werd betwist door de Marokkaanse overheid die Al Jazeera daagde). Deze dagen dient het hoger beroep.

Journalisten zijn makkelijk te traceren en aan te pakken voor de overheid, dit in tegenstelling tot internetbloggers, zo vertelt de Egyptische journaliste en ongeremde spraakwaterval Abeer Saady, werkzaam voor het dagblad Al Akhbar. Daar waar journalisten zich dienen te houden aan regels en beperkingen, bleken de bloggers zo vrij als een vogeltje – totdat de grote schandalen – zoals die met de verkrachtende politieman – zich aandienden en de regering besloot dat óók bloggers onder de mediawet en de daaraan verbonden regulering dienen te vallen. U ziet, internet wordt gedoogd zolang het de mensen maar niet op al te veel vreemde gedachten brengt en er niet aan de gevestigde orde wordt geknaagd.

Ongerust over zoveel macht van het volk (democratie, een goed idee, maar niet ten koste van de Grote Leider en Zijn Gevolg), besloot de overheid hierop dat alle Egyptische bloggers, zo’n 15.000, zich moesten laten registreren. Een slimme zet, want nadat een aantal bloggers opriep tot een staking, kon het vermeende brein achter de actie in een mum van tijd worden opgespoord en voor de rechter gedaagd.

Het belangrijkste voor Abeer Saady is niet zozeer de gevestigde orde, maar het tegengaan van de corruptie die het land zo verdeelt en de tegenstellingen uitvergroot. Ze gelooft dat als de pers dat aan de kaak kan stellen en de bewuste ambtenaren en politici ter verantwoording kan roepen, de volledige persvrijheid en democratie als vanzelf zullen volgen. Maar de pers kán haar eigen overheid niet ter verantwoording roepen, en dus blijft de positie van ‘La Vache Qui Rit‘ (‘de lachende koe’, naar het beroemde Franse kaasmerk), de bijnaam van president Moubarak, nog stevig in zijn zadel zitten.

De conferentie, waar de journalisten vrijelijk konden spreken, werd ook bezocht door de Ministers Verhagen en Koenders. Nou, als twee Nederlandse ministers zich ermee bemoeien, weet je dat het met dat praten wel goed komt, want dat kunnen Nederlanders als de beste. De bijeenkomst was besloten om de verschillende deelnemers niet in gevaar te brengen. Heeft zo’n bijeenkomst dan wel zin? Rachidi denkt dat het wel degelijk nut heeft om met andere journalisten te praten en en netwerk te bouwen.

Saady is voorzichtiger. Toen ik haar vroeg of er nog goede politieke moppen zijn, durfde ze haar vingers er niet aan te branden. Praten is mooi, maar er moet ook iets gebeuren.

Welnu, daar hebben bloggers geen ministers voor nodig. Mijn oplossing is simpel: Nederlandse bloggers moeten artikelen plaatsen die hun evenknieën in de islamitische wereld hen mailen. De artikelen worden geplaatst, uiteraard onder pseudoniem, op Nederlandse websites die zich richten op de islamitische wereld. Zonder gevaar kunnen bloggers uit islamitische landen dan misstanden aan de kaak stellen en oproepen tot actie. Geen Lachende Koe die er ooit achterkomt wie al die gezagsondermijnende artikelen op Nederlandse websites schrijft.

Bloggers aller landen verenigt u!

Hassnae Bouazza treft in het geheim voorbereidingen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland. Bovenstaande column werd eerder gepubliceerd in Vrij Nederland.

Algemeen, 07.10.2008 @ 15:03

[Home]
 

16 Reacties

op 07 10 2008 at 15:39 schreef Peter:

Graag weer even hier stemmen.

op 07 10 2008 at 17:47 schreef Kariem:

Dapper van die man om zijn verhaal op tv te vertellen.

op 07 10 2008 at 17:59 schreef Loor:

De artikelen worden geplaatst, uiteraard onder pseudoniem, op Nederlandse websites die zich richten op de islamitische wereld.

Aan welke Nederlandse sites moet ik denken, Hassnae?

op 07 10 2008 at 18:16 schreef dieanderesjaak:

HetVrijeVolk?

op 07 10 2008 at 21:19 schreef Tarak:

Egyptische bloggers moesten zich registreren? Wat vreemd dat ik dit in de media gemist heb, terwijl het een enorme aanval op de vrijheid van meningsuiting is. Eng.

Zijn internationale blogsites geblokkeerd in Egypte? Hoe werkt dat? Want je kunt in principe ook op een japanse blog over Egypte bloggen.

op 07 10 2008 at 22:19 schreef Altijdleuk:

Hou eens op met dat oervervelende "hier even stemmen". Zit je stemmen voor je eigen stukkie te verzamelen? Wat een zelfgeilerij, zeg.

op 07 10 2008 at 22:46 schreef Ozymandias:

@ Altijdleuk,

Wanneer ga je nou eens een keer leuk doen?

op 08 10 2008 at 10:33 schreef Peter:

Want je kunt in principe ook op een japanse blog over Egypte bloggen.

Dat is dus precies wat Hassnae voorstelt, dat bloggers in vrije landen websites oprichten en onderhouden voor bloggers in onvrije landen, zodat die zonder vrees kunnen schrijven wat ze willen.

Ik wil hier serieus werk van maken. Daarvoor moet contact gelegd worden met bloggers in de islamitische wereld, er moeten hier blogs worden opgericht, misschien een hele nieuwe weblogaanbieder voor uitsluitend bloggers uit onvrije landen.

Maar hier is juridische en technische expertise voor nodig, dit idee moet ook nog goed uitgewerkt worden. Daarom roep ik mensen op om te helpen dit te realiseren.

Wie wil meedoen of ideeën heeft, stuur een mail naar frontaalnaakt@peterbreedveld.com.

Dit kan iets moois worden.

op 08 10 2008 at 11:13 schreef Wampie:

Goed plan. Is het haalbare kaart dat er standaard een Engelse vertaling van de teksten wordt bijgeleverd, zodat we kunnen meelezen?

En is er iemand thuis in subsidieland? Die dampende potten staan er toch.

op 08 10 2008 at 11:24 schreef hassnae:

Loor, ik denk niet specifiek aan bepaalde sites. Het is iets wat bloggers gewoon kunnen doen. Peters invulling kan heel goed werken.

Tarak, hoe de Egyptische wet in detail werkt, kan ik je niet vertellen, maar persvrijheid of vrijheid van meningsuiting is daar sowieso niet, dus het is niet vreemd dat ze over zijn gegaan tot de registratie van bloggers.

Onlangs is er een journalist tot twee maanden cel veroordeeld omdat hij had geschreven dat Moubarak ziek was. Twee maanden.

Wampie, dat is zeker haalbaar. Vaak schrijven bloggers ook in het Engels of Frans hun politieke teksten, dus dat scheelt. Ik heb onlangs nog een goede column gelezen in het Engels. Ik zoek hem even op en dan link ik ernaar.

op 08 10 2008 at 12:03 schreef Altijdleuk:

Leuker kunnen we het niet maken,makkelijker wel

op 08 10 2008 at 12:28 schreef Conan:

Een nobel streven!

op 08 10 2008 at 13:35 schreef babs:

Goed idee. Een paar opmerkingen:

-Ik zou geen gewone e-mail gebruiken. Er zijn betere oplossingen. Desnoods per post doen.
-Alles moet doorgelezen worden voor publicatie en aan de wet voldoen van het land van publicatie. Deze site zou in de VS al lang gesloten zijn waarschijnlijk. In Nederland moet je oppassen wat je over joden, moslims of homo’s zegt. Alles in minstens 2 talen publiceren is een goed idee, maar alleen als je vertaler onafhankelijk en betrouwbaar is.
-Alle schrijvers moeten zich goed realiseren dat er wel degelijk een kans is dat ze gepakt worden en dat ze dan een serieus probleem hebben.
-Het is voor een Arabisch land makkelijk een normale Nederlandse website buiten te sluiten (wat China doet bijvoorbeeld).
-Houd rekening met serieuze problemen met zowel Nederlandse als Arabische overheden, instanties en individuen. Nederland zal niet het nieuwe Denemarken willen worden en graag voldoen aan een Arabisch verzoek tot sluiten. Arabische overheden kunnen geld geven aan instanties en individuen die je website bestrijden. Als je een directe bedreiging bent voor een zeer rijke en machtige bestuurdersklasse moet je rekening houden met heel serieuze problemen.
-Overleg met je Internet-provider over wat je gaat doen. Zoek een provider die in elk geval verbale garanties geeft dat je niet na een mailtje van Saudi Arabie wordt afgesloten. XS4ALL heeft een goede naam, maar KPN, de eigenaar van XS4ALL, heeft wel eea te verliezen in de Arabische wereld.
-Net als HVV in de VS hosten lijkt me in dit geval niet eens zo’n slecht idee. Zolang je maar geen onnodig bloot hebt is Freedom of Speech daar nog een belangrijke waarde.

op 08 10 2008 at 14:00 schreef Peter:

O God, ik heb weer meer hooi op mijn vork genomen dan ik besefte.

Bedankt Babs, dat zijn nuttige wenken. Mensen die willen helpen met het realiseren van dit project?

op 08 10 2008 at 20:23 schreef Wampie:

Misschien een ingeburgerde vluchteling-journalist, die beide werelden kent. Bijvoorbeeld uit de kring van Goran Baba Ali, hoofdredacteur van Ex Ponto Magazine.

op 08 10 2008 at 20:37 schreef Paco:

Of een stukje schrijven in het bargoens, misschien dat de hermandad dan niet komt. Of ze roepen je te verschijnen op het Kremlin (puesto de policía)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS