Home » Archief » Kop van Jut


[20.11.2008]

Kop van Jut

Peter Breedveld

Z8 (43k image)
Illustratie: Anders Zorn

Rita Verdonk denderde, vergezeld door haar bodyguards, met een boodschap zonder twijfels door de probleemwijken. Ella Vogelaar zwierde met fleurige kleren met luisterend oor door haar ‘krachtwijken’.

Zo begint een nieuwsreportage van redacteur Cees Van der Laan in dagblad Trouw van vanmorgen. Verlaan was aanwezig bij een bezoek aan de Haagse Rivierenbuurt van de opvolger van integratieminister Ella Vogelaar, Eberhard van der Laan, van wie ik maar aanneem dat-ie alleen een naamgenoot van Cees is, geen familie.

Cees streeft niet naar objectieve berichtgeving, zoveel is duidelijk. Hij is erg chagrijnig over het aftreden van Vogelaar en dat zullen we weten ook. Een stukje over Eberhard wordt daarom een lofzang op Ella, die fleurig zwierde tegenover de dreigend denderende Rita Verdonk met haar intimiderende bodyguards. En terwijl Verdonk anderen haar onverbiddellijke boodschap dor de strot ramde, legde Ella haar oor te luisteren. Kijk, dát was ze dus aan het doen, toen Rutger haar een paar zuigerige vragen voorlegde. Ze klapte niet dicht, ze legde haar oor te luisteren.

Dat weten we allemaal na die eerste twee zinnetjes van dat nieuwsstukje: wat Cees van Rita Verdonk vindt en dat-ie van Ella Vogelaar houdt, en het dient allemaal ter inleiding van zijn mening over Eberhard, die bij zijn twee illustere voorgangers maar een saaie grijze muis is, ‘met een ‘grijs pak, grijs haar, zacht sprekend, (…) Van der Laan oogt als een ietwat verbaasde advocaat die in zijn nekvel uit zijn dossiers werd gerukt.’

De toon is gezet. Het ging net zo lekker met die zwierende Vogelaar in haar fleurige kleding, die in elke Marokkaanse potenrammer en Antilliaanse drugsdealer een verrijking van de Nederlandse cultuur ziet – een frisse wind na die enge Verdonk -, moeten ze haar zo nodig vervangen door een stoffige frik die nú zijn collega’s op kantoor al mist.

Ik vind het wel aardig om aan de hand van dit stukje te laten zien hoe blind sommige journalisten zijn door hun eigen vooringenomenheid. Want zo grijs is die Eberhard van der Laan helemaal niet. Ja, hij heeft inderdaad grijs haar, maar moet je zien hoe wild het krult. Hij mag er ook wel eens een kam doorheen halen. Hij heeft een markante, ietwat afgeleefde kop, een scherpe neus. Een harde werker, die late uren maakt, maar ook iemand die van Bourgondisch leven houdt. Dat kun je allemaal aan zijn gezicht zien.

Zijn pakken zijn zeker niet flamboyant, maar het zijn goeie pakken, dat zie je meteen. Geen opdringerige pakken, en dat moet ook niet, als je mediator bent. Een goede mediator dringt zichzelf niet op de voorgrond. En eigenlijk is een integratieminister toch een soort mediator.

Eberhard van der Laan is een wat non-conformistische figuur, die vroeger zijn geld verdiende met kaartspelen in Brusselse cafés en als vrachtwagenchauffeur, zonder dat-ie daar het vereiste rijbewijs voor had. En hij zegt ook nog dingen die je van elke politicus zou willen horen: ‘‘Met klagen over de toon van het debat doe je je gesprekspartner geen recht als je daarmee de inhoud van de boodschap wegschuift.’

Maar Cees wil per se een grijze muis van hem maken, om hem ongunstig te laten afsteken bij de door hem bewonderde, frisfleurige Vogelaar. Cees is niet alleen in zijn verdriet, dat weet hij zeker. Cees weet zich gesteund door Eberhards ‘begeleidende ambtelijke staf, waar de ‘verbijstering over de hardhandige verwijdering van Ella Vogelaar nog op de gezichten staat.’

Moet u zich voorstellen, zulke weinig professionele ambtenaren die niet gewoon een beetje chagrijnig zijn, ietwat uit hun hum over het vertrek van hun vorige baas. Nee, de verbijstering staat een week later nog op hun gezichten te lezen! Althans, Cees haalt die verbijstering er feilloos uit, maar het zou me niet verbazen als de andere aanwezigen daar helemaal niets van hebben meegekregen. Dat die zouden zeggen: “Verbijstering? Waar hebt u het over? Bij die ene zag ik zelfs iets van opgeluchtheid, en die andere stond zich volgens mij te vervelen.”

Zou zo maar kunnen, maar van Cees van der Laan zullen we het niet te weten komen. Toen hij de dag tevoren te horen kreeg dat-ie naar dat bezoek in de Haagse Rivierenbuurt moest, wist-ie al precies wat-ie ging zien en dat is dan ook wat hij zag en niks anders. Waarschijnlijk had-ie liever een column gehad waar-ie zijn meninkjes in kwijt kan, in plaats van elke dag de kou in te moeten om citaatjes op te tekenen.

Op zeker moment loopt het gezelschap over het Huygensplein, waar in 1872 Hendrik Jut een dubbele moord pleegde die zoveel verontwaardiging wekte, dat Jut dreigde te worden gelyncht. ‘De volkswoede eiste de ‘kop van Jut’, mijmert Cees. En dan vraagt hij aan Eberhard: ‘‘Gold dat eigenlijk ook niet voor Vogelaar?’

Christusmeziele, Cees is zo geobsedeerd door Vogelaar, wil haar in zijn stukje zó graag een martelaar maken, dat hij van de weeromstuit van een veroordeelde moordenaar een onschuldig slachtoffer van redeloze volkswoede maakt, om vervolgens Vogelaar ook zo te kunnen aanduiden. Zulke rare u-bochten zie je zelfs in de stukjes van Sjoerd de Jong niet. Vogelaar is geen moordenaar en ze is ook geen slachtoffer van redeloze volkswoede. Eerder van verraderlijke partijgenoten, maar daar moet je toch een beetje op bedacht zijn, als je bij de PvdA gaat. Risico van het vak, zullen we maar zeggen.

Eberhard reageert dan ook terecht gepikeerd (‘‘een tikje fel’) op Cees’ domme suggestie: ‘“Daar ben ik het niet mee eens.’”

Peter Breedveld wilde vroeger altijd voor kranten als NRC en Trouw schrijven, maar hij beseft nu dat hij daar niet slecht genoeg voor is.

Algemeen, 20.11.2008 @ 21:25

[Home]
 

6 Reacties

op 20 11 2008 at 23:35 schreef Ozymandias:

Ik snap die Cees Van der Laan niet helemaal. Vermoedelijk is hij het met Vogelaar’s inhoudelijke boodschap wel eens. Dat zal de de reden dat hij haar steunt.

Echter, vond hij haar boodschap wel goed, dan zou hij eigenlijk blij moeten zijn met haar aftreden.

Want er was niemand anders die het multiculturalistische jaren-70-knuffeldenken zoveel schade heeft berokkend als Vogelaar met haar onbeholpen media optredens.

En eigenlijk moeten wij haar dankbaar zijn.

Verder wil ik nog zeggen dat het een prachtige column is, Peter! En scherp gezien; Vogelaar legde haar oor te luister bij Rutger, dat verklaart wat ze deed in dat fimpje. Hahaha!

op 21 11 2008 at 03:33 schreef Asmodeus:

"Ik snap die Cees Van der Laan niet helemaal. Vermoedelijk is hij het met Vogelaar’s inhoudelijke boodschap wel eens. Dat zal de de reden dat hij haar steunt.

Echter, vond hij haar boodschap wel goed, dan zou hij eigenlijk blij moeten zijn met haar aftreden."

Tja…
"Want(…)"
"En(…)"
Dus, Ozy?!
Eigenlijk te dankbaar, blij, echter…

op 21 11 2008 at 07:12 schreef Frank:

Als ik mij niet vergis was Hendrik Jut de eerste moordenaar die in Nederland werd berecht nadat de doodstraf was afgeschaft. Een vindingrijke kermisbaas wist de volkswoede te gelde te maken door inderdaad met de kop van Jut op de kermis te gaan staan.

op 21 11 2008 at 12:20 schreef Ahitofel:

@Breedveld, waarom heb je geen RSS feed?

op 21 11 2008 at 12:41 schreef Peter:

Weet niet hoe dat moet op dit systeem. Maar ik wil verhuizen naar een ander systeem en dan zal ik ook zorgen voor RSS Feed.

op 21 11 2008 at 22:58 schreef Asmodeus:

Een hedendaags equivalent voor Jut is het hoofd van Joran. Kermisbazen mogen ermee doen wat ze willen…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS