Home » Archief » Lintje


[17.01.2009]

Lintje

Fred de Haas

hafsia7 (77k image)
Hafsia Herzi

Geachte heer Martinus,

Wat een verrassing dat u plotseling via de TV mijn Nederlandse huiskamer binnenkwam! Er valt altijd wel iets te lachen met U, dus ook ditmaal bereidde ik mij voor op een geestig intermezzo.

Wat u te zeggen had zou echter jammer genoeg een grote teleurstelling blijken en mij niet bepaald vrolijk stemmen. U stond voor de camera wat heen en weer te zwaaien met een Nederlandse ridderorde die u ooit had gekregen en zei iets over ‘teruggeven’ en dat ze (?) niet beleefd waren tegen zwarte mensen’.

Ik besloot iets meer van uw vreemde gedrag te weten te komen en een dag later kon ik u beluisteren in een interview dat u had met de Curaçaose journalist Dick Drayer. Dat interview was zeer verhelderend. U wilde inderdaad uw lintje teruggeven vanwege het gebrek aan democratische gezindheid van Nederland en de vermeende poging van dat land om uw eiland opnieuw te koloniseren.

Meneer Martinus, u geniet, niet alleen op Curaçao, maar ook in Nederland, een goede reputatie als schrijver. U heeft hiervoor, en voor de verdienste die u heeft gehad voor Curaçao, dan ook volop erkenning gekregen in het Koninkrijk. Nederland heeft u een orde toegekend in de rang van Ridder in de Orde van Oranje Nassau. U heeft dat lintje niet geweigerd, hoewel uw verhouding met Nederland en de Nederlanders nu niet bepaald hartelijk was en de Nederlanders in 1992 niet aardiger of onaardiger waren dan nu.

In 2006 heeft men in Nederland uw boek Dubbelspel als boek van het jaar gekozen en in een miljoen exemplaren gratis verspreid. Men heeft u in Nederland uitgenodigd en gefêteerd en u heeft met dankbaarheid het aanbod aanvaard om drie maanden lang in een riant schrijvershuis in Amsterdam te verblijven waar u mocht doen, denken en schrijven wat u wilde.

Tot zover de heer Martinus als schrijver en de waardering die hij geniet in Nederland, een waardering en erkenning die hij zich kennelijk graag liet aanleunen.

Er bestaat echter nog een andere heer Martinus. Dat is iemand wiens andere persoonlijkheid men, edelmoedig als mensen soms zijn, vaak laat verdwijnen onder die van de schrijver: de rancuneuze, door het verleden gegijzelde, bijterige, inconsequente, tegenstrijdige, irrationele Frank Martinus.

Ik kan dit natuurlijk niet zomaar zeggen en moet dit op de een of andere wijze aantonen. Ik kan moeilijk in dezelfde fout vervallen als u, nietwaar? Daar gaan we dan.

In het interview met journalist Drayer maakt u zich kwaad over het feit dat de journalist uw ridderorde een ‘lintje’ noemt. En u vindt het ‘typisch Nederlands’ dat ze daar – in Nederland – op die manier iets belangrijks tot iets kleins maken. Maar nog geen anderhalve minuut later – u heeft dan inmiddels vergeten wat voor onzin u heeft uitgekraamd – gebruikt u in datzelfde interview, gedachteloos het woord ‘lintje’.

Zou het woord ‘lintje’ dan toch een gewone benaming zijn, meneer Martinus, en heeft u weer eens iets tot een issue gemaakt dat het in werkelijkheid niet is? Maar u wilde natuurlijk hoogglans verlenen aan uw voorgenomen daad en het teruggeven van een ‘lintje’ is op zich natuurlijk niet belangrijk genoeg… Ja, nu begrijp ik het.

Meneer Martinus, er moet me nóg iets van het hart: waarom voert u toch al jaren een kruistocht tegen ‘blank’ en waarom associeert u, zonder onderscheid van personen, die kleur toch altijd zo koppig en rancuneus met neo-kolonialisme? En als u zo’n hekel heeft aan alles wat niet bruin is, waarom belt u dan zo beleefd de voormalige kolonisator, de directeur van het kabinet van de Koningin, op om hem netjes te vragen hoe u de ridderorde op een elegante manier kan teruggeven? Keurig, meneer Martinus! Geen Nederlander had het u kunnen verbeteren! Elegant teruggeven! Zoiets heet een contradictio in terminis, meneer Martinus. Maar die zijn u op het lijf geschreven!

Nee, meneer Martinus, als u écht een daad had willen stellen dan zou u met wat partijgenoten en andere collega-lintdragers naar de Handelskade zijn gelopen en had u met een brede armzwaai uw decoratie in de Sint Annabaai gegooid, het water dat van Walbeeck in 1634 met zijn schepen doorkliefde om het begin van de kolonisatie in te luiden! En als u geluk had gehad was er misschien wel iets literairs gebeurd en had een vis het lintje opgegeten.

Want u weet wat er in zo’n geval kan gebeuren: een Curaçaose visserman had de vis kunnen vangen, u had hem op de markt van hem gekocht en thuis had u in de maag van de vis uw ordeteken weer teruggevonden. U zou dan de geschiedenis zijn ingegaan, niet als ‘Het Vrouwtje van Stavoren’ maar als het ‘Mannetje van Punda’. Dát was nog eens iets geweest! Maar ja, dat kan nu niet meer en u gaat keurig met een paar andere gedecoreerde oudere heren naar het Wilhelminaplein.

Meneer Martinus, wat mij ook van u tegenvalt, is dat u altijd op de man speelt. Ik herinner me dat u in de jaren ’80 een Curaçaose schrijver, de heer C. de H., ervan beschuldigde dat hij niet moest denken dat hij verstand van literatuur had omdat ie toevallig kruiden had bestudeerd (N.B. de heer C. de H. is apotheker van beroep). Dat geeft toch geen pas, meneer Martinus? U zegt toch ook niet dat Pierre Lauffer niet moet denken dat ie verstand heeft van poëzie omdat ie ambtenaar van de posterijen was?

Ook zegt u klagelijk in het interview dat er niemand in Nederland is die iets goeds heeft te melden over de Antillen. U weet dat u daarmee een aperte leugen debiteert. Omdat u een intelligent mens bent neem ik u dat zeer kwalijk en u zou daarvoor uw excuses moeten aanbieden.

U beschuldigt Nederland ervan dat het niet democratisch handelt… Hoe democratisch bent u zelf, meneer Martinus?

U weet toch dat het Curaçaose volk op 8 april 2005 gekozen heeft voor autonomie binnen het Koninkrijk? U weet toch dat dit is vastgelegd in een slotverklaring die is ondertekend door acht Antilliaanse Bestuursorganen en door de eilandsraad van Curaçao in juli 2007 is bekrachtigd?

U kunt dat wel niet leuk vinden en u had liever gewild dat het volk voor volledige autonomie had gekozen, dat is uw goed recht, maar u zult zich wél bij de uitslag van dat referendum moeten neerleggen. Als goed democraat. Maar dat bent u niet. U beweert heel brutaal, in hetzelfde interview, dat u de uitlaatklep van het volk bent. Maar, meneer Martinus, u bent helemáál niet de uitlaatklep van het volk. U bent de uitlaatklep van uzelf!

U wilt volledige autonomie. En of Curaçao dat nu aankan of niet, nou, u ziet wel waar dat schip strandt. Als het maar een anti-Nederlandse beslissing is. U ziet nog liever dat het eiland bestuurd gaat worden door narcistische, larmoyante demagogen en volksmenners van het soort dat u aan het werk heeft kunnen zien tijdens de demonstraties rondom de Ronde Tafel Conferentie …

U zou daar ongetwijfeld nog veel genoegen aan kunnen beleven. Het zijn dezelfde mensen die het funderend onderwijs naar de bliksem hebben geholpen door het Papiamentu in alle klassegroepen als instructietaal in te voeren. Zonder de leerlingen en de leerkrachten te voorzien van de benodigde leermiddelen! De situatie is nu zo erg uit de hand gelopen dat het Rooms-katholieke Schoolbestuur (met zestig procent van de scholen onder zich) het besluit heeft moeten nemen het Nederlands opnieuw in te voeren om de kinderen fatsoenlijk op te kunnen leiden en hen de weg te wijzen naar het vervolgonderwijs van de klasse Havo/VWO. Dat gaat namelijk niet alleen met behulp van het Papiamentu en onder de huidige Curaçaose omstandigheden, meneer Martinus! En u weet dat als geen ander. Maar daar horen we u niet over. Wilt u op die ingeslagen weg voortgaan?

Met alle respect voor de schrijver Martinus en vriendelijke groeten,

Fred de Haas volgt de ontwikkelingen op de Nederlandse Antillen vanuit Wassenaar op de voet.

Algemeen, 17.01.2009 @ 11:14

[Home]
 

0 Reacties

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS