Home » Archief » Aardappel


[24.02.2012]

Aardappel

Tom Lievens


Illustratie: Phil Henderson

Wat begon als een klein protest van een dertigtal jongeren voor een middelbare school, groeide uit tot een nationale rel met protesten over gans Spanje. Sedert verleden week zijn er, verspreid over Spanje, allerlei kleine studentenacties en protesten. Afgelopen woensdag sliep een aantal leraren en studenten in hun aula’s om hun ongenoegen over het gevoerde besparingsbeleid in het onderwijs te uiten.

De keiharde besparingen laten zichtbare, open wonden na. Verschillende scholen en universiteiten kampen met geldproblemen en moeten heel inventief omspringen met hun jaarlijks toegekende budget. Dat ontgaat ook de studenten niet. Al helemaal niet als de verwarming niet of amper een paar uur per dag werkt en men de raad krijgt een warme jas aan te trekken tijdens de lessen, er niet voldoende papier voorhanden is om les- en examenmateriaal te fotokopiëren en het onderhoud van de gebouwen te wensen overlaat.

Voor de IES-school (IES = Escola Educació Secundari = Middelbare school) Lluis Vives had een dertigtal studenten het snode plan opgevat het verkeer gedurende een aantal minuten op te houden en lucht te geven aan hun ongenoegen. Dat was buiten de politie gerekend. Die moet gemeend hebben dat het land zou ontwricht worden en ging het ontevreden studerende grut te lijf, deelde rake knuppelslagen uit en arresteerde een zeventienjarige student. De bal ging aan het rollen.

Het protest explodeerde. Donderdag organiseerden verschillende studentenorganisaties nog maar een keer een protest, dit keer niet alleen tegen de besparingen, maar ook tegen het ongemeen hard optreden van de politie. Resultaat: Tien arrestaties en verschillende gewonden. Op naar vrijdag: zes arrestaties en negen gewonden. Gisteren stond de teller op 42 arrestaties, waarvan de helft minderjarigen en een hoop gewonden.

Het hoofd van politie in Valencia verklaarde: “Tegen de vijand worden de middelen ingezet die nodig zijn.” Pardon? De vijand? Een groep ongewapende studenten die nog geen kiezelsteen gooiden? Het zwaarste vergrijp waarvan men hun kon betichten, was het bezetten van een zebrapad gedurende vijf minuten met een rij toeterende wagens als gevolg. Waarvan men nog niet eens zeker is of het getoeter uit ongenoegen was of sympathie.

Maandag stond Spanje nog maar een keertje op zijn kop. Madrid, Barcelona, Sevilla en in nog een aantal kleinere steden kwamen honderdduizenden de straat op. Deze keer niet alleen studenten. Het hangt de Spanjaard de strot uit gekoeionneerd te worden. Blijkbaar dorst de politie deze keer niet op te treden en bleef op de achtergrond. Een Griekse veldslag werd vermeden.

Het politieke estafettelopen kon beginnen. Het stokje der verantwoordelijkheid werd als een hete aardappel doorgegeven. De president van la Generalitat de Valencia (Valenciaanse regering), Alberto Fabra, verklaarde dat “iedereen het recht heeft om te protesteren maar dat dat te allen tijde vreedzaam moet verlopen.”

Tsja, hoeveel vreedzamer kan men zijn als men gaat zitten en leuzes scandeert, vraag ik mij af.

De aardappel zette zijn ronde verder. Minister van Binnenlandse zaken Jorge Fernández Díaz: “Het is duidelijk dat er aan de zijde van de studenten gewelddadige elementen de politie belaagden.”

De aanwezige fotografen en journalisten spreken over een totaal uit de hand gelopen politieactie. Voor het ogenblik zweeft de aardappel ergens in de lucht. Ik ben benieuwd in wiens hand hij zal vallen en met welk excuus hij snel zal doorgegeven worden.

Laat mij hopen dat de aardappel niet afkoelt en er maatregelen getroffen worden tegen dergelijke volledig van de pot gerukte acties der beleidsmakers en politie.

Tom Lievens woont op een berg ergens tussen Barcelona en Manresa. Werkt aan een roman, schrijft reportages en een wekelijkse column voor apache.be en is correspondent in Catalonië voor VRT Radio 1. Heeft uiteraard een blog en twittert.

Tom Lievens, 24.02.2012 @ 09:47

[Home]
 

27 Reacties

op 24 02 2012 at 10:07 schreef babs:

Dat extreem domme politie-optreden in Valencia was (los van de direct betrokkenen) het beste wat de studenten kon overkomen.

Afgelopen zaterdag had ik communistische vrienden uitgenodigd in een goed restaurant (om mijn restaurantcheques op te maken). Ze kwamen recht van de vrij grote demonstratie en in het restaurant zat de minister van arbeid een tafel verder. Dat was wel leuk. Heb ze aangeraden met haar te gaan praten, dat kan meer invloed hebben dan met tienduizenden demonstreren. Dat durfden ze toch niet aan.

op 24 02 2012 at 10:55 schreef Luza:

“Het is duidelijk dat er aan de zijde van de studenten gewelddadige elementen de politie belaagden.”

En het vreemde is dat er in dit Youtube tijdperk niet één beeld te vinden is van een ‘gewelddadig studentenelement..’ Goed stuk, bij dat woord ‘vijand’ viel vanochtend ook mijn mond open!

op 24 02 2012 at 11:03 schreef Tom Lievens:

Voor zover ik weet is zij niet naar Valencia getrokken, maar goed. En jouw communistische vrienden zijn representatief voor die tienduizenden? Dus geen enkele Spanjaard durft een minister aan te spreken? Een beetje kort door de bocht me dunkt. De aan te spreken ministers zijn trouwend die van onderwijs en binnenlandse zaken.

op 24 02 2012 at 12:17 schreef babs:

Ik woon in Sevilla, daar was het PP congres afgelopen weekend en daar waren dus vele PP-kopstukken.

De grote demonstraties afgelopen zaterdag gingen niet specifiek over onderwijs, het waren afgelopen zaterdag met name de ambtenaren die demonstreerden in Sevilla. In Madrid ook geloof ik.

Of Spanjaarden in het algemeen niet durven een minister aan te spreken, ik zou het niet weten. Dat zeg ik ook niet.

op 24 02 2012 at 12:27 schreef Pyt van der Galiën:

Die Spaanse communisten zijn ook niet meer wat ze ooit waren

Wat verwacht jij trouwens van het aanspreken van een minister, babs?

op 24 02 2012 at 13:07 schreef Leo Schmit:

Tom, blijf ons op de hoogte houden.

Politiegeweld in Spanje is, vrees ik, een voorbode van politiegeweld in Europa.

De politie in Europa wordt omgevormd tot huurlingen van de macht. Logisch dat ze de burger als vijand beschouwen.

Hier, in Indonesie, staat op de politiewagen een telefoonnummer, bel ons als je hulp nodig hebt. Wij zijn er om te helpen.

Of dat allemaal gebeurd weet ik niet, maar de intentie is positief.

Niettemin, al zijn ze nu helpers, ze volgen de instructies, dus als die op ‘hakken’ overgaan, is de burger meteen weer een vijand.

Het wordt tijd voor een sociologie studie van de politie.

Ik doe alvast een voorzet:

Iedere samenlveing heeft een aantal ruwe elementen. Deze figuren worden of criminelen, of blinde meppers, of politie-agenten.

op 24 02 2012 at 13:25 schreef Pyt van der Galiën:

@ Leo Schmit

Oeps. Ik zal me onthouden van commentaar. Kom er maar in, Pete.

Ik ben trouwens heel benieuwd wat onze Spanjaarden (babs en Tom) vinden van deze reportage van Canvas over een interessant sociaal experiment in Spanje.

op 24 02 2012 at 15:40 schreef Sasha Berkman:

Het zijn vooral mensen die niets kunnen die politieagent worden.

op 24 02 2012 at 15:49 schreef Bigpete:

Op het domme gelul van Leo ga ik niet reageren Pyt, ook oerdomme meningen zijn toegestaan…

op 24 02 2012 at 16:34 schreef Sabian:

Ik zag gister ‘hier in Indonesië’ [Bali] een politie controle. Diverse auto’s werden uit het drukke verkeer gepikt. Bestuurder stapt uit en loopt met agent naar de achterkant van de auto, er wisselt wat papier geld en de bestuurder mag weer verder. Maar inderdaad, ze hebben wel dat nummer op hun voertuig staan. Daar kunnen die Spaanse dienders nog wat van leren!11!!!1

op 24 02 2012 at 18:03 schreef babs:

Wat verwacht jij trouwens van het aanspreken van een minister, babs?

een rel

Pyt,
Mooie reportage. Niks voor mij zo’n dorp, ik zou er helemaal gek van worden. Maar het moet mogelijk zijn in elke provincie zo’n dorp van de grond te krijgen, ook in Nederland trouwens.

Als het hele land zo georganiseerd wordt, ga ik weg, met mijn werk en mijn kapitaal. Wordt dat verboden, dan pak ik de wapenen op. Ik wil namelijk wel privé-eigendom, niet dagelijkse bemoeienissen van de meerderheid met mijn leven en ik wil gewoon kunnen zeggen dat Che een massamoordenaar was voor een dictator, terwijl de koning van Spanje alleen zijn broer heeft vermoord.

op 24 02 2012 at 22:56 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

Beste Tom, wanneer mijn zoontje zulke opmerkingen maakt dan denk ik “geleuter van een kleuter” maar dat is dan een schattig eigenwijs ventje en van jou zouden we toch meer mogen verwachten ? Wat ik van jou verwacht is de constatering dat Griekentekens en Spanjaardappelen zich apart in elkaar laten meppen zonder in staat te zijn fatsoenlijk samen te werken en tot een alternatief te komen. Hier staat een bijdrage van me: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/een_ander_plan_voor_europa/ Waarom vertaal je het niet in het Spaans voor enkele verstandige kennissen van je ? Ik ken alleen maar “No tengo dinero” en “Besa mi mucho” en “Dos cervezas”. OK, je kunt natuurlijk zoveel van Spanjaardappelen houden dat je deze kennis voor ze achterhoudt, vrijheid blijheid, even goede agimos.

op 25 02 2012 at 02:19 schreef Leo Schmit:

Het mooiste moment dat een Noorse politieman kan beleven is op maandag morgen om 7 uur. Dan staat hij of zij langs de weg om dronkelappen op te sporen, dit nadat er op zondagavond een voetbalwedstijd op TV is geweest. Of een ander evenement waarbij een biertje is gedronken.

Hij of zij staat daar dan langs de weg om de argeloze chauffeur op weg naar zijn werk te pakken met enkele promilles in zijn argeloze bloed.

Daar kan je in Noorwegen een streep mee verdienen.

Maar toen er op Utoeya lustig op los geknald werd stond de politie aan de overkant toe te kijken. Desgevraagd verklaarde Oom agent: ‘Jeg vurderte ikk aa gaa paa andere siden’

Letterlijk: ‘Ik vond niet dat ik naar de overkant moest gaan.’

Lafaards zijn het ook ook nog eens.

Ik houd het nog maar even bij mijn sociologische stelling over de herkomst van Oom agent en de manier waarop hij en zij worden ingezet om de belangen van de elite te beschermen. Zie het Spaanse voorbeeld. Kijk ook nog even naar beelden uit Griekenland. Uw beroep Oom agent? Oh, niks biezonders, potje meppen voor de bankiers. Het betaalt niet echt goed, maar het is beter dan gemept te worden.

Commentaar van Grote Pier zit ik niet op te wachten.

op 25 02 2012 at 10:54 schreef Pyt van der Galiën:

Dit stukje gaat over de wijze waarop de Spaanse politie optreedt tegen demonstranten en de wijze waarop Zij Die Boven Ons Gesteld Zijn pogen dat optreden te vergoelijken, Thomas. Waarom zou Tom in plaats daarvan jouw artikelen moeten promoten?

op 25 02 2012 at 14:41 schreef Bertje:

@ Leo

Je lult en nog eens slap ook.
Met je gezeik over bezopen automobilisten, ik ben ook geen “politie vrind ” maar dat ze een stelletje aso-tuig (want dat ben je gewoon als je met drank achter het stuur kruipt) flink aanpakken is geheel terecht.
Helaas is de politie nodig en dat we de uitvoerende macht goed in de gaten houden lijkt me logisch maar zo afgeven op de koddebeiers vindt ik ronduit schofterig.

op 25 02 2012 at 15:21 schreef leo schmit:

Bertje, even lezen, op maandag morgen.

op 25 02 2012 at 16:31 schreef Sasha Berkman:

Er is geen land ter wereld dat geen slechte geschiedenis heeft met agenten. Hier ten lande zijn in woII de meeste joden uit hun huizen gesleept door nederlandse politieagenten, vaak aangegeven door hun nederlandse buren. De duitsers hebben niet veel hoeven doen in deze.

op 25 02 2012 at 16:50 schreef Bertje:

@ Leo

Even nadenken:

“met enkele promilles in zijn argeloze bloed.”

Dus de dag daarvoor zoveel gezopen dat ie op maandag nog promille in zeer hoge dosis in zijn donder heeft.
Pleur op joh, nou heb ik al een schurft hekel aan alcohol maar nog meer aan piemelhoofden die het onverantwoord gedrag die bij deze drugs hoort proberen te vergoelijken..

op 25 02 2012 at 18:32 schreef Sasha Berkman:

Bertje, agenten zijn het laagste slag mensen dat er bestaat. Kijk naar de geschiedenis domoor!

op 25 02 2012 at 18:55 schreef Bertje:

@ Herrn Berkman

Fijne vakantie gehad, ze hebben je snel weer ontslagen uit Duin en Bosch.
Ik dacht nog even hij is wat milder geworden in zijn comments maar ik bemerk nu dat je je medicatie weer onregelmatig aan het innemen bent.

op 25 02 2012 at 19:41 schreef Sasha Berkman:

Zeg dat tegen de dode joden en verzetsmensen

op 26 02 2012 at 09:47 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

@Pyt van der Galiën: Niemand hoeft iets of wat. Ik word soms alleen moe van die taferelen van mensen die knuppelen of zich laten beknuppelen. Mogelijk is mijn tekstje hierboven wat kort door de bocht. Maar wanneer je achterstallige belasting bij sommige rijke Grieken wilt incasseren heb je denkelijk toch een Sterke Arm der Wet nodig. Dat het in Spanje of Noorwegen soms fout gaat, zal best wel. Zorgwekkend is echter dat al die Spaanse en Griekse leraren en slimme studenten niet in staat zijn een verstandig antwoord te formuleren terwijl hun landen ineenstorten. Ook Tom op zijn Spaanse berg staat erbij en kijkt ernaar, en is alleen in staat tot een flinterdun rapportje. Vanaf mijn Schevenings duin vind ik het maar niets. Deze student uit Cyprus doet het wel uitstekend: http://www.protesilaos.com/

op 26 02 2012 at 12:57 schreef Pyt van der Galiën:

@Thomas

Er is geen enkele aanwijzing te denken dat het kiezen van andere volksvertegenwoordigers in Spanje tot een fundamenteel andere politiek zal leiden. Het roofkapitalisme dat tegenwoordig in Europa de dienst uitmaakt stop je op straat en nergens anders. Niet door te hopen dat regeringen als de Griekse of Italiaanse – die ópenlijk in dienst zijn van de banken – zich door argumenten laten overtuigen. Het gaat niet om argumenten, het gaat om belángen.

Zo bezien geven de Grieken en de Spanjaarden het goede voorbeeld. Je stroopt de mouwen op en gaat de straat op. Je laat de uitkomst van het belangenconflict niet afhangen van regeringen die dansen naar de pijpen van de ’trojka’ en Goldman Sachs.

op 26 02 2012 at 17:03 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

@Pyt van der Galiën: Opmerkelijk. De keuze voor de macht van de straat is linke soep. Ik kan begrijpen dat mensen gaan wanhopen maar dan zijn vreedzame kerkdiensten zoals in Angela Merkels DDR-tijd aan te bevelen. Wellicht kan Tom Lievens op zijn berg een euro-teken schilderen en dat dit aanbeden wordt of zo ? Ik heb natuurlijk de luxe dat ik al 20 jaar zeg dat de wal het schip zal keren, plus de wetenschap dat de crisis bestaande posities zal doen wankelen. Dus voor mij is er geen wanhoop maar zijn er de eerste tekenen dat naar me geluisterd gaat worden. Maar mijn Spaans is niet zo goed dus Tom kan beter wat gaan vertalen. Hier is mijn nieuwe weblog: http://boycottholland.wordpress.com/

op 26 02 2012 at 22:29 schreef Sasha Berkman:

Welke methode om verzet te plegen je ook kiest, altijd zul je te maken krijgen met knuppelende agenten.

op 28 02 2012 at 06:09 schreef Sasha Berkman:

http://www.youtube.com/watch?v=ONUp0iHTN-c&feature=endscreen&NR=1
een echte vent wordt gteen agent

op 29 02 2012 at 20:31 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Ben absoluut geen fan of vriend van de pliesie, maar er zitten echt wel idealisten tussen. Zulke types ontmoette ik toen ik nog werkzaam was in de ‘probleem’jeugd- en verslaafdenzorg.

Ik denk dat het probleem met de hermandad vooral ligt in de (lage) vereisten omtrent algemene ontwikkeling, sociale intelligentie en opleidingsniveau.
Maar, zoals ze in de Joe-Naait-Mie-Steeds zo treffend weten te zeggen:
“If you pay peanuts, you get monkeys.”
Dat is niet racistisch bedoeld, overigens. ;)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS