Home » Archief » Afstand nemen


[25.09.2014]

Afstand nemen

Suna Floret

rijs1

Ik ben het eens met burgemeester Aboutaleb. ‘De beste bescherming voor de ruim één miljoen moslims in Nederland is afrekenen met idioten’ zei hij. De islamitische gemeenschap kan publiekelijk best kritiek leveren op het moslimextremisme en hier afstand van nemen.

Tuurlijk lijkt het dan alsof de islamitische gemeenschap in een hokje wordt geplaatst. Een Rotterdamse moslim heeft net zo weinig te maken met IS als een Rotterdamse christen.

Scheve gezichten

Maar de islamitische gemeenschap is nu eenmaal anders. Sociale druk zit in de cultuur. Velen leven voor anderen, om roddels en scheve gezichten te vermijden. Dat stroomt nu eenmaal, ook met de derde generatie, nog steeds door de aderen van de islamitische gemeenschap. Als iemand ‘fout’ bezig is, dan wordt dat maar al te makkelijk gezegd.

Mijn moeder en ik gingen naar de tandarts en zagen dat de Nederlandse receptioniste is vervangen door een Marokkaanse. We mochten nog eventjes wachten op de tandarts en in die paar minuten nam ze de gelegenheid om een gesprekje met ons te beginnen.

Niet praktisch

‘Mooie kleur nagellak heb je op’, zei ze tegen mij. ‘Ik gebruik geen nagellak. Ten eerste mag dat hier niet op het werk en met nagellak op kan ik ook niet bidden. En dat doe ik vijf keer per dag dus dat is niet echt praktisch. Hoe doe jij dat met bidden?’ – ‘Ik bid niet’, zei ik. Ze keek naar de nagels van mijn moeder. ‘O. Je moeder volgens mij wel, hé?’ – ‘Nee, ook niet’.

Toen stond ze op en zei: ‘Kijk, er zijn vijf dingen in de islam die echt belangrijk zijn. Toen ze begon met de eerste zei ik tegen haar dat ze ze écht niet hoefde op te noemen. ‘Ik ben er van op de hoogte, dank je wel’. Ze keek me aan van: ‘Nou dan? Waarom doe je het dan niet? Het zijn maar vijf regels!’

Vaker gediscrimineerd

Dit is maar één voorbeeld, maar zoals ik al eerder heb gezegd, ik ben vaker gediscrimineerd door de islamitische gemeenschap dan door welke gemeenschap dan ook.

Ik neem het haar niet eens kwalijk, want zo is ze opgevoed; je mag best prediken als het om de islam gaat. Maar deze ‘verantwoordelijkheid’ heeft ook een andere keerzijde. Als je predikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is, mag je ook best afstand nemen van datgene wat extreem fout is. En wie kan dat dan beter dan de gemeenschap die in hetzelfde boek gelooft?

Suna Floret heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en af en toe klust ze bij voor Frontaal Naakt. Haar weblog is meer dan de moeite waard. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 25.09.2014 @ 06:59

[Home]
 

49 Reacties

op 25 09 2014 at 08:20 schreef babs:

Je mag best afstand nemen. Ik heb zelf de afgelopen week verschillende malen enthousiast afstand genomen van Nederlandse voetbalfans die hier (Spanje) de boel kwamen onderkotsen.

Probleem is dat mensen je continu vragen afstand te nemen. Sommige zonder verkeerde bedoelingen, maar velen ook omdat ze er eigenlijk van uit gaan dat moslims eng zijn.

Groepsdruk bestaat overal trouwens. Als ik terug ben in de stad van mijn jeugd wordt er door mensen die ik nauwelijks ken raar gereageerd als ik dat tiende biertje afsla. In Spanje wordt raar gereageerd als ik om negen uur ’s avonds mijn kind naar huis breng omdat ik dat al redelijk laat vind.

op 25 09 2014 at 08:21 schreef Berry:

Ik ben nog nooit door ‘de islamitische gemeenschap’ op een fout gewezen?!

Toch krijg ik op mijn school (school voor toneeldans) er dagelijks veel contact mee. Vrouwen met hoofddoeken brengen hun kinderen naar dansles en acceperen zonder morren, dat hun kind zich kleedt, zoals de kinderen hier. (In Duitsland)

Is het zo verschillend tussen Nederland en Duitsland?

op 25 09 2014 at 10:26 schreef Brenda van der Veer:

Mooi stuk Suna.

Ik ben nog nooit door ‘de islamitische gemeenschap’ op een fout gewezen?!

Ja Berry, het is zoals babs zegt, groepsdruk komt overal voor. Wat ook overal bestaat, is dat het je niet altijd in dank wordt afgenomen als je daarover praat. Er zijn altijd mensen die beweren nergens last van te hebben. Leuk voor ze.

Moslims, christenen, atheïsten en noem maar op zijn gewoon mensen met menselijke onhebbelijkheden. Geen van allen zijn engelen zoals geen van allen duiveltjes zijn. Niet iets om moeilijk over te doen. Zou jij, Berry, ook niet in een wereld zonder taboes willen leven?

op 25 09 2014 at 10:27 schreef Lucas:

ISIS- Imperialist Saudi & Israeli Strategy by Imam Muhammad Al Asi 08-08-2014
https://www.youtube.com/watch?v=1ErQ_qZdNNI

op 25 09 2014 at 11:04 schreef Thomas E:

“mag je ook best afstand nemen van datgene wat extreem fout is”

Ik denk dat verreweg de meeste moslims dit ook doen, Suna. Zoals verreweg de meeste Christenen afstand nemen van het SGP-gedachtengoed. Maar misschien moeten ze het onder de huidige omstandigheden inderdaad wel vaker hardop zeggen, om af te rekenen met Telegraaf-stereotyperingen van ‘de moslim’ (die massaal voor zoete koek aangenomen worden). Ik kan me voorstellen dat menig Europeaan in de jaren 30 ook wat nadrukkelijker moest verkondigen dat hij geen aanhanger was Hitlers ideeën.

op 25 09 2014 at 11:27 schreef cRR Kampen:

Thomas E – er ligt geen enkele verplichting bij moslims. Laat dus staan dat je die keer op keer moet benoemen.
Het plebs roept toch ’taqqiya’ als je oproep opgevolgd zou worden.

In de jaren dertig was Hitler absurd populair. En antisemitisme was de norm. Wie er wat van zei kon vluchten of Dachau 1.0 in (2.0 komt eraan, en wel voor mij, je weet wel waarom. Zelfde reden als de jaren dertig, andere ethnische groep alleen maar).

op 25 09 2014 at 11:29 schreef cRR Kampen:

Eigenlijk zegt Thomas E in dat kromme vergelijk dat Joden in de jaren dertig wat nadrukkelijker afstand hadden moeten nemen van praktijken als christenkinderenbloed drinken en woekerrenterieren en wereldcomplotten smenden enzo.

op 25 09 2014 at 11:36 schreef Marokkaanse:

Ik snap niks van je stuk. Hoezo vaker gediscrimineerd, wanneer ben je in het voorbeeld dat je schetst gediscrimineerd. Je had ook gewoon kunnen antwoorden dat je geen moslim bent of niet praktiserend. En wat heeft jouw laatste alinea met afstand nemen van IS te maken?

op 25 09 2014 at 11:39 schreef Ruud van Gerrevink:

Misschien is het probleem de term “afstand nemen” die immers impliceert dat de afstand kennelijk (te) klein is.

Het lijkt me dat iedereen die zich daartoe geroepen voelt – en dat is naar ik mag hopen meer dan 99% van de mensheid – gruweldaden zou moeten veroordelen. Altijd en overal.

op 25 09 2014 at 11:47 schreef Thomas E:

cRR, je moet leren LEZEN en niet hallucinerend interpreteren. En graag dat badinerende toontje achterwege laten.

op 25 09 2014 at 12:27 schreef cRR Kampen:

Thomas E, als je vragen hebt, stel ze gewoon even. Je laatste opmerking lees ik als: je hebt me begrepen en het feit bevalt niet, okee?

(zo diep zit dat racisme nou – het functioneert volledig onbewust, en wie er wat van zegt is badinerend, kan niet lezen, hallucineert…)

op 25 09 2014 at 12:52 schreef Beukman:

Het lijkt me prima als moslims afstand nemen van IS, al was het maar om het platte beeld dat er bij velen bestaat te logenstraffen als zou er feitelijk maar één islam zijn: een totalitaire en bloeddorstige.

Iets anders wordt het als niet-moslims op hoge toon van moslims gaan eisen om IS publiekelijk te veroordelen (waar eigenlijk: welke omroep gaat daar zendtijd voor inruimen?). Deze eis is bepaald arrogant en aanmatigend. Freedom of speech omvat ook de vrijheid om je muil te houden.

op 25 09 2014 at 12:56 schreef Thomas E:

Je bent niet alleen een slechte lezer, maar ook kwaadaardig. Dág meneer Kampen.

op 25 09 2014 at 12:56 schreef Bertje:

Berry

Ik woon zelf alweer geruime tijd in Duitsland en ik kan je zeggen JA het verschil tussen Nederland en Duitsland is gigantisch. ( in positieve en negatieve zin )
Hier in Duitsland mag een Christelijke instelling iemand weigeren in dienst te nemen als ze een hoofddoek draagt een Islamitische instelling heeft dit soort rechten niet.
En geen mens heeft hier problemen mee ik ook niet (meer).

op 25 09 2014 at 12:57 schreef Egbert:

Ik snap er niks van. Waarom zou je afstand moeten nemen van andermans mening of geloof? Wie bepaalt dat die “afstand” te klein is?

Aan de andere kant, Aboutalebs ‘De beste bescherming voor de ruim één miljoen moslims in Nederland is afrekenen met idioten’ geeft mogelijkheden/is een oproep tot geweld versus Wildersiaanse islamofoben. Maar waarom zou dat beperkt moeten zijn tot Islamieten? Waarom mag iemand anders idioten niet bevechten?

op 25 09 2014 at 13:58 schreef cRR Kampen:

Denk niet aan een roze ijsbeer, Beukman, Thomas E.
Denken jullie nu acuut niet aan een roze ijsbeer?
Valt tegen, hè?

Het is op die manier dat je alle moslims associeert met ISIS, juist dankzij jullie eis dat zij een extra beentje voor moeten zetten om afstand te nemen van IS.
Zodat jullie dat lekker ’taqqiya’ kunnen noemen.

Ik zei het elders al: elke poging van moslims (gewone moslims dus) om speciaal voor ons bwana’s afstand te nemen levert reacties op als onder dit stukje: http://nieuws.thepostonline.nl/2014/09/25/120-moslimgeleerden-schrijven-open-brief-aan/ .

Neem het dan voor ze op, in plaats van constant uitspraken van hen te eisen voor dingen waar ze NOG MINDER verantwoordelijk voor zijn dan jullie!

op 25 09 2014 at 14:00 schreef cRR Kampen:

En nou lees ik inderdaad slecht, want Beukmans vervolgt met precies mijn thema, hulde daarvoor.

op 25 09 2014 at 16:12 schreef babs:

Thomas,
Kampen heeft gewoon gelijk hier.

1. je adviseert, goedbedoeld maar toch, moslims afstand te nemen van mensen die ze totaal niet kennen en waar ze niks mee te maken hebben. Niet jouw taak imo, maar dat is tot daar aan toe.

Je vergelijking met Europeanen die je zou hebben geadviseerd afstand te nemen van Hitler is echt misplaatst..Daarmee suggereer je dat moslimextremisme een echt grote stroming is, vergelijkbaar met nazisme in de jaren 30.

Kampen reageert wat fel en dat doe ik bij jou ook wel eens. Het komt in mijn geval denk ik omdat juist extra frustrerend is als goedwillende aardige mensen in mijn ogen stomme dingen zeggen.

op 25 09 2014 at 16:57 schreef Thomas E:

Babs, zoals jij het stelt klinkt het al weer een stuk redelijker. Inderdaad gaat de vergelijking mank wb de grootte van de stromingen, maar niet wb de onrust zaaiende effecten ervan, want die zijn zeer vergelijkbaar. Destijds hield Hitler zijn befaamde redevoeringen voor de radio en hield Goebbels een geoliede publiciteitsmachine draaiende, terwijl wij nu door de media opgehitst worden om moslims te wantrouwen. Dus zoals ik in de jaren 30 zeker de behoefte gevoeld zou hebben om me openlijk van het nationaal socialisme te distanciëren, zo snap ik ook dat Suna nu in dezelfde trant denkt.

Als Kampen dan de plank volledig misslaat door over Joden en Christenbloed drinken te beginnen, dan ben ik klaar met hem.

op 25 09 2014 at 18:07 schreef Edo:

Waarom wordt mij niet gevraagd om afstand te nemen van de Nederlandse regering, die alle oorlogsmisdaden van Amerika (en Israel) keer op keer blijven steunen? Waarom wordt mij als blanke niet gevraagd om afstand te nemen van alle misdaden van Wall Street? Het spreekt allemaal vrij voor zich. Omdat ik er allemaal helemaal geen ene fuck aan heb bijgedragen. Als je er afstand van wil nemen, prima. Maar iedereen die er om vraagt is stigmatiserend en dom, al dan niet naargeestig bezig.

op 25 09 2014 at 18:20 schreef Eh:

Suna zegt dat ze vaker door de islamitische gemeenschap is gediscrimineerd dan door anderen.
Ze geeft een voorbeeld waarop ze doorgaat, met de strekking: in de gemeenschap voelt men zich verantwoordelijk voor de islam en er wordt kennelijk vaak expliciet en impliciet druk uitgeoefend om mee te doen aan de gemeenschap en ‘de islam’.
Suna meent dat het goed is om afkeuren van de foute vormen van islam ook in het discours en de sociale druk op te nemen. Goed voorstel goed plan.
Zo werken radiale stromingen waarschijnlijk ook. Zorgen dat je langzaam in de hoofden komt. Doordringen in gewoontes en gesprekken in gemeenschappen. Denk ook hieraan: http://nos.nl/artikel/64937-aivd-waarschuwt-voor-radicale-islam.html. En vraag je af: tegendruk of lekker laten gaan? Ik ben voor Suna’s idee.

op 25 09 2014 at 18:25 schreef cRR Kampen:

Dank je, Babs. Perfect uitgelegd wat ik bedoelde.
Dat deed ik wat obliek en inderdaad fel en bij mij heeft dat met het onderwerp en het denken daarover te maken. Heb bepaalde redeneringen allang te vaak zien langskomen om nog een teiltje bij nodig te hebben, in plaats daarvan maak ik er voor mezelf pesterig amusement van. Doe ik met iedereen, inclusief de beste vrienden, die er ook weleens bekaf van worden.

Het is niet zo persoonlijk als het mss lijkt. Ik ga uitsluitend af op wat geschreven staat en doe nooit speculaties over de persoon daarachter (wat ik wel doe is vraagstellingen zetten, om erachter te komen hoe dat denken nou in elkaar steekt).

Ik zie geen enkel wezenlijk verschil tussen het vroegere antisemitisme en het tegenwoordige anti-islamisme en ik zie het ultieme gevaar dus óók in de laatste. Daarom neem ik meestal geen enkel blad voor de mond, voor niemand.

op 25 09 2014 at 19:07 schreef AntiSoof:

Vervolg.
Het punt wat ik wilde maken is dat het raar is om in een boek te geloven. Want wie schreef zo een boek? En wie wijzigde e.e.a. in de loop der tijd? En is zo een geestelijke handleiding geestelijke vrijheid? Geestelijke vrijheid begint met het kennen van de eigen geest. Wie denkt er, bijvoorbeeld? En hoe komt de geest aan de kennis? Is de kennis eerlijk en oprecht? Bestaat de geest eigenlijk wel?
Voordat er een geestelijke keuze gemaakt kan worden dient dus eerst de geest zelf onderzocht moeten worden.

op 25 09 2014 at 19:37 schreef Sasha Berkman:

Zoals Marrokaanse zegt staaft Suna het feit dat ze meer door moslims wordt gediscrimineerd dan door niet mislamitische “gemeenschappen”. Kijkt ze wel eens naar het Journaal? Kijkt ze wel eens op sites als Geen Stijl en de postonline? Heeft ze niets mee gekregen over Geert W?

Ik vind dit ook een dom stuk.

op 25 09 2014 at 19:45 schreef bertje:

Waar door alle partijen wederom vroilijk aan voorbij gegaan wordt is het simpele feit dat vele Moskeen en Imams juist wel expliciet afstand nemen van IS en andere extremisten binnen de Islam. Er word bv. in Duitsland en Nederland opgeroepen tot gezamelijk gebed en viering.
M.i. hebben de voormannen en vrouwen van eender welk geloof of religie wel degelijk de plicht om openlijk afstand te nemen van extremisme binnen hun religie.
En gelukkig gebeurd dit ook en ja ook in Islam alleen haalt dit nauwelijks het nieuws en krijgt het niet de aandacht die het hoort te krijgen.

op 25 09 2014 at 20:04 schreef bertje:

(ik weet geen 2 reacties maar toch ven het linkje )

http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2014-09/islamischer-staat-muslime-judenhass-aktionstag

en ook een mooi stuk

http://www.zeit.de/2014/38/muslime-islam-missbrauch

op 25 09 2014 at 20:15 schreef Eh:

Edo
Er is een verschil: het gaat om dichtbij (hier) en een gemeenschap hier.

Bertje
Hoe groot is dat en is dat genoeg? Er was ook een ambtenaar die zei dat het een zionistisch complot was.
Hoe zit de islamitische gemeenschap in elkaar, hoeveel anti-westers is er, hoeveel radicalisme is er? Hoeveel vergoeilijken geweld en hoeveel willen het uitvoeren?
Wie heeft betrouwbare cijfers en wie kent het mechanisme echt? Tot die tijd zijn er ook zwarte scenario’s denkbaar. Dat van jou is ook denkbaar, maar er zijn dus meer mogelijkheden.

op 25 09 2014 at 21:26 schreef Sasha Berkman:

Eh: wie moet die brandende selectieve vragen van jouw beantwoorden, en hoe vaak per dag?

Ik vraag me ook een aantal dingen af en ik zie nog veel meer scenarios.

op 25 09 2014 at 21:34 schreef Natasha Gerson:

Als ik bij de tandarts zat en een of andere trut achter de receptie zou tegen mij over Jezus beginnen en vragen of ik de Bijbel wel lees ofzo zou ik er onmiddellijk over klagen bij de tandarts, dat ik eis in de wachtkamer niet vanachter de balie wens gepredikt te worden of anderszins geconfronteerd te worden met inbreuk in mijn persoonlijke llevenssfeer. Wat denkt dat mens wel, zeg. Die tandarts heeft natuurlijk geen idee, maar zo iemand dient met ontslag op staande voet gedreigd worden als ze ooit nog n patiënt lastigvalt met haar kwezelarij! Heb je het niet aanhangig gemaakt?

op 25 09 2014 at 21:40 schreef Eh:

Edo
Wat je zegt is allemaal waar. Mij gaat het in dezen om de binnenlandse eenheid en veiligheid. Ik heb daar – los van morele problemen met steunen van agressie door VS en Israël – zorgen over.

Sasha
Ik heb geen idee wie ze kan beantwoorden. Ze zijn wel relevant of denk jij daar anders over? Ik zie ook veel meer scenario’s.

op 26 09 2014 at 07:30 schreef sabaroth:

Hoi Sasha, het lijkt me dat Suna hier gewoon haar persoonlijke ervaring meedeelt en die is dat ze vaker door de islamitische gemeenschap wordt gediscrimineerd dan andere.
Past natuurlijk niet helemaal in jouw straatje maar ja zo is het blijkbaar.
Ik heb trouwens sowieso het idee dat de snelheid waarmee dit land in een recistische/fascistische dictatuur verandert wel meevalt,
Jazeker ik heb van Geert W gehoord en lees hier genoeg om te weten dat er een sterke rechtse tendens is met alle ellende vandien maar als ik van mijn eigen ervaring uitga beleef ik heel wat anders.
Ik werk bv al jaren bij verschillende grote bedrijven en daar wordt nooit iemand afgerekend op zijn huidskleur of religie maar altijd op zijn instelling of werkprestaties.
En dus werkt wit bruin zwart en geel, jehova getuige, moslim en atheist allemaal vrolijk broederlijk samen.

op 26 09 2014 at 07:48 schreef Peter:

Ik werk bv al jaren bij verschillende grote bedrijven en daar wordt nooit iemand afgerekend op zijn huidskleur

Sorry, maar dat zegt zelfs dat bedrijf dat iemand afwees vanwege ‘neger’.

Mensen die zwarten uitschelden voor Zwarte Piet en ze ebola toewensen en dergelijke, laten dat altijd voorafgaan met de disclaimer: ‘ik ben niet racistisch, maar…’

Wat jij beleeft, doet er niet toe. Rapporten van Amnesty, de wetsvoorstellen van Lodewijk Asscher, overzichten van aanslagen tegen moskees en en blik in de media zeggen meer: Nederland is doortrokken van een virulent racisme dat doet denken aan Zuid-Afrika in de tijd van de Apartheid.

Ontkennen helpt niks.

op 26 09 2014 at 08:03 schreef Eh:

Edo
Je kan ook andersom denken: hoe kan een ambtenaar dit twitteren, met als gevaar gedoe en baan verliezen? Je moet dan erg geloven in je beeld. Is dat dan een incident of is de ambtenaar aangehaakt op een breder gedeeld gedachtegoed en wordt er in bredere kringen in Nederland op deze manier over joden (en IS) gesproken? Ik ga uit van het laatste, maar weet niet hoe groot het is.

op 26 09 2014 at 08:28 schreef sabaroth:

Hoi Peter,
Ik ontken niets maar geef gewoon mijn eigen ervaringen weer.
En die zijn dus niet hoe de directie zijn personeelsbeleid is maar wat ik dagelijks op de werkvloer meemaak.
En dat is dat iemand nooit op zijn kleur of religie wordt beoordeeld maar op zijn gedrag.
Goed nieuws toch?

op 26 09 2014 at 08:29 schreef babs:

Sabaroth,
Ook ik werk bij een groot bedrijf en inderdaad wordt daar minder gediscrimineerd en wordt er echt gezocht naar diversiteit.

Maar ik heb ook bij kleine bedrijven gewerkt. Bij één werkte alleen blanken, maar ik weet niet of daar beleid achter zat. Bij het andere bedrijf wéét ik dat het beleid was om alleen blanke mannen in dienst te nemen. Dit om problemen met de overwegend racistische laagopgeleide werknemers te voorkomen.

Bij kleine elitaire instellingen wordt ook gediscrimineerd trouwens en bij grote bedrijven die lokale vestigingen hun eigen ding laten doen vaak ook.

Ik zie het eerder in Frankrijk helemaal fout gaan dan in Nederland, maar het kán ook in Nederland.

op 26 09 2014 at 09:03 schreef JPK:

Eh,

In je slotopmerking (van reactie 8.03u) zit precies je probleem: Waarom ga jij uit van het laatste?

op 26 09 2014 at 09:32 schreef Nrosa:

Nederlanders hoeven nooit ergens afstand van te nemen, sterker Theodoor Holman had ‘best wel begrip’ voor een krankzinnige kindermoordenaar en bleef overal gewoon welkom. kijk, dát vond ik nou raar..

op 26 09 2014 at 09:54 schreef Kimo:

@ bertje, jij hebt dus geen probleem met onderscheid op basis van ras, religie of geloof; gelijkheid is een van de pijlers van de westerse democratie.

Dat vind ik eng. heel erg eng.
Schandelijk ook dat zoiets normaal is in uitgerekend Duitsland.

op 26 09 2014 at 11:33 schreef Eh:

Edo
Ze schreef ‘zionistisch complot’. Geen joden inderdaad, scherp van je. Maar of ze dan Israel bedoelt? Dat weet je niet zeker.

JPK
Ik schreef ook ‘maar weet niet hoe groot het is.’ Het kan ook heel klein zijn. Het is wellicht vooral internationaal en nauwelijks hier. Dat kan. Maar dat het slechts 1 persoon is die tot zo’n tweet komt, terwijl ze ook ambtenaar is “gespecialiseerd in ‘diversiteitsbeleid'” (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3719373/2014/08/15/Ambtenaar-die-IS-zionistisch-complot-noemde-niet-terug-in-oude-functie.dhtml). Dat geloof ik inderdaad gewoon niet. Jij wel?

op 26 09 2014 at 11:40 schreef Bertje:

Kimo

Jou reactie is weer typisch Nederlands.
Verdiep je nu eerst eens in de achtergronden, over het ontstaan van bv. de uitzonderingspositie die de katholieke en evangelische kerken hebben in bv. Het arbeids-recht. ( een rk instelling heeft bv het recht om iemand te ontslaan als deze zich scheiden laat en dan weer trouwt )
Heeft niks te maken met ongelijkheid, nogmaals ik begrijp best dat het voor de o zo seculaire en vroome Nederlanders moeilijk te bevatten is maar vooruit doe je best.

op 26 09 2014 at 14:05 schreef Thomas E:

‘Seculaire en vrome’ als een elkaar versterkende typering, Bertje? Vreemde contradictie. Daarnaast kunnen die ‘achtergronden’ van het Duitse recht best discrmininatoire elementen bevatten. Zoals die ook nog steeds in onze Nederlandse wetten te vinden zijn. Dus je bewijst niks met dat terugverwijzen.

op 26 09 2014 at 18:57 schreef MNb:

Bertje, je bent en blijft een rare kwibus.

“het ontstaan van bv. de uitzonderingspositie die de katholieke en evangelische kerken hebben”
levert alleen een dikke vette drogreden op.

http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_tradition

op 26 09 2014 at 20:18 schreef Sasha Berkman:

Eh beweert volgens mij dat dat niet uitsluit dat ze het over “joden” had. Vergezocht en ontkennend van de werkelijkheid. Zionisme, zoals dat vandaag de dag tekeer gaat is een product van het nazisme, het zijn de kinderen van Hitler.

Kijk de dappere snipers van het IDF lachen als ze een spelend kind aanschieten:

https://www.youtube.com/watch?v=jm_L5fRoQUA

Een van de motto’s: schiet een zwangere vrouw dood, dan het je er twee voor de projs van kogel:

https://www.google.nl/search?q=idf+t-shirts+one+shot+two+kills

op 26 09 2014 at 22:59 schreef Bertje:

Mnb

Dan druk ik me niet goed uit of niet volledig.
Tis eigenlijk heel simpel rk kerk betaald salarissen van werknemers in rk instelling (voor een deel) daarvoor hebben ze het recht om te eisen dat je dus niet met een hoofddoek op het werk verschijnt. En heb je je te houden aan de kerkelijke wetten die overigens weer niet boven de grondwet staat.
Wist je overigens dat een rk ziekenhuis geheel,legaal abortussen mag weigeren of het het geven ban een morning after pil. En als je homo bent mogen ze je gewoon ontslaan.

Thomas

Huh wat is er mis met verwijzen naar de onstaansgeschiedenis van bepaalde wetten m.i. kan dit inzicht geven in bepaalde thema’s.

op 27 09 2014 at 08:15 schreef Eh:

Sasha / Edo
Ik sluit inderdaad niet uit dat ze breder keek dan Israël. In het interview zegt ze inderdaad iets als Israëlische zionistische staat. Maar dat tweette ze niet. Ze zei ook nog: het kan geen islam zijn, want wat IS doet past daar niet bij. Dat klinkt als religieuze ontkenning (ik had een juf die CDA stemde omdat ze ervan uitging dat ze (ooit?) zuiver christelijk zouden handelen). Dan ben je te ver heen om objectief te kijken. Ze beriep zich op haar recht op meningsuiting en kon niet stil te staan bij de impact van haar opmerking. Ze was kennelijk zo overtuigd dat ze niet voor de goede orde ook een beetje uitzoomde. Ook niet tijdens de radiouitzending. Dus ja, alles bij elkaar denk ik dat antisemitisme meespeelde. Al was het kaar latent. Iets als: ‘het kan geen islam zijn, dus zijn het de zionisten eh de Israëlische staat, het kwaad.’

op 27 09 2014 at 10:00 schreef Bertje:

Weer on topic:

Kijk eens aan grote betogingen tegen de IS in Frankrijk door en voor Moslims.
En dan maar vol houden dat “de moslim” geen afstand neemt.
Ik kan daar zo verdrietig van worden, overal zien we dat Moslims afstand nemen van de IS zowel Moskee besturen, Moslim organisaties en individuele Moslims.
En dom rechts blijft maar beweren dat dit niet gebeurd of beweerd doodleuk dat het een tactiek is en deel van een groter plan om “ons” klaar te maken voor de grote invasie en dan dom links die schreeuwen hoog van de daken dat het echt niet nodig is om afstand te nemen.
Het is wel degelijk nodig maar het moet niet.

op 27 09 2014 at 11:54 schreef dewanand:

REF, citaat van Edo:

op 25 09 2014 at 18:07 schreef Edo:

Waarom wordt mij niet gevraagd om afstand te nemen van de Nederlandse regering, die alle oorlogsmisdaden van Amerika (en Israel) keer op keer blijven steunen? Waarom wordt mij als blanke niet gevraagd om afstand te nemen van alle misdaden van Wall Street?
‘ (einde citaat)

Miauw Edo, namaste,

Jij bent de enige die hier expliciet het woord ‘blanke’ neerpent en het is interessant. Welk land vertegenwoordigt het ‘blanke’ ras of stel de vraag welk leger de belangen van superieure ‘blanken’ behartigen? Maar bestaat er een ‘blank’ ras? Dit is net zo een moeilijke vraag als je afvragen of er een hindoe apen ras is met hyperdynamische pigmentering, ooit bijelkaar geneukt in Aryawart met de Kama Sutra als handleiding en bloot schietgebedje.

Ja Edo, een ‘blanke’ moet logischerwijs in een blank land wonen en in een toilet voor blanken pissen en poepen, zo was het traditioneel sedert de oudheid. Waarom moeten wij nu de natuur verstoren en het superieure blanke ras lekker uitnaaien en uitroeien, via interraciale gang bangs?

Date 169308 blanke homo:
http://gaygate.com/

2218: BLANKENVRIJ, mission completed, All whites Terminated

op 04 10 2014 at 10:29 schreef Maarten:

Gezien dat de mensen bang beginnen te worden voor Moslims en de Islam, vind ik het ook niet heel gek dat de Moslimgemeenschap wel eens wat meer mag laten horen.
Niet alleen vanwege de bange Westerling, maar juist naar andere Moslims en ISIS aanhangers toe. Dit is niet zomaar een lokaal probleem in het MO. Dit betreft de rest van de wereld.
Daarbij zeg ik er direct bij dat ik niet weet OF dit gebeurt, maar het zou wel goed zijn om te weten dat dit gebeurt.
Mensen zijn bang en ik voel me er ook beter door wanneer ik een Moslim organisatie of persoon hoor zeggen hoe verschrikkelijk ISIS is.

op 04 10 2014 at 10:34 schreef Maarten:

@ Edo
Er zijn genoeg mensen die afstand nemen van het geweld tegen de Palestijnen / ondersteuning door US/NL.
Wallstreet, daar zeikt iedereen over hoor (behalve door de bankiers), en er worden ook eisen gesteld aan de bankiers.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS