Home » Archief » Beginnend journalist, censureer jezelf!


[01.10.2018]

Beginnend journalist, censureer jezelf!

Fréderike Geerdink


Mata Hari

Doe nooit aan zelfcensuur, hield journalist en columnist Fidan Ekiz haar gehoor van jonge, startende journalisten voor tijdens het Festival van de Journalistiek. Doe nooit aan zelfcensuur, bijvoorbeeld omdat je bang bent te worden weggezet als islamcriticus. Het advies liet me niet los. Is dát waar startende journalisten voor moeten waken, zelfcensuur? Is dat wat de journalistiek in Nederland ondergraaft?

Zelf doe ik nooit aan zelfcensuur. Bijna dertig jaar in de journalistiek maar ik heb nog nooit iets niet geschreven, een woord niet gebruikt of een interview niet gedaan omdat ik bang was te worden weggezet als wat dan ook. En geloof me, als journalist in Turkije en Koerdistan heb ik reden te over gehad dat wél te doen. Voordat ik in september 2015 Turkije werd uitgeknikkerd vanwege mijn werk, regende het signalen dat het geduld van de Turkse staat met mij op begon te raken. Mijn perskaart werd drie opeenvolgende jaren in eerste instantie geweigerd (en in tweede instantie, nadat mensen uit mijn Europese netwerk in Ankara aan de juiste stropdassen trokken, toch toegekend), de anti-terrorismepolitie viel met zes gewapende kleerkasten mijn huis binnen, ik verscheen voor de rechter en werd een paar nachten in een politiecel gekwakt.

Ik heb er geen seconde over gepiekerd zelfcensuur toe te passen omdat ik wist dat ik mijn vak naar behoren uitoefende. Na de rechtszaak, waarin ik werd beschuldigd en vrijgesproken van ‘het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’, zei iemand tegen me: “Vanaf nu denk je zeker wel drie keer na voor je iets schrijft!” Nee hoor. Ik denk altijd tien keer na voor ik iets schrijf, en ik had geen reden dat tot drie keer terug te brengen.

Slagveld

Toch heb ik een heleboel dingen niet geschreven. Ik heb wel eens overwogen een bestandje aan te leggen van niet-geschreven verhalen en columns, of er een serie blogs aan te wijden. Het zou een nooit eindigende serie worden, want de journalistiek is een slagveld: er sneuvelen ideeën, invalshoeken blijken niet levensvatbaar, bronnen ontpoppen zich als waardeloos, gedachtegangen lopen dood, feiten blijken na check check dubbelcheck verzinsels en de waarheid die jij wel even zou aantonen met een journalistiek verhaal, blijkt een leugen.

Dat is allemaal niet erg. Sterker nog: dat is fantastisch. Want terwijl je je werk doet, stuit je op andere verhalen, diepere waarheden, onverwachte bronnen en dienen zich originelere gedachtegangen en spannender invalshoeken aan. Je vindt, oh heerlijkheid, de waarheid. En je leert gaandeweg dat die helemaal niet in het midden ligt, zoals het cliché luidt. De waarheid kan lastig te vinden en razend ingewikkeld zijn, maar in het midden ligt hij niet.

Kijk naar de moeder aller journalistieke verhalen, de Watergate affaire. Hoe vaak is Woodward en Bernstein door de hoofdredacteur van de Washington Post verteld dat het verhaal nog niet publicabel was? Dat het nog niet genoeg was dichtgetimmerd? Dat er nog een speld tussen te krijgen was en dat gaatje moest worden gedicht? Dat was geen censuur of zelfcensuur, dat was journalistiek. Toen het zover was, ging de krant voluit. Met de waarheid.

Bruidspaar

Dus als ik startende journalisten een advies zou willen geven, is het: doe eens even een jaartje of wat, zeg tien op z’n minst, wat journalistiek handwerk. Denk niet dat je je over van alles en nog wat uit moet spreken en moet waken voor zelfcensuur. Open je vizier zo ver mogelijk. Of, laat ik het zo stellen: wéés als beginnend journalist maar bang te worden uitgemaakt voor islamofoob/islamkritisch, propagandist, racist, deugmens en wat al niet meer. Doe niet zogenaamd moedig omdat je je zo graag wilt laten horen. Journalistiek gaat niet om jou maar om het verhaal. Censureer jezelf! Het zal je ertoe aanzetten vérder te zoeken, díeper te spitten, méér vragen te stellen. Maak kilometers met interviewen, met je poten in de modder staan, met observeren en dossiers uitpluizen. Interview diamanten bruidsparen, zoek uit waarom op dat kruispunt zoveel ongelukken met fietsers gebeuren, ga naar raadsvergaderingen, sta langs de lijn bij de plaatselijke voetbalclub en tik er een verslag over dat klopt. Leer het vak.

Dan leer je vanzelf schijt te hebben aan het stempel dat wie dan ook op je gaat plakken als je uiteindelijk zo ervaren bent en zo gespecialiseerd dat je de genres die je beoefent kunt gaan uitbreiden en je uit kunt gaan spreken. Dan raak je zo vergroeid met je vak dat je geen artikel, geen column, geen reportage, geen essay meer zult publiceren die het vak onwaardig is. Zelfcensuur kan in die situatie – in Nederland – niet bestaan. Deze terroristenhoer kan het weten.

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland.

Fréderike Geerdink, 01.10.2018 @ 07:26

[Home]
 

1 Reactie

op 01 10 2018 at 07:29 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS