Home » Archief » Bloed


[09.04.2011]

Bloed

Berend Quest

Met een glasscherf van ongeveer 10 centimeter had de jonge vrouw haar armen, borsten en buik bewerkt. Bloed liep, verdund door medicijnen en alcohol, in rivieren van haar armen naar de grond. Een aantal medepatiënten werden gillend afgevoerd. Anderen begonnen te schelden.

Dat ze hoopten dat ze dood zou gaan. Dat het een teringhoer was. Dat zij ‘de kanker’ moest krijgen. De vrouw werd meegenomen naar het nog meer afgesloten deel van de toch al gesloten opnameafdeling en een verpleegkundige en een arts deden hun best om met behulp van hechtingen, lijm en strips de soms tot diep in het gele vet openstaande kerven te dichten. Het aanwezige littekenweefsel maakte hechten met naald en draad niet altijd meer mogelijk. De met bloed doordrenkte gaasjes en doeken stapelden zich op. Rood werd bruin van jodium.

Achter de gesloten deur was het tumult van de rest van de afdeling te horen. Rollende moppenkarren met vers water en dweilen. De geur van zweet en bloed. Geluiden van angst. ‘Sorry’, zei de vrouw met een zucht die meer klonk als berusting dan verdriet, of spijt. ‘Gaat het weer een beetje?’, vroeg de arts van dienst. De vrouw knikte bevestigend. Aan de vrouw werd gevraagd of zij afspraken kon maken. Dat kon, zei de vrouw en de arts maakte, bijna geroutineerd, afspraken voor de rest van de avond en de nacht. Tot haar eigen behandelaar weer dienst zou hebben.

De vrouw zou nog een half uur in de ‘observatie ruimte’ blijven, er werden een aantal controles afgesproken, er werden medicatie afspraken gemaakt en verantwoordelijkheden verdeeld. ‘Dan loop ik even naar voren, daar zal ik even de status bijwerken en dan ga ik weer naar huis. Ok?

Je kunt me uiteraard bellen als er nog ontwikkelingen of vragen zijn.’, overlegde de arts met de verpleegkundige. Hij nam afscheid van de vrouw, opende de deur naar de gang en deed de deur weer zachtjes achter haar op slot.

‘Wil je iets drinken?’, vroeg hij. ‘Ja, koffie graag’, antwoordde de vrouw. De verpleegkundige opende de deur van het kantoor om de koffie te pakken. Terwijl hij vroeg of zij melk wilde klonk er een knal en gerinkel van glas. In vier passen was hij terug bij de vrouw.

Het bloed spoot met een dikke straal uit een gapend gat in haar keel. Zij had een bloemenvaas stukgeslagen en een grote scherf met veel kracht in haar hals gezet. Ze huilde niet en ze gilde niet. Zij keek uitdrukkingloos naar het bloed dat pulserend op haar schoot spetterde.

A. was destijds 18 jaar. Geboren te Katwijk. Dochter van een gereformeerde ouderling die haar van haar 2e tot en met haar 15e dagelijks verkrachtte. Haar zusje werd ook verkracht. Haar moeder wist al jaren wat er speelde. Moeder kwam samen met vader op bezoek. Moeder was er van overtuigd dat God vader zijn zonden had vergeven. Haar dochter zou meer moeten bidden, en meer vertrouwen moeten hebben. Dan kwam alles wel weer goed. Niet therapie, maar de dominee en gebed zou haar genezen.

Ik moest hier vandaag aan denken. Het is alweer een aantal jaren geleden. Diep van binnen voel ik dat ik eigenlijk hoop dat A. het niet gered heeft.

Berend Quest (1960, pseudoniem van Arno Wip) werkte jaren in de GGZ, actief als blogger, tekstschrijver, liedjesschrijver en columnist. Gelooft dat-ie pas echt een rotleven zou hebben als hij de wereld zou begrijpen. Lees zijn blog.

Gastschrijver, 09.04.2011 @ 09:57

[Home]
 

7 Reacties

op 09 04 2011 at 16:53 schreef Sonja:

Een van mijn beste vrienden was er ooit, na een moeilijke tijd in zijn leven, weer bovenop gekomen. Eindelijk was hij klaar voor de toekomst. Toen kreeg hij een vriendinnetje. Die zat bij de Pinkstergemeente. In een half jaar tijd heb ik hem helemaal zien veranderen van een strijdbaar goedlachs iemand, naar een godvrezende zeloot die alleen nog maar over ge- en verboden kon praten, en de zonde. Toen het uit ging met zijn vriendin heeft hij zelfmoord gepleegd.

op 09 04 2011 at 19:33 schreef CSI dokter Angela:

Herkenbaar. Heb ook wel eens staan hechten, met mijn ogen op zoek naar nog een stukje onbeschadigd, onbelittekend huid. Onvindbaar.

Telkens, zo eens in de paar dagen naar iets scherps grijpen om de pijn van binnen te doen verdoven. Een pijn dit nooit weggaat en ook niet weg te snijden is.

Soms kan ik heel goed begrijpen dat het voor iemand gewoon niet meer draaglijk is. Voor sommigen is leven echt alleen maar lijden.

op 10 04 2011 at 11:51 schreef matxil:

Mijn eerste reactie na dit verhaal: godverdomme!
En respect voor alle mensen die via hun werk met dit soort afgrijselijke zaken te maken krijgen.

op 10 04 2011 at 12:06 schreef Makbouli:

Heel herkenbaar en mooi geschreven. Dat er nog zo veel hulpverleners ‘rechtop’ staan is me af en toe een raadsel.

op 10 04 2011 at 16:08 schreef MJDRyanRose:

Wauw… *slik*

op 10 04 2011 at 21:02 schreef Chinello:

Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

op 12 04 2011 at 22:31 schreef dewanand:

IK las ooit dat bijna 70 procent van de Nederlanders pillen slikt om te kalmeren of te slapen. Dus er zijn heel veel onrustige en gestoorde mensen in Nederland en het is geen wonder dat een deel aan zelfmoord denkt.

Ik geloof dat wij toch uit menslievendheid meer hulp moeten bieden aan mensen met psychische problemen of als zij suicidaal zijn. Asociaal zijn is een straf en vloek voor het hele land.

dewanand

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS