Home » Archief » Boeren zadelen hun eigen kinderen op met hun problemen


[15.07.2022]

Boeren zadelen hun eigen kinderen op met hun problemen

Bernd Huisman

Ah, de boer. Jarenlang zijn onze plattelandgenoten geridiculiseerd door menig Randstedeling en andere stadsmensachtigen. Niet alleen agrariërs; ook bakkers, stratenmakers en vakkenvullers uit de buitengebieden werden dikwijls weggezet als ‘stomme boeren’. Iedereen, eigenlijk. Dat gebeurde in dusdanige mate dat het voor velen een geuzennaam werd.

Zo noemen de supporters van voetbalclubs PSV en De Graafschap zichzelf respectievelijk ‘boeren’ en ‘superboeren’, nadat fans van andere clubs hen wilden kwetsen door dergelijke spreekkoren te scanderen. Ook Feyenoorders werden door Ajacieden uitgemaakt voor ‘boeren van Zuid’ en kregen teksten als ‘O, wat zijn die boeren stil’ te horen als ze een wedstrijd verloren. Op hun beurt riepen Feyenoorders weer naar Eindhovenaren: ‘Het blijven kut-kankerboeren’. De boer was in feite synoniem voor dom.

Extreemrechts karretje

Hoe dat sentiment veranderd is, zie je aan de wappievlag die overal wappert, met daaronder als wimpel een rode boerenzakdoek. Vaak niet om de boeren te steunen, maar als middelvinger naar de overheid. Met de groeten van Rusland en Big Agro. Toch is het stereotype van de domme boer lastig te weerleggen, nu een groot deel van ‘s lands veehouders zich voor het extreemrechtse karretje van Triple-B en Forum voor Demagogie laat spannen. Het andere deel van de boeren laat zich een wortel voorhouden door de steenrijke agraaiers achter de geglobaliseerde veevoedercorporatie Koninklijke De Heus. Maar ook de eigenaren van kaasmakers Royal A-ware en kalverenslachters VanDrie behoren tot de veelite die de boeren gebruikt als pressiemiddel om de overheid naar hun pijpen te laten dansen.

Omdat de boeren zich begrijpelijkerwijs zorgen maken om de onzekere toekomst in ons neoliberale landje (wie is dat niet), zijn ze vatbaar voor verdraaiingen en feitenvrije verklaringen van allerlei belanghebbenden. En dus staan boeren in de strontlinie nu zij aan zij met fascisten, wappies en andere “afgehaakten”. Stuk voor stuk groepen die zich door beroepsopruiiers als Wierd Druk en Joost Niemoller laten misbruiken. Weer een stok om mee te slaan, maar deze keer eentje op een met Europese subsidies geleasete John Deere.

Aangesterkt door verwarring-on-demand van (door de sector gefinancierde) veeknieuwsfabriek Agrifacts en opgefokt door agroknokploeg FDF, blokkeren de boeren snelwegen, bezetten ze distributiecentra, brengen ze bedreigbezoekjes aan politici, ploegen ze natuurgebieden om en vernietigen tientallen wilgenbomen. Boeren wanen zich onaantastbaar. Grootschalige mestfraude. Veeteelt onder barbaarse omstandigheden. Stalbranden met miljoenen dierlijke slachtoffers. Het lijkt erop dat ze daar nog gelijk in hebben, ook.

Acceptabel risco

In de periode 2010-2019 waren er in Nederland 172 stalbranden waar in totaal 1.840.000 levend verbrande dieren hun einde vonden. Toen in 2021 een groep activistische dierenliefhebbers de in de zoveelste brand omgekomen varkens wilden herdenken, aarzelde boerenmilitiegroep FDF geen seconde om ze te bedreigen met ‘harde acties’. Stal-Qaeda emir Mark van den Oever durfde in zijn dreigvlog zelfs te beweren dat dierenactivisten de stallen zélf in brand zouden steken.

Maar uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de brandveiligheid van megastallen al jaren ondermaats is. Ook het NIFV concludeerde in 2014 dat de brandveiligheid in stallen afneemt als de compartimentgrootte toeneemt. Onderzoeksplatform Investico kwam in 2020 met een soortgelijke conclusie: de kans op brand is bij zeer grote bedrijven groter dan bij kleinere bedrijven.

Ondanks vage beloftes van verbetering vanuit boeren en overheid is het aantal stalbranden de afgelopen jaren alleen maar verder gestegen. Het scheelt dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stalbranden waarbij 7.000 varkens omkomen als “acceptabel” risco ziet. De meeste slachtoffers worden veroorzaakt door slecht onderhoud (bijvoorbeeld stoffige elektrakasten), het ontbreken van blusinstallaties en stalbouw zonder gebruik van brandvertragende materialen. Ook is te lezen dat sommige isolatiematerialen smelten door de brand, waarna de dieren berregend worden met gloeiend hete druppels kunststof, voordat ze stikken en verbranden. Boeren zijn dierenvrienden? Als ik een dier was, had ik liever een verre buur dan een boer te ‘vriend’.

Dood en begraven

Eigenlijk zijn alle argumenten tegen de stikstofmaatregelen binnen gemakkelijk te weerleggen. Dat is al vaak genoeg gedaan, maar het erfenisargument wil ik toch kort benoemen. Boeren willen de boerderij vererven aan hun zoons of dochters, maar volgens hen wordt dat ze nu ontnomen. Bij Renze pareerde Maxim Hartman dit kort maar krachtig. Verhalen over door de eeuwen heen van vader op zoon doorgegeven familiebedrijven zijn vertederend, maar de droom van generationele ambacht is al jaren dood en begraven. Maatschappelijk gewenste en benodigde beroepen veranderen in het Antropoceen sneller dan Eva Bruin van fascistenliefje.

De huidige problematiek gaat niet weg. Sterker nog, de druk op de boer wordt in de toekomst alleen maar groter als er nu niets verandert. Door de problemen wéér voor zich uit te schuiven zorgen ze ervoor dat niet zij, maar hun kinderen het moeten oplossen. De boeren van straks erven de problemen, de stress en de boosheid van nu, zonder toekomstperspectief.

Bernd Huisman kweekt pepers en schrijft zo nu en dan wat. Te volgen op Twitter.

Gastschrijver, 15.07.2022 @ 11:46

[Home]
 

1 Reactie

op 15 07 2022 at 11:46 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS