Home » Archief » Brokkenpiloot Shinzo Abe bracht Japan stabiliteit


[29.08.2020]

Brokkenpiloot Shinzo Abe bracht Japan stabiliteit

Anoma van der Veere

De Japanse Minister-President Shinzo Abe treedt af om gezondheidsredenen. Met nog een jaar te gaan was hij de langstzittende premier in het naoorlogse Japan. Dit is groot nieuws, want hij vertrekt midden in een opleving van het coronavirus en laat zijn ‘kindje’, de Tokyo 2020 Olympische Spelen, aan zich voorbijgaan.

Abe komt uit een politieke dynastie. Hij is de achterneef van Eisaku Sato, de langstzittende naoorlogse premier voordat Abe dit record verbrak. Zijn grootvader Nobusuke Kishi, een oorlogsmisdadiger, was in de jaren 50 premier. Van hem heeft Abe de droom geërfd om weg te stappen van een pacifistisch Japan dat onder druk staat van de Verenigde Staten en van grondwetsartikel 9, de ‘vredes-clausule’. Met zijn vertrek is duidelijk geworden dat ook Abe deze droom geen werkelijkheid heeft kunnen maken, al is hij ver gekomen door middel van een ‘herinterpretatie’ van de Japanse grondwet.

Het is niet zeker of zijn gezondheid de enige reden is dat hij zich terugtrekt. Abe wordt beschuldigd van het vervalsen van officiële documenten en van mogelijke betrokkenheid bij het breken van verkiezingswetten. De voormalige Minister van Justitie, die hij zelf gekozen had, staat op dit moment terecht in Tokio, en de timing van Abes aftreden heeft daarom bij een hoop opiniemakers verdenkingen opgewekt. Op Twitter is de hashtag ‘aftreden en arrestatie horen bij elkaar’ al de hele dag trending.

Politiek vacuüm

Daarbij zijn er zorgen over wie hem gaat opvolgen. Een van de grootste problemen als gevolg van zijn plotselinge aftreden is dat er een klein politiek vacuüm is ontstaan. Abe is namelijk vergeten iemand aan te wijzen voor deze rol. Zijn nieuwe opvolger zal dus gekozen worden uit zijn eigen partij, de Liberale Democratische Partij (LDP). Dit is een rechts-conservatieve partij die al sinds de oorlog vrijwel constant aan de macht is geweest, met een uitzondering in de jaren negentig en een korte periode (2009-2012) waarin de Democratische Partij van Japan (DPJ) het land vrijwel exact dezelfde richting invoerde als de LDP.

Abe is acht jaar aan de macht geweest, en laat daarbij een van de langste periodes van politieke stabiliteit achter zich. Hij heeft meermaals geprobeerd de relaties met China te verbeteren en de relatie met de VS stabiel te houden, ondanks de verkiezing van Donald Trump. De relatie met China is weer gespannen vanwege Hong Kong en Abes revisionistische kijk op de geschiedenis en zijn bezoeken aan de Yasukuni-tempel, waar meerdere klasse A oorlogsmisdadigers worden vereerd, hebben niet geholpen.

Daarbij ontving hij gedurende zijn gehele regeerperiode steun van de Nippon Kaigi, een machtige en orthodox-conservatieve groep hooggeplaatste mensen die een revisionistische blik op de Tweede Wereldoorlog hebben. De relatie met Zuid Korea is ook sterk verslechterd door constante schandalen over dwangarbeiders, troostmeisjes en eiland-disputen waaraan politici aan beide zijden maar al te graag meededen.

Weinig vertrouwen

Japan heeft onder Abe één van de langste periodes van economische groei gehad. Dit had Japan te danken aan het beleid dat ook wel bekend staat als ‘Abenomics’: structurele hervormingen, waarbij het makkelijker gemaakt werd om leningen af te sluiten. Hiermee hoopte Abe dat de economie weer zou groeien. Dit is in zekere mate gelukt, tot de huidige pandemie uitbrak. De economie is nu weer in een dieptepunt beland.

De pandemie heeft laten zien hoe fragiel de groei was die onder Abe werd gerealiseerd. Nieuws van zijn gezondheid heeft ook geleid tot beursdalingen, en de Japanse kiezer heeft historisch weinig vertrouwen in economisch herstel. Een regeling in het kader van COVID-19 om de economie te stimuleren, waarbij onder andere elke inwoner van Japan 100,000 yen (840 euro) ontving, zal de tijdelijk gestabiliseerde staatschuld weer doen stijgen, en doet daarmee een van de weinige positieve resultaten in Abes politieke nalatenschap teniet.

Abe genoot veel steun, in opiniepeilingen gaf meer dan de helft van de Japanse bevolking consistent aan vertrouwen in hem te hebben. Door de pandemie is deze publieke steun gekelderd naar 27 procent. Tweeënveertig procent van de bevolking heeft nu geen vertrouwen meer in het beleid van de overheid. Het merendeel van de bevolking gelooft ook niet dat de Olympische Spelen in Tokyo zullen doorgaan. De pandemie heeft de wankele basis van acht jaar Abe verzwakt.

Omkoopschandalen

Desondanks is Abes nalatenschap niet compleet ineengestort. Ondanks de groeiende economische isolatie heeft Japan meerdere vrijhandelsovereenkomsten afgesloten. Relaties in Zuidoost-Azië zijn verbeterd. De relaties met China en de VS zijn nog enigszins intact, al is het twijfelachtig of deze situatie zich voortzet onder een eventuele opvolger.

Over Abe kunnen boeken geschreven worden. Noord-Koreaanse ontvoeringen, herinterpretatie van de grondwet, de gefaalde emancipatie van vrouwen, omkoopschandalen. Toch zal voor de meeste Japanners en politici zijn regeerperiode de geschiedenis ingaan als een succes. Hij bracht een mate van stabiliteit die Japan al lang niet meer had genoten, en heeft het land (tijdelijk) uit een decennialange recessie getrokken.

Het is echter nog niet voorbij. Abe blijft aan de macht tot een opvolger is gekozen. Daarbij is de kans dat hij voor een derde keer terugkomt niet ondenkbaar. Voor nu is het afwachten.

Anoma van der Veere is onderzoeker bij het Leiden Asia Centre aan de Universiteit Leiden. Hij is werkzaam aan de Universiteit van Osaka in Japan en schrijft over internationale samenwerking en openbaar beleid op het gebied van technologie, onderwijs en sport.

Gastschrijver, Japan, 29.08.2020 @ 12:17

[Home]
 

1 Reactie

op 29 08 2020 at 12:17 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS