Home » Archief » Buitenlanders


[16.08.2014]

Buitenlanders

Nizar Mourabit

eros4

“Onrust en onbegrip in Schilderswijk”, een op zich uitermate informatief achtergrondartikel op de website van de NOS van 13 augustus. Overzichtelijk, genuanceerd en gestaafd met grafieken en tabellen. Op het eerste oog een neutraal artikel, zoals je van de NOS mag verwachten. Toch doemt er een ouderwetse, discriminerende en feitelijk onjuiste term op in de tekst en een verwarrende, onlogische tweede.

 

NOSfail

 

Ouderwets discrimineren

Wanneer werden Nederlanders waarvan de grootouders in een ander land geboren zijn ook al weer voor het laatst buitenlanders genoemd? Was dat niet in de tijd waarin wij de toorn en paranoia van Hans Janmaat over ons uitgestort kregen? Jaren ´80, begin jaren ´90. Pim Fortuyn en zelfs Geert Wilders durfden die term niet eens meer te gebruiken.

De NOS vindt het blijkbaar tijd worden dat de term weer in ere hersteld wordt. Zo staat in het bericht over de Haagse Schilderswijk:

“Bijna 92% van de bewoners is van allochtone herkomst. Turken vormen de grootste groep buitenlanders, Marokkanen staan op nummer 2.”

Eigenlijk zijn ook de woorden ´van allochtone herkomst´ hier niet op zijn plaats. Waarom is het van belang om over de huidige generatie te vermelden dat niet hun ouders, die zijn hier meestal net als zij geboren, maar hun grootouders van elders komen?

Bevangen door xenofobie

Maar nog ouderwetser en irrelevanter is de term ´buitenlanders´. Tenzij het asielzoekers, mensen met een werkvisum of toeristen zijn, zijn het natuurlijk gewoon Nederlanders. De door rechtse media tot ´Schilderskalifaat´ omgedoopte Schilderswijk wordt vooral bewoond door mensen die in Nederland geboren zijn. Waarom de NOS anno 2014 de term buitenlanders wenst te gebruiken is mij een raadsel. Al zouden de redacteuren daar ook bevangen kunnen zijn door de xenofobie waar wij als samenleving nu mee worstelen.

Bijzonder is dat in een NOS-bericht van 19 februari ook over ´buitenlanders´ gesproken wordt, waarbij de term wel degelijk relevant is.

Nederlands paspoort

In dit bericht is de term op zijn plaats, omdat het gaat over mensen uit Duitsland, België en Frankrijk die Nederlandse coffeeshops in de grensstreek bezoeken terwijl het gebruik van wiet in eigen land verboden is. De drugstoeristen zijn hier niet geboren en hebben geen Nederlands paspoort, echte buitenlanders dus.

Waarom de NOS in het kader van de problematiek in de Schilderswijk Janmaat citeert, begrijp ik niet. We weten in ieder geval dat de NOS in dat bericht met buitenlanders geen Fransen, Duitsers of Belgen bedoelde. Mensen met een kleur, laten we het daar op houden.

Beter Turken

Een aantal keren kiest de NOS er voor om ´Marokkanen´, een andere term te gebruiken die weinig verband heeft met de strekking van het artikel. Het artikel gaat over de sociaal-economische problematiek in de wijk die al decennialang bestreden en door kwaadwillenden bevorderd wordt. Ook voordat de uitheemse grootouders van Schilderswijkbewoners er kwamen wonen, waren er al problemen.

Wat iedere Nederlander, die Marokkaanse opa´s en oma´s heeft, met de problemen in Den Haag te maken heeft, wordt in het artikel niet helder, ze worden alleen veelvuldig genoemd. Aan de tabellen is overigens af te lezen dat niet Marokkanen de grootste groep ´buitenlanders´ in de Schilderswijk zijn, maar Turken. Als het al de bedoeling was inwoners van de wijk over een kam te scheren, dan hadden ze statistisch gezien beter Turken nader kunnen noemen.

Geboren en getogen Nederlanders

Nog een citaat:

“En de stelling dat autochtone agenten niet weten hoe ze met de multiculturele doelgroep, zoals Marokkanen, moeten omgaan, klopt volgens politiebronnen niet.”

Goed dat ook de hier geboren en getogen Nederlanders met Marokkaanse grootouders in de gaten worden gehouden, maar waarom worden ze zo specifiek genoemd? Ik vraag me af waarom de Turken niet genoemd worden. Daar zijn er in de Schilderswijk veel meer van.

Kleurtje hebben

Op een ander moment gebruikt de NOS weer de term ´Marokkanen´, nu wordt het echt absurd.

“Een Marokkaanse agent in de Schilderswijk neerzetten heeft ook niet per definitie voordelen. Zo´n agent heeft het vaak extra moeilijk. Hij wordt toch nog wel eens gezien als verrader.”

Dat lijkt mij vrij logisch. Uitwisselingsprogramma´s met agenten uit landen als Marokko, met professionals van overzee die echter de Nederlandse wet, de taal en gebruiken niet kennen zullen het in de Schilderswijk niet makkelijk hebben. Of bedoelt de NOS daarmee een agent die hier geboren en getogen is en een kleurtje heeft?

Woedende baby

Hoe verwarrend xenofobie ook kan zijn, ik stel me wel eens voor dat alle onrust van de laatste tijd, zoals die in de Schilderswijk, de onstuimige geboorte is van een nieuw Nederland waarin wij eindelijk alle staatsburgers als Nederlanders gaan beschouwen.

Nu heerst er nog woede, maar het is de woede van een baby die zich verzet tegen het verlaten van de moeder.

Nizar Mourabit is politicoloog, beeldend kunstenaar en schrijver. Dit stuk is eerder gepubliceerd op zijn blog.

Nizar Mourabit, 16.08.2014 @ 06:27

[Home]
 

26 Reacties

op 16 08 2014 at 06:57 schreef Flip van Dyke:

Als er een medium in ons land is die keer op keer blunders maakt met de termen en de cijfers dan is het de NOS wel.
Men weet niet over welke groep men het heeft en kan niet tot tien tellen.
Neem bijvoorbeeld dit artikel waarin ik onzin van de NOS bespreek: http://www.flipvandyke.nl/2012/08/1539/

De laatste tijd heb ik nog wel eens een tweetje aan besteed als de NOS in het journaal weer eens een blunder maakt. In ieder geval hebben ze zelden een juist cijfer.

op 16 08 2014 at 07:08 schreef Peter van Lenth:

Ook de referentie ‘Turk’, ‘Marokkaan’ is niet best. Beter is ‘Turks-Nederlander’, zelfs beter dan ‘Turkse Nederlander’, lijkt mij.
Ik vermoed dat ‘buitenlander’ een slippertje was.

op 16 08 2014 at 07:20 schreef Flip van Dyke:

Dan nog even een stukje kritiek op dit artikel. Een van de zaken waar ik de afgelopen jaren -geheel tevergeefs- tegen heb geknokt is de onzin over de ‘derde generatie’. Dat zijn mensen waarvan beide ouders in Nederland, maar die (een) grootouder(s) heeft die in het buitenland is geboren. Hoeveel grootouders dat moeten zijn is onbekend want het is geen officiële definitie. Officieel zijn die mensen autochtoon. Aangezien de cijfers van de NOS van het CBS komt zit die 3e generatie bij autochtonen in.
Rechts komt altijd met het verhaal dat er veel meer Turken en Marokkanen zijn want de 3e generatie wordt ‘weggemoffeld’
Het aantal 3e generatie van niet-westerse afkomst is echter zeer gering:
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=70688NED&D1=a&D2=a&D3=l&D4=l&VW=T
Het is een rechts frame en dat zie ik hier terugkomen.

op 16 08 2014 at 08:51 schreef Ralph van der Geest:

” Al zouden de redacteuren daar ook bevangen kunnen zijn door de xenofobie waar wij als samenleving nu mee worstelen.” Zou mij niet verbazen van redacteuren die een gore nazi als Constant Kusters voor hun camera laten optreden om zijn bruine diarree de vrije loop te laten.

op 16 08 2014 at 11:17 schreef Egbert:

@Peter van Lenth: ‘een slippertje’? Nizar Mourabit toont juist aan dat het per dozijn gebeurt. (Werk jij voor de NOS?).

op 16 08 2014 at 11:20 schreef Rob:

Die hele buitenlander / allochtoon / niet-westerse allochtoonconstructie moet op de schop. Het verbaast me dat het CBS nog steeds met die rare containerbegrippen werkt, zeker nadat Wilders nu al meerdere keren heeft opgeroepen om ze op te rekken zodat nog meer mensen onder zijn definitie van Untermensch vallen. http://edgeofeurope.wordpress.com/2011/04/18/de-onzin-van-het-cbs/

op 16 08 2014 at 13:27 schreef MNb:

@Flip: is het CBS officieel genoeg voor jou?

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/begrippen/default.htm?ConceptID=37

Jup – volgens het CBS is mijn zoon ook autochtoon. Hij is bij ons op vakantie, dus ik moet niet vergeten het hem te vertellen. Het kan allerlei voordeeltjes opleveren.
Rob heeft het natuurlijk bij het rechte eind. NOS heeft een woord nodig dat niet-kaaskop betekent en ondermens is een tikkie beladen.

op 16 08 2014 at 13:33 schreef Marthijn Uittenbogaard:

Men kan beter de termen Marokkaanse Nederlanders, Antilliaanse Nederlanders, Duitse Nederlanders, et cetera, gebruiken. (In de gevallen dat men dit relevant acht zoals hierboven.)

In de VS doet men het al jaren zo.

op 16 08 2014 at 16:10 schreef Leo Schmit:

@ Marthijn U. Van German Americans, Italo-mericans, Swedish American, etc. heb ik nog nooit gehoord. Dit is lulkoek. De enige X… Americans die op discriminerende wijze zo worden beschreven zijn afro-americans (racisme), hispano-americans (ook racisme) en native Americans (ook racisme).

Ik zou eerder het Nederlanderschap voorop stellen, dus spreken over Nederlanders van X afkomst en dan uitsluitend in gevallen dat zo’n identiteit relevant is en ook door de betreffende persoon wordt uitgedragen.

Anders gewoon Nederlander. De Noren zijn hierin konsekwent: de Noorse Syrie-gangers worden hier in de media omschreven als ‘Norsk statsburger’. Als er dan zo iemand komt te overlijden, wordt er gemeld dat in Syrie een Norsk statsburger is gevallen. Wanneer teruggekomen Syrie gangers als bedreiging worden gezien, worden ze nog steeds omschreven (in de media en officieel) als Norsk statsburger.

Getekend door Schmit (van Duitse, Zuid-Hollandse en Spaans-brabantse afkomst), maar gewoon Nederlander, dat wil zeggen, zolang het daar nog uit te houden is.

op 16 08 2014 at 17:39 schreef Flip van Dyke:

@MNb
Waarom laat jij mij de definities van het CBS zien? Denk je dat ik die niet ken? http://www.flipvandyke.nl/2010/10/de-stamboom-van-henk-en-ingrid/

@Rob Natuurlijk heb je gelijk, maar de definities van allochtonen wordt heel veel gebruikt en ook heel veel fout. Ik durf te wedden dat 99% van de bevolking geen juiste definitie van een allochtoon kan geven en dat wordt dan ook heel veel misbruikt. Zelden dat je een verhaal over allochtonen leest dat klopt.

Het NOS-artikel slaat eigenlijk ook nergens op. Wijken als de Schilderswijk zijn altijd ‘achterstandswijken’ geweest. Mensen kwamen en komen (meestal) naar de grote stad omdat daar meer kansen zijn. Mensen vaak met weinig geld. Dat is van alle tijden. Die komen in wijken terecht met lage huren. Als ze het wat beter krijgen dan trekken ze naar de betere wijken of naar de tuinsteden. Logisch dat je dan meer allochtonen in dat soort wijken krijgt tegenwoordig. Vroeger waren dat de Groningers, Drenten en vooral de Limburgers.

op 16 08 2014 at 17:46 schreef Jeroen S. van den Heuvel:

Ze kunnen beter mij als buitenlander beschouwen.

op 16 08 2014 at 18:52 schreef Olav:

Nizar over Marokkaanse agenten die het moeilijk hebben in Nederland:

Dat lijkt mij vrij logisch. Uitwisselingsprogramma´s met agenten uit landen als Marokko, met professionals van overzee die echter de Nederlandse wet, de taal en gebruiken niet kennen zullen het in de Schilderswijk niet makkelijk hebben.

Heerlijk droogkomische reactie ;-)

Of bedoelt de NOS daarmee een agent die hier geboren en getogen is en een kleurtje heeft?

Dat is een retorische vraag neem ik aan. Natuurlijk bedoelt de NOS dat.

Ik zou wel willen dat iemand van de NOS eens op bovenstaand stukje reageert. Specifiek zou ik willen weten of ze er echt niet over hebben nagedacht. Wat me best waarschijnlijk lijkt. Of dat ze heel bewust al die termen zo gebruiken als Nizar uiteenzet. Wat me ook niet onmogelijk lijkt, bijvoorbeeld omdat er bij de NOS vast ook lieden rondlopen die het gedachtegoed van de Roze Horde aanhangen, of tenminste bang zijn van rechterzijde voor “politiekcorrecte staatsomroep” uitgemaakt te worden – en daarom als preemptive strike maar eens flink aan het “benoemen” slaan.

op 16 08 2014 at 20:04 schreef het frolijke fietsertje:

“Bijna 92% van de bewoners is van allochtone herkomst. Turken vormen de grootste groep buitenlanders, Marokkanen staan op nummer 2.”

Van een soort ‘’slip of the tongue’’ weet Nizar Mourabit een heel nummer te maken. Wat was een betere term geweest? ‘’Buitenlandse migranten’’? Of ‘’migranten’’? Of een term, gemunt door, ik meen, Han Entzinger: ‘’transnationalen’’?

‘’….de onstuimige geboorte is van een nieuw Nederland waarin wij eindelijk alle staatsburgers als Nederlanders gaan beschouwen.’’

Ja, schattig. Misschien over 150 jaar. Maar voorlopig is er daarvoor te veel mis met die ‘’nieuwe Nederlanders’’. Zelf denk ik in termen van ‘’’voorwaardelijke’’ en ‘’onvoorwaardelijke’’ Nederlanders. Die zg Syriëgangers voldoen m.i. niet aan de voorwaarden; die moet hun Nederlands staatsburgerschap worden afgenomen, en de toegang tot Nederland geweigerd. Hetzelfde met onverbeterlijke draaideurcriminelen. Daar wens ik mijn land niet mee te delen.

op 16 08 2014 at 22:01 schreef dewanand:

namaste Nizar Mourabit,
knipoogje van Wieroe naar Flip van Dyke, ea Fnaakters,

Dankzij FN en honderden uren denkwerk van mijn slimme Hindoe Nazi kat, Wieroe die het beter wil doen dan Adolf Hitler met mij als zijn viesbruine typslaafje is er een doorbraak bereikt.

Beschouw regio, buurt of natie A1.
Dan kan je dit stellen vanuit zuiver wetenschappelijk oogpunt in engere zin:

1. Er zijn waarschijnlijk inheemse mensapen in A1 vanaf een zeker beginpunt in het verre verleden.

2. Er zijn zeker ook uitheemse mensapen in A1 vanaf een zeker startpunt in de geschiedenis.

3. Genetische analyses kunnen perfect alle migratie stromen in kaart brengen vanaf duizenden jaren geleden.

Dus de media kunnen liever schrijven dat slechts 8,77 procent van de bevolking van de Schilderwijk nu over inheemse genen beschikt en dus als inheemse mensapen toevallig blank zijn. Immers dat Nederland nu bekend staat als een superieur Blankenland is een historische toevalligheid of de wil van Satan zelf, of misschien was er vroeger een heilig boek in Swahili waarin Nederland het beloofde land werd van een witte mensapenstam uit Afrika die een lange reis maakte en zich hier vestigde.

dewa en Wieroe

op 17 08 2014 at 10:24 schreef Natasha Gerson:

Eh, omdat ze Turkse en Marokkaanse paspoorten naast hun Nederlandse hebben en omdat ze zichzelf als Turks en Marokkaans aanduiden en expliciet niet als Nederlands misschien?

op 17 08 2014 at 10:44 schreef Jan Fré Boven:

Ik doe al jaren aan genealogie (“stambomen”). Het blijkt dat mening Nederlander voorouders heeft die niet uit het koninkrijk Nederland (of voor 1814 de republiek der zeven verenigde Nederlanden) komen. Soms één van de ouders, vaker één of meer van de grootouders, en nog vaker één of meer overgrootouders. Als het nog verder weg is, dan zal men het vrijwel nooit weten.

Deze buitenlandse voorouders kwamen vaak naar hier, wat nu Nederland heet, om zich te verbeteren.

Zo heb ik zelf ook vele voorouders, voornamelijk uit wat nu Duitsland heet.

In Duitsland trof ik een Nederlandse die zo goed als geen Nederlands spreekt en in Duitsland geboren is. Haar vader was eveneens Nederlander en ook in Duitsland geboren. Haar opa is geboren in Haarlem en ging met zijn ouders naar Duitsland. Een bijzondere constructie. Wel heeft deze Nederlandse geen twee paspoorten.

Het lijkt mij wenselijk dat het onmogelijk gaat worden dat kinderen nog twee nationaliteiten krijgen. Je wordt Nederlands bij geboorte, of je krijgt de nationaliteit mee van één van je ouders. Daarmee voorkom je in mijn ogen een hoop gedoe.

Nederlander is Nederlander, ook al is de naam wat anders dan “De Vries” of “De Jong”.

op 17 08 2014 at 13:05 schreef MNb:

@Flip: het lijkt me nogal duidelijk waarom ik je die definitie laat zien: om de vraag

“is het CBS officieel genoeg voor jou?”
te kunnen stellen. Dat is niet zo slim van jou.

“Denk je dat ik die niet ken?”
Voorbarige aanname. Ik had geen idee of je die kende. Bovendien is het irrelevant voor mijn vraag: “is het CBS officieel genoeg voor jou?” Ook dat is niet zo slim van jou.

Met je conclusie

“je bent nogal snel allochtoon”
ben ik het eens. Mijn zoon heeft een moeder geboren in Moengo, Suriname met de Surinaamse nationaliteit (hierboven was ik weer eens slachtoffer van internetdyslexie). Hij is dus ook allochtoon, wat ik ronduit belachelijk vind. Zeker, toen we nog in Zaandam woonden en mijn ex de arbeidsmarkt opging had ze een duwtje in de rug nodig. Die kreeg ze ook van de gemeente. Maar toen mijn zoon vorig jaar augustus in A’dam ging studeren was hij binnen de kortste keren geïntegreerd in het studentenleven; een stuk sneller dan ik destijds als geboren en getogen kaaskop.

op 17 08 2014 at 17:44 schreef dewanand:

namaste MNB,

heeft je zoontje een zuiver Arisch/blank Hollands uiterlijk zonder hinderlijke Afro trekken? mail mij een foto.

Kijk niet alles is discriminatie in rationele zin he, veel interraciaal en interseksueel kontakt/konflikt en vijandigheid wordt zuiver genetisch aangestuurd, door het DNA van het individu zelf en dit is een zuiver biologisch ‘discrimatoir’ proces dat gewoon simpel ten doel heeft:

good Food,
win the Fight,
and a good Fuck.

dit geldt ook voor mij als viesbruin, Afro-koelie aapachtig individu en voor Wieroe ook als lage kaste, Hindoe Nazi slumkat uit Rijswijk.

Ja wij zijn en blijven een intelligente en grootgeschapen mensapen soort en blijven dit komende duizend jaar.

Een roomblanke kaaskop in suriname heeft het ook heel moeilijk en zal zich daar ook niet snel geaccepteerd voelen tussen al die zwarte surinaamse mixrassen. Veel zwarte hindoestanen haten blanken hartgrondig en willen zelf zo’n hoge kaste blanke huidskleur krijgen. Pikzwarte Hindoes(tanen) hebben in de hindoestaanse wereld een hard leven en worden keihard afgemaakt en in india is dit nog extremer dan in Nederland of Amerika.

op 17 08 2014 at 18:41 schreef Olav:

“het frolijke fietsertje”:

Hetzelfde met onverbeterlijke draaideurcriminelen. Daar wens ik mijn land niet mee te delen.

Voor zover ze hier zijn geboren en de Nederlandse nationaliteit hebben is het land net zo goed van die onverbeterlijke draaideurcriminelen als van jou en kunnen jouw wensen daarom als irrelevant terzijde worden geschoven. Wen er maar aan.

Waarmee ik niet wil zeggen dat draaideurcriminelen geen plaag zijn. Maar het is een Nederlandse plaag en daar zal dus ook in Nederland een oplossing voor gevonden moeten worden.

Laten we om te beginnen eens zorgen dat we jongens niet al vanaf hun vroegste jeugd in een hoek schoppen met “jij bent een buitenlander dus het wordt toch nooit wat met jou”.

Wat Syriëgangers betreft: voor zover ik heb begrepen zit daar ook nog wel enige diversiteit in. Het zijn niet allemaal ISIS-barbaren. Zeker in het begin was er nog sprake van vrijwilligers die het vooral om de strijd tegen het terreurbewind van Assad te doen was. Zelfs echte ISIS-barbaren zijn wat mij betreft nog steeds welkom om terug te keren naar Nederland: we hebben voor zover ik weet voldoende celcapaciteit om ze allemaal netjes op te vangen.

op 18 08 2014 at 08:44 schreef het frolijke fietsertje:

@Olav

”Voor zover ze hier zijn geboren en de Nederlandse nationaliteit hebben is het land net zo goed van die onverbeterlijke draaideurcriminelen als van jou en kunnen jouw wensen daarom als irrelevant terzijde worden geschoven.”

Op dat punt verschillen wij dan van mening, en het mag op dit moment ”irrelevant” zijn, ik blijf hopen dat de politiek eea toch mogelijk zal maken.

”…. Het zijn niet allemaal ISIS-barbaren…”

Nee, ze hebben allemaal ”humanitair” werk verricht, oa in ziekenhuizen; zeggen ze zelf bij terugkeer.

”… dat we jongens niet al vanaf hun vroegste jeugd in een hoek schoppen met “jij bent een buitenlander dus het wordt toch nooit wat met jou”.”

Gebeurt bij mijn weten werkelijk nergens in Nederland. Ze krijgen alle kansen, alleen verpesten ze die: maken hun school niet af, gaan rottigheid uithalen, en gaan van kwaad tot erger. En dat dus al ca 30 jaar.

op 18 08 2014 at 11:10 schreef cRR Kampen:

“Daar wens ik mijn land niet mee te delen.” – grappig hoe al die xenofoben het land voor zichzelf opeisen :D

op 18 08 2014 at 11:13 schreef cRR Kampen:

“Gebeurt bij mijn weten werkelijk nergens in Nederland.” – je zou je weten dus wat moeten opkrikken, fietsertje. Dat kan perfect op dit blog. Ook interessant (en nog altijd volkomen taboe) –
* http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/14/verdachte-met-buitenlands-uiterlijk-krijgt-eerder-celstraf/
* http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2352765.ece

Knap je ‘weten’ er maar even mee op.

op 18 08 2014 at 13:05 schreef het frolijke fietsertje:

@cRR Kampen

“Gebeurt bij mijn weten werkelijk nergens in Nederland.”

Ik reageerde slechts op de stelling van Olav: ”…dat we jongens niet al vanaf hun vroegste jeugd in een hoek schoppen…”.

We hadden het daar m.i. niet over (oudere) transnationalen die al dermate ontspoord zijn dat ze voor de rechter moeten verschijnen.

op 18 08 2014 at 21:14 schreef Olav:

HFF:

Gebeurt bij mijn weten werkelijk nergens in Nederland.

Stront in je ogen?

op 18 08 2014 at 22:33 schreef Sasha Berkman:

We benne op de wereld om mekaar te helpen beste mensen!

http://www.youtube.com/watch?v=odRi-UHxKJA

op 19 08 2014 at 10:39 schreef cRR Kampen:

“We hadden het daar m.i. niet over (oudere) transnationalen die al dermate ontspoord zijn dat ze voor de rechter moeten verschijnen.”

Zoals je ziet zijn die onderzoekjes inderdaad taboe. Het is immers juist de vraag of iemand wel ‘ontspoord’ is als hij/zij voor de rechter moet verschijnen ;)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS