Home » Archief » Condoom


[10.04.2010]

Condoom

Hassnae Bouazza

paar18

Gisteren was ik uitgenodigd om een inleiding te verzorgen op een bijeenkomst van het Netwerk Vrijzinnige Marokkanen. Meteen al bij het begin begon een van de aanwezigen te schelden op de mensen die te laat waren. Vrijzinnig, tazzz. Hij verwarde vrijzinnigheid met punctualiteit.

Mij was gevraagd te praten over de voorwaarden voor een vrijzinnig Marokkaans geluid en voor meer pluriformiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap en Habib Kaddouri, die deel uitmaakt van het netwerk, boog zich over de bemoeienis van de Marokkaanse overheid met de Marokkanen hier en hoe die bemoeienis zich manifesteert.

Nu heb ik zelf nooit iets gemerkt van enige bemoeienis, maar door zowel Habib als de aanwezigen (onder wie PvdA-raadslid Mohamed Mohandis en cartoonist Abbtoy) werd erop gewezen dat je niet kunt ontsnappen aan het juk van de Marokkaanse overheid: als je daar om wat voor reden wordt gearresteerd, kun je geen hulp krijgen van de Nederlandse ambassade, omdat je een Marokkaanse onderdaan bent. Een vrouw vertelde dat zij een aantal jaar geleden niet met haar Nederlandse vriend naar Marokko op vakantie kon, omdat ze niet getrouwd waren. Een van de aanwezigen zei dat dat reuze meeviel, maar dat werd door anderen weersproken.

Een jongeman zei dat hij trots is op zijn Marokkaanse achtergrond, maar dat zijn nationaliteit iets is wat hij wil opeisen en niet door zijn strot geduwd wil krijgen.

De belangrijkste punten van mijn betoog waren dat er veel meer individualiteit moet komen binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap en dat de tribale ketens eraf moeten. Te vaak zie je dat Marokkanen aan de kant staan te juichen als derden worden aangevallen, maar als er kritiek op de eigen groep of op individuen binnen de groep komt, trekken ze dat zich persoonlijk aan en gaan ze het rood voor de ogen zien. Ik wees erop dat het goed is om het oneens te zijn, dat we niet steeds onze mening moeten inslikken uit loyaliteit aan anderen. Dat het mogelijk moet zijn een fikse discussie te hebben zonder dat die in gescheld of ruzie uitmondt. En dat het, als vrijzinnige, van groot belang is het voor mensen op te nemen als ze hun nek uitsteken of een eerlijke mening geven, ook al ben je het niet met hen eens. Het recht om af te wijken is belangrijk; daarvoor hoef je niet verketterd te worden.

Ook aanwezig was de jongeman die op de Netwerkdag van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders nadrukkelijk weigerde als ‘moslim’ te worden geëtiketteerd. Hij wist niet hoe hij moet omgaan met het feit dat mensen niet willen accepteren dat hij geen praktiserend moslim is. Iemand zei dat het de schuld van Marokkanen zelf is dat ze klakkeloos als moslim worden gezien, omdat ze zelf keer op keer benadrukken dat ze eerst en vooral moslim zijn: “Als ik last heb van mijn knie, zeg ik dat het door het bidden komt, en als een imam wordt aangevallen, ga ik het toch voor hem opnemen, ook al vind ik het een klootzak.”

Een andere jongeman zei op enig moment, zonder introductie, dat we allemaal maar eens ons huiswerk moesten gaan doen en de woorden ‘etikettering’ en ‘integriteit’ moesten gaan opzoeken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er op een bijeenkomst met Marokkanen eens geen pedanterik opstaat die de rest inwrijft hoe dom ze zijn en hoe slim hijzelf is.

Abdelghaffour Ahalli, de organisator van de bijeenkomst, wees op de schuld van de Nederlandse overheid die in gesprek gaat met moslimorganisaties als het Contactorgaan Moslims en Overheid, dat een miljoen moslims zegt te vertegenwoordigen. “Mij vertegenwoordigen ze niet!”, zei hij. Ahalli haalde ook fel uit naar mannen die vrouwen indelen in goed en fout (‘hoer’ en ‘maagd’) en naar Marokkanen die klagen over racisme, maar zich ondertussen zelf schuldig maken aan antisemitisme.

“Als iets je heilig is, dan moet je dat laten bespotten”, zei Ahalli. “Als de koran je heilig is, dan moet je die laten bespotten, als je Berber-identiteit je heilig is, dan moet je er maar tegen kunnen als iemand uithaalt naar Berbers.” Spot en vrijzinnigheid, zo zei hij, “zijn het condoom van de samenleving, de bescherming.”

Kijk, een Marokkaan die vrijwillig het woord condoom in de mond neemt. Dat gaat helemaal goedkomen met dat vrijzinnige geluid.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, en de Arabische site van de Wereldomroep. Tot voor kort was ze te bewonderen in Vrouw & Paard. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Hassnae Bouazza, 10.04.2010 @ 11:21

[Home]
 

26 Reacties

op 10 04 2010 at 11:36 schreef Wlad:

Jep, dat valt me altijd op in Nederland. Ik zie het verband niet tussen de moskee en de activiteiten van wat Marokkaanse straatcrimineeltjes. Toch haalt de Nederlandse overheid er altijd weer de moskee bij.

op 10 04 2010 at 13:13 schreef leo schmit:

Goed verslag. Ik vind de ‘punctualiteit’ van de organisator juist een perfekt bewijs van zijn vrijzinnigheid, of in ieder geval zijn Nederlanderschap. Nederlandser kan het namelijk niet. Te laat komen is een doodzonde.

‘Ahalli haalde ook fel uit naar mannen die vrouwen indelen in goed en fout (’hoer’ en ‘maagd’)’.

Hassnea, die woorden ‘hoer’ en ‘maagd’ zijn dat Ahalli’s eigen woorden of is dit een uitleg van jou voor het patroon waarin Marrokaanse mannen denken en waar Ahalli naar uithaalt?

Ik vraag het om hem te kunnen plaatsen zonder erbij geweest te zijn. Ik bedoel, als hij die patronen (h-m) zelf nog steeds in het hoofd heeft…. ik vraag het maar.

op 10 04 2010 at 13:20 schreef Benech:

Kijk, een Marokkaan die vrijwillig het woord condoom in de mond neemt. Dat gaat helemaal goedkomen met dat vrijzinnige geluid.
Dat vond Milouda ook, alleen was de rel die erna kwam, toch groter dan ze zelf had voorzien. Maar he, de voorvrouwen vangen in de regel de zwaarste klappen.

op 10 04 2010 at 13:26 schreef Henk:

leo schmit Ik vind de ‘punctualiteit’ van de organisator juist een perfekt bewijs van zijn vrijzinnigheid, of in ieder geval zijn Nederlanderschap. Nederlandser kan het namelijk niet. Te laat komen is een doodzonde.

Doet me denken aan een poster van een of andere Nigeriaanse organisatie die een politiek café hield in de Bijlmer: 20.00 (Dutch time, not African time)

op 10 04 2010 at 14:17 schreef hassnae:

Leo, nee, die woorden gebruikte Ahalli niet. Ik ben zeer aangenaam verrast door hem. Hij is een van de meest ontspannen Marokkanen die ik ken, samen met mijn collega Mo Bouzia.

De reacties op Milouda vind ik zwaar overspannen en van de pot gerukt. Op facebook was er een Marokkaans-Nederlandse die de ophef begreep en die haar ‘onnodig provocatief’ vond. Onnodig provocatief? Ik vind die constante veroordelingen en vergoeilijkingen van bedreigingen onnodig provocatief.

Die vrouw gaf voorlichting aan een stel vrouwen. Het was niet eens voor televisie bedoeld, vervolgens komt het op youtube en dan is die vrouw onnodig provocatief. Bah.

Moslims vinden het prima om tussen de deuropening te gaan staan op de huwelijksnacht, maar een vrouw die laat zien hoe je een condoom kunt omdoen, dat gaat sommige moderne moslima’s hier te ver.

op 10 04 2010 at 14:26 schreef vetklep:

Jammer dat dit alleen hier te lezen is.
Het wordt hoog tijd om in de media eens wat meer vrijzinnige Marokkanen te mogen zien en de relioten te negeren. Dat is voor Hollanders prettiger en voor Marokkanen inspirerender, lijkt me.

op 10 04 2010 at 16:02 schreef sabaroth:

Ik heb geen idee hoe ik een condoom moet omdoen, welke vrouw kan mij dat leren?

op 10 04 2010 at 16:16 schreef MNb:

Leo Schmit heeft duidelijk nog nooit van het Haagse en het Zaanse kwartiertje gehoord. Maar misschien meent hij dat Hagenezen en Zaankanters geen Nederlanders zijn.

op 10 04 2010 at 17:00 schreef Vasti:

Wat Vetklep zegt.

op 10 04 2010 at 18:45 schreef Tjerk:

Die Milouda is echt geweldig! Ze krijgt een hoop stront over zich heen nu, maar met dat ene filmpje gaat ze meer succes hebben dan ze met tienduizend voorlichtingsbijeenkomsten had kunnen bereiken.

Niet alleen heeft ze in één klap alle prostituees in Marokko dat truukje geleerd, maar ook gaan nu al die mannen die er thuis schande van spreken, er bij hun volgende bezoek aan een prostitué zelf om vragen: ‘Zeg… dat truukje van die Milouda, kun jij dat ook?’

Daarnaast heeft ze aan het Westers publiek krachtig gedemonstreerd dat een hoofddoek niet zoveel zegt over hoe bekrompen of vrijgevochten iemand is.

op 10 04 2010 at 20:17 schreef vander F:

” Spot en vrijzinnigheid, zo zei hij, “zijn het condoom van de samenleving, de bescherming.”

Kijk, iemand die het begrijpt,
how damn right.

Dat zie ik de Nederlandse overheid niet eens uit de strot krijgen.
Die arresteert liever cartoonisten en verzint om de 8 jaar een ‘nieuw’ woord voor immigranten.

op 10 04 2010 at 20:22 schreef vander F:

@Tjerk,
1 filmpje over Milouda en alle prostituees hebben ineens iets geleerd?
Overdrijven is ook een vak,
of heb je een oogje op haar?

op 10 04 2010 at 20:53 schreef Tjerk:

@VanderF; Wat ik uit de berichten opmaak is dat heel Marokko erover praat:

“Het filmpje is intussen meer dan 110 duizend keer bekeken. De teller liep vooral op nadat de Marokkaanse krant Al Massae vorige week beelden van de gehoofddoekte Milouda met een condoom op de voorpagina zette.” (…)

“Gisteren vertelde Milouda in Akhbar Alyoum wat haar sinds de verspreiding van het filmpje is overkomen. Zij heeft nog steeds niet meer dan haar voornaam onthuld, maar haar gezicht wordt op straat herkend. Ze wordt uitgescholden voor ‘hoer’ en ze krijgt te horen: ‘Je vertrapt de hoofddoek, de islam, en je moedigt prostitutie aan.’ Ze is ook fysiek bedreigd.

Ze durft haar huis in Casablanca niet meer uit. Ze is doodsbang en teleurgesteld dat geen enkele overheidsvertegenwoordiger het voor haar opneemt. ‘Ik geef alleen maar voorlichting’, zegt ze.Volkskrant

op 10 04 2010 at 21:06 schreef Benech:

Hassnae: is het relevant of het filmpje op youtube kwam? Volgens mij net zo relevant als die opmerking dat het “onnodig provocatief” was. Gewoon niet, lijkt me. Ik denk dat op de langere termijn Tjerk er niet eens zo ver vandaan zit. Hoe walgelijk men het ook vindt, men heeft en vormt er een mening over en zo doorbreekt het vanzelf het taboe.
Zo herinner ik me dat in Nederland, zelfs tot heel recent, bepaalde conservatieve Nederlanders heel terughoudend waren over programma’s als Spuiten en Slikken. http://www.stand.nl/forum/showthread.php?t=78992

op 10 04 2010 at 21:28 schreef MNb:

Ook ik ben heel terughoudend over programma’s als Spuiten en Slikken, maar ik weet niet of ik bepaald conservatief ben. Waarschijnlijk ben ik alleen maar een oude zeurpiet die vroeger op TV alles beter vond.

op 10 04 2010 at 21:43 schreef Tjerk:

Ja, toen had je tenminste nog kwaliteitsprogramma’s als Hoepla! met Phil Bloom.

op 10 04 2010 at 22:06 schreef vander F:

@Tjerk,
oei, dat klinkt niet best nee,
plots en ongewild zo genadeloos in de schijnwerpers staan.
Ik snap dat je haar als dappere vrouw kunt zien,
maar ik vraag me af of ze daar zelf nu zo blij mee is.

op 10 04 2010 at 22:12 schreef vander F:

Of VPRO toptv met Sjef van Oekel
http://www.youtube.com/watch?v=9wX8uZLRwNk

op 10 04 2010 at 22:33 schreef Tjerk:

@vanderF; nee, zij deed gewoon haar voorlichting, vervolgens pakt zo’n Franse tv-ploeg (ATF) daar een saillant detail uit, en dat komt dan via Youtube weer terug in de Marokkaanse pers.

Nogal een bitter gelag, als je al tien jaar je stinkende best doet om te voorkomen dat vrouwen in kwetsbare posities geslachtsziekten zoals HIV oplopen.

op 11 04 2010 at 01:48 schreef vander F:

@Tjerk,
‘martelaar’ is dan zo’n misschien wat ongepast woord wat nu in mij opkomt.

op 11 04 2010 at 14:01 schreef hassnae:

Het is wel degelijk relevant dat het op youtube is gezet, Benech. Anders had niemand het gezien, was er geen ophef en was zij nu niet in de problemen.

Hoe hetgeen Tjerk schrijft mijn opmerking tegenspreekt, zie ik niet.

op 11 04 2010 at 15:16 schreef Benech:

Ik beweer ook niet dat het jou tegenspreekt, maar ik denk dat je het effect overschat. Nu spreekt men er schande van, zeker. Maar op de langere termijn zal alleen een verdwaalde haatbaard er schande van spreken, net als dat op dit moment enkel de kleine Christelijke partijen er schande van spreken als er weer een beetje bloot op tv komt.

op 11 04 2010 at 16:30 schreef hassnae:

Welk effect overschat ik precies, Benech? Ik beschrijf hoe er op haar gereageerd is. Waar zit de overschatting? Je haalt er dingen bij die ik niet geschreven heb.

op 11 04 2010 at 16:58 schreef Benech:

Ik doel op de gevolgen van dat filmpje op Milouda. Nu allemaal klote, maar (hopelijk) op de langere termijn een verandering van de samenleving aldaar.

op 13 04 2010 at 01:11 schreef khalil:

Over dat filmpje, daar is het een en ander over gezegd, het gaat ook niet om de goed bedoelde intentie van de dame in kwestie ( namelijk het voorkomen van geslachtziektes), alleen het “trucje” wat ze op de laatste tien seconden toont zal voor veel conservatieven tot aanstoot geven en zal koren op de molen zijn voor zeer conservatieven om voorlichting in te dammen, dan schiet je je doel voorbij. Overigens de wijze waarop ze te werk ging is zeker niet veilig ( met je tanden kan zo een condoom scheuren). Neemt niet weg dat de dame niet door het slijk moet worden gehaald.

op 14 04 2010 at 19:49 schreef Bodewes,J:

Een hoopvol stuk. Zelfs grappig.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS