Home » Archief » Culineren in Londen


[30.10.2010]

Culineren in Londen

Hassnae Bouazza

’s Ochtends vroeg aankomen in Londen en via Oxford Street naar het hotel in Soho lopen, voelt als thuiskomen. Fijne winkels, mooie musea en vooral fantastische restaurants waar je soms zomaar een held van je kunt tegenkomen.

Neem Yauatcha, dat één ster heeft en opgezet is door Alan Yau. We zaten er tevreden onze dumpling van kreeft met spinazie en de deegpompoentjes met geroosterde eend te smikkelen, toen we opeens een tafel verder Alain Roux zagen zitten met zijn hoogzwangere vrouw. Hij begroette ons met veel warmte.

In bladen wordt er nogal opgewonden gedaan over de toprestaurants in Londen: dat ze onbetaalbaar zouden zijn of dat je er amper een tafel kunt krijgen. Het klopt inderdaad dat veel restaurants tafels vrijhouden voor eventuele bekende gasten, maar over het algemeen kun je op korte termijn prima een plek bemachtigen, vooral tijdens de lunch.

Het Italiaanse Locanda Locatelli van topchef Giorgio Locatelli blijft een favoriet. Het eten is er prijzig, maar altijd perfect. Ditmaal waren er dure, speciale gerechten op de kaart met witte truffel. Peter koos de ravioli met ei en witte truffel: hij kreeg één raviolo met héél véél witte truffel. Maar het was wel vol van smaak, net als mijn pasta met kreeft en knoflook.

Maar op mijn vraag of het dessert met citroenmeringue ook zonder limoncello kon, was het antwoord nee, ‘want de desserts zijn al gemaakt’. En kijk, op dat niveau past slechts een bedremmeld ‘O, maar natuurlijk’.

Al tijden keek ik uit naar een bezoek aan Benares van de Indiase chefkok Atul Kochhar. Indiaas met een ster, dat kan niet anders dan vingerlikkend goed zijn. We namen er het lunchmenu van drie gangen voor 25 pond. Een absoluut koopje. Het gestoofde gehakt met wat rode kool was lekker, maar niet uitzonderlijk. De forel was goed gemarineerd in Indiase kruiden en had het rokerige dat zo karakteristiek is voor een grilgerecht, ook de schol met masala-saus was lekker, maar de kip met zwarte bonen was flauw van smaak en had niets Indiaas.

Het bijzondere van Indiaas eten zijn de kruiden, de volle smaak die vlees, vis en groenten krijgen als je ze marineert. Maar door de verschillende ingrediënten uit elkaar te halen en te verfransen, van de marinade dus een saus te maken die je apart bij de kip serveert, verliest een gerecht zijn Indiaasheid. Het lijkt me dat het uitstekend mogelijk is om iets bijzonders te creëren met behoud van dat typisch Indiase. Ik weet zeker dat het kan, want Mohammed el Harouchi van Solo slaagt erin met de Marokkaanse keuken en Soenil Bahadoer van De Lindehof met de Surinaams-Hindoestaanse keuken.

Bij Benares moest ik denken aan een kritiek die ik eens las dat het erop lijkt dat de Londense restaurants de sterren krijgen vanwege hun interieur: dat zag er prachtig uit; het eten was lekker, maar niet meer dan dat. Zeker niet bijzonder genoeg voor een ster.

Nee, dan Alain Ducasse at the Dorchester die met drie sterren is bekroond en een bijzonder driegangen lunchmenu aanbiedt voor slechts 45 pond inclusief wijn, water en koffie met friandises. Kom daar in Parijs maar eens om: twee-, driehonderd euro neertellen voor een menu in de sterrenrestaurants is er gangbaar. In Londen zijn de sterren gelukkig een stuk toegankelijker.

Het Dorchester hotel staat aan het Hyde Park en is werkelijk prachtig. Meteen bij binnenkomst word je omgeven door de grandeur en het fijne is: niemand die je raar aankijkt of je vraagt wat je komt doen. We wilden eens ontbijten in het Ritz, maar daar mochten we niet naar binnen. Werden we weggestuurd door zo’n deurmat in een uniform. Echt, uniforms halen de nazi in sommige mensen naar boven.

Maar goed, Alain Ducasse at the Dorchester: een prachtig restaurant, attente bediening en bovenal fenomenaal eten. Geen scheve ogen, omdat we ‘slechts’ het lunchmenu namen, maar alle aandacht voor ons en onze wensen. “Heeft u er bezwaar tegen als er wijn in de saus zit of zullen we een ander sausje voor u maken?” “Zullen we voor u non-alcoholische cocktails bereiden?”

De velouté van paddestoelen, de krab in een schuim van koraal en hazelnoottoast waren een perfect begin van een ontspannen, weldadige lunch. Het hoofdgerecht van schol met spinazie en saus van peterselie en de kiprolletjes gevuld met paddestoelen en foie gras oogden én smaakten vorstelijk. Daarna (als extra gerecht) vier heerlijke kazen en als lekkermakertje voor het dessert werden we getrakteerd op macarons, bonbons, gechocolateerde amandelen en caramels en nougats.

Wat een zaligheid, wat een overdaad en wat een genot. En dat alles zeer betaalbaar en op slechts een half uurtje vliegen.

Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle en de Arabische site van de Wereldomroep. Vorig jaar was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, tegenwoordig is ze regelmatig te horen in Vrijdagmiddag Live. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

culinair, Hassnae Bouazza, 30.10.2010 @ 11:02

[Home]
 

13 Reacties

op 30 10 2010 at 11:36 schreef Rob:

Pasta scotta – te lang gekookte prut – was wat een Italiaanse kok in een Brits restaurant zijn duur betalende gasten voorzette. Toen een bezoekende Italiaan (collega van mijn vriendin) zich beklaagde, zei de kok dat dat was wat de Engelsen nu eenmaal wilden.
Nu eten wij nooit in absolute toprestaurants, maar we lopen aan 99 van de 100 Italianen in het buitenland voorbij. Een uitzondering maakten we voor Villa Borghese aan de Rue Bréa in Parijs, nadat we door het raam zagen hoe het eten er werden geserveerd. En dat is dan ook mijn tip voor Parijs-gangers.

op 30 10 2010 at 12:36 schreef rena:

Wat fijn om te weten dat je in Londen zo betaalbaar sjiek kunt eten. Dat wist ik niet.

op 30 10 2010 at 12:43 schreef Tjerk:

Doe mij ook zo’n mocrochick die me op tripjes naar wereldsteden trakteert om me in sterrenrestaurants uit eten te nemen. Ik teken ervoor!

Hm… misschien moet ik toch maar eens lid worden van de sportschool en mijn monobrauw laten groeien.

op 30 10 2010 at 13:18 schreef Daphne:

Jammer dat Benares zo tegenviel. Ik heb chef Atul Kochhar aan het werk gezien bij The British Menu en ik was zeer onder de indruk. Het klonk allemaal alsof je daar het aller-allerlekkerste modern Indiaas kon eten in de hele UK. Kennelijk niet dus. Ooit heb ik een half jaar in Delhi gewoond, dus ik verlang naar écht lekker Indiaas eten.

op 30 10 2010 at 15:37 schreef Benech:

Tssssk, en dat klaagt maar over overgewicht maar laat tegelijkertijd ook haar portemonnee hangen. :) Klinkt allemaal veel te lekker voor mijn portemonnee helaas.

op 31 10 2010 at 12:00 schreef hassnae:

Geen monobrauw, Tjerk!

Daphne, dat was zeker jammer. De volgende keer wil ik Veeraswamy proberen, misschien is die wel bijzonder en authentiek.

In Nederland kan ik je Balti House aanraden in Amsterdam en Surya in Hilversum.

Rob, dank voor de tip. Die wil ik dan zeker eens proberen. En Rena: jaah, volgende keer doen!

op 31 10 2010 at 17:47 schreef Tjerk:

@Hassnae; Nee? Ik hoorde ooit eens een Turkse of Marokkaanse in zo’n multikulti-documentaire van de VPRO zeggen dat haar ideale man beslist doorlopende wenkbrauwen moest hebben.

Sindsdien ga ik ervanuit dat alle Turkse en Marokkaanse vrouwen de voorkeur geven aan mannen met monobrauwen. Tenslotte zijn die mensen allemaal hetzelfde.

Maar ja, misschien hield ze de boel voor de gek of had ze gewoon een rare fetisj.

op 31 10 2010 at 17:50 schreef Peter:

Ik heb toch geen monobrauw? Wel een afgetraind lichaam, dat is waar.

op 31 10 2010 at 18:01 schreef Tjerk:

Jaja, en de mooiste mannenbillen van het Westelijk halfrond, heb ik me laten vertellen.

op 31 10 2010 at 18:03 schreef Peter:

Ik ben er niet ontevreden over.

op 31 10 2010 at 22:16 schreef rena:

Wat? Surya in m’n eigen Hilverdorp!

op 01 11 2010 at 16:09 schreef Bigpete:

We zitten hier toch echt op het OOSTELIJK halfrond hoor meneer het orakel….

op 03 11 2010 at 12:58 schreef Inssaf:

Oh my, net als jij kan ik zo genieten van eten! Dank voor de aanbevelingen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS