Home » Archief » De piemel van Jeroen Krabbé


[06.11.2015]

De piemel van Jeroen Krabbé

Hassnae Bouazza

yamamoto10
Illustratie: Takato Yamamoto

Als u mij vraagt naar de Nederlandse waarden, kan ik aan niets anders denken. De Nederlandse waarden beginnen en eindigen wat mij betreft met de piemel van Jeroen Krabbé.

Ik schat dat ik ergens tussen de vier en zes jaar was. Ik stond in de deuropening van onze woonkamer en op televisie zag ik de piemel van Jeroen Krabbé in de serie De Fabriek. Nu werd er bij ons thuis, zoals bij zoveel brave islamitische gezinnen, meteen gezapt bij bloot of zoenen op tv. Niet door middel van de afstandsbediening, want die hadden we toen nog niet, maar door meteen naar de televisie te rennen en een knop in te drukken om naar een ander kanaal te gaan.

We hadden een kleurentelevisie, dat herinner ik me, omdat ik de huidskleur van Jeroen nog voor me zie. En zijn ding dus.

Brandende fakkels

Voor wie net als ik beschermd werd opgevoed, was het vaak schokkend, maar tegelijkertijd ook geruststellend, want in Nederland kon alles. Over broodjes poep zingen. Seks en bloot op tv. Drugs was legaal. Je kon homo zijn of biseksueel. En wie het in zijn botte hoofd haalde zich racistisch of discriminerend uit te laten, werd de oren gewassen. Op school leerde ik nog dat racisme fout was, omdat uiteindelijk niemand veilig is, want als de gastarbeiders op waren, zouden mensen met rood haar aan de beurt komen of met blauwe ogen. En dus uitten mensen zich stiekem racistisch. Tussen neus en lippen door. Na schooltijd. Door te klagen als buitenlanders naast hem kwamen wonen. Door mij voor vieze Turk uit te schelden. En dan op de kop te krijgen, want racisme was fout. Geen mitsen, geen maren. Gewoon fout.

Maar ergens onderweg is het misgegaan. Natuurlijk, we hadden 9/11, de moord op Fortuyn, de moord op Van Gogh. Maar die leidden niet tot de brandende fakkels op de Nederlandse straten die we afgelopen week zagen.

Nee, het begon allemaal online. Daar kon het ressentiment geuit worden en groeien. Wat aanvankelijk op marginale sites begon als islamkritiek, verwerd al snel tot Arabierenhaat, racisme van zwarte mensen en oost-Europeanen en ieder ander die niet paste in het blank-conservatieve en nationalistische hokje dat steeds luider klonk en machtiger werd. Als een olievlek verspreidde het nieuwe neoconservatieve gedachtegoed zich dankzij de allianties die gesmeed werden: politici, media en anonieme schreeuwers vonden elkaar online en versterkten elkaar in hun bekrompen wereldbeeld.

Intellectueel inferieur

Daar hoort een verbluffend vocabulair bij: racisme heet ‘benoemen’. Ieder die er niet in meegaat ‘kijkt weg’, want Wilders heeft ‘een punt’ en wie dat niet toegeeft is ‘laf’ of ‘politiek correct’ en uiteraard een ‘verrader’. Als je hierin tegen gaat, voer je een ‘hetze’ en ben je de hele dag aan het ‘haten’, want die mensen die anderen bedreigen dat zijn gewoon ‘bezorgde burgers’. Types die vinden dat Marokkanen genetisch racistisch zijn en zwarte mensen intellectueel inferieur schuiven tegenwoordig gezellig aan in programma’s en krijgen columns aangeboden.

En daarom, daarom zien drommen mensen tegenwoordig achter elke boom een pedofiel, in elke vluchteling een verkrachter, rondom elke moslim een bomgordel en in elke kleurling een zwarte piet. Het oer-Hollandse ‘schoenmaker hou je bij je leest’ is hartstochtelijk vervangen door ‘de beste stuurlui staan aan wal’ want diezelfde mensenmassa vindt dat zíj op de stoel van de rechter mogen zitten, praat mee over economie en het milieu en ziet in elke politicus een frauderende plucheplakker, behalve in die ene plucheplakker die hen verkiezing na verkiezing voor de gek houdt, maar wel lekker het vuurtje brandend houdt door te stoken tegen alles en iedereen die niet meegaat in de xenofobe waanzin.

Gemarginaliseerd

Die bovendien duizelingwekkend hypocriet is, want eigen vrijheid eerst en homo’s en Joden krijgen er net zo hard van langs als ze niet gezellig meedoen met de vreemdelingenhaat.

De politiek deed mee, omdat ze toch vooral ook wat stemmen wilde binnenhalen en de media, en vooral veel opiniemakers, hebben er grif aan meegewerkt door eenduidige verslaggeving, maar vooral door iedere kritiek op de Venlose messias taboe te verklaren. Wie zich wel kritisch uitte, kon een oneindige lading aan giftige bagger van de opiniemakers en columnisten verwachten gevolgd door doodsbedreigingen door de minder eloquente hordes.

Wie op deze zorgelijke ontwikkelingen wees, werd gewoon genegeerd en gemarginaliseerd.

Vrijdag stond op de voorpagina van NRC.Next een grote foto van neonazi’s die de Hitlergroet brachten met daarbij de tekst ‘wie durft hen nog tegen te spreken’. Nu het echt uit de hand loopt, worden sommige media en journalisten die dit klimaat mede hebben geschapen, wakker. En vragen ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Duik je eigen archief eens in, zou ik willen voorstellen.

Deze inleiding werd zondag 25 oktober uitgesproken tijdens een debat met Petra Stienen onder leiding van Mathijs Schiffers over Nederlandse Waarden in de Nederlandse Kerk te Londen.

Hassnae Bouazza, Duistere Kracht van het Internet, is regisseur en eindredacteur van Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Deze zomer heeft ze in Beiroet de Arouwad Award gekregen voor haar stukken over de Arabische wereld. Daar is in KuKluxland, waar je Arabieren moet haten omdat je anders een landverrader bent, niemand in geïnteresseerd. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 06.11.2015 @ 12:10

[Home]
 

11 Reacties

op 06 11 2015 at 16:22 schreef Hans J,:

Met alle respect maar dit artikel is doordrenkt van angst voor meningen die tegen vreemdelingen ingaan

op 06 11 2015 at 16:57 schreef Haes:

Wat zijn in godsnaam “meningen die tegen vreemdelingen ingaan”?

Die Hans J. spoort volgens mij niet.

op 06 11 2015 at 17:02 schreef MNb:

“Duik je eigen archief eens in, zou ik willen voorstellen.”
Vergeet dan vooral Elsevier niet en Fortuyn’s columns in de jaren 90. Daarvoor is er vast nog wel wat van Bolkestein te vinden.
Het is niet op een zeker moment misgegaan. Het was een geleidelijke, maar ook heel voorspelbare ontwikkeling.

@Hans: Soms is angst terecht. De geschiedenis heeft vaak laten zien waar “meningen die tegen vreemdelingen ingaan” toe leiden. Als je zelf vreemdeling bent in Nld. (ook al zie je je zelf niet zo) of je naaste is het kun je maar beter bang zijn – en al langer dan 15 jaar.

op 06 11 2015 at 20:25 schreef Marcus Lucas:

Fortuyn gaf in een gesprek met Felix Rotterberg toe dat de ‘grenzen sluiten’ niet écht kon. Hij vond ‘beeld’ belangrijk. Daarbij had hij allerlei linkse maakbaarheidsideeën. Niet alleen over probleemjeugd van bepaalde afkomst, maar over álle jongeren. Hij vond dat zij in sociale dienstplicht moesten leren met elkaar om te gaan. Fortuyn wilde niemand uitzetten. Ook geen imams die onverdraagzaamheid prediken, daar wilde hij mee ‘in debat’, en hij sprak zich fel uit tegen types als Le Pen en Dewinter.

Hij kon het beeldvormingsspel soms vals spelen, provocatief zijn, maar Fortuyn had een heel andere onderliggende ideologie dan de Wilders-beweging. De PVV is idd extreemrechts, neoconservatief, neo-NSB.

Fortuyn en Van Gogh wilden ‘links’ tot verandering aanzetten, hielden van het debat en het vrije woord. De xenofobische beweging rond Wilders wil ‘links’ kapotmaken, vermijdt debat en elimineert het vrije woord met een strategie van intimidatie en bedreigingen.

op 07 11 2015 at 13:39 schreef Jos Vollebergh:

Zou een deel van de angst om kritiek op de Grote Blonde Leider te leveren niet ook bestaan uit vrees om, als er iets met hem gebeurt, weer de schuld te krijgen?
‘De kogel kwam van links’, zoals bij Fortuin destijds gebeurd is?
Maar ondertussen worden er wel vuurwerkbommen naar kleine meisjes gegooid. Want ‘de angst van de gewone man’ moet serieus genomen worden.

op 07 11 2015 at 13:56 schreef Kazonga:

@Hans J,:

Ik kan maar een ding daarop antwoorden: ‘vreemdelingen’ zijn ook maar mensen, net als jij dat bent. Als je hen enkel met kritiek en wantrouwen bejegent, dan komen ‘we’ er nooit uit. Zo simpel is dat.

op 07 11 2015 at 16:24 schreef sjonnie annoniem:

Ik heb nooit begrepen wat mensen zien in wilders, maar ik behoor dan ook niet tot de intelligentsia waaronder Peter Breedbeeld zich rekent.

op 07 11 2015 at 18:18 schreef Kazonga:

@sjonnie annononiem

Intelligent zijn of niet heeft volgens mij niks te maken met gezond verstand… :D

op 07 11 2015 at 19:39 schreef sjonnie annoniem:

@Kazonga,mee eens.
Mijn ouders waren er ook niet blij mee dat in de serie Hollands Glorie de preut van Josine van Dalsen vol in beeld kwam.

Gereformeerd, er ging nog net geen baksteen door het scherm door een gebrek aan bakstenen.

op 08 11 2015 at 21:31 schreef Sasha Berkman:

Vandaag de dag noemt iemand (Chris Aalberts op geen stijl) de jaarlijke holocaustherdenking in Amsterdam) een “links antisemietenfeestje”.

TPO Twittert: “Stichting Democratie en Media subsidieert antisemitische alternatieve Kristallnacht-herdenking”

Het wordt met de dag erger.

op 09 11 2015 at 00:29 schreef Sasha Berkman:

holocaustherdenking moet zijn, kristalnachtherdenking. Sorry voor de typefout maar ik kon hem zelf ook niet aanzien.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS