Home » Archief » De PvdA hecht alleen aan Zwarte Piet als dat stemmen oplevert


[20.11.2013]

De PvdA hecht alleen aan Zwarte Piet als dat stemmen oplevert

Marten van den Berg

kat11
Illustratie: Paul Emile Becat

Op 22 oktober bezocht partijleider Diederik Samsom Friesland, vanwege de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in drie nieuwe fusiegemeenten. Tijdens een campagnebijeenkomst in Joure citeerde hij één van de meest onvolwassen uitspraken die onze premier ooit gedaan heeft, namelijk dat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is. De aanwezige Friese partijleden zullen deze Ruttiaanse tautologie begrepen hebben als: Zwarte Piet is traditie, en aan die traditie wil de PvdA niet tornen. Deze opmerking is in goede aarde gevallen, gezien de overwinningen van de PvdA op 13 november in Heerenveen en Leeuwarden (de PvdA verloor in Joure van de Friese Nationalisten FNP).

Op 15 november, amper twee dagen na de gemeenteraadsverkiezingen, liet PvdA-vicepremier Asscher weten dat Zwarte Piet moet ‘evolueren’. Dus misschien kan Zwarte Piet ook wel paars worden, of rood, of alle kleuren van de regenboog. De zwartheid van Zwarte Piet, eerder nog door Samsom als voldongen feit gepresenteerd, bleek toch niet zo veilig bij de PvdA als hij in Friesland voorhield.

Racistische cultuuruitingen

De discussie over Zwarte Piet is in feite een afweging van waarden. De waarde van een traditie voor kinderen, waarbij veel mensen met warme gevoelens aan hun eigen jeugd terugdenken, tegenover de waarde van een maatschappij die mensen niet beledigt met racistische cultuuruitingen.

In de grote steden zullen potentiële PvdA-stemmers neigen naar het veranderen of afschaffen van Zwarte Piet. Voor een deel omdat ze zich zelf beledigd voelen door de blackface-knecht van Sinterklaas, voor een deel omdat de PvdA-achterban racisme ter harte gaat en misschien plaatsvervangende schaamte voelt als iemand uit het buitenland er opmerkingen over maakt. In de provincie zullen de meeste potentiële PvdA stemmers meer hechten aan de traditie.

Principes het raam uit

Ik ben natuurlijk niet zo naïef om te denken dat de politiek in Nederland deze waarden oprecht zal onderzoeken en zal afwegen. Politici komen nou eenmaal liever met oneliners dan met gewogen oordelen. Maar van een progressieve, antiracistische, internationaal georiënteerde partij (ze zingen elk jaar toch de internationale?) mag verwacht worden dat zij in het nadeel van Zwarte Piet beslissen.

Dat gebeurde ook, maar toevallig net twee dagen na de verkiezingen in de provincie. Eerst gooide de PvdA de principes het raam uit. En toen het geen stemmen meer kon kosten, ging Zwarte Piet er achteraan.

Marten van den Berg houdt van boeken en knuffelt graag allochtonen.

Gastschrijver, 20.11.2013 @ 07:55

[Home]
 

12 Reacties

op 20 11 2013 at 08:19 schreef Sneebal:

Wat een prettig stuk. Mooie analyse, ook door in stedelijk en provinciaal te denken. Ik dacht nog: PvdA evolueert en discussieert hier kennelijk over (eerst Samsom a la Rutte en dan na interne gesprekken Asscher). Net zoals ikzelf (in een grote stad) en om mij heen velen de laatste jaren evolueerden. Dus van traditie (met goede bedoelingen) naar ogen openen voor betekenis voor anderen (dat gaat niet zonder weerstand en een soort rouw).
Maar Marten.. door jouw stuk denk ik ineens: nee toch. Was het gewoon stemmen-opportunisme? Of milder: is de PvdA echt verdeeld net als de rest van Nederland en hebben ze het zo (leep) opgelost?

op 20 11 2013 at 09:35 schreef Ralph van der Geest:

Mooi stuk. Ik neem aan dat dat over het zingen van de Internatrionale sarcastische bedoeld is?
De PvdA is in zoverre internationaal georienteerd als het gaat om de neo-liberale veroorzakers van de crisis te dienen. Meer niet.
De PvdA’er Asscher met zijn plannetjes tot schedelmeten, zijn variant op de Ariërverklaring die mensen met een tintje moeten ondertekenen en zijn ‘dijkdoorbraken’ is gewoon een ordinaire racist.
Samsom liet partijgenote en vice-TK voorzitster mevrouw Arib in de zeik staan toen die laatste door den Lijder op zeer racistische wijze bejegend werd in een tweet.
De PvdA ging ‘voor de inhoud’ i.p.v. dat het een indrukwekkend statement van afkeer en afwijzing maakte n.a.v. de vertoning op 4 April j.l. in de TK…u weet wel: dat ’30 leden debat’ (ik krijg het mijn strot niet meer uit)…
Is Samsom volwassener en qua intellect hoger aan te slaan dan een droplul van een premier die niet eens weet dat de Hollandse Schouwburg symbool staat voor één van de ijzingwekkendste uitingen van racisme?
Degenen die zo stom waren in Friesland om PvdA te stemmen, komen er ongetwijfeld nog wel achter hoe dom ze wel waren.

op 20 11 2013 at 09:53 schreef Marco Meijer:

Kennelijk ontbreekt het in de PvdA nog aan partijdiscipline. Er zijn nog PvdA-ers met een eigen, niet op de Partijlijn afgestemde, meningen. Dit is een ernstige misstand die zo snel mogelijk moet worden gecorrigeerd.
Het lid is niets; de Partij is alles !!

op 20 11 2013 at 11:09 schreef Bertje:

Mooi he politiek.
Verder heeft de politiek zich niet bemoeien met een volksfeest, maar godverdomme ze doen het allemaal.
Nope, het is een spel maar zeker niet het mijne!

op 20 11 2013 at 13:41 schreef Sasha berkman:

http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/24044_hoofdpiet_steunt_piet_demonstranten_vindt_piet_figuur_niet_essentieel/

op 20 11 2013 at 15:31 schreef Leonard:

Terwijl het in Nederland over Zwarte Piet gaat (terecht ook), maken ze zich op dit moment in Amerika weer druk over een ander fenomeen. Ik kan het niet geheel plaatsen, maar het heet “the knockout game”. Twitter ontplofte gisteren toen er in de de mainstream media aandacht aan werd besteed. Er zouden racistische motieven in het spel zijn. Ik persoonlijk heb geen idee! Het is wel een ontzettend leip verschijnsel in ieder geval. De volgende persoon heeft een duidelijke mening. Kwam ik op veelvuldig op twitter tegen.
Duiding iemand???

http://www.youtube.com/watch?v=Eo_FYVwIeaY&feature=youtu.be

op 20 11 2013 at 23:36 schreef MNb:

“Verder heeft de politiek zich niet bemoeien met een volksfeest”
Opper autoriteit Bertje heeft gesproken, dus daar heeft iedereen zich maar bij neer te leggen.

op 21 11 2013 at 10:01 schreef Bertje:

Mnb

Jawohl stimmt die Reihe geschlossen.

Tja mnb ben nou einmal een liberaaltje, bemoeienis van de politiek moet op het minimale worden terug gebracht.
Dus in godennaam als ze zich nu ook al zou gaan bemoeien met een volksfeest.
Ik weet voor vele socialisten is het natuurlijk een natte droom dat Vadertje staat zich op werpt voor de hele mikmak, maar o Heer laat deze beker aan mij voorgaan.

op 21 11 2013 at 10:18 schreef Thomas Cool / Thomas Colignatus:

Wanneer we nu internationaal gaan denken, dan is hier mijn suggestie om ook “Kidda Claus” of “Kidda Claudia” te gebruiken in plaats van “Santa Claus” – want wat is er “heilig” aan de Kerstman en waarom zou zij geen zwarte vrouw kunnen zijn ? Zie: http://boycottholland.wordpress.com/2013/11/18/kidda-claus-and-claudia/ en hier natuurlijk Whoopi Goldberg “Call me Claus”: http://www.imdb.com/title/tt0272018/

op 21 11 2013 at 12:51 schreef Aris Leepvogel:

Wat mij opvalt is de alinea:

“De discussie over Zwarte Piet is in feite een afweging van waarden. De waarde van een traditie voor kinderen, waarbij veel mensen met warme gevoelens aan hun eigen jeugd terugdenken, tegenover de waarde van een maatschappij die mensen niet beledigt met racistische cultuuruitingen.”

Hier wordt ten onrechte er maar vast vanuit gegaan dat Zwarte Piet een racistische cultuuruiting is. Ik meen dat een deel van de discussie zich daar juist op richtte.

Mijn idee is ook dat een deel van de tumult voortkomt uit het verwarren van de beide discussies.

op 21 11 2013 at 17:29 schreef Sasha berkman:

De PvdA is een wapen van het neo-liberalisme. De partij is veraderlijk tot op het bot. Judas was een heilig man vergeleken met het PvdA tuig dat keer op keer haar achterban een oor aan naait ten behoeve van het grote geld. Bizar feit is ook dat het de partij is die de meeste mensen herbergt die de Bildenberg conferentie hebben bezocht. Laten we met zijn allen op de PvdA spugen!

op 21 11 2013 at 17:41 schreef laarmans:

Wim Kok schudde de ideologische veren af.Wouter Bos koos voor De Derde Weg,wat in feite neerkwam op het omarmen van de vrije markt en het in de uitverkoop doen van nutsinstellingen op het terrein van gas en elektriciteit ( wanneer is ons drinkwater aan de beurt om vermarkt te worden)? Gemeenteraadslieden graaien en plegen fraude.

Als je al geen principes meer hebt, hoe moet je dan een principiele uitspraak doen over Zwarte Piet?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS