Home » Archief » De PVV is een foute, racistische grap


[18.05.2024]

De PVV is een foute, racistische grap

Jurriaan Reinders


Illustratie: Fidus.

De inkt van het Hoofdlijnenakkoord was nog maar amper droog of er was alweer een relletje geboren in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Martin Bosma vond dat Laurens Dassen van Volt de PVV niet als ‘extreemrechts’ mocht betitelen, want dat was een nazi-vergelijking. De Koran met Mein Kampf vergelijken, zoals Wilders zo vaak deed, dat was geen nazi-vergelijking natuurlijk, want dat was overduidelijk satire – dat leek hij daarmee te suggereren. 

Blijkbaar hebben we ons allemaal vergist door de PVV serieus te nemen. De PVV is helemaal geen serieuze partij. De PVV is een grap. Een foute, racistische grap, maar niet meer dan dat. De partij is namelijk helemaal niet voor vrijheid, maar voor repressie van onze studenten en onze cultuur. Net als dat een racistische grap in de kern gewoon racistisch is, is de PVV ook in de kern net zo racistisch en extreemrechts als alle andere extreemrechtse partijen. Maar dat hardop zeggen, dat gaat te ver. De PVV is immers helemaal pro-Israël. 

Steun aan Israël

En daar raken we misschien wel aan de kern van de grap. Amper een week na het Songfestival, waar Wilders en Van der Plas unaniem hun steun aan Israël uitspraken, wordt Wilders gefeliciteerd door Ben-Gvir, de extreemrechtse politicus die alom als één van de meest prominente aanjagers van de genocide in Gaza wordt gezien. Zou deze Ben-Gvir weten dat de NSB net als de PVV een meeuw in het logo had? Dat de PVV zelfs een NSB-vlag hees in het kantoor op het Binnenhof? Misschien heeft hij alleen gehoord dat de PVV extreemrechts is en gevraagd of ze zich iets meer konden verzetten tegen die term. Vanwege het verleden enzo.

Maar extreemrechts is niet alleen nazisme. Extreemrechts is een gedachtegoed. Een ideologie. Een giftige, want het irrationele van de haat (jegens buitenlanders, moslims, intellectuelen, journalisten, ‘links’), c.q. de onderbuik, krijgt voorrang boven het rationele, de hersenen. Vandaar ook dat het kabinet 1.5 miljard euro gaat bezuinigen op onderwijs en zo hard optreedt tegen studenten en universiteiten, terwijl boeren met trekkers gerust snelwegen mogen blokkeren en wat dies meer zij. Ook uit het Hoofdlijnenakkoord: de BTW op boeken gaat omhoog.

Haat is gebaat bij domheid en onwetendheid.

Babylon Berlin

Een goede illustratie van hoe explosief dit kan ontsporen wordt geïllustreerd in de serie Babylon Berlin. Die speelt zich af in Berlijn van de jaren 1929-1933. Je volgt het leven van gewone Duitsers. De NSDAP is in het begin vooral op de achtergrond actief en dan voornamelijk met herrie schoppen, rellen, geweldplegingen en een aanslag hier of daar. Ze worden gezien als lastpakken, maar de kijker weet waar het toe zal leiden. De parallellen met hoe de studentenprotesten tegen Israël worden gekaapt door gewelddadige hooligans in zwarte bivakmutsen is in dit licht huiveringwekkend. 

Bij de aflevering van Op1 van 15 mei zaten er ook twee hooligans. Annabel Nanninga en Roderick Veelo mochten daar als ‘conservatieve’ stemmen hun plasje doen over het akkoord. Ze misten grandioos en in plaats daarvan werd Marjolein Moorman van GL/PVDA hun pispaaltje. Er kwam geen zinnig woord uit het groteske duo. Zodra het inhoudelijk werd, sloegen ze weer op de populistische trom en zeken ze in het rond dat het een aard had. En niemand die ze bij de les hield. Ze hadden gewonnen, zo leek de tendens, dus verzette niemand zich meer. Juist nu is oppositie, keiharde oppositie, meer nodig dan ooit. Maar van wie moest dit komen? 

Verbitterde piemel

Tom-Jan Meeus gooide er een inhoudelijke analyse over de opkomst van Wilders tegenaan. Hoe Wilders het debat zodanig versimpeld had dat complexe problemen tot een simplistische oneliner werden gereduceerd. Inhoudelijk geen speld tussen te krijgen, maar het was typische “talkshowtafelpraat” volgens Nanninga en precies de reden waarom ‘de mensen’ het gehad hadden met ‘links’. Er kwam geen tegengas. En Veelo, de man die eruit ziet als de verbitterde piemel van Annabel Nanninga, vond dat het akkoord een feest was voor de democratie met dezelfde logica dat alle regeerakkoorden een feestje waren voor de democratie: omdat het gelukt was.

O, ja en links had het al die jaren verknald. Ook al wist aan dezelfde tafel Wim Voermans te vertellen dat er de afgelopen honderd jaar welgeteld hooguit één “linksig” kabinet is geweest. Verder was het altijd centrumrechts geweest. Veelo en Nanninga zwegen bij die feiten. Maar ook de presentators misten hier weer een kans door noch Veelo noch Nanninga kritisch te bevragen.

Bivakmuts

En zo lijkt de uitzending een voorafspiegeling van wat ons te wachten staat de komende jaren: extreemrechts dat zichzelf een conservatief label opplakt en alle schuld op links afschuift. Feiten doen er niet toe. De wetenschap is borrelpraat. Alle problemen worden versimpeld tot een oneliner en kritiek wordt gebulldozerd door hooligans, hetzij in bivakmuts, hetzij in maatpak. De journalistiek staat erbij en kijkt ernaar. 

De PVV is dan misschien een grap, maar dan wel net zo extreemrechts als extreem slecht.

Jurriaan Reinders schrijft een semi-absurdistisch boek dat vermoedelijk nooit zal worden uitgebracht, houdt van eerlijkheid en is trots op zijn hoogontwikkeld schoonheidsgevoel.

Gastschrijver, 18.05.2024 @ 11:03

[Home]
 

1 Reactie

op 18 05 2024 at 11:03 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS