Home » Archief » De slag om Dorrepaal


[05.05.2011]

De slag om Dorrepaal

Peter Breedveld


Scène uit La Graine et le Mulet

De slag om Stalingrad (1943) wordt als het grote keerpunt in de Tweede Wereldoorlog gezien. In die slag kregen de Duitsers gevoelige klappen toegediend en werd het begin van de Duitse nederlaag ingeluid. In werkelijkheid gebeurde dat al in het begin van de oorlog, tijdens de Duitse invasie van Nederland.

In de relatief onbekende slag om Ypenburg werd de Duitse luchtvloot gedecimeerd. Bijna driehonderd vliegtuigen werden door het Nederlandse leger, dat met antieke wapens moest vechten, vernietigd. Dat is mede de oorzaak van het mislukken van een Duitse invasie van Engeland geweest.

Voor die slag om Ypenburg, waarbij de Nederlandse strijdkrachten er in slaagden het militaire vliegveld Ypenburg tijdelijk op de Duitsers te heroveren, was het gevecht om villa Dorrepaal weer cruciaal. In die villa zaten op de vroege morgen van 10 mei 1940 Duitse parachutisten verschanst, die het de Nederlanders onmogelijk maakten door te trekken naar Ypenburg, dat enkele kilometers achter de villa ligt. Drie Nederlandse soldaten, met proviand op weg naar een Nederlandse zoeklichtpost in Stompwijk, waren vanuit deze villa doodgeschoten.

Villa Dorrepaal staat recht tegenover de Tolbrug over de Vliet, aan het einde van de Fonteynenburglaan. Nu is er een tuincentrum gevestigd van de stichting Schroeder van der Kolk, die met verstandelijk gehandicapten werkt. Toen was Dorrepaal een rusthuis. Schuin tegenover de villa, aan de andere kant van de Vliet, waar nu de Fonteynenburgkerk staat, stond toen het buitenhuis Heeswijk. In Heeswijk bevond zich een sectie Nederlandse infanterierekruten en een patrouille van de bereden artillerie, die in een vuurgevecht met de Duitsers aan de overkant waren verwikkeld.

Tijdens de beschietingen arriveerde een jonge officier in Heeswijk, tweede luitenant George Maduro. Maduro had de opdracht villa Dorrepaal te heroveren en de weg vrij te maken naar Ypenburg. Maduro besloot een soort ‘shock and awe-tactiek toe te passen: nadat met een verborgen pantserafweergeschut vijf schoten waren gelost, liet hij de villa van verschillende kanten bestormen door de paar mannen, die hij tot zijn beschikking had. Zo hoopte hij de Duitsers de indruk te geven dat ze tegenover een enorme overmacht stonden.

Eén groepje soldaten kreeg van Maduro de opdracht de villa vanaf de voorkant binnen te dringen. Een tweede groepje, waarover hij zelf de leiding nam, bestormde Dorrepaal vanaf de zijkant. Een derde groepje bleef achter in Heeswijk, om rugdekking te geven. Maduro droeg een vaandrig op de leiding over te nemen in het geval hij zelf zou sneuvelen.

De bestorming voltrok zich in een moordend tempo, waarbij de mannen hard over de Tolbrug renden. Intussen werd er vanuit Dorrepaal hevig op ze geschoten. Maduro slaagde er als eerste in de villa binnen te dringen. Hij hoorde luide voetstappen en krakend glas, maar Duitsers zag hij niet. Totdat hij een kelderdeur ontwaarde, die hij opende. Vier oude dametjes kwamen tevoorschijn, die hem vertelden dat er Duitsers in de kelder zaten. “Hände hoch! Nicht schiessen!” riep Maduro de kelder in. “Wir schiessen!” was het antwoord.

Maduro liet een korporaal, die samen met hem de woning was binnengekomen, de keldertrap afdalen en een aantal schoten lossen. Kreten van angst en pijn weerklonken en daarna: “Bitte, nicht mehr schiessen!” De verovering van villa Dorrepaal was een feit, de Duitse invasie van Den Haag voorkomen. Voorlopig natuurlijk, want na het Duitse bombardement van Rotterdam en de daarop volgende Nederlandse capitulatie kwamen Ypenburg en de hofstad alsnog in Duitse handen.

Maduro verrichtte tijdens de bezettingsjaren veel verzetswerk. Uiteindelijk werd hij opgepakt en gevangengezet in het concentratiekamp Dachau, waar hij in februari 1945 aan vlektyfus overleed. Postuum werd hij geridderd. De miniatuurstad Madurodam is naar hem vernoemd.

Eerder verschenen in De Haagsche Courant. Bronnen onder andere E.H. Brongers: De Slag om de residentie

Peter Breedveld, 05.05.2011 @ 10:59

[Home]
 

45 Reacties

op 05 05 2011 at 11:25 schreef Bigpete:

Mooi stuk.

op 05 05 2011 at 11:37 schreef yurp:

Dit zijn stukjes geschiedenis die we in de na-oorlogse pasifistiese anti-nationialistiese jaren vooral niet mochten horen. Zou alleen maar tot -spuug- patriotisme leiden. Prachtig om alsnog Nederlandse heldendaden te kunnen lezen.

op 05 05 2011 at 11:42 schreef Sandro:

Maduro was een oorlogsheld om trots op te zijn!

Stel je eens voor wat het Nederlandse leger had kunnen doen als men over modernere wapens had beschikt. En nu wil men van de 7 miljard budget voor defensie er 1 miljard bezuinigen omdat er geen dreiging meer zou zijn, het zet je aan het denken.

op 05 05 2011 at 12:06 schreef betwister:

Tja Sandro,

als het geld moet worden opgemaakt in Afghanistan en Irak, wordt het lastig mensen te overtuigen dat het goed besteed is.

op 05 05 2011 at 12:16 schreef Sandro:

betwister – van mij hoeven dat ook niet te doen hoor!

op 05 05 2011 at 12:29 schreef Martin Lodewijk:

@ Peter,
Terecht stuk!
Misschien heb je het Agent 327 dossier 19 (De Vlucht Van Vroeger) uit 2004 gelezen? Ik zou pagina 11 bijgevoegd hebben, als ik wist hoe je dat moet doen.
De oorspronkelijke dagstrip verscheen ook op 4 en 5 mei.

op 05 05 2011 at 12:37 schreef Dammie:

Cool! Een reactie van dé Martin Lodewijk…

op 05 05 2011 at 12:40 schreef Martin Lodewijk:

@ Peter,
Sorry voor deze geest van de trap, maar ik moest er ineens aan denken hoe Don Lawrence in ongelovig schaterlachen uitbarstte toen ik hem, ergens in de jaren 90, vertelde dat in die eerste vijf oorlogsdagen boven Nederland meer duitse vliegtuigen werden neergehaald dan in de hele Battle Of Britain. Deed toch een beetje pijn. Mij althans want Don heeft het nooit geloofd.

op 05 05 2011 at 12:41 schreef Rob:

Maduro was naast oorlogsheld ook Antilliaan – ik registreer hem vast even etnisch voor diegenen die denken dat dat belangrijk is (ahem).

op 05 05 2011 at 13:09 schreef Sandro:

Rob, buiten het feit dat hij Antilliaan was, was hij ook enige zoon in een Sefardisch Joodse gezin.

op 05 05 2011 at 13:10 schreef Mart:

Het waren niet alleen de vliegtuigen die pijn deden. De Duitsers hadden daar wel een mouw aan kunnen passen, want Ju-52s hadden ze in Kreta nog genoeg.

Het was vooral het feit dat we van de aanvallende parachutisten en luchtlandingstroepen een dag voor de capitulatie nog even snel ruim 2000 krijgsgevangenen naar Engeland verscheepten.

Den Haag was een ongelooflijke rotklap voor de luchtmobiele troepen van de Wehrmacht. Men had nog voor precies één grootschalige operatie manschappen over, het fiasco in Den haag had alle reserves opgevreten.

En ik wist dit al als jochie, dus yurp overdrijft een beetje.

op 05 05 2011 at 13:12 schreef Peter:

Wat een eer! Hoog bezoek van de onlangs – terecht! – met een lintje onderscheiden peetvader van de Nederlandse avonturenstrip, Martin Lodewijk!

Martin is geen onbekende op Frontaal Naakt, ten tijde van de arrestatie van Gregorius Nekschot tekende hij voor FN deze snoeiharde cartoon.

Natuurlijk ken ik De Vlucht van Vroeger, heer Lodewijk. Ik heb uw complete werk in mijn boekenkast staan.

Ik word ook constant uitgelachen als ik mensen vertel dat de invasie van Engeland mede is mislukt door het heldhaftige en agressieve optreden van het Nederlandse leger in de eerste vijf dagen van de oorlog. Tant pis. Ik heb het niet verzonnen, het is gewoon allemaal te controleren.

Hieronder pagina 11 uit De Vlucht van Vroeger (hier is-ie lekker groot), deel 19 uit de Agent 327-reeks, die tot de geestelijke bagage van elke gezonde Hollandse jongen zou moeten horen, alleen al vanwege de vele obscure weetjes die Martin Lodewijk uit allerlei archieven opdiept:

[img]http://www.frontaalnaakt.nl/wp-content/uploads/2011/05/Agent327VluchtvanVroeger.jpg[/img]

op 05 05 2011 at 13:27 schreef Bakito:

Mijn grootvader was ook zo’n held. In mei 1940 werd hij letterlijk van de ladder in zijn boomgaard geplukt. Omdat hij wel eens een fazant of een konijn had geschoten, hadden ze bedacht dat hij geschikt was om Rotterdam te verdedigen met een 19e eeuwse buks. Kansloos natuurlijk. Na enkele dagen raakte hij zwaar gewond. Nota bene door een granaat van Engelse commando’s, die, terwijl hij nog het idee had het land te verdedigen, al bezig waren te voorkomen dat strategische objecten in handen zouden vallen van de Duitsers.

Hij verloor een been en een arm raakte verlamd. Mede dankzij zijn offer hielden we enkele dagen stand, genoeg tijd om de rijken met hun bezittingen te evacueren, alsmede de legerleiding te behoeden voor al te ernstig gezichtsverlies.

op 05 05 2011 at 13:38 schreef Martin Lodewijk:

Voordat ik (terecht) op de vingers getikt word…
In de Slag om Engeland die duurde van begin juli tot eind oktober 1940 verloren de Duitsers volgens Wikipedia (en wie ben ik?) tenminste zo’n 680 toestellen. Normaal documenteer ik me voor de strip wat zorgvuldiger maar bij Don liet ik me wat meeslepen. Ter verontschuldiging(etje)had ik mijn informatie uit franse tijdschriften en boeken en mijn frans is nooit comme il faut geweest.Schaam schaam. Desondanks blijft de rest staan.

op 05 05 2011 at 14:08 schreef Herbert:

Mooi verhaal.

@Sandro,

Een neutrale staat heeft principiëel geen groot leger. Dat is immers strijdig.

Als we een modern leger hadden gehad, nou dan had Fall Gelb in Nederland een paar dagen langer geduurd. België dat wel een groot en modern leger had en gevechtservaring hield het tot 28 mei uit. Dus zoveel had het niet gescheeld.

op 05 05 2011 at 14:53 schreef rakker:

Er wordt vaak verteld dat het verzet van het Nederlandse leger tegen de Duitse aanval begin mei 1940 niet veel voorstelde.
Dit verhaal, dat van Bakito en andere, bijv. te lezen in de dagboeken van mevrouw Petronella Dozy, die tamelijk nauwkeurig verslag heeft gedaan van de eerste oorlogsdagen in de omgeving van Nijmegen en Groesbeek, tonen aan dat de Nederlandse militairen ondanks hun primitievere bewapening het de Duitsers behoorlijk lastig hebben gemaakt.

op 05 05 2011 at 14:55 schreef Sandro:

Herbert,
Zwitserland was/is neutraal en heeft, op Israël na, naar verhouding het grootste leger ter wereld.
Sinds 2003 en is men het leger aan het afbouwen van de toen 524.000 man naar een toekomstige 220.000. Er is dus niet principieel sprake van dat een neutraal land geen groot leger heeft.

op 05 05 2011 at 15:03 schreef jabir:

@Peter

Prachtig stuk.

@Martin Lodewijk

Ik heb al je strips en ben fan. Volgens mij ging jij om met mijn vader (Arjen) vroeger. Klopt het dat jouw vader van die prachtige schilderijen van de nieuwste films bij bioscopen maakte? Volgens mij kom je ook nog wel eens bij de ouwetjes van strip (en vieze boekjes) winkel ’t centrum in Schiedam. Althans, ik zag daar prachtige borduurwerkjes van door jou getekende karakters en toen vertelden ze me dat je daar geregeld kwam.

En ik heb al sinds mijn veertiende een erotische obsessie met Olga Lawina. Jouw schuld!

op 05 05 2011 at 15:48 schreef Marco Meijer:

Veel van de vliegtuigen die de Duitsers kwijtraakten gingen op de grond verloren, soms tijdens maar vele ook na de landing. Ze werden door de Nederlandse verdedigers kapot geschoten of op andere wijze vernield. Een aantal vliegtuigen dat was geland op het Noordzeestrand werd vanaf de Noordzee onder vuur genomen door Nederlandse oorlogsschepen.
Wat goed dat Frontaalnaakt aandacht schenkt aan dit onderwerp.

Ook van mij een groet aan Martin Lodewijk !!

op 05 05 2011 at 16:02 schreef MNb:

Met die driehonderd vliegtuigen die kapot bij Ypenburg lagen erbij was de invasie van Engeland ook niet gelukt. De Duitsers hadden nog wel een paar problemen behalve te weinig vliegtuigen. Valt inderdaad gewoon te controleren:

http://www.militaryhistoryonline.com/wwii/articles/sealionvsoverlord.aspx

Merk op dat het rechts was die wegens bezuinigingen een behoorlijke opbouw van het vooroorlogse leger verhinderde. Aan de andere kant betwijfel ik of meer geld een snelle Duitse overwinning in de weg had kunnen staan. De Nederlandse luchtmacht was al kapot geschoten voor er een Duitse soldaat de grens over was.
We weten allemaal wat Rotterdam is overkomen toen het nazigeduld op was. Ik zie niet hoe heviger verzet dat had kunnen voorkomen.
Wat onverlet laat dat de Nederlandse soldaten over het algemeen uitstekend tegenstand boden en Winkelman niet meer fouten maakte dan de gemiddelde legeraanvoerder – Montgomery bijvoorbeeld.

Mwah, als je het mij vraagt is de belangrijkste consequentie van Ypenburg – en de hele Nederlandse tegenstand – geweest de evacuatie van Duinkerken. Na de Nederlandse overgave draaide het 9e Pantserkorps meteen om. Stel je voor dat dat twee dagen eerder te Duinkerken was aangekomen, met het 18e Leger waar het aan werd toegevoegd.

Er is bovendien een belangrijkste consequentie die niet werd getrokken uit de Nederlandse tactische overwinning bij Ypenburg. Als de Engelsen deze wat beter hadden bestudeerd hadden ze profijt kunnen trekken toen de Duitse parachutisten een jaar later op Kreta landden. De niet verworven kennis had ook bij Market Garden goed van pas kunnen komen.

Afijn, aangezien Brongers niet helemaal betrouwbaar is volgens hen die het beter zouden weten dan ik, een link met gedegen historisch onderzoek:

http://www.go2war2.nl/artikel/818/Luchtlandingen-in-de-Vesting-Holland.htm

op 05 05 2011 at 16:12 schreef Marco Meijer:

Wat mij nooit duidelijk is geworden: Duitsland was in 5 dagen klaar met Nederland, toen het niet snel genoeg ging was een terreurbombardement op Rotterdam, plus de dreiging van herhaling op andere steden, voldoende.
België heeft het ca. 3 weken volgehouden, er is daar hard gevochten. Waarom heeft Duitland geen terreurbombardenten uitgevoerd op Antwerpen of Brussel, of er mee gedreigd? Anyone?

op 05 05 2011 at 16:26 schreef André Richard:

Ik weet niet beter of Rotterdam is pas NA de Nederlandse capitulatie gebombardeerd. Communicatiefoutje. De eerste golf bommenwerpers had zijn antennes al ingetrokken en kon niet meer worden teruggeroepen. De tweede golf is wel omgedraaid. Het had dus nog veel erger kunnen wezen.
Belgie: omdat het Belgische verzet de invasie van Frankrijk niet meer in de weg zat? (gokje?)

op 05 05 2011 at 18:34 schreef Rob:

Nederland capituleerde op 15 mei 1940. Mijn ouders werden op 14 mei 1940 gebombardeerd. Zo moeilijk is dat niet, André. Er werd ook na het bombardement nog duchtig gevochten, oa in Zeeland.

op 05 05 2011 at 19:05 schreef Niek Holtz@ppel:

@peter,

Interessant verhaal. Ik had er wel vaag van gehoord, maar het is fijn dat je de details goed onder ogen hebt gebracht. Of het een ‘keerpunt’ is waag ik te betwijfelen, maar de schade die de Duitse luchtmacht leed heeft zeker ook later invloed gehad.

Het Nederlandse front was voor de Duitsers trouwens niet zo belangrijk, hun hoofddoel was Noord Frankrijk. De inval in Nederland was mede bedoeld als “lokkertje” voor de Franse troepen. De Fransen rekenden namelijk op een heraling van het Von Schlieffenplan waarbij de Duitsers via een aanval via België het Noorden van Frankrijk zouden bezetten en het Franse leger in de buurt van Parijs in te sluiten.

Deze keer besloten de Duitsers echter via de Ardennen aan te vallen, iets waarvan de geallieerden dachten dat het onmogelijk was. Ze zouden dan via Picardië naar het Kanaal oprukken, en het Franse leger in België insluiten. Om de Fransen zo gek te krijgen om naar het Noorden op te rukken vond er een nevenaanval plaats op Nederland. De opzet lukte, en de Franse hebben nog fel gevochten in Brabant, Zeeland en België terwijl de Duitsers intussen gestaag oprukten naar Duinkerken en zo het Britse en Franse leger insloten.

Uiteraard was een bezetting van Nederland ook een doel. De voordelen van een neutraal Nederland (voor bevoorrading en handel) wogen niet op tegen het risico dat Engeland Nederland later zou bezetten en als bruggenhoofd zou gebruiken. Ook speelde de Groot Germaanse gedachte mee, waarbij Nederland moest opgaan in een Groot Germaans Reich.

@Marco,

Het Duitse bombardement op Rotterdam was géén terreurbombardement, maar volgens het oorlogsrecht toegestaan. Rotterdam was namelijk geen open stad, maar werd actief, en dapper, verdedigd.
De Duitsers waren via Noord-Brabant, de Moerdijk en Dordrecht opgerukt en hadden Rotterdam-Zuid al bezet.

Een stad die verdedigd wordt geldt als een “vesting” en deze mag beschoten en gebombardeerd te worden om het verzet te breken.

De garnizoenscommandant van Rotterdam had inderdaad te kennen gegeven te willen capituleren, maar dit kwam te laat om de eerste golf van bommenwerpers terug te roepen. De tweede golf bommenwerpers werd wel op tijd gewaarschuwd, zij keerden terug. Anders was Rotterdam er nog erger aan toe geweest.

@Herbert, @Sandro

Inderdaad zou het weinig hebben uitgemaakt als Nederland een modern leger had gehad. De strijd had een paar dagen, misschien een paar weken langer geduurd. Een klein land kan het bijna nooit bolwerken zonder machtige bondgenoten. Dit is ook de reden dat Nederland na de oorlog loyaal NATO en EEG/EU lid is geweest.

op 05 05 2011 at 19:32 schreef Rob:

“Het Duitse bombardement op Rotterdam was géén terreurbombardement, maar volgens het oorlogsrecht toegestaan. Rotterdam was namelijk geen open stad, maar werd actief, en dapper, verdedigd.”

Maar de bommen vielen niet op de verdedigers aan de kaden; in plaats daarvan werd de achterliggende stad getroffen. Bovendien werd meteen gedreigd ook andere (niet belegerde) steden aan te vallen.

Het bombardement van Rotterdam was een terreurbombardement.

op 05 05 2011 at 19:46 schreef G!:

Ik geef het toe, een beetje off-topic en niet te verifiëren, maar ik vind het zo’n leuke quote – gezien in een oude docu over de bombardementen op Duitsland, een of andere oude Engelse veteraan, ’n piloot:
“Well, we may have won the war, but I think the Germans made a jolly good second!”

op 06 05 2011 at 07:26 schreef Frank:

Dit is een leuk clipje van de G1, waarvan een afbeelding in het verhaal van agent 327 staat (luidsprekers aan!):
http://www.youtube.com/watch?v=cK1Hm-cCzVU&playnext=1&list=PLFF4055D7F15E4A1C

op 06 05 2011 at 08:49 schreef Otto:

Prachtig vliegtuig, die G1. Het venijn zat overigens niet enkel in de staart, zoals Agent 327 ons leert, maar vooral in de neus: 8 zware mitrailleurs, die niet door een draaiende propeller heen hoefden te schieten.

op 06 05 2011 at 15:23 schreef MNb:

Niek, ik stel voor dat je de getuigenis van Göring omtrent het bombardement van Rotterdam eens naleest.

http://www.go2war2.nl/artikel/1741/3

Citaat: “Daarop gaf ik de Luftflotte bevel een squadron in te zetten. Het squadron startte in drie groepen, elk ongveer 25 tot 30 of 36 toestellen. Toen de eerste groep aankwam waren, zover ik weet, de onderhandelingen in volle gang maar was er nog geen duidelijk resultaat.”

Göring zegt hier letterlijk dat hij liet bombarderen ondanks dat er onderhandelingen betreffende de overgave van Rotterdam aan de gang waren. En zoals Rob al aangeeft werden de bommen op een woonwijk gegooid, niet op de stellingen van de Nederlandse verdedigers.

Vergelijk ook Kesselring:

http://www.go2war2.nl/artikel/1717/1

” Het doel dat door Generaal Student was gesteld was zeer duidelijk wat betreft omvang, sleutelposities en bezetting. Het was voor ervaren troepen niet moeilijk de doelen te bereiken. Er was een radioverbinding tussen het commando van Generaal Student, mijn staf en andere staven waaronder die van de Opperbevelhebber van de Luftwaffe. Elke onderbreking in deze communicatie kon slechts van korte duur zijn geweest omdat de bevelen door mij of de Reichsmarschall per radio werden gegeven. De techniek van die tijd maakte het mogelijk contact te onderhouden met deze radioverbinding tussen het tactisch grondstation en de toestellen via het grondstation.”

Vergelijk tenslotte het kruisverhoor van Kesselring:

http://www.go2war2.nl/artikel/1759/2

Nu is ook nog bekend dat Göring kort voor het bombardement op Rotterdam overlegd heeft met Hitler. Daar is geen verslag van bewaard gebleven.

De mentaliteit van Göring en Hitler kennende kunnen we wel aannemen dat Student en Kesselring te goede trouw geweest kunnen zijn, maar dat Göring zich er mee heeft bemoeid en geen bezwaar had tegen of opdracht heeft gegeven tot het bombarderen van de nabijgelegen woonwijk. Daarvoor was in Guernica en Warschau hetzelfde gebeurd; een jaar later trof Belgrado dit lot. Ik zie niet in waarom Rotterdam een uitzondering zou moeten zijn.

De vraag van Marco M: een bombardement op de Belgische steden zou de overgave van de Franse en Engelse divisies niet bewerkstelligen. Het hoofddoel van Fall Gelb was juist dat.

op 06 05 2011 at 19:11 schreef You On A Gin:

Wat een interessant stuk en hoe gaaf dat Martin Lodewijk even komt buurten.

@ jabir, wat grappig. Kolonel Wendy Promiskuva is in mijn geval één van mijn favoriete baddies, niet alleen w.b.t. Agent 327 maar van alle comics in het algemeen.

op 06 05 2011 at 20:10 schreef Frank:

Voor het eerst krijg ik het idee dat ik het met je eens ben, MnB.

De journalist Aad Wagenaar heeft een heel leesbaar boek geschreven over de slag om Rotterdam.

op 06 05 2011 at 21:12 schreef jabir:

@You on a Gin

ja jee zeg, zo kan ik ook niet boos op je blijven ;-) Ook voor Wendy Promiskuva zou ik vallen als een blok.

Hmmmm…. kwa 327 baddies ben ik toch wel fan van Lord Bored-Todaith, die volgens mij gebaseerd werd op Aleister Crowley. Althans, dat ritueel uit dossier Heksenkring vond echt plaats ) Samen met Ian Fleming, Gerald Gardner en heel veel andere Britse occultisten. Operation Mistletoe/ Cone of Power. True story!

During the early part of the 2nd World War, using the codename Operation Mistletoe, Aleister Crowley performed secret occult rituals within Ashdown Forest to cast spells against the Nazis and specifically targeted the leaders of Nazi Germany . These rituals are similar to the supposed magic directed at the Spanish Armada by either Sir Francis Drake or John Dee, which it is claimed manifested the storm which blew The Spanish Armada off course .

…The ritual involved a dummy dressed up in a Nazi uniform sitting on a throne .It is also said that Ian Fleming, the author of the James Bond books and Dennis Wheatley, another famous author were also present . 007 and 666 together !

op 06 05 2011 at 21:44 schreef You On A Gin:

@ jabir
Ach, we zijn het wel vaker oneens (bij onze eerste ontmoeting op een zeker roze blog waar ik de rug naartoe heb gekeerd, bijvoorbeeld) en daar zijn wel vaker grote woorden bij gevallen. Echt boos op je ben ik nooit geweest. :-)

Wat je daar vertelt over Aleister Crowley vind ik machtig interessant. En ik maar denken dat ik wel zo’n beetje op de hoogte was van al het relevante aan de man.

op 06 05 2011 at 23:03 schreef jabir:

@You on a Gin

Ik kan wel beaus worden, maar nooit lang blijven. Een goede vriend van me schreef een keer:

“Anyone can become angry. That is easy. But to be angry with the right person to the right degree at the right time for the right purpose and in the right way – that is not easy.”

En zo is het ook.

Maar Crowley vind ik ook *kuch* wel interessant.

Ik vertaalde teksten van AC die voor het Nederlands taalgebied als de officiële gelden. Alle Nederlandse op de site van het Translator’s Guild van de Ordo Templi Orientis zijn van mijn hand: vanzelfsprekend Liber Al vel legis (rtf formaat), Liber Tzaddi voor kandidaten en Liber Ararita omdat het kan. Daarnaast hielp ik mee met het samenstellen van het notenapparaat van Book 4 (bijgenaamd “The Blue Brick”), ten behoeve waarvan ik research deed in het Warburg instituut in Londen; daar liggen alle manuscripten en handschriften van To Mega Therion (en in het Harry ransom humanities centre, maar daar was ik nooit).

Het kunnen ontcijferen van de hanepoten van Crowley is een vak apart, met name de dagboekfragmenten als hij op de mescaline, of anhalonium lewinii zat.

op 06 05 2011 at 23:43 schreef Martin Lodewijk:

@Jabir
Wendy Promiskuva groet je recht hartelijk en nodigt je uit “met you one gin” te nuttigen.
Het uiterlijk van Lord Bored-Todaith is gebaseerd op Enoch Powell (rivers of blood enzo) en of Aleister Crowley iets met het dossier te maken had, weet ik niet meer, maar verbazen zou het me niet. Hij heeft vrijwel met alles wat te maken toch.

op 07 05 2011 at 10:21 schreef sigme:

Peter: .. de Agent 327-reeks, die tot de geestelijke bagage van elke gezonde Hollandse jongen zou moeten horen ..

Hmpf. Vroeger wou ik wel altijd een jongetje zijn..

Meneer Lodewijk, zeer vereerd om eens zo dichtbij te mogen komen!

op 07 05 2011 at 11:35 schreef jabir:

@Martin Lodewijk

Dank! Ik ben vereerd. Mijn ticket naar het Zakkestaanse Boktor ligt al klaar, maar ik hoop niet dat het een list is en ze me gaat martelen met onverdraaglijke televisieprogramma’s. Dan breek ik.

Die heksenkring bestond echt in de tweede wereldoorlog en werd opgericht door Ian Fleming en Crowley. Hij verhoorde Hess ook nog, omdat AC veel wist over de Duitse occultuur. daar zijn de amerikaanse “psy ops” van tegenwoordig niets bij.
Kort na dat anti nazi ritueel werd de “Battle of Britain” gewonnen.

Maar het was dus Enoch Powell! Uiterlijk leek hij ook niet op Crowley.

Maar ik associeerde het toch een beetje met Crowley omdat dat natuurlijk ook een oude racist was, hij soms bekend staat als ‘evil’ (ik vind van niet) en trouwens in de eerste wereldoorlog propaganda bedreef ten behoeve van de Duitsers.

op 07 05 2011 at 13:26 schreef You On A Gin:

@ Martin Lodewijk
Dat komt mooi uit. Ik heb al een adresje voor een ritje in de kofferbak naar Zakkestan. :-)
Graag wil ik Peter’s woorden onderschrijven:
de Agent 327-reeks, die tot de geestelijke bagage van elke gezonde Hollandse jongen zou moeten horen
Reken maar dat Hendrik IJzerbroot geen vreemde zal zijn voor de kleine Gins. Stiekem vind ik de “Storm” serie nog adembenemender dan Agent 327. In ieder geval, groot fan van je werk! Een groet.

@ jabir
Het is jammer dat Crowley eigenlijk zo’n foute man was. Vergeleken met hem was Anton LaVey een lieverdje.

op 07 05 2011 at 15:08 schreef Saira:

Geen Hollandse jongen hier, maar een niet Hollandse (oude) meid. Storm!!! Een van mijn stripfavorieten. Het eerste verhaal dat ik lees in de Eppo van mijn vriend. Agent 327 is onderdeel van zijn uitgebreide stripcollectie.

op 07 05 2011 at 15:34 schreef jabir:

@You on a Gin

Ondanks dat het een oude racist was, is Crowley toch echt van een andere orde van grootte dan LaVey, dat is ongeveer het verschil tussen Picasso en de huisschilder. Crowley was ook helegaar geen satanist. Op het (christelijke) weblog Goedgelovig schreef ik daar al over, toen een evangelische dame van TRIN claimde dat ze voor haar bekering van de kerk van satan haar babies moest offeren aan de duivel (wat wel de moeite van het kapodtchecken waard was)

heheh
http://www.youtube.com/watch?v=zcp1e4gNKIc

Ook moet ik stiekem lachen om de racistische opmerkingen die Crowley maakte. Ze zijn wel erg over the top allemaal, inclusief de antisemitische. Eerlijk gezegd zijn de exegeten er nog niet uit of hij nou ironisch was of het meende.

Het mooie van AC is wel dat hij alle rassen, seksuele richtingen en geloven gelijkelijk haatte. Dan kan je natuurlijk ook niet meer beschuldigd worden van racisme.

Zo schreef hij over de Italianen:

“…we [British] always somehow instinctively think of the Italian as a nigger. We don’t call them “dagos” and “wops” as they do in the United States, with the invariable epithet of “dirty”; but we have the same feeling.” (confessions)

Hier pakt hij de Scandinaviër, de neger en de Bengaal in een zin:

… brainless Scandinavians usually are. The doctor was a Bengali named Ram Lal Sircar, a burly nigger of the most loathsome type. I am not … (Diary of a drug fiend)

of Chinezen:
“One cannot fraternize with the Chinese of the lower classes; one must treat them with absolute contempt and callousness.”

nog eentje over de Joden dan:
We have the gross, hooked, pendulous proboscis; the thick, flabby, moist lips; the patient stupid eyes, and timid, hunted gait of the bad type of Jew

op 07 05 2011 at 15:36 schreef Ton Biesemaat:

Welk een aardige verzameling fabels wordt hier opgevoerd. Hitler&co heeft eigenlijk nimmer een echte intentie gehad via een invasie Engeland binnen te vallen. Alles was er bij Hitler na zijn triomf in het Westen in 1940 op gericht om tot een compromisvrede met Engeland te komen. De tegenstand van het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 was uitzonderingen uiteraard daar gelaten bedroevend. Ook niet zo gek als we weten uit de PEC (parlementaire enquette commissie) dat de geachte freule Wttewaal het Nederlandse beroepsofficierkorps bestempelde tot 90% pro-NSB. En dan zwijg ik nog over het landverraad van hoge Nederlandse officieren in de aanloop naar mei 1940 onder aanvoering van de landverrader Bernhard zur Lippe.
Voor Aleister Crowley is er GEEN bewijs dat hij Hess verhoord heeft. In de Tweede Wereldoorlog was de rol van Crowley eigenlijk al uitgespeelf. Zijn inlichtingenwerk en black propaganda in de USA ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is wel beter bewezen.

Geschiedenis heeft last van doofpotters als dr. L. de Jong maar ook van mythebouwers zoals de geweldige weerstand van het Nederlandse leger in mei 1940.

Overigens is het wel interessant dat figuren als Tom Driberg, Ian Fleming inderdaad tot de incrowd van Crowley behoorden maar ook tot die van zur Lippe. Of er dan een link is kunnen we niet concluderen want dat is voorlopig niet te bewijzen.

op 07 05 2011 at 16:30 schreef jabir:

@Ton

Je hebt gelijk. Ian Fleming wilde wel dat Crowley Hess ging verhoren en stelde dat voor aan zijn ‘rear admiral’, maar een andere vriend van Fleming, Maxwell Knight (de lul) zag dat niet zitten. Wat niet wegneemt dat Crowley al jaren actieve betrokkenheid had bij MI6. Overigens @You on a Gin: Crowley verraadde Engeland niet echt in WOI heur, maar was de Duitsers actief aan het trollen in de rol van *kuch* “voorstander”.

Overigens was het wel een handige move geweest als ze dat wel gedaan hadden, want uiteindelijk werd Hess met astrologie en occultisme naar Engeland gelokt en in het bij elkaar verzinnen van de mumbo jumbo was Crowley natuurlijk wel instrumenteel; hij was grootmeester van een oorspronkelijk Duitse orde, de OTO en beschikte over een netwerk van occultisten daar. Dan weet je wel waar je ze helemaal gek mee kan maken natuurlijk. De occulte historicus Jerry Cornelius schreef daar nog over:

It appears Fleming, Knight and others had earlier devised this outrageous plan to lure Rudolf Hess to England by slipping him false astrological information. They believed that Rudolf Hess was ’the’ gullible Nazi leader they were looking for and it proved true. The data which they fed into the Nazi astrological circles claimed that six planets in the sign of Taurus when coinciding with a full moon implied success for a secret meeting to end the war. Hess had already learned that a plot to overthrow Churchill’s government was being planned in Scotland. Now, with the astrological advice heralding success, Hess was confident and wanted to be personally involved.

Overigens was de SS tegenhanger van Crowley de minder bekende fascistische tovenaar Julius Evola, die voor een groot deel verantwoordelijk was voor de “nazi mystique”. In april 1945 werd die door de bliksem getroffen.

op 07 05 2011 at 16:54 schreef You On A Gin:

@ jabir
Je zit echt enorm diep in de materie, zo te zien. Wat een geweldige info.
Weet jij dan toevallig of Die Elektrischen Vorspiele daadwerkelijk een nazi-ritueel was of dat het (wat ik vermoed) uit de dikke duim van mindere god LaVey afkomstig is?

op 07 05 2011 at 18:34 schreef jabir:

@You on a Gin

Dit ritueel bedoel je? Ik kende het niet eens. Ziet er ongebalanceerd uit. “Learn first, O thou who aspireth unto our Antient Order, that Equilibrium is the Basis of the Work“.

LaVey was erg eclectisch en gooide wat Ayn Rand, Nietzsche, Crowley, Rabelais, Hollywood en traditioneel occultisme door elkaar. Ik heb het altijd als een oppervlakkige en inconsistente stage act gezien, waarin niet goed meer te onderscheiden is wat nou waar vandaan komt.

Maar over het gebruikte Enochiaans (de taal van de engelen) kan ik je wel wat vertellen, dat gaat al terug tot John Dee (hofmagiër van koningin Elizabeth) en is een nog steeds veel gebruikt systeem in de meeste westerse occulte tradities. Dat is iets algemeens en wordt ook gebruikt door de toch wel christelijke “Golden Dawn”. Ik vibreerde zelf nog wel wat in het enochiaans en ben een liefhebber van enochiaans schaken. (voor vier spelers, niet allemaal perse maar menselijk ;-)

Crowley had begin twintigste eeuw een soort “vision quest” met zijn geliefde (de joodse) Victor Neuburg in de woestijn bij het Agerijnse Bou Saada, waarin hij gebruikmakend van o.m. anale seksmagie, uitdroging, islamitische mantra’s en zelfgeseling visioenen had in wat in de enochiaanse magie bekend staat als de “30 Aethyrs”. Een gedetailleerd verslag daarvan is te vinden in The Vision and the Voice. Sommigen zeggen dat Crowley de 10e Aethyr (ZAX) nooit te boven is gekomen, de arme Neuburg in ieder geval niet. Maar dat maakt enochiaans natuurlijk nog niet satanisch.

Voor meer informatie over de symboliek van de “Trapezoid” die in dat ritueel genoemd wordt moet ik je doorverwijzen naar de Order of the Trapezoid. Niet echt mijn specialisatie, want nazi. Die club valt dan weer onder Michael Aquino’s (leerling van LaVey) “Temple of Seth” en runen zijn echt hun ding. Die deden ook rituelen in kasteel Wewelsburg enzo. Je zult begrijpen dat ik me altijd meer interesseerde in de kabbalistische hoek (en de Maphteah Schlomo), maar als je meer over de symbolieken in dat ritueel wilt weten, moet je het in die hoek zoeken.

Het zal wel niet zomaar ontstaan zijn.

op 08 05 2011 at 00:49 schreef Mirwais:

War – Edwin Starr: http://www.youtube.com/watch?v=_d8C4AIFgUg

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS