Home » Archief » De sneakers on the ground


[02.04.2019]

De sneakers on the ground

Fréderike Geerdink


Scène uit The Tale of Princess Kaguya.

De klap die Erdogan te verduren kreeg in de lokale verkiezingen van zondag1, is vergelijkbaar met de klap die ISIS te verwerken kreeg in Kobani in het prille begin van 2015. De CHP speelde haar rol als grote broer met slagkracht met verve, net zoals de VS deed met haar vliegtuigen die Kobani bombardeerden. De betovering is verbroken: Erdogan is niet onverslaanbaar. Net zoals de slag om Kobani de betovering verbrak: ISIS kan wél worden verslagen. Maar wie hielp eigenlijk wie? Wie had wie het meest nodig? Waren de Syrische Koerden nergens zonder de bommen van de VS, of was het net andersom? En in Turkije, hielpen de Koerden daar de CHP, of was het andersom? En wie zal uiteindelijk zegevieren?

De Koerdische politieke beweging, en de HDP die eruit is voortgekomen, vecht niet tegen de dictatoriale leider. Het strijdt tegen een systeem en gaat door tot die strijd gewonnen is. Ze weten wat ervoor nodig is: een solide visie en doordacht alternatief, en daarbij vasthoudendheid gecombineerd met een strakke organisatie. Dat hebben ze allemaal.

Maar de laatste paar jaar heeft het systeem een monster geproduceerd dat in de weg staat in de strijd voor democratie: Recep Tayyip Erdogan. Hij is een uitwas van het systeem. Een kwaadaardige uitwas, die moet worden verwijderd voordat de meer fundamentele strijd weer verder kan gaan. Net zoals ISIS in Syrië, zou je kunnen zeggen. De strijd van de Koerden in Syrië is ouder dan de opkomst van ISIS, net zoals de strijd van de Koerden in Turkije ouder is dan de autoritaire macht van Erdogan. De barbarij van ISIS stoppen werd de eerste prioriteit.

Grote broer

In Kobani gingen de Koerden een samenwerking aan met een macht die het Syrische systeem – de Assad-dynastie – steeds in het zadel had gehouden: de VS en het Amerikaanse leger. Bijna iedereen is het erover eens dat de Koerden ISIS nooit hadden kunnen verslaan zonder de hulp van de VS, maar de Koerden zeggen dat het andersom is. Ze zijn er zelfs van overtuigd dat de overwinning op ISIS uiteindelijk niet gunstig uit zal pakken voor de VS. Het Amerikaanse systeem van hegemonie over de wereld, kapitalisme en patriarchaat is, in de analyse van de Koerden, niet verenigbaar met menselijke waardigheid. Het is een afbrokkelend systeem dat gedoemd is ten onder te gaan. De Koerden werken aan een systeem om het te vervangen als de tijd er rijp voor is. De Amerikaanse bommen hebben geholpen de ruimte te creëren die de Koerden in het noorden van Syrië nodig hadden om te experimenteren met hun alternatieve systeem.

En zoals Erdogan kan worden vergeleken met ISIS, is de CHP vergelijkbaar met het Amerikaanse leger: een grote broer met voldoende slagkracht om de gezamenlijke vijand te verzwakken. De Koerdische beweging moest die slagkracht alleen nog wel ontketenen. In Kobani deden ze dat door zo onvermoeibaar te vechten met hun ouderwetse wapens dat de VS niet meer om ze heen konden, in Turkije besloten ze hun kiesrecht in te zetten. De HDP schoof in een aantal belangrijke steden zelf geen kandidaten naar voren en riep haar achterban op haar stem aan de oppositie (lees: de CHP) te geven. Dat deed de achterban, en de CHP gaf Erdogan een eerste oplawaai. Net zo’n eerste oplawaai als ISIS in Kobani kreeg. Ook deze klap zal, hopelijk, een langere serie van nederlagen voor Erdogan inluiden, tot er electoraal weinig tot niets meer van hem over is.

Pijnlijk offer

Het grappige is: de CHP beseft niet dat de Koerden de sneakers on the ground zijn, zoals de Koerden in Syrië de boots on the ground. De partij ziet niet dat de overwinning die de Koerden haar hebben bezorgd, zich uiteindelijk tégen de CHP zal keren. Het systeem waarover de CHP weer de scepter wil zwaaien, is volgens de Koerden net zo goed niet verenigbaar met menselijke waardigheid. De geschiedenis van de republiek Turkije is daarvan het bewijs, doordrenkt als zij is met bloed dankzij het Kemalistische gedachtegoed dat nog altijd de basisideologie is van de CHP. De Koerden hebben er (tijdens de republiek) meer dan wie ook onder de lijden gehad: ze zijn in massa’s vermoord, hun bestaan is ontkend, hun identiteit onderdrukt. Stel je in dat licht even voor, trouwens, wat een pijnlijk offer het voor Koerden moet zijn geweest, zondag, om op de CHP te stemmen.

‘Wij zijn de soldaten van Atatürk!’, (Turkijes vader des vaderlands en de grondlegger van het Kemalisme, maar dat ten overvloede) scandeerde een deel van de aanhangers van Ekrem Imamoğlu, de spiksplinternieuwe CHP-burgemeester van Istanbul, toen die gisteren op het punt stond te gaan speechen. Imamoğlu legde ze het zwijgen op, want de slogan is verontrustend voor religieuze Turken, een groep landgenoten die Imamoğlu ook wil representeren. De nieuwe burgemeester erkende de bijdrage van de Koerden aan zijn overwinning genereus. Fantastisch, maar eerlijk gezegd doet hij me denken aan een Amerikaanse commandant in Syrië die zich hard maakt voor de Koerden en oprecht probeert een ware bondgenoot te zijn, terwijl iedereen weet dat hogere machten zo’n bondgenootschap nooit zullen toestaan. Een paar commandanten met het hart op de goeie plaats kunnen een rot systeem niet veranderen.

Democratie van onderop

Hoe sterker de CHP, hoe zwakker Erdogan wordt en hoe meer werkruimte er zal ontstaan voor de Koerden. Net zoals de Koerdische beweging in Syrië met assistentie van de VS ruimte creëerde om te experimenteren met hun alternatief dat uitgaat van democratie van onderop, waarin diversiteit wordt gefaciliteerd en vrouwen een prominente rol spelen. De CHP kan zich maar beter realiseren dat hun slagkracht niet meer is dan dat: slagkracht. Die is nu even sterk, maar uiteindelijk niets vergeleken met de kracht van de grassroots-beweging van de Koerden die zich met (daadwerkelijk) linkse Turkse groepen hebben verenigd in de HDP. Dat vuur zal het Turkse systeem en daarmee ook de CHP doen smelten tot er niets meer van over is – net zoals de Koerden geloven dat de VS niet zal overleven. Het resultaat? Iedereen wint.

1. [Ondanks dat de officiële uitslagen er nog niet bekend zijn gemaakt, kunnen we probleemloos stellen dat de verkiezingen voor Erdoğan dramatisch zijn verliepen.]

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 02.04.2019 @ 06:33

[Home]
 

1 Reactie

op 02 04 2019 at 06:34 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS