Home » Archief » De Verlichtingssharia


[25.10.2022]

De Verlichtingssharia

Peter Breedveld

Toen het GroenLinkse Kamerlid Kauthar Bouchallikht vorige week zei dat Nederland excuses moet aanbieden voor zijn slavernijverleden, ging Domrechts heel voorspelbaar apeshit. Daarbij ging het natuurlijk niet over de inhoud maar over het feit dat Bouchallikht moslim is en een hoofddoek draagt. “Wanneer gaat u namens profeet Mohammed, Ottomaans rijk, en latere islamitische landen excuses aanbieden voor slavernij”, jijbakte de Leidse hoogleraar Afshin Ellian, die spontaan vergat dat Bouchallikht Nederland vertegenwoordigt en niet de islam, en ook niet het Ottomaanse rijk, dat niet eens meer bestaat. Slavernij, aldus Ellian, “was en is toegestaan volgens de sharia. Uw hoofddoek is symbool van sharia, dus ook van regels omtrent slavernij.” De Grote Denker Joost Niemöller kwam daar ook al mee, dat “de islam” “de grootste slavenhandelaar van de wereld” is.

Niemöller en Ellian, en de hordes Kezen en Hanzen met een reeks nummers achter hun naam op Twitter die hun dagen vullen met het uitbraken van racistische en islamofobe haat, zien zichzelf als kinderen van de Verlichting. Dus als je een moslim verwijt dat “de islam” in slaven handelt omdat dat mag van de sharia, hoe zit het dan met de Verlichting, en hoe kan het dat de Transatlantische slavenhandel juist tijdens de Verlichting floreerde?

Inferieure zwarten, superieure witten

Daarvoor moeten we naar de grondleggers van die filosofische stroming. John Locke bijvoorbeeld. Locke schreef dat

“Slavery is so vile and miserable an Estate of Man, and so directly opposite to the generous Temper and Courage of our Nation; that ’tis hardly to be conceived, that an Englishman, much less a Gentleman, should plead for’t.”

En toch had hij zelf zwarte slaven en vond hij dat ‘Every freeman of Carolina shall have absolute power and authority over his negro slaves’. Hoe kan dat? Simpel, voor Locke golden mensenrechten alleen voor christelijke witte mannen. Als je een heiden in Amerika, Afrika of Azië was, had je geen recht op vrijheid en mochten christenen je hele land in bezit nemen en leegtrekken.

Net zo makkelijk. Laten we kijken naar wat andere Verlichtingsdenkers. David Hume schreef dat zwarte mensen inferieur waren aan witten en nooit iets van waarde hadden voortgebracht. Volgens hem waren er geen andere beschavingen dan witte. Voltaire, trouwens een virulente antisemiet (en islamofoob), beschouwde zwarte mensen ook als inferieur aan witte mensen. Volgens Hegel hadden zwarte mensen geen menselijke gevoelens en Kant schreef dat zwarte mensen van zichzelf moesten worden bevrijd.

Verlichtingssharia

En dat is uit mijn hoofd, wat ik onthouden heb van de vele bijeenkomsten over racisme en kolonialisme die ik de afgelopen jaren heb bijgewoond. Slavernij en kolonialisme zijn misdaden tegen de menselijkheid, gebaseerd op een ideologische grondslag en die grondslag heet De Verlichting. De witte man zag zichzelf gerechtvaardigd hele volken uit te roeien en te exploiteren en te verhandelen als slaaf omdat de grondleggers van onze democratische rechtsstaat dat legitimeerden in hun geleerde verhandelingen over de inferioriteit van Afrikanen, Aziaten en inheemse Amerikanen. Zij hadden hun eigen sharia, namelijk het gedachtegoed van de Verlichting, waarin zwarte mensen heel rationeel werden gereduceerd tot handelswaar.

Al die mensen die zich op de borst kloppen omdat zij zichzelf als erfdragers van de Verlichting zien, moeten dus excuses aanbieden voor het ontvolken van de beide Amerika’s, de kolonisering van vrijwel de hele wereld buiten Europa, de exploitatie en uitbuiting van alle niet-Europese volken en voor de Transatlantische slavenhandel. Als Kauthar Bouchallikht dat als moslim zou moeten doen namens de islam, that is.

U begrijpt nu waarom dekolonisering van het academische curriculum zo broodnodig is en waarom de filosofische canon moet worden uitgebreid met niet-Europese en vrouwelijke denkers, toch?

 

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 25.10.2022 @ 06:54

[Home]
 

1 Reactie

op 25 10 2022 at 06:54 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS