Home » Archief » Doof (3)


[02.09.2010]

Doof (3)

Josje


Foto: Roskilde Festival

Mijn man is mijn held.

Toen wij elkaar ontmoetten, zo’n 16 jaar geleden, was hij een rasechte vrijgezel, wars van alle indoctrinatie. Ik was een timide meisje. Er was direkt een klik tussen ons. Allebei waren wij paria’s in de wereld van de doven. Ik omdat ik veel te ‘horend’ was naar de smaak van veel dove mensen, en hij omdat hij zich totaal niet conformeerde aan de gedragsregels in de wereld van de doven.

Er was echter iets groters dat mij direkt zo in hem aantrok. Nu besef ik dat dat zijn eenzaamheid was. Een soort paranoïde eenzaamheid, wat hem zichzelf tot slachtoffer maakte. En deed ik dat niet net zo hard bij mijzelf?

Wij waren in onze jonge jaren paranoïde. Hij in de zin dat hij dacht dat hij het niet verdiende om liefde te krijgen, ik in de zin dat ik dacht dat iedereen op mij lette. Hij maakte zich enorm zichtbaar om toch maar in de schijnwerpers te staan, ik maakte mijzelf onzichtbaar om toch maar uit de schijnwerpers te blijven.

De wereld van de doven was niet makkelijk voor ons, maar dat was ook de wereld van de horenden niet. Mijn man groeide op in een tijd dat Gebarentaal min of meer verboden was. Je moest goed leren praten, leren lezen. En dat terwijl doven juist van het visuele houden. Daarnaast moest hij in zijn familie continu om zijn plek vechten, maar werd ook veel te veel nadruk gelegd op zijn doof-zijn. Zijn broer en zussen moesten zich zoveel mogelijk aan hem aanpassen, wat hem niet altijd in dank werd afgenomen.

Ik had dan misschien het geluk dat de Gebarentaal in mijn familie geen taboe was, maar het werd ook niet actief uitgeoefend. Doordat ik goed kon communiceren met horenden, werd Gebarentaal niet nodig geacht. Ik heb dat in feite ook niet echt gemist. Waar ik wel veel last van had, waren mensen die continu tegen mij zeiden wat een knap kind ik toch was. Zo makkelijk rolde ik door de scholen heen en zo goed kon ik praten. Maar was ik dan geen mens met eigen gevoelens? Blijkbaar was dat niet zo belangrijk, dat ik mijzelf maar ging ‘verstoppen’.

In de loop van de 16 jaren vanaf onze eerste ontmoeting, hebben wij dat zielige wel uit elkaar geramd. Hij irriteerde zich hopeloos aan mijn zwijgzaamheid, ik irriteerde mij hopeloos aan zijn geldingsgedrag.
Eerst: “Waarom zeg je nou niets?”. “Donder toch op!”. “Waarom moet je jezelf zo bewijzen?”. “Dat doe ik helemaal niet!”.

Later: “Wat fijn dat je laat zien hoe je je voelt.”. “Dank je, schat.”. “Rustig, rustig, het is goed zo.”. “O? Ja? Ok, dan is het goed.”.

Na de geboorte van onze derde dochter begonnen wij ook elk apart in te zien dat het eigenlijk allemaal wel goed ging. Als die meisjes op ons afrennen met blije gezichten en uitgestoken handjes, zijn wij dus duidelijk wel ergens goed voor. Of als zij vertellen dat kinderen uit hun klas aan hen vragen waarom hun pappa en mamma zo raar praten en die kinderen gewoon als antwoord krijgen: “Ze praten niet raar, ze hebben alleen maar doof.”.

Mijn man en ik hebben elkaar gered, en onze kinderen ons.

Josje is op-en-top Josje. Vrolijk, slim, nieuwsgierig, op een leuke manier naïef, houdt van de zon op haar huid, rode lippenstiftdraagster, houdt van open kijk op de wereld. Hééft doof, dus ís niet doof. Lees hier de eerste aflevering van ‘Doof’ en hier de tweede.

Josje, 02.09.2010 @ 13:36

[Home]
 

11 Reacties

op 02 09 2010 at 15:22 schreef yurp:

Geen doofheid erfelijk doorgegeven aan één van de dochters?

op 02 09 2010 at 15:43 schreef Josje:

Nee, ze hebben alledrie geen doof.

op 02 09 2010 at 17:08 schreef Wampie:

Heel speciaal om te lezen; een wereld die ik niet ken, maar waar ik alles over wil weten.

op 02 09 2010 at 17:18 schreef yurp:

Ben je daar blij om of had je stiekem een beetje op een dochter gehoopt die ook doof had?

op 02 09 2010 at 17:42 schreef Josje:

@Wampie

Wat maakt het voor jou speciaal?

@yurp

Geloof je het als ik zeg dat het mij totaal niet kon schelen? Het ging mij om het kind zelf, en dat doet het nog steeds. Mijn man had het wel leuk (en makkelijk) gevonden, maar dat doet gelukkig niets af aan zijn liefde voor zijn dochters.

op 03 09 2010 at 04:18 schreef Geertjan:

Mijn dove vader controleerde zijn kinderen op doofheid door bij elke nieuwe baby achter de wieg hard in zijn handen te klappen. Moeder moest kijken of de baby schrok. Enfin we zijn allemaal geschrokken want geen van de kinderen is doof.
Doofheid vond hij niet zo erg, blind zijn dat leek hem een ramp.

op 03 09 2010 at 08:47 schreef yurp:

@josje

natuurlijk geloof ik dat, waarom zou je hier liegen? ;) Heeft het trouwens nog invloed gehad op hun taalontwikkeling dat jullie doof hebben? Of maakt dat helemaal niks uit?

op 03 09 2010 at 11:57 schreef Josje:

@yurp

Nee hoor, de meisjes hebben geen taalachterstand. Ze hebben alledrie vanaf halfjarige leeftijd op crèches gezeten, dus dat heeft geholpen. Verder vertoeven mijn man en ik ons meer tussen horenden dan tussen doven, wat ook weer helpt. Daarnaast houden wij allebei van lezen, wat de meisjes heeft aangestoken en leest mijn man graag voor.

op 03 09 2010 at 14:44 schreef G!:

“dat het eigenlijk allemaal wel goed ging”
Dat gevoel krijg ik ook steeds vaker – of meer. Ik dacht dat het hoorde bij het verstrijken van de jaren. Wijsheid en rust en dat soort dingen. Het lijkt me fijn wanneer je partner bijdraagt aan zo’n gevoel, dat geeft de mogelijkheid om het te delen en er samen van te genieten.

op 03 09 2010 at 15:17 schreef Josje:

Heel mooi gezegd, @G!. Wijsheid komt zeker met de jaren, en misschien gaat het sneller als je het samen doet. Als je samen iets deelt wat je van elkaar begrijpt.

op 04 09 2010 at 14:34 schreef Benech:

Ik deel Wampie’s mening. Zal meteen die vraag voor mezelf beantwoorden: omdat het de wereld anders ziet dan ik ‘m zie. Daarmee een interessante aanvulling.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS