Home » Archief » Duurzaam boeren is een zaak van ons allemaal


[25.06.2022]

Duurzaam boeren is een zaak van ons allemaal

Peter Breedveld


Illustratie: Alissa Levy.

Er gaan nogal wat mensen over de rooie omdat Caroline van der Plas van Boer’n, Burgers en Buut’nluu suggereerde dat de stikstofmetingen van milieuwetenschapper Leen Hordijk niet deugen. “Zij ontkent de wetenschap!” klinkt het dan verontwaardigd. Vooral sinds de coronacrisis heeft De Wetenschap voor velen een air van heilige onaantastbaarheid gekregen. “Ontkent u de wetenschap?” is het nieuwe “ontkent u het bestaan van God?”

Een verontwaardigd “Toon berouw, ketter!” helpt de twijfels niet weg te nemen bij wie ongetwijfeld niet is vergeten dat wetenschappers daadwerkelijk onder druk worden gezet door de overheid, zoals het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), dat daadwerkelijk zijn bevindingen heeft aangepast om het gelijk van ministers en topambtenaren te bewijzen, en zoals het RIVM daadwerkelijk zijn corona-adviezen heeft aangepast aan de behoeftes van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Wetenschappers zijn niet onfeilbaar en de overheid heeft geen scrupules. Het is geen “ontkenning van de wetenschap” per se om twijfels te hebben bij een stikstofrapport, of te denken dat een ministerie de hand heeft in een interview met Hordijk in Nieuwsuur. Ministeries bemoeien zich met het werk van journalisten, dat is een feit.

Twijfel zaaien

Als er twijfels zijn, moet je die wegnemen met feiten, niet met verontwaardiging. Ook met het oog op het gegeven dat bijvoorbeeld een gelauwerde wetenschapper en een voormalige minister als Ronald Plasterk in De Voormalige Nazikrant dergelijke twijfels zaait. Door te roepen hoe schandalig dat allemaal is, voed je alleen maar het wantrouwen bij groepen die je, wees eerlijk tegen jezelf, al zo vaak hebt genaaid en belazerd.

Niet dat de kongsi van domrechtse fascisten en racisten die nu tegen de stikstofmaatregelen ageren zo integer zijn, natuurlijk. Van der Plas legde een verband tussen de voorgenomen halvering van de veestapel en de “massa-immigratie” waarvoor meer woningen nodig zijn. Boeren moeten wijken voor gelukszoekers, die theorie werd al snel populair in het hele land.

De rest ontkent de stikstofproblemen met pseudowetenschappelijke nonsens als “stikstof is juist goed voor de natuur”, vergelijkbaar met een bewering als “het lichaam heeft suiker nodig, dus eet gerust een zak Haribo leeg” of leugens over de voedselvoorziening die in gevaar zou komen als boeren zich aan milieumaatregelen moeten houden, terwijl ze vooral voor de export produceren, of dat de boeren zich niet hebben kunnen voorbereiden, terwijl ze veertig jaar hebben gehad zich voor te bereiden.

Koningen of keizers

Of er wordt geroepen dat ze al veel maatregelen hebben genomen. Ja, maar bij lange na niet genoeg. Geen politicus die zou wegkomen met de smoes dat hij het zakkenrollen toch heeft aangepakt als het aantal geweldmisdrijven onverminderd zou blijven stijgen. Het stikstofprobleem gaat niet weg met wat vertoon van goede wil. Er moet echt wat gedaan worden.

Verder moet iedere werkloze die geen werk kan vinden zich omscholen, en krijgt geen zelfstandige ondernemer zoveel hulp als zijn bedrijf niet levensvatbaar is, dus waarom zouden boeren een uitzondering moeten zijn? En zijn boeren koningen of keizers, dat hun zoons en dochters en hún zoons en dochters er een door God gegeven recht op hebben om ook boer te worden? Nee, laat ze opleiden tot iemand waar de samenleving behoefte aan heeft.

Milieu vergiftigen

Ja, de overheid draagt schuld, want tientallen jaren lang is er niet gehandhaafd en zijn de normen steeds versoepeld, zodat de vergiftiging van de aarde maar door kon blijven gaan. Maar ondernemers hebben toch ook zelf verantwoordelijkheid? Als je het milieu mág vergiftigen, móet je het dan ook doen? Had je zelf al niet op zoek moeten gaan naar duurzamere methoden?

Er zijn boeren die hun verantwoordelijkheid zelf nemen, zoals de ecoboeren in dit NRC-artikel. Schrijnend is wel dat ze werden tegengewerkt, door onder andere de banken die weigerden hun eco-agrarische vernieuwingen te financieren, omdat “niet gangbaar” waren, zodat ze de bekostiging zelf rond moesten zien te krijgen.

Schokkend. De overheid zadelt dus de boeren op met milieuproblemen, maar verplicht de banken niet om die last te delen en hún maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen? Terwijl ook de banken door de staat worden gefinancierd en de spil zijn in de ontwikkeling van het bedrijfsleven en de landelijke economie.

Gezamenlijke inspanning

Dat deugt niet. De overheid moet boeren, die duurzaam innoveren, daarbij helpen met geld en kennis en politieke steun. De banken kunnen daarbij niet afzijdig blijven. Niemand kan op het hek blijven zitten. De verduurzaming van onze productiemethoden en het herstel van de natuur zijn een gezamenlijke inspanning van ons allemaal, niet alleen die van de boeren.

En overigens vind ik dat alle terreurboeren onvoorwaardelijk onteigend moeten worden en duurzame dwangarbeid moeten doen.

 

 

Become a Patron!
 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland. Rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel en sinds kort ook met een Tikkie. Wordt dat symbool van de Hollandse krenterigheid tenminste voor iets nuttigs ingezet. Adverteren? Mail mij.

Peter Breedveld, 25.06.2022 @ 12:20

[Home]
 

1 Reactie

op 25 06 2022 at 12:20 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS