Home » Archief » Een belangrijk signaal


[16.12.2017]

Een belangrijk signaal

Hassnae Bouazza

In een tijd waarin wetenschap gelijkgesteld wordt aan activisme, wetenschappelijke feiten op een hoop gegooid worden met meningen, aspirant-despoten in de Kamer zitten, Kamerleden indivuele burgers opjagen, politici spreken van ‘zuiveringsacties’, anti-racismeactivisten gelijkgesteld worden aan terroristen, de politie samenspant met racisten, mensen hardop fantaseren over de terugkeer van de gaskamers en de goede oude tijd van de slavernij, vind ik het een morele plicht om die mensen te steunen die in weerwil van de goegemeente hun goede werk voortzetten.

Dit is namelijk ook een tijd waarin ‘goed’ opgeëist wordt door het kwaad; waarin racisme als een deugd wordt gezien en mensenrechten als een vervelend obstakel. Een tijd waarin verworven vrouwenrechten teruggedraaid worden, de strijd van de LHBTI-gemeenschap als decadent wordt afgeschilderd en hardop gehuild wordt om de vermeende teloorgang van de witte hegemonie. Een tijd waarin van gekleurde mensen dankbaarheid wordt geëist en verder moeten ze hun bek houden. Niet voor niks maken autochtonen met strafblad meer kans op een baan dan allochtonen zónder smet op hun blazoen.

Andermans leed

Maar er bestaat wel degelijk zoiets als goed en kwaad. Goed is het om mensen als gelijke te zien en behandelen, slecht is het om onderscheid te maken op basis van kleur, geloof, sekse – noem de mogelijke redenen maar op. Goed is het om voor de ander op te staan, slecht is het om je te verkneukelen aan andermans leed. Goed is het de ander als mens te zien, slecht is het de ander af te schilderen als intrinsiek gevaar. Het klinkt zo kinderlijk naïef, zo simpel, maar het is een daad van verzet geworden om voor het goede te kiezen.

Dit stuk stond eigenlijk niet gepland, maar na de shitstorm van de afgelopen week, toen bekend werd dat emeritus hoogleraar Gloria Wekker de Joke Smit Prijs had gewonnen, wil ik toch reageren. Nu weet ik eigenlijk niet wat de etiquette is, maar de prijs is uitgereikt, dus er is niet veel te verklappen.

Racistische reacties

Ik zat in de jury, samen met voorzitter Eva Jinek, schrijver Dylan van Rijsbergen, onderneemster en presentatrice Anna Nooshin en psycholoog en hoogleraar Belle Derks. Na afloop zag ik de hysterische, racistische en schandalige reacties op Wekkers onderscheiding.

Dom- en extreemrechts ging helemaal los gisteren (kom niet aan met alt right, dat is een modieuze benaming voor hetzelfde kwaad). Voor de screenshots en links naar de misselijke uitspraken van mensen die het niet kunnen verdragen dat een zwarte vrouw een prestigieuze prijs krijgt, lees vooral dit stuk van Peter.

Ze waren niet bij te houden gisteren, de teleurgestelde witte vrouwen en mannen. De een verbergtdoorgaans zijn of haar racisme wat beter dan de ander, maar gisteren waren ze eensgezind in hun pijn.

Andersdenkenden intimideren

De tactiek van extreemrechts is altijd dezelfde: met heel veel lawaai andersdenkenden intimideren. Het is een soort sekte van fanatieke leden die elkaar dagelijks optrommelen om weer eens iemand de mond te snoeren met verdachtmakingen, leugens en valse beschuldigingen. Ze deinzen werkelijk nergens voor terug. En die ander is, grof gesteld, altijd iemand die tegen racisme is, niet wit of moslim.

Des te hilarischer was Nausicaa Marbe, die bijkans in haar eigen verontwaardiging stikte en de juryleden voor luidenkende establishmentmadammen uitmaakte. Dat heeft een column in de grootste krant van het land en krijst dan dat anderen die het wagen een andere mening te hebben ‘establishment’ (nou, au, hoor) en luidenkend zijn.

Maar nee, lui is het om lekker mee te golven op de surfen van de politiek-correcte haat. Lui is het om het makkelijke standpunten in te nemen, je te omringen met racistische trollen, achterover te zakken en de groepsdynamiek zijn werk te laten doen. Lui, en bovenal laf, is het, om iedere keer als je de resultaten van je hatelijke woorden in actie ziet, daar snel afstand van te nemen om de volgende dag weer vrolijk verder te gaan.

Belangrijk signaal

De keuze voor Gloria Wekker was wat mij betreft, ik schrijf dit nadrukkelijk niet namens de andere juryleden, geen luie, maar een moedige. En wat mij betreft is dat juist in deze tijd een belangrijk signaal. Het was er eentje in weerwil van de hordes die zich gisteren manifesteerden en het is er eentje die ik morgen en overmorgen weer zal maken. Hoe klein, marginaal en onbetekenend mijn positie ook is.

Toen ik haar gisteren na afloop feliciteerde, zei een ontroerde Gloria Wekker dat ze het totaal niet had verwacht. Al die jaren werkte ze in stilte, zonder enige erkenning of waardering. En dat vond ik nog het mooiste: dat een toevallige samenloop van omstandigheden vijf wildvreemde mensen bij elkaar had gebracht die het gezamenlijk eens waren dat Gloria Wekker juist nu erkenning verdiende.

Ik ben er trots op dat ik een van de vijf was.

Eerder gepubliceerd op Aicha Qandisha. Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha. Lees vooral ook haar relaas over het racisme op de progressieve redacties waar zij heeft gewerkt.

Hassnae Bouazza, 16.12.2017 @ 13:24

[Home]
 

5 Reacties

op 16 12 2017 at 13:53 schreef Nrosa:

Veel reacties waren te beschamend voor woorden. Het ging meer over haar afkomst en kleur, dan over haar werk

op 17 12 2017 at 13:24 schreef Chakir:

Kijk, hier kan je als bruine medelander nu trots op zijn, niet zo beste Ozdils en Okcans van deze wereld!

op 18 12 2017 at 10:17 schreef Ines (Moi):

Özcan Akyol? Wat heeft die misdaan?

op 20 12 2017 at 01:16 schreef Maup:

Eus is een reus, Zelden zo gelachen met een debuutroman.

op 20 12 2017 at 09:24 schreef Ines:

Dat boek heb ik nog niet gelezen maar zijn columns kan ik meestal wel waarderen

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS