Home » Archief » Een beter milieu begint bij de overheid


[26.10.2019]

Een beter milieu begint bij de overheid

Jasper Mekkes


Scène uit Jigoku (‘De Hel’, Nakagawa Nobuo, 1960)

Het milieu is gebaat bij optimaal geformuleerde doelen. Dat wil zeggen: politieke doelen die door ambtenaren en kritische burgers zijn uitgewerkt tot dat wat nodig is voor de ecologie van verschillende regio’s met ieder hun eigen geografie.

Een interessante theorie om ervoor te zorgen dat overheidsbeleid ook positief is voor de biodiversiteit, is met een goed Nederlands woord ‘biophilic design’ oftewel ecologisch verantwoord ontwerpen, bouwen en beheren.

Deze manier van ontwerpen kenmerkt zich door liefde voor het leven (van bio-fiel). En dus door de vraag in hoeverre dat, wat er wordt ontworpen, gebouwd en beheerd, eigenlijk bijdraagt aan kwaliteitsverbetering voor alle leven.

Zo kunnen we door het klimaatakkoord van Parijs bijvoorbeeld zorgen dat de biodiversiteit vooruit gaat, omdat politici zich, door doelstellingen voor CO2-reductie af te spreken, waarschijnlijk ongemerkt ook gecommitteerd hebben aan ecologisch verantwoorder beleid.

Horizonvervuiling

Iedereen die de horizonvervuiling van het Noordzeestrand door windmolens-voor-de-energiereuzen heeft gezien, weet namelijk dat weten meer is dan meten. En dat de voor het herstellen van de natuur benodigde energietransitie een veel complexer en dringender vraagstuk is dan het meten van CO2-reductie alleen.

Een geluk bij een ongeluk is dat het gebruiken van CO2 als manier om duurzame vooruitgang te meten grote kansen biedt voor de natuur.

Alles stoot namelijk CO2 uit gedurende zijn bestaan. Als die CO2 ook weer geabsorbeerd wordt door de regionale geografie en als er geen andere nadelige effecten zijn aan het ding dat CO2 uitstoot, is dat geen probleem voor de natuur.

Maar dankzij afspraken over CO2-reductie kunnen we er als samenleving voor zorgen dat overheden niet alleen een transitie inzetten naar het uitstoten van minder CO2, en dus in de gebruikelijke vertaling, naar minder energieverbruik, ‘groene’ energiebronnen en een andere aandrijfmotor (de elektromotor), maar ook naar ecologisch verantwoord materiaalgebruik. En dat is winst voor de natuur en haar biodiversiteit.

Want hoe minder CO2 een product uitstoot tijdens zijn productie-, gebruiks-, sloop- en hergebruiksfase, hoe natuurlijker en dus gezonder en prettiger het materiaal is, voor alle leven.

Een keuze voor ecologisch verantwoord materiaal zorgt er bijvoorbeeld voor dat groene energie ook ecologisch verantwoord geproduceerde en hernieuwbare energie betekent. Maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat overheden nu dan eindelijk eens belasting gaan heffen op de hoeveelheid aardolie-gebaseerde materialen die bedrijven gebruiken en verkopen.

Ecologisch verantwoord materiaalgebruik

Zo kan het gevolg van Parijs, afspraken over CO2-reductie, nuttig blijken te zijn om vooruit te komen doordat kritische burgers en organisaties overheden gaan helpen om te gaan sturen op CO2-reductie door ecologisch verantwoord materiaalgebruik en met vergroting van de biodiversiteit als doel.

Zodat overheden de energietransitie nu eindelijk vorm gaan geven op een manier die de mens in staat stelt met ecologisch verantwoorde materialen zijn kwaliteit van leven en van al het andere leven aanzienlijk te verbeteren.

Hiervoor moeten de CO2-reductie doelen van overheden natuurlijk nog wel even beter worden uitgewerkt. De focus zal vooral gericht moeten worden op gebruik van minder en natuurlijk materiaal. Daarna moeten die overheden ecologisch verantwoorde energietransitie gaan omarmen in plaats van boven alles de status quo te bewaren, en gelaten te wachten op de volgende crisis die de raderen van de economie weer doet vastlopen, zoals nu met stikstof.

Want de ironie van de stikstof-paniek van vandaag is dat als een bouwproject of transport uitsluitend door voertuigen met elektromotoren zou zijn uitgevoerd er wettelijk gezien overal in Nederland gewoon gebouwd en vervoerd had mogen worden. Maar dan had je dus op tijd suboptimale doelen moeten bijstellen en voor de status quo en de gevestigde orde ongemakkelijke besluiten moeten nemen.

Houten wolkenkrabbers

Het goede nieuws is dat voer-, vaar- en vliegtuigen met elektromotoren al een tijdje gewoon te koop zijn, voor alle denkbare werkzaamheden. Net zoals ecologisch verantwoorde onderdelen van de infrastructuur en de openbare ruimte al een tijdje verkrijgbaar zijn.

Van houten bruggen, speelobjecten en meubilair voor de openbare ruimte, tot houten verkeersobjecten zoals stoplichten, lantaarnpalen en vangrails. En houten wolkenkrabbers schijnen het ook helemaal te gaan worden in 2020.

Een beter milieu begint dus bij de juiste bestuurders en ambtenaren, geholpen door kritische burgers en organisaties om politieke besluiten zo uit te werken dat de energietransitie een succes wordt voor alle leven in plaats van alleen voor de gevestigde orde, de superrijken en enkele greenwash-goeroes.

Want een beter milieu begint niet bij jezelf, maar bij de overheid. Omdat die overheid de enige partij is die het besluit kan nemen om nu eindelijk eens op grote schaal door te pakken met het verbeteren van het milieu.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 26.10.2019 @ 08:26

[Home]
 

1 Reactie

op 26 10 2019 at 08:26 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS