Home » Archief » Een mooiere dood


[04.04.2015]

Een mooiere dood

Suna Floret

pas11

‘Laat het een groet zijn voor alle mensen die niet leven voor een mooier leven, maar voor hen die leven voor een mooiere dood’. Met deze woorden eindigt de Turkse film Selam Bahara Yolculuk die momenteel in Pathé de Kuip draait.

Deze film gaat over een docent die naar Kirgizië vertrekt om daar een Turkse school te openen en dat gaat niet zo makkelijk. Zijn gezin laat hij later overkomen. Deze charmante docent laat zich niet kisten en al het negatieve dat op zijn pad komt, lost hij op door goed en eerlijk te handelen.

Angst voor de dood

Het is een indrukwekkende film, met subtiele hints. Zo dragen bijna alle vrouwelijke spelers een hoofddoek, de docent en zijn vrouw raken elkaar zelfs bij het afscheid nemen niet aan en ook wordt het onderscheid tussen goed en slecht heel duidelijk weergegeven.

Want als je leeft voor een mooiere dood, waarbij je goed ontvangen wordt door God en in de hemel terecht komt, houd je je ook automatisch aan bepaalde regels. Als je buiten de lijntjes kleurt, dan is het in het hiernamaals misschien niet zo gastvrij.

Al zou ik het als ouder helemaal geweldig vinden als mijn kind zich volledig aan de regels houdt, het moeten wel mijn eigen regels zijn. Ik heb respect voor mensen die zich volledig kunnen houden aan de regels van God, dat is een eigen keuze en dat geldt voor elke religie. Maar als de jongeren in Rotterdam, met welke achtergrond dan ook, moeten leven met angst voor de dood en voor het hiernamaals, dan wordt er een generatie grootgebracht waarvan de talenten niet optimaal worden benut, omdat het belangrijker is dat het kind voor God leeft in plaats van voor zichzelf.

Buiten de lijntjes kleuren

We leven in één van de meest tolerante landen van de wereld en nog steeds hebben we het over gezamenlijke regels en sociale druk, met alle gevolgen van dien. Mensen hebben het al druk genoeg met hun eigen leven, zou je denken. De huidige generatie zou meer bewegingsruimte moeten hebben.

Het leven voor een mooiere dood komt bij mij in ieder geval onlogisch over. Ik zou willen dat mijn kind elk moment in zijn leven optimaal benut, fouten maakt, weer opstaat, zelfvertrouwen wint en zijn eigen kleurplaat maakt. Binnen en buiten de lijntjes kleurt. Met de kleuren die hij zelf kiest. Zonder angst.

God geeft onvoorwaardelijke liefde. En dan zou er dus geen hel moeten bestaan.

Suna Floret heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. ze staan op haar Facebookpagina. Volg haar ook op Twitter.

Suna Floret, 04.04.2015 @ 08:22

[Home]
 

14 Reacties

op 04 04 2015 at 09:25 schreef WARZAZAT:

Zou een ezel en een varken en kip in een god geloven?!…en wat hebben ze hem aangedaan dat hij een sadistische wrede monster als de mens op hun heeft los gelaten.

op 04 04 2015 at 09:32 schreef Peter:

Yo, WARZAWAT, het mag best een onsje minder hoor, met je oprispingen in de reactieruimte. Ik bedoel, het is niet zo dat van een rijpe geest getuigen, en diep inzicht en zo.

op 04 04 2015 at 09:43 schreef herman van der helm:

Eens.
Het leven wordt juist mooi als je de eigen lijntjes trekt en niet die je worden opgelegd. Lijntjes die je geweten je ingeeft.
Angst voor de dood is er dan niet meer, want je geweten houdt hier onbewust al rekening mee.
Verstoring hiervan wordt veroorzaakt door rigide regels van buitenaf, die angst zaaien, straf beloven, verschil in stand maken en daardoor het geweten uitschakelen.

Zo wordt je speelbal van de ander.

op 04 04 2015 at 10:12 schreef WARZAZAT:

Het zijn geen oprispingen Peter….maar gewone reactie….gefrustreerde reactie wel’s waar maar ik kan niet anders: oplichters en winkeldieven laat je ook toch niet over je heen lopen…doe je ook niet met mensen die met allerlei zweverige ondoordachte voorgekauwde abracadabra komen opzetten.

Maar het lijkt er op dat hoe vrijzinnig de plaatjes hier uit zien toch rode lijnen zijn die niet overschreden mogen worden en dat zijn: God, alle profeten en de gelovigen.

Doet me denken aan een van de romans van de eeuw van de Turkse grootmeester Orhan Pamuk:”Snow”..misschien wel de roman van de eeuw. Daarin gaat hij in op de ooit zo progressieve en bevlogen linkse intellectuelen en idealisten die nu allemaal als dolle honden achter imaams en priesters aan lopen.

op 04 04 2015 at 10:20 schreef Egbert:

Ja, mijn eigen regels inderdaad. Waarom dan aan het eind weer een god erbij halen?> Zo kun je overal op uitkomen.

Als je problemen hebt met een andere tijd (hierna), dan ook niet een ander persoon erbij halen.

op 04 04 2015 at 12:11 schreef F.:

Ik merkte dat ik ‘leven voor een mooie dood’ meteen anders interpreteerde. Dat doe ik in zekere zin ook, naast het leven voor een mooi leven. Want ik ga er vanuit dat je aan het eind van je leven de balans opmaakt, en als die niet oké is, als je niet goed hebt geleefd, krijg je dat bij je sterven op je bord. Een goed leven kan zo, hoop ik dan he, tot een mooie dood leiden. Zo zijn hel en hemel misschien ook wel bedoeld. Niet ná de dood, maar aan het eind van je leven, als je de dood in de ogen kijkt, en dus jezelf. Zo interpreteer ik alle religieuze quatsch ;-)

op 04 04 2015 at 12:20 schreef betwister:

Peter,

ik vind de oprisping van WARZAWAT niet zo vreemd.

Sommige mensen verloren hun geloof door de 2e wereldoorlog (en uiteindelijk liepen de kerken leeg).

En veel varkens en kippen hebben te lijden onder de mensen.

Ik vind wel tof dat Peter een opmerking die hij onzin vindt, op zijn web-site laat staan.

op 04 04 2015 at 12:48 schreef Thomas E:

“Want als je leeft voor een mooiere dood, waarbij je goed ontvangen wordt door God en in de hemel terecht komt, houd je je ook automatisch aan bepaalde regels.”

In dat opzicht zijn religies prettig voor de samenleving. Ze zorgen ervoor dat we ons gedragen.

Maar o wee als we onze religie als ons eigen voetbalkluppie gaan zien en we verhaal gaan halen bij de rivaliserende club. Dan krijg je hooligangedrag in naam van god. Met uitzicht op een bonus na de dood.

op 04 04 2015 at 13:33 schreef WARZAZAT:

@ betwister:

Het heeft niets met WOII te maken….Ik geloof meer in profeten als Newton ,Einstein, Mandaliev en Darwin en zo…En dan kan het botsen met mensen uit “de culturele sector” die de hele tijd over historische spoken en dogma’s zitten keuvelen.

Wie heeft van Haber en Bosch gehoord?! Ik Heb net een hele ochtend over hun uitvinding betreft ammoniakproductie zitten lezen. Zonder die uitvinding zou de aarde nog geen een derde van de mensheid kunnen voeden….Dat zijn pas de heiligen.

@Thomas:

Dan moeten we communisten op zijn Chinees/Vietnamees worden of Shintoistisch op zijn Japans…die gedragen zich pas voorbeeldig…heel wat anders dan al die brullende hooligans en schreeuwlijke stenengooiers.

op 04 04 2015 at 14:53 schreef Thomas E:

Ach WARZAZAT, ook het Shintoïsme kan misbruikt worden door manipulatieve interpretatie. Zo werden de oorlogen tegen China en WO2 ook gerechtvaardigd door het Shintoïsme. Het zijn toch altijd weer de intenties van de mens die sturend zijn en de grenzen van elk geloof kunnen oprekken.

op 04 04 2015 at 15:23 schreef MNb:

Deze film is niet voor mij. Ik leef inderdaad voor een beter leven, niet voor een mooiere dood. Precies dat maakt dat ik me aan mijn eigen regels houdt.
Angst voor de dood is nonsens. Dat besefte ik al toen ik een jaar of 9 was. Voor mijn ouders van bil gingen ergens begin 1963, was ik ook dood, zo’n 13,7 miljard jaar lang. Geen centje pijn.

op 05 04 2015 at 08:33 schreef herman van der helm:

@MNb

Zou het niet zo kunnen zijn dat, voordat je een leven had, er geen ervaring kon zijn, omdat je geen gevoel hebt gekend voor die tijd? En omdat je dit leven hebt ervaren met al zijn indrukwekkende emoties en ervaringen, er een onuitwisbare indruk is achter gelaten, die, nadat je leven weer is opgehouden, niet meer verdwijnt?

op 06 04 2015 at 16:26 schreef Donja:

Waar ik aan denk bij angst voor het hiernamaals, is dat deze angst jou juist stimuleert om het beste in jezelf naar boven te halen, jouw talenten optimaal te ontwikkelen en het leven ten volle te leven. Angst voor een hiernamaals betekent niet dat je niet het beste van jezelf aan de samenleving geeft, juist wél. De regels van een geloof dienen op de eerste plaats om een vredige respectvolle samenleving te vormen waarin iedereen zijn leven optimaal kan leven. Eigen regels zien bij iedereen anders uit en die kunnen juist tot conflict leiden, innerlijk en met anderen. Je kunt er niet vanuit gaan dat jouw geweten zal leiden tot de juiste keuzes, dat zie je overduidelijk om je heen. Met juiste keuzes bedoel ik dan keuzes waarbij ze zichzelf of anderen geen kwaad aandoen. Er zijn mensen die de angst voor een onvermijdelijke boetedoening nodig hebben om de juiste keuzes te maken. Natuurlijk kun je wel vraagtekens plaatsen bij de interpretatie van religie door sommigen, maar dat doet niks af aan de goede intentie.

op 06 04 2015 at 18:17 schreef Gert:

De hel is toch door machthebbers bedacht om het volk het idee te geven dat zich misdragende machthebbers uiteindelijk ook gestraft worden?
Konden ze lekker hun gang gaan.
De hemel bestaat wel. Als het geen geheim was zou ik vertellen waar

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS