Home » Archief » Frontaal Naakts Brievenbusje: God en ons brein


[09.09.2023]

Frontaal Naakts Brievenbusje: God en ons brein

Rudolf Kahl

 

Deze keer een speciale aflevering van Frontaal Naakts Brievenbusje met maar één brief, een reactie op mijn stukken over God, van mijn oude vriend, illustrator en stripauteur Rudolf Kahl. Ik heb nog een lange reactie van iemand anders gekregen, die plaats ik binnenkort ook.

Dag Peter,

Wij kennen ons nog van de Nederlandse schrijversbijeenkomst in Den Haag, 100 jaar geleden. Daarna heb ik jou de Engelse versie van Der Ego-Tunnel van Thomas Metzinger als e-book opgestuurd, want jij hebt mij ongewild in contact gebracht met Thomas Metzinger via Ger van Wulften en dat heeft een enorme slinger aan mijn eigen schrijfwerk gegeven, waarvoor hartelijk dank tot in alle eeuwigheid…

Tja, eeuwigheid, dat is het probleem hier. Veel van de kritiek die jij noemde op jouw verhaal over God bleek heel juist te zijn geweest en Thomas Metzinger heeft dat ook heel fijn verwoord. Hij beschrijft ons brein vanuit de evolutie van functie, waarbij wij dus de meest complexe versie ervan hebben – tot nu toe.

Veel functies in ons brein zijn nog uit de tijd van de oer-reptielen, eigenlijk uit de basis van het functie-pakket van de cel als zodanig. Deze basis-functies of opdrachten van het brein zijn Overleving en Voortplanting. Maar in de evolutie van het menselijke brein ging er iets ‘mis’. De eerste mensen werden geconfronteerd met dood en daar was geen antwoord op. Hoe combineer je overleven, de basis-functie met dood? Volgens Thomas Metzinger kon het brein die stap niet maken, vandaar dat het aan kwam zetten met het verhaal van een leven na de dood.

Angst voor de dood

Als wij het God-idee willen begrijpen moeten we kijken naar de meest ‘primitieve’ volken. Daar zien we vaak dat alles geesten heeft, boomgeesten, diergeesten en uiteindelijk komt men via een vereenvoudiging en ‘globalisering’ uit bij een God. Metzinger beschrijft het letterlijk als een waanzin-oplossing van het brein. En inderdaad, die kritieken die jij noemt, zijn allemaal terecht en waar. Zeker als je ervan uitgaat dat een van onze meest belangrijke drijfveren ANGST is, angst voor de dood, angst voor verandering, angst voor eenzaamheid, angst niet gehoord te worden. Het is evolutionaire onvolwassenheid.

Wat niet wil zeggen dat de mensen die niet of niet meer in God of god geloven tot volwassenheid zijn geëvolueerd. Zolang landen legers nodig hebben en machthebbers macht, is volwassenheid nog erg ver weg. En ja, zeker de katholieke kerk is een criminele organisatie, nog steeds, net zo goed als de islamitische kerken en Joodse kerken criminele organisaties zijn, want zij hebben niet alleen in het verleden de gruwelijkste misdaden gepleegd, nee, zij binden nog steeds mensen aan zich door het vertellen van leugens.

Lulverhaal

In mijn boek noem ik de bijbel inderdaad een lulverhaal en zijn alle bijbels lulverhalen. Als we iets van een waarheid willen zoeken, moeten we al naar het Oosten kijken. Metzinger zag dat ook al. Niet dat het brein van de Oosterling tot volwassenheid is geëvolueerd, verre van dat, maar zij zijn een andere weg ingeslagen, mede door het feit dat er een grote verscheidenheid aan denkbeelden mogelijk bleef, wat hier door de kerken onmiddellijk de kop werd ingedrukt.

Als jij zo graag wilt aantonen wie er allemaal fout zit in onze maatschappij, zal je toch eens een andere blik op het geloof moeten werpen, en ook op jouw eigen geestelijke geschiedenis. Ik ben het helemaal met Thomas Metzinger en Dick Swaab eens: Wij zijn ons brein. Het brein denkt en het brein projecteert zijn wereldbeeld naar zichzelf. En in dat wereldbeeld projecteert het een identiteitsprojectie. Wij ervaren ons als denkend individu omdat het brein dat ziet als hulp bij ons overleven. Door identiteit mee te projecteren in het wereldbeeld kan het een verschil aanbrengen tussen het individu en de omgeving.

Krankzinnigheid

Individualiteit bleek voordelen te hebben, maar het brengt ook onbegrip mee en inderdaad krankzinnigheid. En daar zet het brein religiositeit tegenover. Opmerkelijk daarbij is trouwens dat de gebieden in het brein, waar religiositeit wordt geactiveerd, in het centrum zitten, dus heel oud zijn. Je kan dat gebied met uiterlijke impulsen stimuleren. Sommige drugs hebben er ook vat op.

Wij kunnen nog geen leven maken, dus dat antwoord ligt nog even te wachten. Maar wij kunnen wel een reeds overleden hart weer laten kloppen en functioneren, wat inmiddels betekent dat de dood betrekkelijk is. Misschien komt er ooit het moment dat het brein niet langer last heeft van het conflict tussen overleven en eindigheid der dingen. Ook ons heelal is eindig, dat kunnen wij concluderen uit het feit dat het ooit is begonnen.

Ik wens jou veel zon op jouw pad, Peter.

Met vriendelijke groet,

Rudolf Kahl is illustrator en stripauteur. Zijn indrukwekkende memoir Herinneringen gaat over zijn jeugd tussen de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog, in het net verslagen Duitsland.

Is het Vrije Woord u écht lief? Steun me dan met een financiële bijdrage. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke (maar echt) site van Nederland.

 

 

Become a Patron!

Post, 09.09.2023 @ 10:27

[Home]
 

1 Reactie

op 09 09 2023 at 10:27 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS