Home » Archief » Fuck de Bregmannen!


[28.12.2011]

Fuck de Bregmannen!

Makbouli

De 23-jarige historicus Rutger Bregman meent in de Volkskrant, met een verlaat plasje over de Niggah bitch-affaire, ook vrouwen en passant even terug de jaren vijftig in te schoppen.

Bregman, type witte-oude-grijze-man in een te jong lichaam, dirigeert ons en masse naar het aanrecht, theedoek in de hand en schort voor, vader pijprokend en krant lezend op de bank of al vleessnijdend aan tafel. Zijn opiniestuk is doordrenkt van de welbekende jaren-vijftig-spruitjeslucht.

Ook jonge rappers moeten het ontgelden. Jonge rappers zijn namelijk, naast vrouwen en migranten, dé kansarmen van onze samenleving. Nee, geen jonge getalenteerde artiesten die hun weg gaan vinden binnen de kunst- en cultuursector, maar kansarmen. Daar sta je dan met je broek laag op de bips en een gouden ketting om je nek.  Kssst, terug in het nederige hokje waar je thuishoort! Lekker kansarm gaan doen en voldoen aan je stereotype.

Daarnaast geeft Bregman blijk van het feit dat hij geen idee heeft hoe in andere – ook Westerse – landen en culturen, allen met hun eigen historie en gedeelde waarden, onze volksfeesten worden beleefd. Hij duidt dit als volgt: ‘negers zijn bruin en Zwarte Piet is potverdorie zwart omdat hij uit de schoorsteen komt.’ De hip-hop en R&B-scene wordt, door hem, achterhaald gemekker verweten in het licht van de niggabitch.

Als historicus zou Bregman horen te weten dat in de US nog maar historisch kort geleden, in 1964 om precies te zijn, formeel de rassenscheiding werd afgeschaft. Formeel, that is. In 1988 woonde ik in the deep dark south (Lake Arthur, Louisiana) en geloof me, die rassenscheiding was daar nog redelijk goed ingesleten in het normale maatschappelijke verkeer.

Gestigmatiseerde kansarmen van Bregman, verenigt u. Wij moeten niet blijven voldoen aan de standaarden die ons worden opgelegd. Pas dan komen we nooit verder dan wat de witte-oude-grijze man ons voorschrijft en hem vooral in zijn comfort zone houdt.

Vrouwen, doe mee aan hetstilettofeminisme van Rebecca a.k.a @mrsvanP. Jonge rappers, adoreer Ali B op Volle Toeren. Migranten, laat je niet verleiden tot gedrag dat past bij jouw hokje. Fuck de Bregmannen!

Als de mensheid in de lijn van Bregman blijft denken en acteren, dan vervallen vrouwen en jonge rappers in Nederland langzaam tot horigheid. Mensen met gezond verstand dienen zich dan ook beschaamd af te keren van Bregmans opiniestuk. Niet vrouwen, jonge rappers en migranten hebben een probleem, maar Bregman met zijn spruitjesluchtperspectief.

Als Makbouli later groot is, wil ze Minister van Veiligheid worden óf baas van de Dierenpolitie. Tot die tijd adviseert ze de bestuurders op het gebied van openbare orde en veiligheid en schrijft ze (soms) over klein en groot leed. Daarbij put ze uit haar ervaringen als politieagent in Amsterdam. Meer op haar weblog.

Makbouli, 28.12.2011 @ 17:32

[Home]
 

67 Reacties

op 28 12 2011 at 17:36 schreef Rob:

Sowieso, mensen die beweren dat er geen racisme is en meteen maar over “negers” beginnen…. h’m. Maar hij heeft een populaire boodschap. Ik heb die al eens eerder gehoord, toen “we” onze koloniale oorlog “politionele acties” noemden bijvoorbeeld.

op 28 12 2011 at 17:40 schreef Anouk:

En zo is het. Nog veel Bregmannen te gaan, maar het tegengeluid zwelt gestaag!

op 28 12 2011 at 18:11 schreef Pyt van der Galiën:

Man, man, wat een drogredeneringen bij die Bregman. Hij begrijpt het verschil tussen ras als biologisch begrip en ras als sociale constructie niet eens.

op 28 12 2011 at 18:12 schreef Rene K:

“Nu wordt ons kaaskoppen ineens aangewreven dat er een latente racist in een ieder van ons schuilt.”, schrijft Bregman in datzelfde opiniestuk verontwaardigd.

Welnu Bregman, als je weigert in te zien dat er een latente rascist in elk mens schuilt ben je de titel historicus werkelijk niet waard. Juist het onderkennen van dit gevaar in ons allen, biedt de enige mogelijkheid de duivel niet uit ons innerlijke doosje te laten ontsnappen.

op 28 12 2011 at 18:32 schreef Thomas E:

Ik heb Bregman’s stuk nu een paar keer overgelezen, maar denk echt dat Makbouli de essentie niet gesnapt heeft. Kijk, natuurlijk heeft zijn betoog over dat minieme verschil in DNA tussen de diverse rassen geen bal met feitelijk racisme te maken. Op grond daarvan zou het niet moeten bestaan, betoogt Bregman, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet BESTAAT. Beetje domme redenering.

Maar als ik kijk naar deze quote: “In plaats van dat infantiele gezever over hoe we onze bruine medemens moeten noemen, is het misschien tijd voor een serieuze discussie over hoe we de kansarmen van onze samenleving – vrouwen, migranten en gangster-rappers-in-opleiding – een steuntje in de rug kunnen geven”, dan bespeur ik toch echt een streven naar maatschappelijke gelijkheid. Ik denk dat het de shockerende toon van een 23-jarige is, die voor verwarring zorgde.

op 28 12 2011 at 19:08 schreef Makbouli:

Juist Thomas E! En dat laatste is juist wat mij mateloos irriteert. Het streven naar maatschappelijke gelijkheid voor de vrouw, migrant,enz opgelegd door de ‘witte man’. Laat mij even lekker buiten het hokje! Zorg ik gewoon voor mijzelf.

op 28 12 2011 at 20:26 schreef Thomas E:

Maar Makbouli, als een donkere man hetzelfde gezegd zou hebben, had je er dan vrede mee gehad? Of is het feit dat een man het zegt ook al fout?

op 28 12 2011 at 20:38 schreef kevin:

@Makbouli: wil ‘ie maatschappelijke gelijkheid, is het weer niet goed. Omdat ‘ie wit is! Wie is hier nou de racist? Die jongen heeft gelijk, dat overdreven gedoe over racisme past helemaal niet in ons land. Er is echt racisme en dat moet aangepakt worden en dat doe je niet door overdreven aandacht te schenken aan niet kwaad bedoelde woorden of Zwarte Piet. Dan sla je echt door!

op 28 12 2011 at 20:43 schreef sabaroth:

Ik begin langzamerhand het idee te krijgen dat we als reactie op politieke correctheid zijn overgegaan naar die van het extreme tegenovergestelde en inmiddels weer de reactie daarop beleven in een vernieuwd politieke correctheid, nog veel erger als de eerste.
Vermoeiend hoor.

op 28 12 2011 at 21:14 schreef EH:

Wat een lulkoek. Het mag inderdaad wel duidelijk zijn dat je ergens anders bent opgegroeid Makbouli, want dit heeft helemaal niks met spruitjeslucht te maken; een complete misapplicatie van de term.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik het roerend oneens ben met bregman; classificatie van mensen in rassen, is wel degelijk mogelijk op volledig objectieve basis, zoals ook elders in het dierenrijk zonder controversie wordt toegepast. En zijn streven naar nog meer nivellering laat me ook volledig koud. In zijn kniebuigingen naar progressieve stokpaardjes toont hij zich inderdaad een heuse hollandse jongen, dat moet ik je nageven. Maar het is fusion cooking, sushi en doner kebab wat ik ruik; geen spruitjes.

Maar de kern van zijn betoog, dat in een volwassen samenleving iedereen zelf mag uitmaken wat voor labels hij op anderen plakt, en dat gezeik daarover al helemaal hypocriete krokodillentranen van professionele race-baiters zijn, wanneer die term nota bene als geuzennaam wordt gebruikt, daar kan ik me volledig in vinden.

Fuck you too, niggabitch

op 28 12 2011 at 21:21 schreef EMP:

Bregman snapt er werkelijk helemaal niets van. Zijn eerste stelling dat Nederlanders niet aan racisme doen is pertinent onjuist. Laatstelijk werd ik door roomblanke mannen nog keurig uitgescholden voor; ‘kankerneger, ga terug naar je eigen land.’ U leest het racisme is in zijn geheel verdwenen. Dat is echter sowieso een probleem van vele Nederlanders. Zij denken dat racisme in Nederland niet meer bestaat, maar alleen in andere landen voorkomt. Hoe zelfvoldaan en arrogant kan een volk zijn.

De tweede opmerking die Bergman maakt is over het gebruik van het woord ‘niggabitch’. Hij komt met een slap biologisch argument zonder in te gaan op de sociale betekenis van bepaalde woorden. Die sociale betekenis is van belang om te bepalen welk effect de woorden hebben op een samenleving, groep of individu. Daarnaast speelt ook de taalkundige uitleg die men geeft aan een woord een rol. Bergman snapt niets van beide concepten. Anders zou hij bijvoorbeeld ingaan op het historisch gebruik van de woorden binnen de VS. Dat zou je op zijn minst van een historicus verwachten.

De laatste alinea is niet eens het bespreken waard. Die heeft hij compleet afgeraffeld. Kortom een waardeloos betoog.

op 28 12 2011 at 21:30 schreef Peter:

Fuck you too, niggabitch

Je hebt het eindelijk voor elkaar, cloeloze! IP-ban! Voor altijd!

op 28 12 2011 at 21:47 schreef Frank:

Bregman argumenteert inderdaad verschrikkelijk slecht. Maar in essentie heeft hij wel gelijk, natuurlijk. Ook EMP probeert hier te appelleren aan blank schuldgevoel, en zijn toon is dan nog alleszins beschaafd in plaats van hysterisch. Het wordt tijd dat de zwarte tenen in Nederland iets minder lang worden.

op 28 12 2011 at 22:24 schreef Miko:

@Frank – ‘het wordt tijd dat de zwarte tenen in Nederland iets minder lang worden’.

Dat lijkt mij nogal een zaak van de rechtmatige eigenaars van die tenen zelf, of zie ik dat verkeerd?

op 28 12 2011 at 23:34 schreef MNb:

Als Bregman niggabitch tegen Rihanna wil zeggen moet Rihanna dat maar leuk vinden. Het is natuurlijk te moeilijk om even te zeggen: “sorry, het was niet slecht bedoeld, ik zal voortaan een beetje rekening houden”.
Dat heeft nou helemaal niets met racisme te maken, wel met manieren. Dat heeft Jackie duidelijk beter begrepen.

op 29 12 2011 at 00:39 schreef kevin:

[offtopic]@Peter: als je zo doorgaat, jou je geen lezers over! EH heeft een goed punt en beargumenteert dat en om die ene regel krijgt hij een ban?

[ontopic]Veel mensen hebben inderdaad gewoon te lange tenen als het over dit soort dingen gaat. Voor mij is het zeker de bedoeling die telt. De redactie van Jackie bedoelde het niet racistisch en dan zou wat mij betreft na een excuses de kous volledig af zijn.

op 29 12 2011 at 00:53 schreef Bas Paternotte:

Ik vind dit een leuk stuk en die knakker in de VK begreep ik niet.

Maar: Ali B? Als Ali B. hét voorbeeld van de nederhop moet worden pleit je er eigenlijk voor dat we allemaal lid moeten worden van de TROS.

Voorwaar, een duister scenario. Nederland kent veel betere rappers.

op 29 12 2011 at 01:25 schreef Jon:

Makbouli ik heb het idee dat je vooral boos bent door de laatste alinea van Bregman. Die vind ik ook vreemd. Ik denk grappig/ironisch bedoeld, maar zou wel door arrogantie gevoed kunnen zijn.

Wat ik niet snap is dat je zelf enorm generaliseert en Bregman op een hoop gooit met andere eh blanken (?) en er nogal krasse typeringen bijsleept. Ik bedoel: als je dan vindt dat iedereen voorzichtig moet zijn en elke vorm van racisme (= categoriseren van mensen op basis van ras/etnische achtergrond) moet vermijden, dan had je dat ook niet met hem moeten doen. Of mag het met blanken wel? (Oke flauwe grap, maar ik kan het niet laten deze in te tikken.)

Je stuk komt op mij niet heel anders over dan het stuk van Bregman. Het perspectief verschilt, en daardoor de inhoud, maar de vorm en de lompheid verschillen niet sterk.

op 29 12 2011 at 01:32 schreef Beukman:

Nou Makbouli, jij mag dan Bregmannen willen neuken, ik vind dat de onderhavige Bregman een paar spijkers precies op hun koppen slaat. We hebben hier inderdaad te maken met een overgevoeligheid van een land waar ze een halve eeuw geleden nog negers – weliswaar illegaal -ophingen. Het is dus best begrijpelijk dat (met name blanke) Americanen op op het overdrevene af politiek correct taalgebruik hanteren, zodanig dat je je afvraagt of ze geen kramp krijgen van het almaar op de teentjes lopen.

De vraag is: moeten wij ons daar aan aanpassen? Nee, natuurlijk moeten we dat niet. Wij zijn goddomme America niet!

En die Rihanna? Fuck Rihanna? Nee, zo zijn wij niet. Maar het geeft wel te denken dat de intentie van het goedbedoelde maar ongetwijfeld onhandige niggabitch volledig aan haar voorbij gaat. Het is puur het woord dat haar triggert. Ze is niet in staat om te denken: dat Nederlandse wijf moet een beetje op haar woorden letten; ze weet niet hoe dat hier overkomt.

Ik ken best een aantal Americaanse zwarte/bruine vrouwen, maar geen van hen is zo’n ongelooflijke provinciaalse trut als die Rihanna is. Ik zou haar nog niet als schoonmaakster willen hebben.

op 29 12 2011 at 01:42 schreef Peter:

Ik vind het eerlijk gezegd nauwelijks te geloven, die witte mannen – ja, ook jij, Beukman – die vrouwen wel even vertellen dat ze maar wat minder gevoelig moeten zijn.

op 29 12 2011 at 02:00 schreef Bas Paternotte:

“Ik ken best een aantal Americaanse zwarte/bruine vrouwen, maar geen van hen is zo’n ongelooflijke provinciaalse trut als die Rihanna is. Ik zou haar nog niet als schoonmaakster willen hebben.”

Aha, nu heeft Rihanna het gedaan. Bizarre gedachtengang, Beukmans.

op 29 12 2011 at 09:40 schreef Sofia van der Linde:

Rutger Bregman wringt zich in de raarste bochten om de onbeschoftheid van deze Jackie redacteur te rechtvaardigen.

Je kan DNA er gewoon buiten laten. Het gaat hier om manieren.

Minderheden gebruiken onderling bepaalde scheldnamen als geuzennaam. Sommige Marokkaanse jongeren noemen elkaar Mokro. Bepaalde Afro-Amerikanen gebruiken Nigga en Nigger. Dat betekent niet dat je dit als buitenstaander ook mag. Binnen families, vriendengroepen en relaties kan je ook bepaalde namen voor elkaar gebruiken, maar een buitenstaander is onbeschoft als hij je aanspreekt met zo’n bijnaam of koosnaam. Als je dat niet snapt dan mis je toch wel de meest basale sociale vaardigheden.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die helemaal door niemand met een racistisch woord willen worden aangesproken.

Wat Nigger/Nigga betreft. Dat woord werd graag gebruikt door KKK-aanhangers die zwarten lynchten. Als een blanke dat woord gebruikt dan roept heel onaangename associaties op. Als je dat soort woorden toch willens en wetens gebruikt dan, moet je niet zeuren als je de wind van voren krijgt. Als je echt zo onwetend bent dat je dat niet wist, dan moet je gewoon je excuses aanbieden en je lesje leren.

op 29 12 2011 at 09:45 schreef J.J. van der Gulik:

Er mag best wat rekening gehouden worden met de gevoeligheid van Rihanna en zo ook wat begrip zijn voor haar uitglijder om haar ras te vertegenwoordigen maar de overgevoeligheid die ze toont kan echt niet.

Zo langzamerhand moeten de Bregmannen hier in Nederland, maar je kunt ook denken aan die in Amerika hun rechtmatige rechten zodanig verdedigen dat die ook daadwerkelijk worden verdedigd en gehandhaafd. En als men dat niet wil dan moet het maar op een van dik hout zaagt men planken manier gaan.

De Bregmannen hebben al veel te veel over zich heen laten lopen. Ze hebben er alle recht toe om eindelijk terug te slaan. En degenen die daar niet mee akkoord gaan zullen dan de behandeling mogen verwachten die past bij die van een (zeer) slechte gast.

op 29 12 2011 at 10:40 schreef Jon:

Lijkt wel of het steeds rond de vorm misgaat, gekoppeld aan gevoeligheden/taboes.

Ik vind dat bijvoorbeeld dat Beukman een ander punt maakt dan Peter nu interpreteert. Een te milde interpretatie: in onze context is niggabitch niet zo zwaar beladen; jammer dat Rihanna dat niet weet/wil weten.

Of: Rihanna is geraakt als ze tweet en kent onze context niet. Ze neemt (later) ook niet de moeite die context te begrijpen (of dat terecht is laat ik even buiten beschouwing). En vervolgens nemen wij haar interpretatie over. Ik denk deels door de belediging maar ook vanwege wereldwijde aandacht en commerciële belangen.

En ik dacht ook: grappig. Hordes blanke en zwarte jongeren hier zien en horen al vele jaren hiphopclichés met al die woorden als nigga en bitch. Die woorden worden hier inmiddels eerder stoer gevonden dan grof. Rihanna veroorzaakt zelf ophef, bijvoorbeeld met een liedje over iemand te hebben neergeschoten. Ze gebruikt stereotypen, zeker in haar boze tweets over de niggabitch-kwestie. Ook niet zuiver.

Beetje complexe materie dus met een hoop gevoeligheden en dus ook wat hypocrisie. En dan gaan grofheid en toon al gauw een eigen leven leiden en de inhoud vertroebelen..

op 29 12 2011 at 11:23 schreef Pyt van der Galiën:

Ik vind deze herhaling van de Zwarte Piet discussie eigenlijk wel grappig. Is dat onder links-liberale witte mannen gebruikelijk, die krampachtige pogingen te ontkennen dat we in Nederland af en toe wellicht een beetje racistisch zijn? Ik kom verder nooit in die kringen, dus ik vraag het maar even.

Voor de rest wat Bas zegt, alleen moet je voor goede rap natuurlijk in de VS zijn.

op 29 12 2011 at 11:27 schreef Sasha Berkman:

“Die woorden worden hier inmiddels eerder stoer gevonden dan grof” Spreek voor jezelf. Wat Sofia zegt.

op 29 12 2011 at 11:56 schreef Mart:

Het eeuwige gejammer van de hork die geen rekening wil houden met anderen: “Moet ik dan maar rekening houden met de lange tenen van iedereen? Ze noemen zichzelf nota bene zo!”.

Hier is het gegeven: Nee, je hoeft vooraf geen rekening te houden met ieders gevoeligheden. Maar op het moment dat iemand je vertelt dat voor hem over een grens bent gegaan, dan bied je gewoon je excuses aan, zonder mitsen en maren.

Daarna, en niet eerder, kan je gaan praten over waarom je je woorden zo gekozen hebt.

op 29 12 2011 at 12:17 schreef Thomas E:

Jammer dat Makbouli zelf zich niet meer met deze discussie bemoeit. Dit was haar laatste en enige reactie:
“Juist Thomas E! En dat laatste is juist wat mij mateloos irriteert. Het streven naar maatschappelijke gelijkheid voor de vrouw, migrant,enz opgelegd door de ‘witte man’. Laat mij even lekker buiten het hokje! Zorg ik gewoon voor mijzelf.”
Op mijn beurt zeg ik dan: hier in NL knokken vrouwen toch nog steeds voor gelijke rechten (honoring, benoeming etc)? En hier in NL wordt de ‘migrant’ – als er sprake is van racisme – toch voornamelijk door de blanke autochtoon onheus behandeld? Welnu, dan is het die ‘witte man’ die die gelijkheid moet tolereren? Of zie ik dat verkeerd?

op 29 12 2011 at 12:18 schreef babs:

De vraag is: moeten wij ons daar aan aanpassen?
Iedereen moet natuurlijk zelf weten of en hoe vergaand hij zich aanpast. Ik weiger me aan te passen waar het Zwarte Piet betreft, maar pas me volledig aan waar het taalgebruik betreft. Mijn keuzes, ik kan ze beargumenteren, maar ik claim niet het beter te doen dan anderen.

Het staat iedereen ook vrij het gebrek aan aanpassing aan de kaak te stellen. Zwarte Piet hééft racistische elementen, hoe hard andere weigeraars dat ook willen ontkennen en Rihanna mág haar miljoenenpubliek achter een Nederlands krantje aansturen. Ik hoop dat iemand die groter is dan Kane een keer zijn miljoenenpubliek achter GS aan stuurt en dat lijkt me niet ondenkbaar.

De demonstranten tegen Zwarte Piet hebben een belangrijke slag geslagen met de internationale aandacht voor de hardhandige arrestaties van negers die tegen blackfaces protesteren. 1-0 voor hen en ik vrees dat zij de strijd gaan winnen al gaat het nog 10 jaar duren. De strijd tegen lomp taalgebruik door Nederlanders lijkt me latiger te winnen, ondanks dit eenmalige succes van Rihanna. De fucks vliegen je om de oren als je Nederlanders in het buitenland hoort, ook waar dergelijk woordg

op 29 12 2011 at 12:39 schreef Beukman:

Niet minder gevoelig, Peter, maar minder overgevoelig, en ik mag dat vinden van PVVers, van lichtbruine meiden en van baardmannen. Rihanna staart zich blind op ’n woordje en vergeet naar de intentie te kijken.

Maar gaat het niet juist in de eerste plaats om intentie? Dat lijkt iedereen vergeten te zijn. Waarom heeft ze die redactrice van het blaadje Jackie niet even gebeld om uit te leggen dat de bewuste term nogal beladen is in de VS? Het is immers voor iedereen duidelijk dat de dame in kwestie geenszins de intentie had om Rihanna te beledigen. Sterker nog: ze had het woord opgevangen en per abuis gemeend dat je een lichtbruine vedette best liefkozend zo mag noemen.

Ik vind het woord geiteneuker tien keer erger, en dan met name omdat dat zelden als koosnaampje is bedoeld. Ik ben blij dat de meeste moslims er hun schouders over ophalen. Als Rihanna dat nou ook eens deed. Maar ach. Overal ter wereld worden de tenen langer, en moeten we ons omzichtiger uitdrukken om toch vooral niemand te beledigen.

Op momenten als deze mis ik Theo van Gogh wel eens. Zijn frisse kijk op deze materie. Of ’n Prettig Gesprek tussen hem en Rihanna op AT5.

@Bas Wat mot je van me

op 29 12 2011 at 12:50 schreef Peter:

Beukman, echt, je begint steeds absurder te redeneren. Rihanna wordt voor nigga bitch uitgescholden, zo´n niggah bitch die er elk moment op kan gaan slaan, nota bene, of al haar kleren kan afscheuren om je te bespringen, net wat haar instinct haar ingeeft, nietwaar, en dan had ze even met de redactie van Jackie moeten bellen?

En dan in één adem door de mare nieuw leven inblazen dat Theo van Gogh alle moslims voor geiteneuker uitmaakte. Wat een selectieve ethiek is dat.

op 29 12 2011 at 15:53 schreef Makbouli:

Over het racisme —>>> Wat EMP zegt! Alom vertegenwoordigd in Nederland.

Daar ging het stuk echter niet over. Ik word helemaal gek van het labelen van mensen. Ik val inmiddels onder zoveel kansarme labels, dat ik zowaar een identiteitscrisis nabij ben.

En juist mannen (of is het een vrouw) als EH die vooringenomen aannemen dat ik inderdaad niet hier en binnen een andere cultuur ben opgegroeid bewijzen precies mijn punt. Dat zijn waarschijnlijk aannames op basis van mijn naam en uiterlijk. Daar schreef ik – onder andere – hier al eens een stukje over. Misselijk word ik er van!

Verder gaat het er niet om wie wat moet tolereren Thomas E. Het gaat er om dat ik het spuugzat ben te moeten voldoen aan mijn label en mij daar kennelijk naar te gedragen. Nederigheid en dankbaarheid voorop.

De opmerking van Bas P. neem ik ter harte. Ali B is niet de meest briljante. Veel rappers uit de scène zijn briljanter. vooral voor degene die meedoen aan battles heb ik mateloos ontzag!

Toch best grappig dat iedereen het woord racisme erbij haalt (zie ook de baggercomments op mijn eigen site). Ik was nl het meest getriggerd door het woord vrouw als kansarmen bij het schrijven van dit stuk.

op 29 12 2011 at 16:57 schreef Rene K:

Sorry Makbouli, ik vond het stukje van Bregman toch ook wel miskleunen wat het rascisme betrof. Zie mijn comment op 28 12 2011 at 18:12. Na herlezen van jouw stukje besef ik dat het nog veel erger is. Echt alle stereotypen worden aangehaald en ja, ook het betuttelende tegenover vrouwen.

op 29 12 2011 at 17:36 schreef MNb:

Gulik 9:45, heb je het nou over Indianen? Want alle andere bevolkingsgroepen in de Amerika’s zijn toch echt gasten, zoals jij het uitdrukt.

“Het is immers voor iedereen duidelijk”
Jij bent niet iedereen, Beukman. Voor Rihanna en ik vermoed nog wel een paar bewoners aan mijn kant van de Atlantische vijver dus niet. Jackie heeft met de excuses volkomen correct gehandeld. Zoals Mart als schreef om 11:56.
Ook voor jou is het blijkbaar te moeilijk om even sorry te zeggen als woorden per ongeluk verkeerd uitvallen. Ik heb trouwens niet gemerkt dat Rihanna nog boos was na die excuses.
Zoals PvdG schrijft – het zijn weer kaaskoppen die moeilijk doen over dit onderwerp. Het blad Jackie zelf niet.
Makbouli, waar precies heb ik racisme erbij gehaald? Dat vind ik niet aardig van je. Of behoor ik niet tot “iedereen”?
Noot: ik vind zowel de muziek van Rihanna als rap complete bagger.

op 29 12 2011 at 17:41 schreef Peter:

Ik vind zowel de muziek van Rihanna als rap complete bagger.

The jury is asked to disregard this completely irrelevant information, thank you.

op 29 12 2011 at 18:22 schreef Thomas E:

Dank voor je reactie, Makbouli. Maar sorry, snap nog steeds niet waarom je aan je label moet voldoen. Jij bent toch jij en je bent toch geen watje? Maar goed, ik zal wel van een andere planeet komen.

op 29 12 2011 at 20:51 schreef Jon:

@Sasha Berkman
Ik spreek niet voor mezelf, maar constateer. Met de export van rap en R&B cliches wordt hier al minstens twee decennia een vertekenend beeld geschapen. Daar heb ik het over. Als je dat niet wil zien: prima, maar wel raar.

op 29 12 2011 at 21:50 schreef Sasha Berkman:

Jon: er is ook al heel lang binnen de hip-hop scene een beweging die strijd tegen “gangsta shit”. Dat blanken dat niet op pikken komt mischien door de massamedia. Je taalgebruik is gewoon je eigen verantwoording.

op 29 12 2011 at 21:54 schreef Beukman:

MNb: Ook voor jou is het blijkbaar te moeilijk om even sorry te zeggen als woorden per ongeluk verkeerd uitvallen.

Geenszins. Prima dat zij en de man van Mediagroep sorry hebben gezegd.
De reactie zoals hier vermeld (in het 2e blauwe kadertje) lijkt me to the point.

Tegelijk bestrijd ik dat Eva een racist is en vind ik dat Bregman een punt heeft met die over/gevoeligheid. En kom niet aan met witte mannen dit en dat; als ik een PVV-er of een Oostknollendammer of een witmens over/gevoelig vind voor het een of ander, zeg ik dat ook.

Rod Watson wijdt een aardig stuk aan het N-woord, waarmee ik het precies voor de helft eens ben, maar met onderstaande citaten helemaal:
Can’t have it both ways with N-word
…you cannot “own” a word, redefine it into irrelevance or proscribe its use by certain groups.
En: If every other aspect of black culture gets adopted by whites, it’s ridiculous to think this word wouldn’t, too.

Rod is bruin. Dat maakt niet dat hij gelijk heeft. Wel verschaft het hem een zekere autoriteit. Ben benieuwd wat je er van vindt.

op 29 12 2011 at 22:07 schreef MNb:

“Prima dat zij en de man van Mediagroep sorry hebben gezegd.”
Wat loop je dan nog te zeuren?

op 29 12 2011 at 22:31 schreef Jon:

@Sasha Ik sta achter wat ik daar schrijf en ook achter de woorden, dus geen probleem. Ik ben zelf redelijk op de hoogte van de Amerikaanse cultuur en subculturen. Daar hoef je me niet over bij te praten. Ik heb het inderdaad over het beeld dat je hier krijgt van de Amerikaanse zwarte cultuur als je alleen de mainstream muziekscene tot je neemt. Maar dat was al duidelijk toch? Kijk maar naar mijn eerste post.

Ik snap eerlijk gezegd niet waar je mee bezig bent. Je pakt een constatering uit mijn verhaal en doet alsof het een persoonlijk statement van mij is. Maar goed. Je hebt me kennelijk al gecategoriseerd als een bepaald type blanke man met alle gevolgen van dien.

Ik zit inderdaad wel in het kamp van: niet te overgevoelig doen allemaal. De zwarte vrienden en familie en vrienden die ik heb zijn hier ongeveer even luchtig over als ik.

op 30 12 2011 at 00:16 schreef Beukman:

Wat loop je dan nog te zeuren?

Te zeuren? Over gevoeligheden. Over woordkramp. Over hyperpolitiek-correct taalgebruik. Over het beschouwen van woorden als formules ipv als contextuele betekenisdragers. Over het censureren van het tamelijk essentiële woordje ***** in Melville’s Moby **** (een stuk leesbaarder dan Ulysses, Peter, maar minstens zo veel bladzijdes) door Apple’s iPad. Over sterretjes die er verschijnen daar waar je ****, ****, of zelfs ***** schrijft op Americaanse websites. En dat verzin ik niet. Over lange tenen. Over aangebrande diva’s die precies het verkeerde voorbeeld geven.
Nee MNb. Wees gerust. Er blijft nog genoeg te zeuren over.

op 30 12 2011 at 00:39 schreef Sasha Berkman:

Sorry Jon maar jouw constatering deel ik niet. Ik ben meer van het standpunt van Sofia van der Linde van 09:40.

op 30 12 2011 at 09:46 schreef Jon:

@Sasha. Dat snap ik. Ik snap de gevoeligheid ook. Ik zal zelf om die reden die woorden niet gebruiken. Mij irriteert de hypocrisie, het incongruente. Zwarte mainstream muziek zit vol met die racistische termen. En Rihanna zelf twittert over deze kwestie: ‘Well with all respect, on behalf of my race, here are my two words for you… Fuck You!’ Namens haar ras. Draai hem eens om. Wat gebeurt er als een blanke dat zegt.. Als Rihanna een vriendin van me was geweest (ik droom even weg) had ik haar daar op aangesproken.

op 30 12 2011 at 10:58 schreef Peter:

Guttegut, de blanke spreekt een zwarte aan op haar ras, maar o wee als die zwarte dan namens datzelfde ras riposteert.

Het is werkelijk beschamend, te gênant voor woorden gewoon, om te zien hoe de blanke mannen zich hier in de idiootste bochten wringen om te kunnen ‘bewijzen’ dat zij helemaal niet racistisch zijn, nee, de niggah bitch, díe is juist racistisch!

op 30 12 2011 at 12:56 schreef Jon:

Nee Peter. Ik spreek niemand aan op zijn of haar ras. Waar doe ik dat? Wel als individu, niet als groep. Ook zeg ik niet: je bent zelf racist dus ik niet. Zo simpel zit de wereld niet in elkaar. Je dicht het me toe, maar het klopt niet.

Wat ik wel denk: iedereen is racist als je het sec bekijkt. Ik, jij, Rihanna en iedereen hierboven. Je ontkomt er niet aan. Iedereen categoriseert alles (spullen, concepten en mensen). Mensen categoriseer je ook op etnische achtergrond. Ook onbewust. Het gaat er vervolgens om hoe je met je eigen stereotypen omgaat. Er op letten en jezelf corrigeren helpt. Dat is wat ik elke dag doe. Hoop dat jij dat ook met mij doet. Je mag me erop wijzen als ik discrimineer, daar leer ik van, maar hier is het niet het geval zoals jij stelt.

Ik verzoek je: gooi alsjeblieft het frame weg van blanke man als je naar me kijkt. Probeer te zien wat ik zeg vanuit mij, niet als jouw beeld over mij. Zo goed ken je me niet, dus kijk liever scherp naar de inhoud in plaats naar vermeende motieven. Voor de duidelijkheid: ik schrijf je niks voor. Maar zeg wat ik werkelijk vind.

op 30 12 2011 at 13:09 schreef Sofia van der Linde:

Hyperpolitiek correct taalgebruik?
Beukman, het klinkt alsof je sinds 1994 de media niet meer volgt.

Er zit een partij in de regering die de Eurabia samenzwering als waarheid verkondigd.Dat is de Protocollen van de Ouderen van Zion maar dan met Moslims. PvdA-ers kunnen KutMarokkaan zeggen zonder te worden geroyeerd. De Volkskrant post een apologie voor iemand die Niggabitch schrijft,

Welke politiek correctheid?
Die was voor 2001 al praktisch dood. Fortuyn kon de politiek in omdat hij een podium kreeg in bladen en op televisie eind jaren 90.

op 30 12 2011 at 13:26 schreef Peter:

Ik verzoek je: gooi alsjeblieft het frame weg van blanke man als je naar me kijkt.

Vriend, jij vecht voor het recht een zwarte vrouw voor niggah bitch uit te maken – komt mij zo voor dat jij een aantal frames moet weggooien.

op 30 12 2011 at 14:50 schreef Beukman:

@ Sofia:
Breek me de bek niet open over Eurabië. Ik vind leugens verkondigen echter iets anders dan woorden gebruiken waaraan iemand zich zou kunnen storen.

Verder ben ik het grotendeels eens met de meneer waarnaar ik in een reactie van gisteren om 21.54 verwijs. Deze meneer legt in een artikel met de toepasselijke titel Can’t have it both ways with N-word, uit dat…. enfin, zie aldaar. Lees maar eens wat hij schrijft; je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar zijn woorden stemmen wel tot nadenken.

Tegelijk meen ik dat er veel waarheid schuilt in de opmerking van een VK-stukjesschrijver, dat in Nederland het elkaar met grove taal om de oren slaan is gedemocratiseerd op een wijze waar vele niet-Nederlanders met de pet niet bij kunnen.
Dat leidt tot misverstanden over en weer.

Persoonlijk hou ik niet zo van grof taalgebruik. Dat is voor mij een reden waarom een groot deel van de rapmuziek mij tegenstaat. Die teksten gaan nog wel verder dan niggabitch. Ook Rihanna zelf laat zich niet onbetuigd.

op 30 12 2011 at 15:14 schreef Sasha Berkman:

In de volkskrant gaan ze ook nog even door met discussieren.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3099361/2011/12/30/Dus-als-ik-bitch-zeg-kan-ik-ook-een-man-bedoelen.dhtml

op 30 12 2011 at 15:33 schreef Sasha Berkman:

Beukman, die meneer die zegt in de laatste zin dat personen die het N. woord gebruiken racisten zijn of “ignorant”. Of lees ik dat niet goed?

op 30 12 2011 at 15:44 schreef Peter:

Nou Beukman, die meneer waarnaar jij linkt wil het gebruik van het ‘N-word’ graag helemaal afgeschaft zien. Jij wilde toch juist minder ‘overgevoeligheid’?

op 30 12 2011 at 15:50 schreef sabaroth:

Wat ik niet begrijp is dat als iemand iets als een scheldwoord ervaart hij/zij het zelf wel gebruikt?
Negers mogen blijken het N-woord gebruiken maar je mag het niet tegen hun zeggen?
Snap ik niet.

op 30 12 2011 at 15:57 schreef sabaroth:

Voor de zekerheid nog even:
Ik vind het woord nigger of niggabitch of welke idiote variant erop dan ook ongelovelijk denigrerend en iedereen die het zegt een ongelovelijke imbeciel.
En daarbij maak ik uiteraard geen onderscheid in huidskleur bij degene die het zegt, ik zou immers niet willen discrimineren, tog?

op 30 12 2011 at 15:58 schreef Beukman:

Sasha: niet helemaal nee. De meneer zegt dat pas op het moment dat dankzij overheidscampagnes, analoog aan antirookcampagnes, het N-woord is deconstructed en niemand het meer gebruikt, dus ook degenen (lees: bruine/zwarte mensen), die zich nu nog dit recht aanmatigen, we zullen weten dat de persoon die het dan nog wél gebruikt niet ignorant is maar een racist.

Ik schreef al eerder dat ik het niet helemaal met de man eens ben. Wel met zijn mening dat een bevolkingsgroep niet een woord voor zichzelf kan reserveren (zie de citaten van 21.54 hierboven), niet met de opvatting zoals in deze reactie beschreven.
Ik geef hem overigens weinig kans. Een woord van bovenaf uitbannen is vaak – dat hangt er van af -verdomde moeilijk. Zie de eerdere en jammerlijk mislukte poging van de NAACP.

Maar laat ik het zo zeggen: als degenen die nu het N- en het B-woord in elke zin bezigen daar mee stoppen, wordt het vast een stuk makkelijker om de Eva’s van deze wereld hetzelfde te laten doen, denk je niet?

op 30 12 2011 at 16:27 schreef Rene K:

@30 12 2011 at 15:50 schreef sabaroth

Sabaroth, de lage edelen die in opstand kwamen tegen het bewind van Filips II werden uitgemaakt voor geuzen. Dat is een scheldwoord uit die tijd wat zoiets als bedelaars, uitschot betekende. Deze namen daarna de naam geuzen als erenaam aan. Zoiets is er ook gebeurd met het woord nigger. Dat wil dus niet zeggen dat degenen die het in eerste instantie als scheldwoord gebruikten dat alsnog weer mogen doen.

op 30 12 2011 at 19:40 schreef Beukman:

@ Peter 15.44
Ik had je reactie even gemist. Heb een paar dagen vrij genomen, en dat wil nog wel eens tot een aangenaam chaotische periode leiden. Aan Sasha schreef ik al dat ik het deels met de man eens ben, en deels niet. Als mensen nou eens wat toleranter zijn en elkaar minder serieus nemen daar waar er strong words worden gebezigd, kan er ook meer gezegd worden. Zo denk ik er over – terwijl ik overigens zelf buitenshuis zelden strong words gebruik.
Maar wat vind jij nou van de centrale stelling van het artikel, tevens de titel: Can’t have it both ways with N-word? Ik vind dat hij daar wel een punt heeft.

op 30 12 2011 at 19:57 schreef Jon:

@Peter Ik vecht voor geen enkel recht hierboven en zeker niet om een zwarte vrouw voor het N-woord uit te kunnen maken. Waar doe ik dat? Ik gebruik dat woord zelf niet omdat ik het niet netjes vind. Ik stel wel hypocrisie en incongruentie aan de kaak. Als mensen niet tegen racisme kunnen, moeten ze zelf ook scherp zijn. Dat is wat ik bedoel. Blanken niet gelijk in de verdachtenhoek stoppen (zoals nu ook met mij gebeurt) of over een kam scheren en niet gelijk namens je ras spreken als je je beledigd voelt. Ik wil juist geen onnodig onderscheid maken dus wil dat iedereen anderen met achting behandelt. Zwart of wit is mij om het even. Gedraag je gewoon en kijk door je eigen stereotypen heen.

op 31 12 2011 at 00:45 schreef Sasha Berkman:

Beukman: http://www.youtube.com/watch?v=VN4zb4LBNqk

keep the bass!

op 31 12 2011 at 01:19 schreef Beukman:

Yo! Voor rap nog heel aardige jaren 80 grootmoeders shit, dit klassieke kontneuknummer, Sasha, toen de formule nog niet zo was uitgemolken als tegenwoordig. Ik ben verder blij dat je het met me eens bent.

op 31 12 2011 at 09:42 schreef sabaroth:

Hey Rene,
Als je een scheldnaam als erenaam aanneemt betekent dat dan niet dat je de hele belediging ontkracht hebt?
Zodat als iemand het dan weer gebruikt het geen enkele lading meer heeft en je er dan gewoon eigenlijk om zou moeten lachen?

op 31 12 2011 at 21:49 schreef Makbouli:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3100920/2011/12/31/Racistische-Vrouwenhater-Ik-ben-een-progressieve-en-feministische-multikuller.dhtml

Excuses aanvaard! Het stilettofeminisme van @mrsvanP staat nu in ieder geval op de kaart.

op 01 01 2012 at 10:42 schreef Thomas E:

Blij dat ik het stuk toch in z’n goede bedoelingen begrepen had.

op 01 01 2012 at 13:20 schreef You On A Gin:

Als we politieke correctheid, welke de pest is voor welke samenleving dan ook, voorgoed zouden kunnen uitbannen in ruil voor dat ik nog wat vaker per week voor kankerturk word uitgescholden, zou ik geen moment talmen.
Alles behalve die alles verstikkende politieke correctheid. Laat de racistische eikels maar spuien wat ze dwars zit; dan heb ik namelijk ook nog wel het 1 en ander op mijn lever.
Maar in vredesnaam niet meer die plastic koek & ei, alsjeblieft. Nooit meer. Het houdt de evolutie van de mensheid tegen.

op 01 01 2012 at 15:50 schreef Jon:

@Makbouli @Peter Ik constateer: jullie hebben je blik laten vertroebelen door stereotypen en mede daardoor te heftig gewezen en veroordeeld. Ik wil me hier niet meer hoeven verdedigen tegen wie ik volgens een ander ben, maar gewoon worden aangesproken op wat ik inhoudelijk zeg.

op 04 01 2012 at 14:42 schreef MNb:

Beukman, je bent werkelijk aan het zeuren. Omdat Rihanna popdiva is mag ze niet beledigd zijn als ze wordt uitgescholden. De titel van Melville’s book is niet aan enig menspersoon gericht.

op 06 01 2012 at 13:07 schreef Beukman:

Hoe kom je daar nou weer bij, MNb? Mijn kritiek was precies hetzelfde geweest als Rihanna een aangebrande directrice van een middelbare school was geweest of een aangebrande witte vrouw of een aangebrande PVV-stemmer. Sterker nog: dat is een impliciet onderdeel van mijn argument. Lees mijn eerdere reacties, met name de link naar het commentaar van een deskundige in deze – 29 dec. 21.54. Lees ook wat ik schreef over intentioneel en onintentioneel taalgebruik.

Daaruit volgt dat je moeilijk van schelden kan spreken. Wel van culturele verschillen die tot misverstanden leiden. Ook daarover heb ik mijn visie gegeven.
Ik ben er nu wel klaar mee. Maar laat dat je niet weerhouden om jezelf er nog even met een frisse blik tegenaan te werpen.

Overigens, bij Moby Dick ging het om het weggecensureerde “sperm” op vele tientallen plaatsen. Dat is namelijk een heel erg vies woord, dat de jeugd op zondige gedachten brengt. Die krampachtigheid met taal is verwant aan het gedoe rond Eva en Rihanna. En ja: dat mag ik niet alleen vinden, dat vind ik ook.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS