Home » Archief » Geef de oorlogshitsers in het nieuwe jaar geen kans


[06.01.2020]

Geef de oorlogshitsers in het nieuwe jaar geen kans

Jasper Mekkes


Scène uit Sex and Fury (Suzuki Norifumi, 1973)

Een nieuw jaar. Een jaar waarin ik me heb voorgenomen heel veel te schrijven – en nog meer te lezen. Tijd om eens vooruit te kijken naar wat 2020 gaat brengen.

Victor Hugo’s ‘Les Misérables’ staat op 1, maar een goede nummer 2 is een biografie over Albert Camus met de titel L’Ordre Libertaire’ van Michel Onfray. Nummer 3 is Cicero’s ‘De Ideale Redenaar’. En dan staat in mijn boekenkast ook nog nummer 4, ‘De Rerum Natura’ van Lucretius op mij te wachten. Het wordt een mooi jaar, dat moge duidelijk zijn.

Een paar vragen ook voor het nieuwe jaar, om de hersens alvast een beetje op te warmen voordat andere gedachten hun al dan niet positieve bijdrage gaan leveren: conservatisme dat volhardt in het behoud van het slechte, is dat ontstaan doordat het slechte onvermijdelijk de overhand heeft genomen in een persoon? Doordat er door een gebrek aan beheersing al teveel slechts is gepasseerd?

Een op slordig denken en een gebrek aan beheersing gebaseerd leven veranderen naar een leven gericht op ‘het’ goede zou immers betekenen dat je het slechte van daarvoor toegeeft aan jezelf – en anderen. Vrijwel onmogelijk voor degenen die geloven in de van nature goede mens – en ik hou mijn hart vast voor het aantal mensen dat hierin gelooft na de hagepreken van afgelopen jaar door de immens populaire Rutger Bregman. En helemaal onmogelijk voor types als Bregman zelf, die goed en slecht niet belangrijk genoeg vinden vergeleken met het walhalla: macht.

Temporale kwab

Maar hoe is het eigenlijk mogelijk dat een intelligent persoon zijn leven schaamteloos blijft leven terwijl hij doelbewust het slechte omarmt als het goede?

Mijn stelling is dat daar een geloof; een op een bepaalde manier goed werkende linker temporale kwab ofwel enige aanleg voor nodig is. Dat geloof kan op van alles gericht worden: een persoon, een religie, een ideologie, waarheden of onwaarheden.

Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat alle geloof slecht is. Integendeel, geloof is een belangrijke vorm van beschaving; namelijk eentje die het leven mooier maakt. Je kunt er naast het slechte van jezelf ook het slechte van anderen mee wegdenken.

Om niet depressief te worden van een wat obsessieve behoudzucht van het slechte bij jezelf, wordt dat slechte in de domrechtse variant van de temporale kwab een beetje mooier gemaakt; door erin te gaan geloven.

En opeens wordt dan het behoud van achterhaalde gewoontes helemaal bon ton. Zie daar de religieuze verklaring voor het meest recente wapenfeit van Dominee Bregman.

Een likje verf over je staatsterrorisme en Trump is de held die de wereld redt van een levensgevaarlijke terrorist.

 

 

Chocoladetaart

Wil je ook worden zoals oorlogshitsers Sybert, Ellian of de Winter? Schakel het grootste deel van je hersens uit en denk alleen nog maar met je temporale kwab. ‘De meeste mensen zijn goed’ zegt Bregman. Ga maar rustig slapen – de temporale kwab wordt niet voor niets ook wel de slaapkwab genoemd.

Of wees zoals Trump – en eet onophoudelijk chocoladetaart als je beledigd wordt op Instagram. Als dat niet zorgt voor genoeg verdoving van het slechte in jezelf dan misbruik je gewoon het leger van je land om persoonlijke vetes uit te vechten – en mensen met onwelgevallige meningen te liquideren.

Geen wonder dat Putin en Trump elkaar wel leuk vinden. Staatsterrorisme verbroedert.

Om te zorgen dat mensen beschermd worden tegen staatsterroristen als Trump, Poetin en andere ezels in de politiek hebben we gelukkig naast de rede en beschaving ook overheden in het leven geroepen.

Hondsdolle aap

Maar wacht eens even, hoe kan het dan dat dit soort mensen in staat worden gesteld een leidende rol te spelen binnen overheden? Zou dat iets te maken kunnen hebben met het relativeren van slecht gedrag? Met het voortdurend interviewen van openlijke fascisten over… hun poezen?

In de aanloop naar de tweede Kamerverkiezingen van 2021 wordt een oude stelling van mij weer actueel: dat we hier te maken hebben met een belangrijke weeffout in westerse democratieën.

Democratieën die de facto oligarchieën zijn en als je niet oplet geleid worden door moordlustige narcisten als Trump.

Maar je geeft een hondsdolle aap toch ook niet de sleutels van je auto?

Trump onthoudt niet welk land hij nu weer heeft laten bombarderen maar of hij tijdens het besluit tot dat bombardement wel of geen chocoladetaart at – en hoe die smaakte.

Doodzwijgen

Wat we het komende jaar moeten doen om te zorgen dat het fascisme na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 niet ook bij ons vaste voet aan de grond krijgt in onze regering, zijn drie dingen:

1. Het alternatief schetsen

2. De fascist of doodzwijgen of in debat laten gaan met iemand die nog wel kritisch is – en zonder omhaal van woorden benoemd welke van de gedragingen van de politicus aantoonbaar slecht en neerdrukkend zijn

3. Samenhangend met het vorige punt: analyseren waar het echt om gaat bij willekeurig welk politiek onderwerp waarbij belangrijke besluiten over leven en dood worden genomen.

Verlichting

Ondertussen verwijzen ironisch genoeg de meest duistere domrechtse types; Afshin Ellian en Leon de Winter, onvermoeibaar naar de Verlichting als het gaat om het verkopen van de volgende massamoord, op Iraanse burgers.

En dat is ook niet zo gek, die Verlichting vormde immers de inspiratie voor de Franse revolutie. Een revolutie waarin 40.000 mensen met de guillotine werden vermoord door de Jakobijnen.

Kenmerk van de ‘Verlichting’ van die Jakobijnen was desondanks de rede. Weinig dan ook zo overschat en gevaarlijk als een eenzijdige focus op ‘de’ rede; helemaal als een moderne Jakobijn als Ellian, de Winter of Sybert bepaalt wat die rede dan is.

Geef de oorlogshitsers in het nieuwe jaar geen kans, mensen. Denk gewoon eens wat dieper na, in plaats van alleen met je temporale kwab. Lees anders eens een goed boek.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 06.01.2020 @ 07:51

[Home]
 

1 Reactie

op 06 01 2020 at 07:51 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS