Home » Archief » Haia


[25.04.2012]

Haia

Hassnae Bouazza


Illustratie: Ferdinand Keller

Niks ergerlijker dan een besnorde man met ongewassen haar die je komt vertellen dat je abaya niet lang genoeg is om over de grond te slepen, want God verhoede dat er een millimeter huid te zien zou zijn. De religieuze politie in de verschillende islamitische landen wordt doorgaans dan ook intens gehaat.

In Saoedi-Arabië is de weerstand tegen de religieuze politie, de haia, ook bijzonder groot. De intimidatiepraktijken van de agenten en hun machtsmisbruik leiden regelmatig tot discussie en fel debat over de rol en noodzaak van de fatsoenswakers. Dat het protest niet aan dovemansoren is gericht, blijkt wel uit de maatregelen, die regelmatig genomen worden zoals het verzorgen van cursussen voor agenten om vriendelijker te leren zijn.

Maar hoe vriendelijk je je verzoek of commentaar ook inpakt, er is niks aangenaams aan de morele betweterij van bovenaf ingesteld. Dat is vragen om problemen: zo is er al eens een vrouw geweest die het vuur opende op agenten, nadat ze met een man was betrapt en een andere jongedame, die door een agent ondervraagd werd naar haar relatie met de jongeman met wie ze was, sloeg de agent het ziekenhuis in. De jongen stortte naar verluidt in. Daar lig je dan met je mannelijkheid.

Eind vorige maand werd bekend gemaakt dat de religieuze politie niet langer achtervolgingen met de auto in zal zetten, omdat die soms dodelijke afloop hebben. Het is de zoveelste stap om het slechte imago van de politie te verzachten.

Eerder dit jaar, in januari, verving de Saudische koning Abdullah al het hoofd van de religieuze politie die op zijn beurt een eind maakte aan de inzet van vrijwilligers: van die koppensnellers die uit eigen initiatief mensen aanspreken en achtervolgen wegens het schenden van de zeden.

Deze maand maakte een medewerker van de Commissie voor de Promotie van Zeden en het Tegengaan van Zonden, zoals de religieuze politie officieel heet, dat er wordt overwogen om vrouwelijke agenten in te zetten, omdat het lastig is voor de politie vrouwelijke bijeenkomsten in de gaten te houden, vanwege de sekse-segregatie die de norm is in het land. De medewerker vertelde dat hen ter ore was gekomen dat er zaken gebeuren op deze vrouwelijke bijeenkomsten die tegen de sharia ingaan en de inzet van vrouwelijke agenten zou dit kunnen bestrijden.

Exclusieve vrouwenbijeenkomsten waar onzedelijke handelingen plaatsvinden. Bij die gedachte hebben de heren van de zedencommissie vast gedruppeld. Of het waar is, maakt niet uit. Ze overwegen meteen hun zwaarste wapen in te zetten: vrouwen die andere vrouwen in de gaten houden en corrigeren. Met dat imago van de religieuze politie komt het voorlopig niet goed.

Eerder gepubliceerd op OneWorld. Hassnae Bouazza (حسناء بوعزة) schrijft voor onder meer Vrij Nederland, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elle, de Arabische site van de Wereldomroep en OneWorld. Met Femke Halsema werkt ze aan een documentaire over vrouwen en de islam. In 2009 was ze te bewonderen in Vrouw & Paard, ze is regelmatig te horen bij BNR Nieuwsradio en te zien in het programma Z.O.Z.. Dat ze nog tijd heeft om in het geheim voorbereidingen te treffen voor de vestiging van het kalifaat in Nederland, mag een wonder heten. Volg haar op Twitter.

Terzijde: Gisteren tekende Hassnae een contract voor twee boeken, uit te geven door Ambo. De foto van deze feestelijke gebeurtenis heb ik gejat van Paul Sebes:

Hassnae Bouazza, 25.04.2012 @ 07:51

[Home]
 

34 Reacties

op 25 04 2012 at 08:49 schreef Thomas E:

(terzijde)
Gefeliciteerd, Hassnae! Knap, in deze tijd.

(on topic)
Laten we maar hopen dat invloeden uit de vrijere Arabische wereld het emancipatieproces in Saoedi-Arabië kunnen versnellen.

op 25 04 2012 at 09:15 schreef Watutsi:

Laten we van het positieve uitgaan en vooral van de eerste gaande ‘maatregelen’ uitgaan.
Ergens heb ik toch altijd hoop dat dit soort landen; die aan de ene kant zo streng en ouderwets zijn maar aan de andere kant zo modern en beschaafd zijn de stap wel gaan maken tot meer vrijheid.

op 25 04 2012 at 09:20 schreef yurp:

Ik ben altijd weer blij als ik merk dat Saoedische vrouwen net zo fel en koppig zijn als hun mannelijke evenknieën. Als zij iets echt willen zal het ook uiteindelijk gebeuren, als druppels water die een steen uitslijten. Mooi stuk weer Hassnae en gefeliciteerd met je boekdeal!

op 25 04 2012 at 10:19 schreef André Richard:

“Bij die gedachte hebben de heren van de zedencommissie vast gedruppeld.”

ik kom echt niet meer bij…

op 25 04 2012 at 11:59 schreef jos:

De heersende elites in Noord-Amerika en Europa zijn medeplichtig aan deze repressie in Saoedi-Arabië, net zoals ze medeplichtig zijn aan de onderdrukking van de Palestijnen door Israël. Saoedi-Arabië en Israël storten allebei volledig in als er geen steun meer is vanuit vooral de VS.

op 25 04 2012 at 12:08 schreef Yvonne:

Weer met veel interesse gelezen. Ben benieuwd naar je boeken.

op 25 04 2012 at 12:12 schreef Sasha Berkman:

wat Jos zegt!

op 25 04 2012 at 13:58 schreef Ton Biesemaat:

Ooit een interessante serie geweest van Vlaamse TV waarin er Saoedische vrouwen van bepaalde stammen er vroeger vrij en onverveerd zonder extreem verhullende kleding bijliepen.

op 25 04 2012 at 14:16 schreef You On A Gin:

Weer interessant!

“Exclusieve vrouwenbijeenkomsten waar onzedelijke handelingen plaatsvinden. Bij die gedachte hebben de heren van de zedencommissie vast gedruppeld.

Ha, you know it. Verder wat Watutsi en yurp zeggen.
En proficiat!

op 25 04 2012 at 19:23 schreef p.wielaard:

Jos, dus toch “onze” schuld! Gelukkig maar, ik dacht al dat ik het in de culturele- en religeuze achterlijkheid moest zoeken. Maar deze landen die best wel modern en beschaafd zijn ziek door ons.
Wat een eye-opener. Bedankt maar weer voor zo veel geniale duiding.

op 25 04 2012 at 20:14 schreef Strotgrondel:

Hoe mooi om te zien dat men in Islamitische gebieden naar de conclusie kruipt dat religie iets voor thuis en in het gebedshuis is. Dat de staat uiteraard gelegenheid moet geven een geloof te belijden, maar niet daartoe mag gebieden.

Ik was dan ook prettig verrast toen ik las dat de Libische autoriteiten zullen instemmen met wetgeving die voorkomt dat zich politieke partijen vormen enkel op basis van godsdienst.

op 25 04 2012 at 20:26 schreef Olav:

Wielaard, behoor jij tot de “heersende elites in Noord-Amerika en Europa” waar Jos het over heeft? Zo nee, hoef je je ook niet aangesproken te voelen.

Ik behoor in elk geval niet tot die heersende elites en dat is wel jammmer voor mij, maar verder mag iedereen zich daarmee gelukkig prijzen. In elk geval acht ik mezelf dan ook niet medeplichtig aan wat er zoal verkeerd gaat in het Midden-Oosten. Rosenthal en Verhagen, om er maar eens twee te noemen, die zijn wèl medeplichtig.

op 25 04 2012 at 20:35 schreef TFWC:

Ik denk dat wat ik het leukste vind aan Hassnae’s schrijfstijl is haar humor. Priceless.

op 25 04 2012 at 21:04 schreef Sasha Berkman:

Wat Olav zegt :)

op 26 04 2012 at 04:25 schreef MNb:

@Olav: niet dat Wielaard het verschil weet tussen “schuldig” en “medeplichtig”.

op 26 04 2012 at 09:42 schreef p.wielaard:

Daarom staat onze ook tussen aanhalingstekens. Maar laten we de discussie gerust vernauwen tot semantiek. Dan blijft het allemaal lekker simpel voor je.

op 26 04 2012 at 10:14 schreef Ralph van der Geest:

Goed stuk en gefeliciteerd Hassnae!
Overigens…zou die engerd van een van de Staaij ook banden hebben met die Saoudische gekken?

op 26 04 2012 at 10:48 schreef Sasha Berkman:

Wielaard je zou ook inhoudelijk in kunnen gaan op Olav…

op 26 04 2012 at 12:13 schreef MNb:

Kost Wielaard teveel moeite. Moet hij toegeven dat volgens Jos de Arabische regimes schuldig zijn en de heersende elites in Noord-Amerika en Europa medeplichtig. Moet hij bovendien toegeven dat hij noch wij tot die elites behoren. Kortom, moet hij toegeven dat hij om 19:23 een stroman aan het neuken was.

op 26 04 2012 at 14:28 schreef p.wielaard:

It’s the oil stupid ! Is wat jullie slimmerds waarschijnlijk bedoelen. Moet ik daar nog serieus op ingaan ? Dat is analoog aan de verklaring voor “de muur” als verdediging tegen het westen indertijd.

op 26 04 2012 at 15:40 schreef Sasha Berkman:

slimme wielaard, u wilt gewoon botweg ontkennen dat de koninklijke familie van SA goede vriendjes is met het westen, speciaal de familie Bush? Dat het westen Israel en SA volop van wapens voorziet?
Overigens raaskalkt u wartaal, domme l*l

op 26 04 2012 at 16:45 schreef p.wielaard:

Sasha, Nee dat ontken ik niet. (algemeen bekend).
De vraag gaat over “onze” medeplichtigheid door die vriendschapsbanden. De repressie in andere “Islamitische zandbakken” is er zonder onze “vriendschap” mogelijk nog erger !

op 26 04 2012 at 19:46 schreef jos:

Onzin Wielaard. De Golfregio is van vitaal belang voor onze economieën en de oliekraan mag niet in handen komen van wispelturige, vrije, democratische samenlevingen. Dus houden onze regeringen een alliantie van corrupte prinsen en middeleeuwse religieuze fanatici in S-Arabië aan de macht. Daarom ook geen geluid vanuit Washington en de Europese hoofdsteden terwijl het S-Arabische regime protestbewegingen in eigen land en in buurlandje Bahrein hard neerslaat. Daarom ook is S-Arabië buiten schot gebleven in de Amerikaanse “war on terror” terwijl bijna alle kapers van 9/11 uit S-Arabië kwamen.

op 26 04 2012 at 20:33 schreef p.wielaard:

Jos, Je redenatie doet denken aan Newspeak. Het is niet te geloven ! Dus volgens jou zouden “wispelturige, vrije en democratische samenlevingen” minder garantie op een gegarandeerde oliestroom geven dan corrupte godsdienstwaanzinnige dictators. Hoe gek moet je zijn voor die redenering ? Are you for real ?

op 26 04 2012 at 21:15 schreef Sasha Berkman:

Deze al gezien?

http://www.fair.org/blog/2012/04/19/now-they-tell-us-iran-didnt-actually-threaten-to-wipe-israel-off-the-map/

op 27 04 2012 at 09:50 schreef jos:

Ja Wielaard. Met twee, drie man die alleen hun eigenbelang nastreven is het makkelijker zaken doen dan met een heel parlement. Echt sneu als je zoiets simpels niet snapt. Wel ‘ grote bek maar nul inzicht.

op 27 04 2012 at 13:46 schreef p.wielaard:

Jos, Dat heet: van de nood een deugd maken. Er is een verschil tussen wat zou moeten- en wat kan. Het zijn godsdienstwaanzinnige corrupte dictators die op olie zitten. Dat is de realiteit !

op 27 04 2012 at 15:25 schreef Sasha Berkman:

Nee Wielaard dat is niet de realiteit. In dit geval zijn het door het westerse imperialisme gesteunde, bewapende, dictators. Religie is slechts een instrument van de heersenden. Dat is geen weg met ons praat maar dat is een feit. Het westen is dus medeschuldig aan de onderdrukking van het volk in SA.

op 27 04 2012 at 15:45 schreef p.wielaard:

Sasha, Ga jij ze dan maar democratiseren. Ze zijn er (feit). Ze willen niet weg (feit). Ze willen olie verkopen (feit). Die olie hebben wij nodig (feit). Ze hebben wapens nodig (feit). Die- hebben “wij” (feit). Alternatief: als jullie niet lief doen tegen je eigen bevolking, kopen wij geen olie meer. Nee, wacht: jullie stoppen nu met ondrdrukken, want anders.. Ja wat anders ??

op 27 04 2012 at 16:19 schreef Sasha Berkman:

wielaard je moet je eens verdiepen van de rol van het imperialistische westen/amerika in het midden oosten, de steun voor de meest gore dictators en de israelische schurkenstaat met als enige doel te voorkomen dat het midden oosten een sterk machtblok wordt.

op 27 04 2012 at 17:06 schreef p.wielaard:

Sasha, Ik (er)ken de fouten van het “westen”. Maar wat moet ik daar mee als democratische liberale, seculiere bewoner van dat westen. Met jou mee janken ? Ga dan emigreren naar zo’n zandbak !

op 28 04 2012 at 06:11 schreef You On A Gin:

Nou nou, da’s ook weer zo’n dooddoener.

op 28 04 2012 at 16:59 schreef Olav:

Wielaard, het is heel simpel. Democratische regimes in olieproducerende landen zouden kunnen besluiten om de opbrengsten meer dan nu het geval is aan hun bevolking ten goede te laten komen. En aldus de prijs kunnen opdrijven. Daarom zijn democratische regimes niet in het belang van de eerder genoemde heersende elites in de olie-afhankelijke landen. Immers hoe lager de inkoopprijs van olie hoe meer winst men er zelf op kan maken.

op 28 04 2012 at 20:53 schreef p.wielaard:

Olav, Was het maar zo simpel. Ten eerste wordt de prijs van olie bepaald door vraag en aanbod. De Opec landen kunnen ook besluiten om de prijs “op te drijven”. En waarom zou de prijs omhoog gaan als je de opbrengsten niet uitgeeft aan je tweehonderdste Rolls/jacht/vila maar aan je volk ?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS