Home » Archief » Halfbloedje


[03.03.2012]

Halfbloedje

Rene Koeman


Illustratie: George Barbier

Nadat mijn oudste zoon in de winter van 1990 geboren was, kregen we natuurlijk eerst familie over de vloer. Felicitaties en o, wat een mooi kind. Later kwamen ook vrienden en collega’s op kraamvisite en toen begon het eigenlijk al. Want familie weet wat ze niet moeten zeggen, maar de periferie had toen al de bruutheid uit te kotsen wat ze denkt. En daar was het dan. Een collega zei het:

“Wat een mooi halfbloedje.”

Echt, ze zei het echt. De moeder van mijn kind ging er niet eens op in. Gewend aan dit soort opmerkingen, lachte ze maar wat. Bij mij trok echter het bloed uit mijn maag. Halfbloedje? Hoezo halfbloedje? Wat bedoel je, is mijn kind maar de helft waard? Nee, nee, zo bedoelde ze het niet, maar kinderen van gemengde stellen zijn toch altijd zo mooi, met die kroeskopjes en dat lekkere kleurtje. Schattig!

Ja, maar waarom noemde ze mijn kind een halfbloedje dan? Is het niet eerder dat mijn kind een dubbelbloedje is? Waar haalde ze het vandaan. Van mijn omgeving, en zeker van de moeder van mijn kinderen, moest ik het maar laten gaan. Maak je niet zo druk, ze bedoelt er niets mee. Het is gewoon een uitdrukking. Nou ik maakte me wel druk en iedere keer als iemand dat woord in zijn mond nam, ging ik er volledig op in. Je noemt mijn kind bij zijn naam, of anders dubbelbloedje. Zo niet, dan kom je bij mij er niet in.

Na korte tijd was het gedaan met die onzin mijn zoon zo te noemen. Dat was nog begin 1991 en toen lieten mensen zich nog aanspreken op onbedoeld racistisch gedrag. Tegenwoordig gaat dat soort mensen juist prat op het expres uiten van racisme.

Ik verlang terug naar de jaren negentig.

Rene Koeman is één van de vaste reageerders op Frontaal Naakt

Gastschrijver, 03.03.2012 @ 09:38

[Home]
 

28 Reacties

op 03 03 2012 at 09:46 schreef Rob:

Die laatste alinea vat het wel aardig samen ja. Twitter stikt van de pubers van 35+ die het ontzettend stoer vinden om de hele tijd over negerTs te lullen.

op 03 03 2012 at 10:04 schreef Maarten:

Wat een overdreven reactie. Halfbloed kinderen zijn de allermooiste en er is niks negatiefs aan. Het zijn niet voor niets de mooiste, de natuur heeft het zo bedoeld.
Het is gewoon zoals je het zegt. Een helft van dit en de helft daarvan.
Als iemand met halfbloed refereert aan mijn kind of vrouw, voel ik me juist trots.

op 03 03 2012 at 11:26 schreef Bigpete:

De term halfbloed is een bestaande, dubbelbloed niet en de opmerking van de schrijver slaat dus nergens op.

op 03 03 2012 at 11:48 schreef Krek.:

Mijn zeer goed geslaagde kinderen zijn ook halfbloedjes, en ik zeg het met trots. Origineler dan heelbloedjes en gezonder dan ‘dubbelbloedjes’, want iedereeen weet dat mengen beter is dan stapelen.

op 03 03 2012 at 12:46 schreef Tegenstrever:

Ik ben een halfbloed en ik voel totaal geen discriminatie als mensen me zo noemen. Sterker, ik ben er trots op.

Misschien moet de schrijver bij zichzelf te rade gaan waarom hij zo gevoelig is voor deze term en anderen niet.

op 03 03 2012 at 13:04 schreef Betty de Kever:

Ik spreek mensen er in 2012 nog steeds op aan als ze onder onder het mom van leuk zijn racistische opmerkingen maken, moppen vertellen of in mijn mailbox droppen.
Laat ze op een nette manier (soms iets minder netjes) weten dat ik daar niet niet van gediend ben.

op 03 03 2012 at 14:30 schreef Roland Bruynesteyn:

Dat van die negerTs zal ook wel stoer en provocerend bedoeld zijn, maar dat van je collega zelfs dat niet.

Iets benoemen wat feitelijk waar is racistisch noemen gaat wel erg ver. Waar zit het vooroordeel? En waar zit de negatieve consequentie?

Als ik er erg ‘homo’ uitzie en mensen noemen me homo, is dat dan discriminatie? Op zijn vroegst als ze daarna iets zeggen in de trant van: “En dus kom jij er hier niet in”.

op 03 03 2012 at 14:35 schreef Daan:

Als je je laat afleiden door iemands woorden en niet meer luistert naar de intentie is het wel heel makkelijk om je beledigd te voelen.

op 03 03 2012 at 14:42 schreef Leo Salazar:

“Het is gewoon een uitdrukking.”

Ik ben het echt zat van Nederlanders die hun handen boven het hoofd houden van zulke “onschuldig” uitdrukkingen. Nog steeds. Er zijn ook andere uitdrukkingen dat ook ontzettend cultureel beledigend zijn (OnzeTaal had het deze week, bijvoorbeeld, over “indianenverhalen”) dat nog steeds in dagelijks gebruik zijn. Er is echt geen excuus voor.

op 03 03 2012 at 15:38 schreef MNb:

Ik ben ook een halfbloed. Mijn moeder had niet dezelfde genen als mijn vader, ook al zijn ze tigste generatie Westfriezen. De term slaat in dat opzicht als een tang op een varken en heeft inderdaad een denigrerende bijbetekenis.
Zoals wel vaker met dit soort dingen kunnen Nederlanders (maar dat willen velen van hen niet) het één en ander van Surinamers leren: dogla, eventueel moksi zijn de juiste termen. Dat betekent gemengd.

op 03 03 2012 at 15:53 schreef dewanand:

namaste Radicale FNaakters,

De term halfbloedje is fout, want bloed kan niet half zijn. Het moet zijn genetische mix. Voor wetenschappers is iedereen een genetische mix, want er bestaan geen raszuivere mensen meer. Het meest hypergemengde ras ter wereld is het Indiase fenotype en dit noem ik nu het hyperras (net als hindoestanen dus).

Ja, ik zou het een compliment vinden als iemand mij een bruine hypermix mens zou noemen en geen belediging. Voor mijn part zet men het maar in mijn paspoort.

Volgens mij en andere wetenschappers zal de raszuivere blanke over 200 jaar totaal verdwenen zijn en helemaal gemixt worden met andere rassen. Men zegt nu al dat iedereen in de toekomst bruine of zwarte ogen zal krijgen, en een kleurtje. Blond haar en blauwe ogen zal uitsterven over 200 jaar. Misschien toch tijd om hun aan te melden bij Unesco als een uitstervende soort.

Ik vraag mij altijd af of er meisjes zijn met blond schaamhaar, want het is iets dat ik nooit ergens gezien heb. Zijn er meiden hier die dit hebben?

dewanand

op 03 03 2012 at 17:05 schreef Amal Ben Salah:

Nieuw woord dan maar? Gemengbloedje? Klinkt beter als dubbelbloedje. Heb er nooit zo over nagedacht en zeg eigenlijk ook dat mijn broertje een halfbloedje heeft. Zal is aan hem vragen of hij dat vevelend en of rasictisch vindt!Gemengd is denk ik beter, want dat dekt goed de lading, Mocro vader, Hollandse moeder, die op haar beurt ook weer gemengd is, Nederlandse moeder en Italiaanse vader. U zegt het maar….

op 03 03 2012 at 18:27 schreef mo:

Om precies dezelfde reden is het een belediging om iemand als ‘nederlander’ of ‘argentijn’ te kwalificeren omdat het niets zegt over wie of wat je bent. Het is zo kortzichtig als de pest en komt voort uit een ziekelijke drang om grote groepen mensen in hokjes te plaatsen, om onderscheid te maken, en dus te discrimineren. Hetzelfde geldt voor het aanduiden van mensen door hun een religieuze sticker op de mouw te spelden terwijl geloof slechts een onderdeel is van het mens zijn, en geen definitie daarvan. De enige reden om dit te doen is om onderscheid te maken, verder dient het geen enkel doel. Laten we niet vergeten dat onze eigen voorvaderen zijn geweest die het onderscheid tussen ‘blank’ en de rest hebben gemaakt omdat ze ervan overtuigd waren dat ze zelf betere mensen waren. Wat dat betreft is het gedachtengoed van de ‘ubermensch’ helaas nog steeds onder ons, en dat ziet niet in de genen maar in het (gebrek aan) collectieve bewustzijn. Gelukkig is daar de liefde en die zorgt ervoor dat mensen gewoon memsen kunnen zijn en dwars door alle hokjes heen zelf de toekomst vormgeven.

op 03 03 2012 at 20:14 schreef Rob:

Veel reageerders willen dan toch wel graag een andere term bedenken voor een “halfbloedje”. Wat dachten jullie van de NAAM van die persoon?

op 03 03 2012 at 20:47 schreef You On A Gin:

Ik vind ‘dubbelbloedje’ echt een geweldige vondst! Dat maakt mijn weekend. Had het zelf nooit zo beschouwd, dat het “halve” eraan zo’n connotatie zou kunnen hebben. Mezelf noemde ik altijd een ‘vuilnisbakkenrasje’. ;)
Ik kwam ooit een neger tegen op een tramperron die het omschreef als “Nederlander Plus”.

Mensen gaan lijken er nu inderdaad meer prat op te gaan om met opzet racistische dingen (of die daar naar neigen) te uiten en daar nog trots op te zijn, ook.

op 04 03 2012 at 09:25 schreef Haes:

Het gaat wat mij betreft niet zozeer om de term halfbloed. Waar bij mij de haren van overeind gaan staan is de denigrerende verkleinvorm, halfbloedje. Mijn vrouw en ik hebben het indertijd ook over de term dubbelbloed gehad als betere term om onze zoon mee aan te duiden, maar in de praktijk gebruiken we die niet vaak. Evenmin trouwens als de term halfbloed.
Waar ik me ook mateloos aan erger is het collectivistische bij het gebruik van het woord halfbloedje. (en bij dit soort ondoordachte en misschien onbedoeld racistische commentaren in het algemeen.) “Ze zijn zo schattig.” Mijn zoon is geen “ze” (meervoud), hij is een individu. En als je “zo schattig” hoort kan je er bijna meteen bij verwachten “nu nog wel, maar moet je “ze” straks eens zien.” Walgelijk!
Toen mijn vrouw in 1987 zwanger was veronderstelde een ex-vriend van mijn zus, dat ons kind “misschien wel een dambordpatroon zou krijgen”. Maar over het algemeen wist iedereen zeker dat ons kind heel mooi zou worden. Dat was iets dat mijn vrouw weer mateloos ergerde. Hoe kan je dat zo zeker weten? Het legt ook een flinke verplichting.

op 04 03 2012 at 13:50 schreef Amal Ben Salah:

Haes, geniet samen met je vrouw gewoon van jullie zoon, doet mijn broertje ook samen met zijn vriendin van hun dochtertje Lelya en laat de rest de rambam krijgen!

op 04 03 2012 at 15:36 schreef Rene Koeman:

03 03 2012 at 11:26 schreef Bigpete:

“De term halfbloed is een bestaande, dubbelbloed niet en de opmerking van de schrijver slaat dus nergens op.”

Grote piet gaat maar gemakshalve om het feit heen dat de term halfbloed stamt uit de slavenperiode. Een halfbloed (of mulatta) werd gewoon als minderwaardig gezien, want niet blank.

Maar goed, het is een bestaand woord, dus dan is het goed.

op 04 03 2012 at 19:41 schreef Maurits:

Een jaar of tien geleden wees een vriendin me op het lelijke gebruik van het woord halfbloed. Ze noemde het dubbelbloed. Ik begreep haar punt, hoewel, en daar ga ik, ik het nooit zo bedoeld had. Sindsdien begrijp ik het als dubbelbloed, maar zeg dat nooit.
Het doet er weinig toe, ik ben ook een dubbelbloed: half Gronings half Brabants, op zijn Haags.
Overigens geinig dat half plus half dubbel blijkt.

op 05 03 2012 at 00:21 schreef Watutsi:

Gek zelf ben ik ook een ‘dubbelbloedje’ maar heb half bloedje nooit als belediging ervaren. Misschien omdat het er zo zit in gebakken. Zelf gebruik ik het nooit. Maar spreek ik meer in de term ‘half Nederlands’. Maar snap wel als mensen die als beledigend ervaren vooral over hun eigen kind.

Het meeste gekke is dan ook nog wel als iemand zoals de schrijver dit dus uitlegt, dat er overal verontwaardiging vandaan komt. Zoals van Bigpete; die het maar onzin vindt. Dat is een beetje de huidige sfeer in Nederland. Als mensen zich terecht beledigd voelen en dit oprecht uitleggen, wordt dit over het algemeen maar als onzin afgedaan.

op 05 03 2012 at 08:42 schreef Bigpete:

Wel lezen Watutsi. Ik vind het onzin dat de schrijver iemand verwijt een bestaande term te gebruiken i.p.v. een door de schrijver bedachte niet bestaande term. Een halfbloed heeft de helft van een ras en de andere helft van een ander ras. Volkomen logisch. Logischer dan “dubbelbloedje”…

op 05 03 2012 at 10:04 schreef babs:

dewanand, dat witte zal er wel af gaan de komende 200 jaar (enkele inteeltkolonies in NL, Zuid Afrika en de VS daargelaten), maar die blauwe ogen zijn heel hardnekkig. Na meer dan duizend jaar vermeninging lopen in Noord Afrika nog altijd blauw-ogigen rond. Ook blond haar trouwens, alleen de witte huidskleur is er, in jouw terminologie, uitgeneukt.

op 05 03 2012 at 10:31 schreef sabaroth:

Dat bedoelde ik dus met de nieuwe, verstikkender als ooit, politieke correctheid.
Halfbloedje, indianenverhalen, jodekoeken en negerzoenen, schande allemaal.
Je zou er acuut weer PVV van gaan stemmen.

op 05 03 2012 at 10:35 schreef Watutsi:

Bigpete:

Nee het gaat er om dat de schrijver aangeeft dit een onprettige term te vinden. En daarmee staat hij volledig in zijn recht.

Zelf heb ik ook weinig tegen de term ‘halfbloedje’ maar als iemand anders dit onprettig vindt en dit aangeeft is het natuurlijk raar om dat als onzin af te doen. Zoals de schrijven aangeeft aan zijn omgeving dat hij dit niet prettig vindt. Misschien was de eerste reactie zoals in de tekst wat heftig. Maar dat neemt niets weg aan de inhoud.

op 05 03 2012 at 12:43 schreef dewanand:

namaste Babs ea Fnaakters,

Ja, die witte kleur is recessief als je rassen mixt en met elkaar laat neuken en gang bangen. Blauwogigen in Noord Afrika, nou ok, die gasten daar zijn wel voor 70 procent gegermaniseerd sinds de tijd van de moren en Karel de Grote, rond 6de eeuw.

Nieuwe term voor incorrecte woord halfbloedje. Mbt tot het hindoeras ben ik hiermee bezig, een suggestie is het woord Hyperrace of Hyperras. Vooral de hyperdynamische pigmentering is iets wat ik zo interessant vindt. Zet een Hete Hindoemeid een dag bloot in de zon en ze wordt flink wat gradaties zwarter, incl haar hindoepoesje. Ja, een Hollander zou het dan een lekker bruin hapje vinden, zo vers bruin poesje van de barbeque, met mayonaise.

Ik ging eens rond kijken op web naar hairy blondjes en ik merkte dat geen van die blonde meiden echt felblond schaamhaar hebben. Kent iemand een blondje met blonde kuthaartjes? Hoe zou dit nou komen?

Rassen zijn heel bijzonder en een heel mysterie. Ik als hyperras mens wil het beter begrijpen. Zuivere rassen gaan zeer zeker totaal uitsterven over 200 jaar, want alles zal mixen, via een grote hete wijd geopende spirituele vagina die internationaal neukt.

bye

dewanand

op 05 03 2012 at 13:52 schreef sabaroth:

Hoi Dewanand:
Ja ze bestaan hoor, echte felblonde schaamhaartjes, kan ik je verzekeren.
Meestal echter is het inderdaad een tintje donkerder, komt denk ik omdat het daar nooit aan de zon wordt blootgesteld.
Verder:
Dewanand for President!
Altijd heerlijk spannende oplossingen voor raciale vraagstukken.

op 05 03 2012 at 19:58 schreef You On A Gin:

@ dewanand
Dat heb ik ook, ja :). Hier in West-Europa ben ik, buiten de zomer, koffie verkeerd; in een klimaat waar een beetje normaal de zon schijnt ben ik bruin binnen een week.

Bedoel je met ‘hindoeras’ die mensen uit de directe regio van de Indus? Wat bedoel je precies?

Oh ja, ik heb vaak gezien dat de kleur van schaamhaar gewoonlijk overeenkomt met de kleur van de wenkbrauwen. Mits e.e.a. niet stiekem geverfd is, uiteraard.
Geef Wieroe maar een lekkere dikke knuffel van mij.

op 11 03 2012 at 17:13 schreef dewanand:

namaste Sabaroth, ea Fnaakters,

Ik heb die term hindoe ras (Hindu race) vaker gezien in teksten uit India, maar het is eigenlijk totaal fout. Hindoeisme is niet echt gebonden aan een specifiek ras of volk, volgens de vele Vedische geschriften.

Ja, Hindoeras is fout, nu heb ik een nieuw woord ontwikkeld hiervoor:
Hyperrace

Het Hyperrace heeft deze kenmerken genetisch:
hyperdynamische pigmentering, na een dagje bloot zonnen wordt alles wat gepigmenteerder, ook het poesje en de billen, als je het omkeert tijdens het bloot bakken.
Genetisch is het ook hypergemengd dan, beetje Germaanse trekjes (zgn blote Arische LUL uiterlijk van hitler he), beetje Afro (kroesachtig schaamhaar, afro neustype, zwart haar), en soms wat latente Mongoloide trekjes.

Hyperras krijg je dus als een grote spirituele hyperkutje zich wijd opent voor alle lullen van de wereld gedurende 7 generaties en flink internationaal doorneukt, tot alles goed uitgenaaid is en hyper gemixt is. In India noemt men dit seksproces Dharmisch neuken en dat vinden zij een hoge Vedische beschaving.

Nu begrijp ik de theorie van volkeren en rassen beter en vind het allemaal gewoon goed ziek.

natte kusjes v Wieroe

dewanand

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS