Home » Archief » Het systeem kan wel wat zelfvernietiging gebruiken


[01.10.2019]

Het systeem kan wel wat zelfvernietiging gebruiken

Jasper Mekkes


Scène uit Stormy Weather (1943)

Het misverstand dat ‘de mens van nature goed’ zou zijn, een typisch polder-idee, zorgt voor het bevoordelen van matige en conservatieve talenten. Wanneer je denkt dat de mens van nature goed is maak je het systeem leidend ten koste van vooruitstrevende talenten van vrije individuen.

Voorbeeld is een vrouwenquotum dat geen belangrijke gemeenschappelijke waarden realiseert, maar slechts meer van hetzelfde. Dat gebeurt wanneer het verzuimt de oorzaak van het probleem aan te pakken: het ontkennen van de noodzaak het slechte te beheersen om het te gebruiken voor iets goeds: de afbraak van het bestaande maar achterhaalde.

Het feit dat de mens niet van nature goed is, wordt door de gevestigde orde dan ook hardnekkig ontkend. Een ontkenning die dient om te zorgen dat individuen met kwaliteiten voor het nemen van vooruitstrevende besluiten worden geweerd van machtsposities.

Dat doet die gevestigde orde door allerhande slecht gedrag goed te praten en de verantwoordelijkheid te leggen bij opvoeding, ervaringen, de heersende cultuur, ideologie, religie of politiek.

Slechte medaille

Vernieuwing en creativiteit ontstaan nooit zonder het afbreken van achterhaalde machtsbolwerken. Die destructieve- of vernieuwende kracht is een andere kant van dezelfde ‘slechte’ medaille; een kant die ook het talent heeft om op te bouwen en vooruit te gaan.

Een vernieuwingskracht waarvoor naast vooruitstrevendheid, ecologische waarden, creativiteit, inzicht, visie, gelijke kansen, transparantie, diversiteit, zelfsturing, focus en vasthoudendheid ook een vorm van egoïsme essentieel is.

Kunstenaars als Baudelaire, Kerouac of Banksy laten met hun kunst zien dat het vernietigen van het bestaande of jezelf en je eigen goede naam – en daarmee het spotten met en het tarten van het systeem – het begin is van het toevoegen van echte waarde.

Voor weinig is zoveel beheersing en creativiteit nodig als voor vernietiging van het bestaande – en helemaal als je zelf onderdeel bent van dat bestaande. Maar hoewel het omverwerpen van het bestaande door haar egoïsme veel mensen kan benadelen, is het niet alleen slecht, omdat het ook ruimte maakt voor iets nieuws – en beters.

Matige individuen

Om dat nieuwe en betere te realiseren moet niet de mens maar zijn gedrag oftewel zijn persoonlijke cultuur worden verbeterd. En wie kan dat beter dan het individu zelf? Een harde waarheid voor al die talentloze leden van de gevestigde orde, die uit zelfbehoud het slechte presenteren als het goede, zodat er toch nog wat te besturen overblijft. De gevestigde orde is voor haar bestaansrecht immers afhankelijk van het bevoordelen van matige, conservatieve individuen bij het verkrijgen van machtsposities.

Daarom wordt het er niet beter op voor vrije individuen als besloten wordt dat machtsposities voor de helft door vrouwen, mensen van kleur – of Rutger Breg-mannen moeten worden bezet. Eerst zal moeten worden besloten tot verbetering en verbreding van de democratie om het slechte te beheersen – en te gebruiken als vernieuwingskracht.

Het is de aloude kuddemoraal die ons hier parten speelt; het misverstand van het waarderen van individuen op basis van de groep waar ze zich in bevinden. Ook vrouwen, mensen met buitenlandse roots en Rutger Breg-mannen zullen immers bepaalde talenten, zoals visie op en inzicht in vooruitstrevende waarden en doelen moeten hebben om de beste keus te zijn.

Als de democratie verbeterd en uitgebreid is naar ook de niet-politieke besturen, directies, raden van toezicht (en redacties) zullen dergelijke talenten naar boven kunnen komen door het democratisch raadplegen van alle individuen die de gevolgen ondervinden van het werk van betreffende personen op die machtsposities. Om hen zelf te laten bepalen door wie zij zich willen laten vertegenwoordigen en informeren. Een kind kan begrijpen dat Bitterbal Mark en Thierry de Ezel dan weer zullen moeten gaan pianospelen.

Cosmetische ingreep

Dezelfde incapabele, want inzicht- en visieloze, types die geen vooruitstrevende doelen (kunnen en) willen stellen omdat dat hun positie danig in gevaar zou brengen, zullen zelf nooit progressieve vrouwen of mensen van kleur met inzicht en visie uitkiezen als medebestuurder. Dat deden ze immers tot nu toe ook niet met mannen; de keus viel altijd op de Zihni Özdils.

Halve maatregelen zoals een vrouwenquotum zullen dan ook onvermijdelijk opgevuld gaan worden met dezelfde kleine en beperkte groep zonder talent voor het aangeven van de juiste richting. Namelijk door leden en volgers van de gevestigde orde. Om de lieve vrede te bewaren en de destructie van machtsbolwerken met een te hoog percentage testosteron uit te stellen, wordt het probleem omzeild door het omhelzen van een cosmetische ingreep; meer van dezelfde talentloze bestuurders, nu dan met een ander geslacht.

Een probleem dat samengevat kan worden als een gebrek aan democratie en daardoor een gebrek aan talentvolle vrije individuen op machtsposities. Individuen die los van hun achtergrond, kleur of geslacht gewoon de beste zijn voor de baan, in een systeem dat wel wat destructie kan gebruiken.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 01.10.2019 @ 07:22

[Home]
 

1 Reactie

op 01 10 2019 at 07:22 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS