Home » Archief » Het Wilhelmus klinkt éénstemmiger dan ooit


[10.04.2020]

Het Wilhelmus klinkt éénstemmiger dan ooit

Ruud Hendriks


Illustratie: Raphael Kirchner

Ik zit toch echt dagelijks redelijk verbijsterd de berichten in de media aan te apestaren. Een mensenleven in Nederland is zónder mondkapje ineens zin- en waardeloos. Welkom in de ver doorontwikkelde, hoogstaande westerse samenleving die het op drie na rijkste land ter wereld is, met die dolgelukkige en o zo tevreden jongeren, zo perfect georganiseerd en geregeld als het is, met al die duizenden Influencers en Opiniemakers die altijd weten hoe je dat doet, leven en zo.

Als er ergens meer dan drie mensen in het zonnetje staan te ouwehoeren, gaat het ganse NSB-DNA in werking, een bij uitstek Nederlandse raison d’être: klikken over anderen, want die zijn fout, en een levensgevaar, accuut bedreigend. Ook joggers worden nu “geïnformeerd” dat ze met hun levensgevaarlijke hobby waakzaam moeten zijn, want kom niet in het druppeltjesspoor van een andere jogger. Het gerenommeerde MIT in Amerika stelt dat de onderlinge afstand tussen mensen acht meter dient te zijn, maar anderhalvemetereconomie is in ons land allang het breed gedeelde smoesje en alibi om zo snel mogelijk – en als vanouds – als hamsters de tredmolens te doen tollen, en liefst op dubbele snelheid dan voor de crisis.

Het aantal mondkapjes dat ik tijdens de crisis heb gedragen is nul. Het aantal keren dat ik er online naar heb gezocht met de bedoeling ze te bestellen is nul. Het aantal keren dat ik handschoenen heb gedragen is nul. Mijn interesse in de veel besproken overheidsapp is nul. Ik heb geen “ontsmettingsmiddelen” klaar staan thuis. Ik was mijn handen niet vaker dan normaal, ook niet na boodschappen of andere activiteiten. Alsof dát abnormaal is.

Twee principes

Daar is helemaal niks bijzonders aan. Vanaf het moment dat de pandemie een feit was, en dus officieel erkend, traden er bij mij twee principes in werking, vanuit mijn extreem nietige en verder compleet verwaarloosbare – maar veilige! – plaats in de wereld: 1) bezie alles door de urgentie van de pandemie; 2) ik weiger mee te rennen in de rat-race.

Over dat eerste: een pandemie dwingt de hele wereld tot samenwerking, omdat de hele wereld op dezelfde manier wordt getroffen. Noem maar een willekeurig aspect, en het laat zich wereldwijd voelen. Het tegenovergestelde gebeurt, en dat is al veelzeggend genoeg: alle landen, alle regeringsleiders, trekken zich terug op eigen grond, en egoïsme en eigen belangen bepalen de toon en de maat.

Over dat tweede: gevolg daarvan is dat de meest urgente middelen en faciliteiten, in de geglobaliseerde wereld die we zijn, in recordtempo schaars worden, als ze dat al niet waren. Dat kan echt helemaal niet verbazen, want dat zijn de gevolgen van de succes-story die wereldwijd decennia achtereen is geframed van de vrije markt. Dat betekent ook dat de meest urgente beschermingsmiddelen als eerste opraken. En doe nou eens verbaasd.

Groene maatregelen

Je kunt iemand uitlachen of ridiculiseren die besloot om voortaan geen vlees en vis te eten. Je kunt tegen zo iemand zeggen dat zijn of haar besluit toch geen enkel verschil maakt in de doorgesnoven consumptiemaatschappij van onze 21e eeuw. Het is hoe klimaatbeleid wordt geframed wanneer groene maatregelen worden voorgesteld, want die worden vaak afgeschoten met de hoon dat je niet de beste van de klas moet willen zijn. Dat alles in een wereld zonder pandemie.

Iedereen die even nadenkt, stelt zich in staat te realiseren dat met de krachten van deze pandemie de meest urgente middelen en faciliteiten schaars worden, en dat locaties waar die middelen het aller-urgentst zijn, omdat daar wordt gehandeld met het mes op de keel, letterlijk op leven en dood, de dupe worden, wanneer iedereen als een dolle zichzelf die middelen toe-eigent. En juist omdat het om een pandemie gaat, is de wereld mijns inziens één, en tellen de locaties waar mensen sowieso al enorme veiligheidsrisico’s lopen het meest. Het is geen uitdaging te beseffen welke plekken op aarde dat zijn.

De grootste

Het schijnt dat in Nederland nu wordt gewerkt aan een mondkapjesfabriek. Gisteren ging het land euforie, want Wopke Hoekstra had de grootste. Europa boog voor wat Hoekstra had afgedwongen. Italië en Spanje aan de ketting, want dat Zuid-Europa. Bij Op1 was namens Hoekstra het codewoord “solidariteit”: het “akkoord” was “goed voor Europa” en “goed voor ons land”.

Maar het ging dus niet om Europese volksvertegenwoordigers die de hele nacht doorhalen omwille van het uit de grond stampen van een mondkapjesfabriek. Of beademingsapparatuur. Of voedselvoorziening. Nee, bij de pisbakken gaat het ook tijdens de coronacrisis – bijna 100.000 doden in drieënhalve maand tijd – om wie de grootste heeft. En Wopke had dus de grootste. En Zuid-Europa buigt voorover om door de Wopkes weer kiezelhard in hun reet geneukt te worden. Goed verhaal straks, met de verkiezingen.

Maar verwijt Wopke maar niks. Neem de Nederlanders.

Wilhelmus

Dat een hele natie zo snel compleet het gezonde verstand verliest, en genoegen neemt met een zwemvest wanneer de Deltawerken als luciferhoutjes zijn geknapt, is met geen pen te beschrijven. Want als de Noordzee tweederde van Nederland heeft overspoeld, wordt het onderwijs watertrappelend voortgezet en is iedereen lyrisch over de inspanningen van docenten, leraren en onderwijzers. Iedereen snorkelt zich een weg door de Aldi of de Jumbo en hun omzet zal weer sky-high zijn. Vanaf de daken wordt met de driekleur gezwaaid, het applaus klinkt voor de zorg, en het Wilhelmus klinkt éénstemmiger dan ooit eerder.

Alles blijkt waterdicht. Why worry? Bloom, no doom.

Ruud Hendriks is regisseur en docent scenarioschrijven.

Ruud Hendriks, 10.04.2020 @ 15:37

[Home]
 

1 Reactie

op 10 04 2020 at 15:37 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS