Home » Archief » We zitten wel degelijk in de shit door de kaalslag in de zorg


[09.04.2020]

We zitten wel degelijk in de shit door de kaalslag in de zorg

Peter Breedveld


Illustratie: Raphael Kirchner

NRC heeft gecheckt of het kabinet de afgelopen jaren 77.000 zorgmedewerkers echt heeft ontslagen, zoals Geert Wilders beweert, en concludeert dat die bewering onwaar is. Sinds 2016 is het aantal zorgwerkers zelfs gestegen, met 106.000.

Op Twitter krijgt Wilders er nu van langs want hij liegt en is een stemmingmaker en kent de feiten niet en alles. Maar Lilian Marijnissen zegt hetzelfde als Wilders en het kost me teveel tijd en moeite om het terug te zoeken, maar menigeen die ik, linkend naar het NRC-artikel, Wilders de maat neemt, heb ik de afgelopen weken dergelijke beweringen zien tweeten.

En dat is niet raar, want het is ook gewoon zo en het staat ook in hetzelfde NRC-artikel waarin Wilders als leugenaar wordt neergezet: de toenmalige minister van Volksgezondheid Edith Schippers schreef in 2017 dat het aantal zorgwerknemers tussen 2012 en 2015 met 77.000 was gedaald en de huidige minister van Medische Zorg schreef in 2016 min of meer hetzelfde.

Stervende patiënten

Als het aantal medewerkers in de zorg dus eerst met 77.000 is gedaald (door ontslagen of doordat mensen zelf zijn vertrokken vanwege de verslechterende werkomstandigheden als gevolg van de radicale bezuinigingen in dezelfde periode) en er sindsdien 106.000 medewerkers zijn bijgekomen zijn er dus niet echt 106.000 mensen bij maar 106.000 min 77.000 is 29.000 zorgmedewerkers.

En is dat genoeg? Nou, nee. Zelfs zonder coronacrisis staat het water de zorgmedewerkers tot aan de lippen, getuige een onderzoek in januari van RTL Nieuws. Ziekenhuizen kampen met een schrijnend tekort aan verpleegkundigen en daardoor gaan er patiënten dood. De gevolgen van de massa-ontslagen in de periode 2012-2016 zijn ook nog duidelijk voelbaar. Er mag sindsdien een nieuwe sloot medewerkers zijn aangesteld, maar die missen de kennis en ervaring van de mensen die eerder zijn vertrokken en worden in een paar weken, soms een paar dagen, klaargestoomd voor specialistisch werk waarvoor mensen eerder een opleiding van jaren moesten volgen. Verpleegkundigen vertellen horrorverhalen over fouten met medicijndoseringen en ongekwalificeerd personeel dat assisteert bij openhartoperaties.

En dat was vóór de corona losbarstte!

Kaalslag in de zorg

Parlementair verslaggever (de ergste soort journalist, is mijn overtuiging inmiddels) Philip de WittWijnen foetert op Wilders en Marijnissen omdat ze het hebben over ‘kaalslag’ en ‘kapotsaneren’ in de gezondheidszorg, maar hij spreekt met de mond van zijn baasjes in het kabinet. De zorg ís kapotgesaneerd. Al voor de financiële crisis van 2008 werd het aantal ziekenhuisbedden met dertig procent verminderd, tegenover een bevolkingstoename van pakweg 25 procent. Marktwerking resulteerde in het inkopen van zoveel mogelijk zorg voor zo weinig mogelijk geld, waarbij de kwaliteit er niet meer toe deed en in een extra werklast voor zorgmedewerkers, die opeens een kwart van hun tijd kwijt waren aan hun administratie.

Na 2008 werd er door Rutte (met medewerking van PvdA’er Lodewijk Asscher, die een dagje in het wit gekleed ging om de overbelaste zorgmedewerkers te steunen) weer stevig bezuinigd op de zorg met alle rampzalige gevolgen van dien. Dat zeg ik niet, dat zeggen de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Tekort aan alles

Desondanks schrijven twee linkse (!) economen en PvdA’ers, Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in een ronkend nationalistisch stuk in De Telegraaf dat de Nederlandse zorg tot de wereldtop behoort. Dit op het moment dat er duizenden Nederlanders aan corona sterven en er nog veel meer besmet zijn door onder andere een tekort aan zowat alles, zelfs aan beschermende kleding voor medewerkers in de zorg. Al drie weken wordt er geouwehoerd over mondkapjes die er nog steeds niet zijn, terwijl het door iedereen geminachte Marokko in een week tijd een mondkapjesfabriek uit de grond heeft gestampt. Nederland, dat weigert het noodlijdende Italië te helpen, klopt nu met de staart tussen de benen aan bij Duitsland om zijn tekort aan IC-bedden te compenseren.

Maar misschien kan Lodewijk Asscher nog een paar selfies posten in zijn witte T-shirt.

Kruideniersmentaliteit

Ook Vermeend en Van der Ploeg wuiven de klachten over kaalslag in de zorg weg want, zo schrijven ze, jaarlijks blijven de zorgkosten met miljarden stijgen. “Harde cijfers”, ronken ze. Daar kun je niet omheen. Alleen zeggen hun harde cijfers niks, althans, ze bewijzen niet dat er geen kaalslag in de zorg heeft plaatsgevonden en plaatsvindt. Zorgkosten stijgen sowieso, want de prijs van medicijnen, gebouwen, bedden, behandelingen en ook de lonen stijgen, vooral die van zorgmanagers en consultanten en bemiddelaars en hoe heet dat tuig allemaal. Vóór de coronacrisis is precies in kaart gebracht wat er nodig was om de ziekenhuizen voor te bereiden op een pandemie als nu gaande is, maar er is niet één maatregel getroffen omdat dat geld kostte.

Misschien zijn er dorknopers die het geen bezuinigen willen noemen als een overheid weigert de investeringen te doen die nodig zijn om de zorg voor te bereiden op een ramp. Goed, noem het beknibbelen, noem het een nihilistische kruideniersmentaliteit, maar Vermeend en Van der Ploeg mogen van mij hun harde cijfers stoppen waar het pijn doet.

 

Become a Patron!

 

Is het Vrije Woord u écht lief? Help me dan met een financiële bijdrage. Deze website wordt elke dag bedreigd door de virtuele knokploegen van Domrechts, malafide Nederlandse journalisten en zelfs door de vicepremier. Afgelopen jaar moest ik voor de rechter verschijnen wegens belediging van een racistische troll! Steun Frontaal Naakt. Doneer aan de enige dwarsdenkende, onafhankelijke site van Nederland. Stort wat u missen kunt op rekeningnummer NL59 RABO 0393 4449 61 (N.P. Breedveld, Rabobank Rijswijk), SWIFT BIC RABONL2U o.v.v. ‘Frontaal Naakt’. Lees hier waarom dat niet met PayPal kan, maar steunen via Patreon kan weer wel. Nog liever heb ik dat u op Frontaal Naakt adverteert of mij inhuurt. Mail mij.

Peter Breedveld, 09.04.2020 @ 08:31

[Home]
 

1 Reactie

op 09 04 2020 at 08:32 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS